MotoNews.pl

Kto włancza światła mijania w ciągu dnia......... - Strona 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Widzę, że sie wyłąmuje z ogółu Ja jak nie trzeba, to światła mam wyłączone, najwyżej włączam jak wyprzedzam. Ale za to jak jade czyimś samochodem, to zawsze na światłach

ale trzeba przyznac ze duuuuuuuza większośc kierowców jeździ z włączonymi światłami a ci co nie włanczają no cóż spotkałem sie z takim opiniamy ze włonczone światłą przyczyniają sie do większego zuzycia paliwa............totalna głupota ale co zrobić

Cytat:
2005-08-09 12:17:48, rikens82 pisze:
spotkałem sie z takim opiniamy ze włonczone światłą przyczyniają sie do większego zuzycia paliwa............totalna głupota ale co zrobić

Udowodnij, że to głupota.

Większe spalanie-pewnie że tak bo alternator bardziej obciążony ale jest to ilość nieodczówalna, słyszałem też o oszczędnościach żarówek ale to też śmiechu warte. Jak ktoś chce to może oszczędzić 10zł rocznie tylko czy przeżyje ten rok na drodze?????
BĄDŹ WIDOCZNY-BĄDŹ BEZPIECZNY!!!!

Zgaszone jak nie trzeba. Przykro mi...

Cytat:
2005-08-09 12:17:48, rikens82 pisze:
ale trzeba przyznac ze duuuuuuuza większośc kierowców jeździ z włączonymi światłami a ci co nie włanczają no cóż spotkałem sie z takim opiniamy ze włonczone światłą przyczyniają sie do większego zuzycia paliwa............totalna głupota ale co zrobić

Nie byłbym pewien że to taka głupota, zużycie paliwa na pewno minimalnie wzrasta (biorąc tak na chłopski rozum czemu włączając światła spadają obroty silnika? Bo następuje dociążenie)
ostatnia linika przedostani akapit

A pozatym jazda na włączonych światłach powoduje szybsze zużywanie się szczotek w alterntorze - takie jest moje zdanie

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-08-09 12:26:45 ]

Cytat:
2005-08-09 12:21:43, Skolmi pisze:
Udowodnij, że to głupota.

To może w nocy też wyłonczysz światła bo za dużo benzyny spaliszco???

Hepos - to wyłacz radio a włącz światła. Na jedno wyjdzie

Po pierwsze nie wyłonczysz się pisze tylko wyłączysz, a po drugie ta wypowiedź jest głupia i bez sensu. Wiadomo że nie o to w poście chodzi

no właśnie wycieraczek też nie włanczaj jak pada deszcz bo wtedy to pali

Cytat:
2005-08-09 12:27:34, MasterCheat pisze:
Hepos - to wyłacz radio a włącz światła. Na jedno wyjdzie

Nie tak do końca na jedno Znowu tłumacząc na chłopski rozum - Zostawie radio włączone na noc nie rozładuje mi akumulatora, a jakbym światła zostawił na noc to akumulator bankowo padnie. Wiec pobór mocy musi byc duuuzo większy A moze by tak jakieś światła na baterie słoneczne?

Cytat:
2005-08-09 12:29:43, hepos pisze:
Nie tak do końca na jedno Znowu tłumacząc na chłopski rozum - Zostawie radio włączone na noc nie rozładuje mi akumulatora, a jakbym światła zostawił na noc to akumulator bankowo padnie. Wiec pobór mocy musi byc duuuzo większy A moze by tak jakieś światła na baterie słoneczne?

zależy jakie masz radio i wzmaczniacz...

tak na chłopski rozum

dobra luz ludzie bo widze ze zadyma sie robi ja tam jeźdze na światłach cały rok i jakoś wiecej mi nie pali no ale każdy robi ja chce

Cytat:
2005-08-09 12:29:21, rikens82 pisze:
no właśnie wycieraczek też nie włanczaj jak pada deszcz bo wtedy to pali

Odbiegasz kolego od treści nie chodzi tu o przedrzeźnianie tylko o wyrażanie własnej opini. Ja ją wyraziłem ale chybanie możesz się pogodzić z tym. Będzie obowiązek to będe jeździł na światłach w dzień. A że obowiązku nie ma to nie jeżdzę. Bo bez tego możliwe jest bezproblemowe poruszanie się po drodze. A tak jak ty mówisz zeby nie włączać wycieraczek jak pada deszcz, albo nie włączyc świateł w nocy - to chyba bardzo utrudnia jazdę prawda? Więc problem jest razcej innego rodzaju, nie?

ta ja tez staram sie na wlaczonych jechac co do zuzycia no trudno bezpieczenstwo jest wazniejsze.

przyznam sie ze czasem zdazy mi sie jechac bez ale to z roztargnienia

Cytat:
2005-08-09 12:31:42, MasterCheat pisze:
zależy jakie masz radio i wzmaczniacz... tak na chłopski rozum

Radio : CD za 200 zł, wzmacniacz.. to chyba taki 4x35 W (czyli standardowy w radio )

a może powiesz ze włanczanie świateł nie podnosi bezpieczeństwa co?????

Cytat:
2005-08-09 12:25:55, rikens82 pisze:
To może w nocy też wyłonczysz światła bo za dużo benzyny spaliszco???

Sorry, ale co to ma do mojego postu? Nigdzie nie napisałem, że jeżdzę bez świateł.
Napisałeś mocnymi słowami, że włączone światła nie powodują większego zużycia paliwa, a to nieprawda, bo powodują, o 2-3%, ale powodują i każdy przeciętny uczeń zbiorczej szkoły gminnej udowodni Ci to.

Napisałem też wcześniej, że jeżdżę na dziennych, które kosztowały mnie trochę kasy (Hella), ale są dużo lepiej widoczne w dzień niż światła mijania stworzone notabene do oświetlania drogi.
We Fieście nie mogę ich zamontować, a szkoda, bo będą wyglądały jak pół d...y zza krzaka i w tym autku włączam normalne światła.

[ wiadomość edytowana przez: Skolmi dnia 2005-08-09 12:38:09 ]

To przecież tłumaczę. Włączenie świateł w dzień podnosi bezpieczeństwo a włączenie ich w nocy to obowiązek bo bez tego jazda jest nie możliwa. Zupełnie nie o tym mówiłem

Ja włączam, taki odruch. Gorzej jest z wyłączaniem Takiego odruchu nie mam. Raz już aku posadziłem u szwagra.