MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2017 - Strona 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jelcz <3

W pełni się zgadzam z Tomkiem - też nie chcę aby tutaj robić piaskownicę. "Koncerty życzeń" to są w radiu i telewizji
Po co tutaj spamować i nabijać posty pustymi zachciankami, których i tak nikt nie zrealizuje i nikt tego nie będzie czytać poza autorem postu?

A teraz już na temat. Byłem w Opolu w Media Markt no i nadal jest tam wysyp modeli KAP oraz "Super samochodów" z rosyjskiej serii po 12.99zł/szt

Dacia kombi (ta zielona) - multum
Fiat 131 (zielony) - multum
Ford Taunus - multum
Simson Duo - "trochę"
Toyota Corolla - multum
Fiat 132 - 1 sztuka
Fiat Panda - 1 sztuka

z "Super samochodów" też sporo powtórek:

Ford Mustang Shelby
Alfa Romeo Montreal
Aston Martin V12
...i wiele innych

Mam takie pytanie - przerabiał ktoś może Forda Taunusa z KAP na taksówkę?
Bo szukam ewentualnych zdjęć do konwersji no i czy gdzieś taka taksówka "u prywaciarza" jeździła w PRL/latach 90-tych?
KAP-owy Taunus pewnie na TAXI by się nadawał - duży, 4 drzwiowy, zachodni... Chętnie bym zrobił jednak replikę konkretnej taksówki niż wymyślony model...

Forum umarło poprostu.

Widzisz - cały problem w tym, że dla większości chyba osób tu wchodzących temat modelarstwa to był tylko i wyłącznie temat blistrowanych modelików z "Kultowych...", czy "Złotej..." Jak ktoś (w odpowiednim dziale) pisał np o zabawkach, które mogły być dobrą bazą dla robienia modeli, to od razu na mnie (i na innych) wyskakiwali co niektórzy...

Dla mnie temat modeli samochodów kwitnie w najlepsze, choć obie serie od DeA już dawno "umarły". Wzbogaciłem na dniach kolekcję modeli o np modele współczesnych aut w skali 1:43 (Toyota Yaris, Opel Corsa, VW Beetle, VW Scirocco, Peugeot 406, Peugeot 407...) Zrobiłem parę modeli Autosanów H9-21 z kartonu, itd...
Każdy zbiera co chce - dla jednych "epoka" zaczyna się np w 1945 roku i kończy się na 1989 roku, ale dla mnie zaczyna na bodaj 1899 roku i trwa o dziś dzień i modele z tych czasów są w mojej kolekcji

Problem w tym, że niektórzy uznawali za modele tylko i wyłącznie te blistrowane z gazetowych serii i parę razy na konkurencyjnych forach wyskoczono na mnie i na moich kolegów z tekstami w stylu "ale ja nie jestem zbieraczem zabawek od Welly". No to ja nie mam zamiaru użerać się z różnymi sfrustrowanymi dziwakami, którzy niczego innego do ręki nie wezmą, co nie jest "blistrowanym KAP-em" czy "ZK"...

Jak ktoś jest kreatywny to może sobie rozbudować swoją kolekcję modeli KAP, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia...

Teraz wrzucają do koszy w "Media Markt" te różne modeliki z KAP za połowę ceny - też można z nich coś ciekawego zrobić.
Kupiłem tak Fiata 132, bo chciałbym kolekcję radiowozów wzbogacić o ten wóz z filmu "07 zgłoś się":

VW Golfa I kupiłem bo identycznym jeździł 19 X 1984 roku ks Jerzy Popiełuszko. Kolor zielony Golfa też się zgadza. Trzeba tylko zmienić tablice rejestracyjne na: "WUL 2473"

Wołgę GAZ 24 chcę przerobić na taksówkę. Podobnie Forda Taunusa...

Jeśli chcecie, to można trochę temat ożywić i powrzucać tu pomysły na ciekawe konwersje tych modeli KAP, które teraz tu i tam można kupić za pół ceny + informacje gdzie można kupić bazę czyli dany modelik

Prawda.

Panowie, skoro tytuł tematu to: "Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2017" - dotyczący, jak piszecie "blistrowych kolekcji", to nie dziwię się, skoro obie kolekcje zostały zakończone to temat "umarł".
Podobna sytuacja jest na innym forum dotyczącym serii EA - "Ikarus Collection" - seria po wyedytowaniu 11 modeli została niespodziewanie zakończona a na forum temat zamilkł.
A oddział EA w Warszawie został zamknięty. Telefony milczą od kilku dni.

Może to już czas zmienić tytuł tematu na "Auta PRL'u w miniaturze"? Wtedy byłoby o czym pisać, ja bym na przykład napisał wam czym się różni Fiat 125p Rally z Daffi od tego co pokazują na obrazku na pudełku, a tak to jest nie na temat. Bo tu tylko DeA.

Cytat:
2017-04-29 09:54:47, Hardcore pisze:
Może to już czas zmienić tytuł tematu na "Auta PRL'u w miniaturze"? Wtedy byłoby o czym pisać, ja bym na przykład napisał wam czym się różni Fiat 125p Rally z Daffi od tego co pokazują na obrazku na pudełku, a tak to jest nie na temat. Bo tu tylko DeA.

Nie widzę powodu ani podstaw do zmiany tematu. Wątek w takim razie możemy zamknąć/zakończyć z możliwością ponownego otwarcia. A co do tematu: "Auta PRL'u w miniaturze" to w czym problem?

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

W Media Markt po 14,99zł
https://www.eaglemoss.com/pl-pl/militarne/vhicules-militaires/

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2017-05-17 14:43:08 ]

Czy ktoś z Was ma jakąkolwiek wiedzę czy będą jeszcze jakieś wydania specjalne kultowych aut PRL-u? Od sierpnia 2016 cisza, wydawnictwo jak zwykle nie wie nic lub udaje, że nie wie nic. Może ktoś z Was ma jakieś nieoficjalne informacje?

Takie pytania, to raczej do wydawnictwa, chociaż wątpię żeby w tym temacie coś się zmieniło, czyli w najlepszym przypadku nikt nic nie wie. Czyli w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.

@poldon82 Dzięki za info, ale w takim przypadku zawsze osobny temat, czy to dotyczący wydawnictwa, czy zbiorowy na temat broni pancernej, ewentualnie modeli w koszach itp.

W ogóle, to chcecie zmieniać nazwy itp. a jeśli ktoś proponuje założenie nowego tematu, to następuje cisza. Złożyłem kiedyś temat zbiorowy gdzie można pokazać swoją kolekcje(zero wpisów), czy też można założyć własny temat o swojej kolekcji i tam dodawać wpisy(nie każdy model w osobnym temacie, bo to bez sensu). Napiszę to w tym miejscu, bo w inne jeszcze nikt nie zajrzy, ale nie kontynuujmy tutaj tej rozmowy. Jeśli ktoś ma ochotę się wypowiedzieć, to w innym miejscu. Proszę...

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2017-05-21 00:56:44 ]

Wydawnictwo twierdzi, że powiadomią o kolejnym wydaniu specjalnym na ich fanpejdżu. Od nich niczego nie można się dowiedzieć niestety.

No dokładnie, czyli klasyka. Zawsze można się pocieszać i łapać tego, że nie padło słowo "nie". Chociaż oczywiście może to nie mieć żadnego znaczenia.

To ja może zadam pytanie, którego nikt wcześniej nie zadał i dobrze, gdyby nie musiał zadawać...

Czy Waszych modeli nie trafia już szlag? Pytam dosłownie i całkiem poważnie.

Mój Citroen DS 19 - pod lakierem na masce pojawiły się rosnące bąble i farba niebawem zejdzie z karoserii...

Syrena 100 - na białej farbie na bokach i na dachu pojawiły się pęknięcia. Farba zaczęła pękać...

Modeli nie przemalowywałem, nie przerabiałem, trzymam je w gablotkach, cały czas w temperaturze pokojowej - odpada więc kwestia warunków przechowywania, czy zważenia się farby po przemalowaniu...

Też się Wam trafiły takie buble w kolekcji?
Czyżby się już biodegradowały "w trosce o środowisko" ?

Modeli tych nie trzymam w blistrach więc raczej reklamacja chyba odpada...

Nie zauważyłem, aby coś działo się z modelami, ale jeżeli zauważyłeś takie wady to zapewne moje modele też to niedługo czeka.

Jeśli chodzi o białą farbę Syreny, to znana sprawa niestety. U mnie na razie nic się nie dzieje, ale odkąd się dowiedziałem, to boję się patrzeć...

Zapomniałem nazwy zjawiska, ale niektóre modele się ponoć potrafią rozsypać. Stoją, sobie stoją, chcesz przestawić i nie ma... Chociaż jeśli chodzi o KAP to aż do takich skrajności chyba nie doszło. Przynajmniej na razie...

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2017-05-24 02:16:52 ]

"Zinc pest" nie wiem jaki jest odpowiednik w polskim języku. KAP pewnie też to czeka, ale trzeba poczekać wiele lat.

Dzięki za info Hardcore...

Znalazłem w google wątek na ten temat na konkurencyjnym forum no i teraz spać nie będę mógł

Sporo przypadków Syrenek 100 z KAP ma tą wadę
VW Passat z KAP - też parę sztuk się rozpadło
Peugeot i Volvo z KAP - jednostkowe przykłady rozkładu
Warszawa M20 z ZK - jeden egzemplarz w rozkładzie
Fiaty 125p (m.in taksówka z nr specjalnego KAP) - po jednym w rozkładzie
mój Citroen DS 19 - podejrzane rzeczy się z nim dzieją
Jelcz MEX 272 z KAP też ma ten problem (conajmniej 1 sztuka)
Syrenka Bosto z KAP - jednostkowy przypadek
Star 660 papieski - 1 przypadek
Nysa 522 Towos - 1 przypadek

Podobne problemy mają Rosjanie, Niemcy i wielu innych...

Przeglądałem to forum no i wymieniłem modele z KAP/ZK w których zdarzyły się pojedyncze przypadki tej wady materiałowej "Zinc Pest".

Wady z jakością i rozkładem powłoki lakierniczej widziałem dotychczas w Welly (1 biały Fiat 125p w 1:43, 1 żółta Nysa 522) ale dalszych oznak procesu Zinc Pest nie zaobserwowałem. Myślałem, że to skutek zbyt częstego dotykania modelu i że z farbą się coś złego dzieje pod wpływem kontaktu z potem na palcach. Karoserie się nie rozpadały więc nie rozpaczałem - zwłaszcza, że Welly to bardziej tania zabawka - najwyżej przemaluję, ale jeśli KAP może się całkowicie i nieuchronnie rozpaść to już niepokojące

EDIT

Przejrzałem część swoich modeli

Citroen DS19 - dziwne, bo bąble na masce niektóre zniknęły - po największym jest tylko mały ślad - kółko po jego obrysie (widoczny tylko, jak się patrzy pod światło). Inne bąble się za to pojawiły - po bokach, na drzwiach i tylnym prawym błotniku... Będę obserwować dokładnie tego Citroena...
Fakt, że te bąble są zupełnie inne od tych pęknięć na Syrenkach

Syrena 100 - mam 3 sztuki. Jedna w gablotce, 2 w blistrach. Jedna w blistrze wygląda najgorzej - głębokie pęknięcia po bokach i drobniejsza "pajęczyna" na dachu.
Druga w blistrze - bez widocznych uszkodzeń (jak "zdrowa"). Trzecia - w gablotce na drobne, ale liczne pęknięcia farby na dachu i po bokach...

Będę reklamować te buble. Nie chcę jednak ponosić kosztów wysyłania im tego pocztą.
Dobrze, gdyby wysłanie zdjęć im wystarczyło za podstawę uznania reklamacji...

...to jest chore! Jakoś wadliwymi pieniędzmi im za te buble nie płaciłem. Dostałem "normalnie" wyglądający produkt z ukrytą wadą, która ujawnia się po czasie...
Gdyby IXO (i inne firmy) musiało wysłać za darmo i na swój koszt wszystkim poprawnie zrobione modele zamiast tych z Zinc Pest, to by się nauczyło kontrolować jakość produkcji...

Były jakieś zdjęcia na tym forum?