MotoNews.pl
3 Dell"Orto DHLA 40, czujnik polozenia przepustnicy (100340/5) - PT

Dell"Orto DHLA 40, czujnik polozenia przepustnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam (co prawda nie we Fiacie, ale w AR Giulietta) 2 gazniczki jak w temacie. Z pierwszego od strony przegrody czlowoej wychodza 3 kabelki zakonczone wtyczka. W instrukcji do AR 75 jest takie ustrojstwo opisane, ze do 2 kabelkow podlacza sie + i -, a na trzecim dostaje sie jakies napiecie i nalezy wykalibrowac, zeby przy zamknietej bylo jakiestam itp... Jednak nigdzie nie jest opisane, gdzie to podlaczyc, a w Giuliettcie bylo odlaczone. Nie mam pojecia, do czego to moze sluzyc, ale moze ktos z Was bedzie wiedzial.

W sumie to za bardzo nie wiem o co ci chodzi ponieważ też mam giulliette ale z gazników nie wychodzą żadne kabelki....

[ wiadomość edytowana przez: Woleczek dnia 2005-06-10 13:02:30 ]

Tutaj wychodza tylko z jednego, gdybym mial jakies schematy elektryczne czy cos... Wiem na 90%, ze jest to czujnik otwarcia przepustnicy, ale po co on w gaznikowcu, to ja juz tego nie wiem

Masz moze jakies materialy (ksiazki itp.) na temat Giulietty? Ta kuzyna stoi wlasnie rozebrana (blacha na kolach). Ubytki blachy zostaly juz uzupelnione, teraz bedzie wkladane wnetrze spowrotem, a na koncu silnik. Jak wykopiemy kanal przyjdzie czas na zawieche.

Nie martw sie. Pozniejsze CC700 i Nissany Sunny na gazniku mialy elektroniczny ogranicznik obrotow
Poza tym potrzeba nie lada magika, zeby wogole dotknal sie do tych gaznikow

To by raczej bral jak obrotomierz, z cewki lub czujnik na kole pasowym/zamachowym. Takie czujniki sa stosowane w PRZEPUSTNICACH Webera, czy tez Dell'Orto wlasnie, ale takich do wtrysku. A obecnosc gaznika wyklucza wtrysk. Przychodzi na mysl ewentualne turbo, ze moze jakis dodatkowy wtryskiwacz sie wlaczal przy turbo i oprocz cisnieniomierza byl wlasnie tym sterowany. Ale o tym tez nic nie wiem. Jak juz wspomnialem wystepuje to w AR75, ale nie ma napisane, gdzie to podpiac. Chyba, ze to jest do przyrzadu kalibrujacego gazniki, jakiegos specyficznego, sam nie wiem

A co do magikowania to bedziemy sie musieli tej magii nauczyc szybko, bo juz do zadnego mechaniora ta Alfa nie pojedzie (zle doswiadczenia).

Niewiem z czym macie problem panowie przecież wszystko jest napisane w pierwszym poście. Do jednego kabla dajemy plus z aku drugi łaczymy na masę a na trzecim mierzymy woltomierzem napięcie i postępujemy według przytoczonej instrukcji dokonując kalibracji ustawienia przepustnicy. Jest to typowe ustrojstwo serwisowe i żadnych dodatkowych fukcji nie spełnia w tym wykonaniu. Więc o turbo i wtryskiwaczach zapomnijcie panowie bo to nie ta generacja. W motocyklach japońskich używany był potencjometr przepustnicy do sterowania wyprzedzeniem zapłonu ale tutaj spełnia tylko funkcję serwisową.

Dzieki

piotrek tzn. dla niewajemniczonych woleczek co z moimi gratami czekam i czekam i zaczynam sie powoli wqrwaic i na lato chyba zalicze twoje okolice bo nie lubie jak ktos mnie w wala laduje bo ja pokli co bylem mily i uczciwy ale zaczynam byc zly a wtedy sie zemszcze bo nie lubie byc oszukiwany

wiesz myslalem ze sie dogadamy ale ty mnie chyba oszukac chcesz (wiec nie licz ze cie nie znajde)

ja pewnych rzeczy nie popuszcze jak cos pamietam gdzie mieszkasz piotrke naprawde myuslalem ze sie w milej atmosferze dogadamy ale jak ty ze mna jak z dziwka to ja ciebie lepiej nie potraktuje

ja naprawde zawziety jestem

[ wiadomość edytowana przez: ICE4BREAK dnia 2005-06-11 00:09:08 ]

spoko. woleczek nie pamieta tez o innych rzeczach, np ma do wyslania rozrusznik i ksiazke crofta do kumpla. poczte ma chyba daleko bo wysyla to z dwa lata juz. generalnie koles jest niepowazny i nie robilbym z nim zadnego interesu skoro nie oddaje nawet pozyczonych rzeczy. moze ktos mieszka w jego okolicy? podskoczylby do tego goscia po te czesci?jest ktos chetny?

do woleczka(z malej litery!! ): na reputacje pracuje sie dlugo ale zepsuc ja mozna bardzo szybko, pamietaj o tym bo niedlugo juz nikt nie bedzie chcial ci podac reki.

Widze, ze tez macie problemy... ja pol roku temu mialem dostac od pewnego kolegi uszczelke pod glowice... byly obietnice, a paczki nie ma!

Ale przyjdzie pora... jak to mowia: "Chcieliscie wydymac Freda, to teraz Fred wydyma was!"

A masz marynarkę za kilkanaście kawałków?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-06-11 12:23:59, OLO pisze:

Sie skombinuje...

Cytat:
2005-06-11 12:23:59, OLO pisze:

Na razie a w kilkunastu kawałkach