MotoNews.pl

Zakup migomatu, dylemat - Strona 6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
HELP !!
mam z nim tylko jeden problem , przy spawaniu czasem drut klei się do miedzianej dyszy , robi się taka kulka przy otworze gdzie wychodzi i skleja się z nią. trzeba recznie odkleic to, bo silnik sam nie da rady tego przechnąć. jak zwiększę nacisk na drut to wtedy mi powywija przy podajniku drut i kapa jest. niewiem od czego się to moze robic . pomozcie

stosujesz spray adhezyjny? (zapobiega przyklejaniu/wtapianiu sie odpryskow ze spawania w czesci dyszy, oraz w powierzchnie blach -tam gdzie nie spawasz)
bardzo tania rzecz- 10pln

tam gdzie kupowałem spaware mieli butle za 160pln z CO2 i z mieszanką gazów- 185pln

butla co2 - może być tańsza

jesli odkupi się ją od ''zaradnego -zakładowego'' strażaka

rozmawiałem z ''zaradnym strażakiem''

nabita butla co2 przerobiona ze śniegówki z nowym zaworem 50zł+10zł(koszty operacyjne)

butla nabita , jej odbiór i wymiana pruszcz gdański .

Butla na zlomie to koszt ok.10zl +przerobka i nabicie jej(na wymiane)28zł czyli razem 38 zeta.Tak u mnie sie cenia.Oczywiscie za 28zeta jest mieszanka,nie sam CO2

Właśnie testowałem mojego POWER_MAT S_mig160
daje rade, blacha 5-6mm spawa z przetopem, wentylator dba o odpowiednie chłodzenie, to sie nawet nie przegrzewa...
szkoda tylko ze tylko 5kg szpule wchodza- jak na razie to jedyny mankament, no i szpula jest ustawiona poziomo- na szybszym posuwie ma tendencje do rozkrecania sie - jakis filc hamujacyu trza zalozyc

jeśli ma przerobiony zawór
atest - można ją wymieniać
nabita jest mieszanką

ELEGANCKO

Panowie potrzebna pomoc. Musze zakupic jak najszybciej(tzn. w tym tyg.) półautomat spwalniczy,w gre wchodza tylko nowe produkty oczywiscie.

Przegladalem allego i google,bylem w Obi,Castoramie i makro cash ale nieznalazlem nic ciekawego co by odpowiadalo moim wymogom.
Poszukuje czegos do 1500zł,wiem,ze to nieduzo i na dodatek potrzebuje cos co ma napiecie na 3 fazy(400V)
Na allegro wygrzebalem cos takiego:www.allegro.pl/item110168973_migomat_185a_wylaczny_importer_najtaniej_nowka.html
Ma ktos moze taki sprzet i czy jest z niego zadowolony.Prosze o szybka odpowiedz
Oczywiscie cena do 1500zl obowiazuje za sam polautomat bez osprzetu takiego jak butla czy reduktor,ta kase chce przeznaczyc na samo urzadzenie poniewaz butle,reduktor i maske juz posiadam.

O ile sie nie myle, to do tego miga z allegro musisz jeszcze dokupić gwarancje, ja bym Ci polecił coś z takich maszynek:

http://www.spawanie.icd.pl/grupa.php?kaId=875

wielu chwali sobie taki sprzęt...

Ale 115A to chyba za mało Szczerze mowiac to te 140A to miniumum zeby to sluzylo nie tylko do cenkich blach ale takze do nieco grubszych metali.

Gdyby nie to to na oku mam besterke ale na 230V co mi niepasuje.160A max posiada i cena 999zl z czego mam to na miejscu i 2 lata gwar.

einhel sga 190 turbo, kumpel sobie niedawno kupił i daje rade, cena jak dobrze poszukasz to za 1300zł kupisz ale bez gwarancji

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz079 dnia 2006-06-25 17:29:39 ]

A moze zna ktos jakis sklep on-line gdzie moge zamowic sprzet,przegladalem google i pierwsze 3 strony obczailem ale pozniej juz mi wiecej sie niechcialo bo i tak nic konkretnego w tym przedziale cenowym niebylo

I chyba nie będzie Szczerze mówiąc, to wolałbym słabszego bestera niż jakieś nie wiadomo co z allegro

poszukaj dobrze w castoramach i obich - ja wpadlem na promocje i MIDIMAGSTER 1800 TURBO Bestera z reduktorem maska i szpula drutu wyrwalem chyba za 1400.
Pozatym Smutny Gizd ma troche racji - kupuja mniejszy migomat ale firmowke masz jako taka pewnosc ze nie bedzie sie wylaczal co chwila, psul itp.

Tylko ja jednak chce miec 3 fazowe napiecie bo jedna faza to troche malo,po drugie niektorzy mowia,ze spawanie przy 3 fazach jest lepsze niz przy 230V. Mysle,ze za 1500zł powinienem cos kupic.

ale jego mozna pod "sile" podlaczyc

No wiec problem sie rozwiazal.Niekupuje nic z allegro,dzwonilem dzis do Castoramy w Opolu i maja jeden migomat za 1687zł z firmy Bester.Zapomnialem teraz ten model ale bylo to cos ala 1501NS czy cos podobnego.Jest On na 230 i 400V,amperomierz od 30-160,6 poziomow spawania.Ma juz lepsze kolka skretne wiec ulatwia to znacznie jego przemieszczanie.W srode jade po niego,w zestwie jest reduktor(szkoda,ze niezapytalem czy z manometrem) i maska.

Niema sensu kupowac jakis smiesznych powermatow za 1200+50zł przesylka jak mozna miec bestera za nieco wieksza kase.

Apropo tych 3 faz, to jest to lekki pic na wodę, przynajmniej w przypadku bestera 1800, bo ten chodzi na dwóch fazach, wystarczy rozkręcić wtyczkę aby się przekonać

po prostu chodzi na 400 V nie na 230V. napiedze miedzyfazowe to 400 Voltów i do tego potrzebna jest spawarka "trójfazowa". daj jedna faze i przewód neutralny i masz 230

A tak wygladal swiezo wypakowany sprzet w srode po przyjezdzie z Castoramy Musze przerobic instalacje z sily na 5 bolcow bo jak sie okazalo mig ma koncowke 5 bolcowa a u mnie sa tylko na 4.Jutro problem zalatwie. Szczerze mowiac sprzedawcy w castorami niewiedza co mowia,przez tel. koles mowil cos o jakims modelu 1500 a na miejscu okazalo sie,ze jest to zupelnie inny(w pozytywnym rozumieniu tego slowa)sprzet. Wchodzi do niego 15kg szpula wiec niebede musial co chwile wydawac kasy i zmieniac drutu Ciekaw jestem jak to bedzie ciagnac na"sile"

Hmm...W mojego miga wchodzi szpula 5 kilowa i wcale co chwila jej nie wymieniam a nie spawam mało Bardziej upierdliwe jest jeżdżenie i nabijanie/wymiana butli niż zakładanie nowej szpuli z drutem. Gdybym miał kasę, to zainwestowałbym w dużą (30 kg) butlę a tak co chwila latam z moją 6-ką ją nabijać