MotoNews.pl
7 Do komputerowców (145934/45) - Strona 1.5

Do komputerowców - Strona 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja mam Sony CDX-S2050 a wczesniej ten CDX-S2020 i czytały mi wszystkie płytki niezaleznie z jaka predkoscia nagrywałem, nawet baaaaardzo porysowane płytki działały bez problemowo.
Moze warto by sie wybrac z tym do servisu jezeli masz jeszcze gwarancje.
Hmmm, a w jakim programi wypalasz?? Pewnie w Nero... bo u mnie i nie tylko jest taki ZONK, ze jak wypalamy płyty audio w tym nowym nero 7 co pojawiaja sie dziwne trzeski i przeskoki, czego nie bylo w poprzednich wersjach,
wiec moze bys przeinstalował program, ale walna inna ver i moze bedzie dobrze.

Cytat:
2006-05-16 09:37:45, dymek666 pisze:
disc at once to wypalanie calego dysku bez zatrzymywania a dokladniej: Jedna z metod nagrywania, polegająca na zamknięciu całego procesu w jednej operacji. Laser będzie wypalał krążek do czasu, aż cały dysk nie zostanie nagrany i "zamknięty" - nie trzeba wykorzystywać przez to żadnych bloków startowych, poza tym nie pojawiają się żadne przerwy pomiędzy nagrywanymi ścieżkami audio

Witaj, to nie do konca prawda, ze nie pojawiaja sie przerwy miedzy trackami. Mozna to ustawic w zakresie 0-2 sec. (0 sec - wtedy track przechodzi plynnie w kolejny).
No chyba, ze masz na mysli przerwy w pracy lasera... to oczywiscie kolejne tracki sa nagrywane jednym ciagiem bez przerwy - w odroznieniu do TAO.

Aha, dla gardenia1: kiedys, kiedys sprzety "domowe" faktycznie mialy problemy z odczytem CD-audio palonych w nagrywarkach. Sprobuj to pisali koledzy wczesniej: zmniejsz predkosc nagrywania np do 4-8X, uzyj markowych nosnikow i wyprobuj tryby DAO i TAO. Teoretycznie DAO powinno byc lepsze, ale moze w Twojej konfiguracji lepiej sprwdzi sie TAO. IMO nowsze (kilkuletnie) sprzety nie powinny miec zadnych problemow z czytaniem palonych plyt, dlatego (jezeli masz taka mozliwosc) sprawdz jak odtwarzacz czyta plyty palone w innej nagrywarce, lub jak plyty z Twojej DVDRW sa czytane w innych odtwarzaczach.
Edit2: ughh, troche nie doczytalem - masz to juz za soba... z tego wniosek, ze kaszani sie Twoje DVDRW. Albo ma zanieczyszczona optyke, albo stare FW nie radzi sobie dobrze z CDAudio, albo po prostu z Twoim egzemplarzem "cos nie tak".

[ wiadomość edytowana przez: Xeper dnia 2006-05-16 13:22:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: Xeper dnia 2006-05-16 13:31:27 ]

to co koledzy pisza to wsio jest ok.
za to jesli masz zakurzona soczewke laseru to nic nie pomoze tylko jej wyczyszzenie. kup albo pozycz taka fajna plytke do czyszczenia laseru i zobacz co to da. bo mi sie zdaje ze pomoze i to duzo.

powodzenia.

WŁAŚNIE POMYŚLAŁEM NAD TEMATEM UAKTOALNIENIA OPROGRAMOWANIA. WCZORAJ ZAJŻAŁEM DO WŁAŚCIWOŚCI NAGRYWARKI I IKAZAŁO SIE ŻE STEROWNIKI (JESLI TO JEST TO SAMO)SĄ Z DATĄ 1-07-2001. A NA STRONIE CDRINFO ZNALAZŁEM WIREWERE Z DATA STYCZEŃ 2006 (jest tam napisane ze poprawili nagrywalnosc płyt cd audio) tylko nie wiem czy to jest to samo tz sterowniki.
A poza tym może ktos po skrtócie napisać jak sie to robi. Bo w panelu sterowania w właściwościach znalazłem taką opcję jak uaktualnić sterowniki - czy przez to sie robi? a jesli tak to jak.
Dzieki za wszelkie sugestie i pomoc

Sterowniki a firmware to dwie rozne rzeczy. Sterownik to program pod konkretny system operacyjny (najczesciej Windows) ktory potrafi z jednej strony gadac z konkretna nagrywarka a z drugiej udostepnia standardowy interfejs dla programow korzystajacych z tego sterownika (np programu nagrywajacego). Tak wiec program nagrywajacy korzysta sobie ze standardowego interfejsu dla kazdej nagrywarki i nie musi miec zaimplementowanej obslugi konkretnego sprzetu - to zalatwia driver (sterownik)

Z drugiej strony sterownik gada z nagrywaką. Aby takie gadanie moglo sie odbyc w nagrywarce musi siedziec prgram (tzw. firmware)
Ten firmware dziala na jakims wewnetrznym procku nagrywarki i wykonuje konkretne zlecenia od drivera windowsowego (+ inne rzeczy, ale to nei ważne).
Oczywiscie w kazdym z tych programow pojawiaja sie bledy, stad upgrady.
Najlepiej miec najnowsze drivery (sterowniki pod winows) i najnowszy firmware.

Update sterownikow odbywa sie przez panel sterowania
Update firmware roznie w zaleznosci od nagrywarki albo odpalasz execa i on zalatwia sprawe albo musisz odpalic specjalnie przygotowana plyte CD i wloszyc do napedu. Kazda binarka firmware ma opis jak ja zaladowac.
Tylko pamietaj ze jak cos pojdzie nie tak, to mozesz udupic flasha w nagrywarce i juz bedzie wiekszy problem zeby ja znowu ozywic. Ale w 99,99% powinno sie udac (ja robilem to kilka razy chociaz biosa udupilem )

hmm,
pytanie z innej beczki, próbowałeś nagrać te same piosenki na płycie innej firmy - i nie mówię tutaj o taniasach jak BENQ czy MSONIC, ale np. Verbatim gdzie jakość płyt jest naprawde dobra. Czasami jedne odtwarzacze nie współpracują z płytkami mowa tutaj o sprzęcie innym niż komputerowym jak właśnie radia cd, stacjonarne odtwarzacze cd/dvd.

kolejna solucja to wlasnie wgranie firmware'u, wejdz na strone LG i poszukaj dla swojej czy nie ma czasem nowszego. LG upgrade firmware'u ma zrobiony ładnie w postaci instalatora także się nie namęczysz .

Pozdrówka

Mój brat miał ten sam problem - nagrywał płytę i nie mógł jej odtworzyć w swoim Sony Xploid 380. Co ciekawe ta sama płyta pieknie i bez zacięć pracowała na mojej zmieniarce Panasonic DP 880. Zmieniał program do obsługi nagrywarki (kilka wersji Nero) i nic. Jako że komp jest na gwarancji oddał go do serwisu. Załatwili to na miejscu pobierając z witryny LG (bo problem dotyczy takiej samej nagrywarki LG DVD) jakieś sterowniki. Myślę że to może być problem globalny tzn. mogą być problemy z konkretnym typem nagrywarki DVD LG konkretnie ze sterownikami. Na próbe po tej operacji wypalili płytkę i śmiga pięknie - problem rozwiązany. Może brat poradziłby sobie sam ale niestety nie ma netu. Mam nadzieje że pomogłem.
Pozdrawiam.

Wynika z tego jasno, że wymiana oprogramowania nagrywarki czyli firmwaru załatwi sprawę.

Pozdrawiam

dzieki wszystkim za info. właśnie zadzwoniłem do LG Polska gośc zaproponiował uaktualnić Firewera bo ponoć mieli sygnały że nie wszystkie odtwarzacze czytają płytki wypalone na nagrywarce LG.
A tak na marginesie - czemu ludzie uważają ze BENQ to dziadostwo przecież to nic innego jak Siemens?

Cytat:
2006-05-17 14:36:41, gardenia1 pisze:
dzieki wszystkim za info. właśnie zadzwoniłem do LG Polska gośc zaproponiował uaktualnić Firewera bo ponoć mieli sygnały że nie wszystkie odtwarzacze czytają płytki wypalone na nagrywarce LG. A tak na marginesie - czemu ludzie uważają ze BENQ to dziadostwo przecież to nic innego jak Siemens?

... bo jak zwykle ludzie myslą że jak jest napis SONY, Panasonic czy cóś innego "firmowego" to ten sprzęt jest super, a reszta to "syf", nic bardziej błędnego, proponuje rozebrać co bardziej "markowy" sprzęt i polookać co w środku siedzi, firma BenQ, Lite-On od "zawsze" były producentem podzespołow do markowych urządzeń, ot po prostu wszystkim sie wydaje że Sony sie nie psuje, a to takie samo dziadostwo jak i inne...

Cytat:
2006-05-17 14:51:10, Lord_Darth_Vader pisze:
... bo jak zwykle ludzie myslą że jak jest napis SONY, Panasonic czy cóś innego "firmowego" to ten sprzęt jest super, a reszta to "syf", nic bardziej błędnego, proponuje rozebrać co bardziej "markowy" sprzęt i polookać co w środku siedzi, firma BenQ, Lite-On od "zawsze" były producentem podzespołow do markowych urządzeń, ot po prostu wszystkim sie wydaje że Sony sie nie psuje, a to takie samo dziadostwo jak i inne...

oj Pawel
przeciez to jest oczywiste ze placisz za marke sprzetu a w srodku masz uklady scalone i elementy produkowane na Tajwanie, Chinach, Indonesji, Malezji - tam jest tania sila robocza wiec samo przez sie sie rozumie

a czy Sony to dziadostwo hmmm wole soniaka niz jakiegos philipsa, jvc

Cytat:
2006-05-17 15:25:02, lukas_s pisze:
oj Pawel przeciez to jest oczywiste ze placisz za marke sprzetu a w srodku masz uklady scalone i elementy produkowane na Tajwanie, Chinach, Indonesji, Malezji - tam jest tania sila robocza wiec samo przez sie sie rozumie a czy Sony to dziadostwo hmmm wole soniaka niz jakiegos philipsa, jvc

Sony ale tylko made in japan bo reszta to jak zwykle składanki made in ryż znaczy sie made in china

Cytat:
2006-05-17 15:30:23, Lord_Darth_Vader pisze:
Sony ale tylko made in japan bo reszta to jak zwykle składanki made in ryż znaczy sie made in china

wiem takie wlasnie kupujem

Cytat:
2006-05-17 14:36:41, gardenia1 pisze:
czemu ludzie uważają ze BENQ to dziadostwo

Powiem tak, swego czasu jakieś 3 lata temu zamawialiśmy napędy CD-ROM właśnie firmy BENQ, poszło około 20 sztuk do klientów i nie chce patrzec w dokumenty ale gdzieś 18 poszło na serwis do Krakowa i Kraków wymienił je na LG .

Kolejny przykład sprzedawaliśmy płyty BENQ mimo że po 0,40 gr nikt ich nie chciał kupić, powód - próbowałem coś na nich nagrywać ale wszystkie płytki sie wysypały już podczas nagrywania albo podczas próby odczytu.

to dla mnie chyba wystarczający powód żeby uważać ze BENQ to dziadostwo.
..

Idąc tokiem doszliśmy do Liteona - faktycznie jeszcze rok temu były to bardzo dobre jakościowo nagrywarki za naprawde małe pieniądze (tańsze od LG). Zamawialiśmy jednak niedawno dla klientów nagrywarki DVD z funkcją LightScribe, zamówiliśmy jakieś 4 sztuki, wszystkie na drugi dzień na serwis do Krakowa poszły. Od tamtej chwili sprzedajemy droższego ale lepszego NEC'a/

Tak więc jak widać oszczędność w tych czasach nie popłaca

a ja wlasnie sobie poradzilem z problemem nie czytania plyt w moim starym radyjku!! wystarczylo troche pogrzebac w necie, znalesc w domu stare sluchawki i pol godziny w garage!! i takim sposobem mam wejscie AUX wiec sobie moge podlaczyc odtwarzacz mp3 pozostaje tylko nazbierac teraz na takowy...

Cytat:
2006-05-17 16:34:46, ensimek pisze:
Idąc tokiem doszliśmy do Liteona - faktycznie jeszcze rok temu były to bardzo dobre jakościowo nagrywarki za naprawde małe pieniądze (tańsze od LG). Zamawialiśmy jednak niedawno dla klientów nagrywarki DVD z funkcją LightScribe, zamówiliśmy jakieś 4 sztuki, wszystkie na drugi dzień na serwis do Krakowa poszły. Od tamtej chwili sprzedajemy droższego ale lepszego NEC'a/ Tak więc jak widać oszczędność w tych czasach nie popłaca

Jak to mawia moj kolega: Liteon pali na wszystkim - nawet na ostrzach do kątowki

i ja jestem podobnego zdania.. sam uzywam tej firmy napedow i jestem zadowolony. a cenowo podobnie jak Samsung (czyt: szajsung)

Dzieki sprawę załatwił uaktualniony BIOS do nagrywarki teraz radyjko czyta wszystko.

jak uaktualnic bios z LG? bo tez bym sobie uaktualnił

Cytat:
No chyba, ze masz na mysli przerwy w pracy lasera...

no wlasnie o to mi chodzilo

Cytat:
2006-05-18 08:29:59, wojtus1199 pisze:
jak uaktualnic bios z LG? bo tez bym sobie uaktualnił

tak jak ktos juz pisal upgrade biosu nagrywarki w LG to banal, ale jesli masz gwarancje i blisko do serwisu to mozesz sie zapytac czy nie zrobia -kiedys robili za free. jesli robia nadal to nie ryzyskujesz ze pradu zabraknie i i stracisz nagryware.