Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-06 19:57:16 Witam!
Ostatnio jak gruntownie sprzątałem samochód to zobaczyłem takie 3 wtyczki i gniazdka jak na zdjęciu poniżej: Domyślam się, że jest to związane z tzw. "światłami fińskimi". Z chęcią spróbowałbym to podłączyć i zobaczyć co z tego będzie, ale boję się, że jakieś zwarcie w instalacji sobie zrobię i się bez dobrego elektryka potem nie obejdę. Czy te wtyczki mogą mieć coś wspólnego z tym, ze powinny się zapalać światła postojowe tylko z jednej strony kiedy przesuwa się dźwignię od kierunkowskazów przy wyłączonym zapłonie (tak podaje moja instrukcja)? ![]() |
![]() wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-06-06 20:08:56 z tego co wiem,to światła finskie zaświecają sie z zapłonem -tak wiec nie ma potrzeby pamietac o ich załączaniu.nie ma to związku z przełącznikiem kierunkow. |
![]() Huey KASIARZ BYŁA KOLOROWA SAMARK ... Gdynia | 2005-06-06 20:33:16 związek z kierunkami ma, przy dobrze działających "szwedzkich światłach" kiedy przy wyłączonym silniku zostawisz kierunek włączony to odpowiednie światła postojowe będą się paliły, u mnie na ten przykład tak było tylko, że ostatnio coś się zepsuło i jak włączam silnik palą się cały czas tylko postojowe
Mcbrain, myślę, że nie doprowadzisz do zwarcia jak będziesz tam mieszał, dwa gniazdka są tak jednakowe, myślę, że gdyby złe podłączenie czymś by groziło to każde byłoby inne, ponasto na stronie klubowej masz schemat świateł szwedzkich w samarze [ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2005-06-06 20:33:46 ] |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-06 20:53:21 To by dokładnie do zdjęcia Huey pasowało. Dzięki. |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-06-06 21:39:34 ja mam takie samo. Czyli moja lada to tez wersja finska?? O co chodzi dokladnie z tymi swiatlami bo niebardzo rozumiem? ![]() |
Mariuusz SYMPATYCZNY GOŚĆ Ford Mondeo mk1 1.8 ... Hajnówka | 2005-06-06 21:43:45 ja mam podłączone te kostki w przekaźnikach ale jakoś światła nie palą się cały czas może trzeba je miejscami zamienić ?? |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-06 21:54:44 Góral: muszę znaleźć chwilkę i się tym pobawić. Na tym schemacie są rozpisane kolory kabli, więc nie powinienem rozwalić sobie elektryki ![]() Weider: tak. A te światła polegają na tym, że jak przekręcasz kluczyk w stacyjce to same Ci się światła mijania zapalają. W krajach skandynawskich jest obowiązek jazdy na światłach przez cały rok. |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-06-06 22:12:28 to jest ciekawe ![]() ![]() |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-06 23:38:26
No, przynajmniej akumulatora nie da się załatwić zapalonymi światłami ![]() |
![]() wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-06-07 16:27:21
i tylko takie rozwiązanie ma sens,bo przecież w każdej samarze po wyłączeniu zapłonu gasną też światła [procz pozycji] i na odwrot.wystarczy wstawić w obwod pozycyjnych przekażnik i podłączyć pod zapłon,a przy ciągle włączonych światłach mijania mamy finlandie...tak zrobiłem w swojej i zdaje egzamin.w pozycji "zero" nie ma nic,w pozycji " III" i "rozrusznik" są tylko pozycyjne,a "zapłon" wszystkie. [ wiadomość edytowana przez: wlad dnia 2005-06-07 16:30:41 ] [ wiadomość edytowana przez: wlad dnia 2005-06-08 21:34:45 ] |