MotoNews.pl
10 Folia na opuszczane szyby (99556/45) - PT

Folia na opuszczane szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim. Chciałbym założyć folie na tylnie boczne opuszczane i szybe wsteczną. Czy po założeniu foli na opuszczaną szybę może się ona odrywać na brzegach podczas opuszczania i podnoszenia szyby. Zależy mi na przyciemnieniu, bo mam małe dziecko (= 3 tygodnie) i trochę z nim jeżdże i chcę żeby go mniej raziło słońce i mniej grzało. Proszę o informacje szczególnie od posiadaczy szyb opuszczanych z przyciemnieniem folią. Dzięki

A nie lepiej np. zainstalować żaluzje na przyssawki

Jeśli nie podoba Ci się pomysł z roletą na przyssawki jak napisał Miro, możesz przyciemnić najlepiej na wyjętej szybie jeśli nie zaczeniesz od razu jej montować i opuszczać nie powinno być problemu, poprostu zostawić wyjętę aż klej dobrze złapie. Powinno być ok. Można też podciąć skalpelem na równo z uszczelką i kawałeczek ten co wschodzi do uszczelki będzie nie przyciemniony, tylko że troche śmiesznie to wygląda po otwarciu szyby.

ja wszak nie mam tylnych odsuwanych ale za to przednie przyciemnione - folia jest docieta na rowni z szyba i nic sie nie odkleja - podstawa to dobra folia
a z doswiadczenia wiem ze zaslonki na przyssawki sie nie sprawdzaja przy dziecku szczegolnie takim ktore juz siega do szyb raczkami

Puniu, masz racje,że zasłonki się nie sprawdzają przy dziecku. Czy możesz mi polecić sprawdzoną folię taką jak ty założyłeś. Ja chciałem kupić od tego gościa folia. Co myślisz?

tylko jest jeszcze jeden problem gdy dziecko zacznie lapkami dosiegac szybej i niech zauwazy kawaleczek odstajacej folii to zaraz zacznie sie tym bawic i odlepiac. efekt wiadomy

ja szybki robilem w lokalnej firmie - kosztowalo 200+30pln napoje
3 godziny pracy
folia nie wiem jakiego producenta - podejzewam ze 3M (sadzac po opakowaniach rolek i certyfikacie)

A ja nie przyciemniam. Nie lubię po prostu.

tez nie lubilem
a teraz - Kuba sie cieszy ze chlodno i slonce na niego nie swieci
ja sie ciesze bo dupki z tylu w nocy nie wala dlugimi po lusterkach
no i moge spokojnie podlubac sobie w nosie na swiatlach

folia folia, ja mam najtansza ale pozostawiona do wyschniecia na 12 godzin trzyma sie super

jak zakaldalem swoje szybki to na zewnatrz bylo ponad 33 stopnie w cieniu

polecam folie firmy np. sungard.....bardzo dobra.....renomowana firma.....jeżeli dobrze odparujesz wode z folii to niepowinno się nic złego dziać.....oczywiście przyciemniać tylko i wyłącznie na wyjętych szybach i dobrze suszyć nagrzewnicą dla bezpieczeństwa można zostawić kawałek wchodzący w uszczelkę nieoklejony......ale nietrzeba

micab ten kawalek zostawia sie po to zeby dobrze wyprowadzic wode i zeby powietrza krawedz nie lapala. Probowalem zrobic na rowno to praktycznie takie cos to walka z wiatrakami jezeli chodzi o domowe sposoby zwykla folia samoprzylepna

Cytat:
2005-06-04 22:44:39, Tazz pisze:
micab ten kawalek zostawia sie po to zeby dobrze wyprowadzic wode i zeby powietrza krawedz nie lapala. Probowalem zrobic na rowno to praktycznie takie cos to walka z wiatrakami jezeli chodzi o domowe sposoby zwykla folia samoprzylepna

ja trochę robiłem w tym biznesie.....i ten kawałek jest po to żeby uszczelka nie podrywała folii można zrobić bez tego.....ale idealnie noczywiście nie......zawsze 1-2mm trzeba zostawić

Cytat:
2005-06-04 12:20:57, pawkulaga pisze:
Puniu, masz racje,że zasłonki się nie sprawdzają przy dziecku. Czy możesz mi polecić sprawdzoną folię taką jak ty założyłeś. Ja chciałem kupić od tego gościa folia. Co myślisz?

Tak wyglądają rolety które są używane od urodzin mojego młodszego dziecka, czyli 13 lat ... jakoś dziwnie przetrwały (notabene trzecie autko) i dają radę w essim. Kiedyś były na przyssawki ... teraz są zamontowane na stałe (oczywiście sam dół) i małolaty zawsze zasłaniają sobie prażące słoneczko

Cytat:
bezpieczeństwa można zostawić kawałek wchodzący w uszczelkę nieoklejony

Cytat:
micab ten kawalek zostawia sie po to zeby dobrze wyprowadzic wode i zeby powietrza krawedz nie lapala

Ten kawałek zostawia się nioklejony dla bezpieczeństwa też i nie wiem czy nie przedewszystkim po to aby w razie wypadku można było wybić szybę i dostać się do rannego.
Szyba oklejona folią wchodzącą pod uszczelki może stanowić nie lada problem podczas akcji ratunkowej.

Cytat:
2005-06-05 00:30:33, Miro pisze:
Tak wyglądają rolety które są używane od urodzin mojego młodszego dziecka, czyli 13 lat ... jakoś dziwnie przetrwały (notabene trzecie autko) i dają radę w essim. Kiedyś były na przyssawki ... teraz są zamontowane na stałe (oczywiście sam dół) i małolaty zawsze zasłaniają sobie prażące słoneczko

Kto co lubi - u mnie sie to nie sprawdzilo

ps Tazz da sie dociac na rowni z szybka - jak naladuja mi sie aku to pstrykne fotki szyby przedniej

Witam .

Ostatnimi czasy przyciemniałem szyby w kombiaku - narazie tylko tył , a w planach w tym tygodniu boczki .

Jak by cos to służe radą.

p.s. klejenie boczków uwazam za formalność w porównaniu z szybą tylną

Pozdrówka.

Cytat:
2005-06-05 19:38:12, Piotrunio pisze:
Witam . Ostatnimi czasy przyciemniałem szyby w kombiaku - narazie tylko tył , a w planach w tym tygodniu boczki . Jak by cos to służe radą. p.s. klejenie boczków uwazam za formalność w porównaniu z szybą tylną Pozdrówka.

widzialem jak kleil to gosc na moim aucie i moge powiedziec ze tylna szyba to tez formalnosc
polozyl folie na szybie od zewnatrz - oczywiscie na wode
opalarka dopasowal do ksztaltu szyby
wycial na wymiar
i znowu na wode odpowiednio przykleil od wewnatrz
znacznie wiecej czasu zajelo mu przygotowanie szyby do przyklejenia folii

Jeżeli chodzi o Kraków to mam kumpla który robił mi mojego essiego 5 szybek ale boczne wyciągał i po oklejeniu dawał do pieca i teraz to paznokcie można zedrzeć ale folii nie zdrapiesz grunt to dobra folia i jeszcze lepsze wykonanie Gość się nazywa Grzegorz Cenda kom. 605-269-639 Gość bardzo solidny nic nie pourywa i solidnie robi. Zresztą mój kumpel i wiem że maniany nie odwala