Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2005-06-07 09:06:47 ale myśle że bez kosmetyki się nie obejdzie, uszczelniacze a może nawet i pierścienie!!
nie chce straszć ale jak robisz tyle kilometrów dziennie to może trzeba by było pomysleć o tej kosmetyce. a narazie może przejdz na jakis inny olej. ja się zabardzo w tych olejach to nie orjetuje jeszcze, ale misiek czy kafi napewno ci powiedzą ![]() pozdrawiam |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-06-07 17:20:11
Tym gościem był Pigletto :p najlepiej jak on sie wypowie w tej kwestii. Mam ten sam silnik co Ty tyle tylko, ze w Corolli i podobny przebieg ale po wymianie zimmeringu i uszczelnieniu silnika na złączeniu ze skrzynią biegów oleju nie ubywa ( w sumie zrobiłam to tak na przyszłość i opłacało się). Zalewam Mobilem mineralnym. Z tego co wiem to nie ma powrotu z minerala na półsyntetyk. Myślę, że tak jak piszą koledz - bez kosmetyki się nie obejdzie. Będziesz dolewał i dolewał i dolewał i w końcu pokryje sie z remontem silnika. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-07 19:08:11 Wywal lotosa i zalej mineralnym Mobilem Super 15W/40
NIE ZALEWAJ PÓLSYNTETYKA BO GO WYKOŃCZYSZ!!!!!!!!! Co do kosmetyki to raczej zbieraj kasę! Pozdro. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-07 23:05:15 Ciśnienie jeszcze nie najgorzej oby nuie mniej jak 0.7MPa |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-06-07 23:43:49 Kafi a różnica między garami nie jest za duża? Miedzy 2 i 3 jest przecież 0.25MPa ....
kitza a cieczy chłodzącej nie przybywa? ![]() Pozdrawiam |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-06-08 07:01:50
No wiesz u mnie to był drobiazg bo nie ubywało oleju tak znacząco jak u Ciebie - nie musiałam dolewać między wymianami. Mechanik stwierdził, że poci się zimmering więc go wymienił i uszczelnił to złączenie. To naprawdę bardzo niewielki koszt - w sumie płaciłam 300 zł w tym, że w tym samo wyciągnięcie silnika to prawie 150 zł a reszta to części. Wymieniałam też gumy na tylejach więc 50 zł na to poszło. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-08 07:42:18 Misiek sporo ale przez to nie namawiał bym na remont może go troszkę telepać ale.............
W sumie do 0.3 można odpuściś sobie temat |
![]() Kacpig Toyota Carina E Ostrów Wielkopolski | 2005-06-08 07:52:57 Zużycie oleju ? To jest problem dla mojej Cariny 4a-fm 1 l na 10000 , przebiegu 205 000. : Właśnie dziś jadę na badanie szczelnści
Zobaczymy na czym to polega! ![]() |
![]() kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-06-08 08:30:00 Czyli dopóki różnica między cylindrami nie będzie większa niż 0,3 można jeździc bez wymiany pierścionków?
Jak na razie do zbiorniczka od chłodnicy nie przybywa, a ubyło. Gdy ją kupiłem zbiornik był pusty.Zalałem jakieś 1,5 cm ponad kreskę FULL.Dziś sprawdzałem i było równo z kreską. Kacpig jak wrócisz z badania opisz co sprawdzali.Może dam radę zrobić to samemu, jak nie to też sie przejadę do jakiegoś fachmana.Wolę posprawdzać co się da zanim zabiorę się za "kosmetykę" pierścieni ![]() A gdybym miał zużycie 1l na 10000 km zamiast na 1000 albo i mniej to bym tak nie panikował jak teraz ![]() W piątek jak zdążę po pracy podskoczę na wymianę oleju.Zaleję Mobilem mineralnym i może akurat będzie mniej piła. Mam jeszcze pytanko odnośnie oleju w skrzyni biegów.Da się sprawdzić ile go jest albo po czym poznać że pasowałoby go wymienić.A jeśli tak to jaki proponujecie?Może ktoś zmieniał i wie jak i jaki? Na początku podobało mi się jak lekko wchodziły biegi ale teraz jak juz trochę pojeździłem to momentami wydaje mi się jakby w skrzyni było nieco sucho. Pozdrawiam |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-06-08 10:29:18
1l na 10 000km to chyba jeszcze nie powod do zmartwien ![]() |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2005-06-08 11:08:48 Ja mam corolle z 1991 z silnikiem 2E-E 12V i brał 1l/500 km. Okazało się że nie było już uszczelniaczy zaworów ale przedtem trochę za dużo mi sie grzał silniczek bo chłodnica byla do d... Po remoncie głowicy fachman sprawdzał cylindry i na jedym były niewielkie ślady oleju ale nie zdecydowalem się zmianę pierścieni. Po remoncie głowicy (uszczelniacze, szlifowanie zaworów) teraz na 10000 km dolewam ok. 1l (wymiana zgodnie z książką co 10000) przebieg obecny 230000 remont przy 160000. Leję mineralny Platinum Orlena (klasa SL 15W/40). Przypomnę że zgodnie z książka jeśli nie ma wyraźnych wycieków max. spalanie oleju to 1l/1000 km. |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-08 12:52:34 a wymiana pierscieni bez honowania tulei ?
jak myslicie jest sens czy pierscienie by sie nie przyjely, mowie tu o typowym silniku z przebiegiem ok. 200000km |