MotoNews.pl

Gaz i swiece

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Moje pytanie dotyczy odstepu miedzy elektrodami swiec. W instrukcji do silnika 4A-FE (Avensis 1.6 z 2000r) podaja swiece Bosch FR7KCW z odstepem 0.9, odpowiednik NGK - BKR6EY jest z odstepem 1.1. Zeby bylo trudniej mam zalozony gaz, gdzie np. swiece Iskry do gazu maja odstep 0.6. Czy moze ktos mi wyjasnic jaki odstep jest prawidlowy dla gazu? W tej chwili mam swiece NGK, a instalacja gazowa to KME Diego sekwencyjny wtrysk.
Dzieki za info
Pozdrawiam
Jarek.

Ostatnio czytałem w auto moto i napisali, że świece do gazu są te same co do benzyny jak podaje instrukcja. Natomiast odstęp powinien być nieco mniejszy ale nie określili ile te "nieco" wynosi. Istotne jest to że przebieg świecy na gazie jest o połowe mniejszy niż przy benzynie. Szybciej się złużywają ze względu na wyższą temperature spalania gazu.!!! o 200 ºC.Ja dotychczas używałem japońskich do CarinyE LB z odstępem (z 1.3 > 1,2) i wszystko grało. ,ale LB takie dużę odstępy wymaga

Witam.
Mam instalację II generacji.Zanim założyłem gaz miałem świece LGK. Pytałem gaziarza jak jest z tymi świecami czy trzeba specjalne do gazu czy nie.A jak tak to jakie.
Doradził mi Iskry i takie też założyłem.
Z książki wiem że w Starletce odległość ma być chyba 0,6 mm.Prawde mówiąc nie sprawdzałem odległości na świecach.Gość mi sklepie sprawdził w katalogu jakie mają być świece do mojego silniczka z uwzględnieniem gazu i takie założyłem.
Sprawdziłbym odległośc ale gdzies mi się zapodział szczelinomierz
Uznałem że skoro takie sa to widocznie tak ma być.
Jak na razie jeżdże i jest ok.