Jakie CB-Radio? - Strona 6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2006-07-03 19:03:05, YaNeK1 pisze:
NAPISZ KONIECZNIE JAK ANTENKA SIE SPRAWOWAŁA BO JESTEM BARDZO CIEKAW

po wstepnych przymiarkach na mojej skorupce i porownaniu jaz lemmem @1200 stwierdza sredni ubytek na zasiegu rzedu okolo 3-4 km
czyli nie jest zle choc auto pozostawalo w spoczynku i antena nie byla jeszcze zestrojona tak jak stala - lemm

ogolnie sam jestem ciekaw

hej
a powiedz mi czy ustawiales ja w innych miejscach na dachu i sprawdzales tzw odbita czy tez SWR

czy SWR zmienia sie ze wzgledu na miejsce ustawienia antenki????

Cytat:
2006-07-03 20:27:28, gigi24 pisze:
hej a powiedz mi czy ustawiales ja w innych miejscach na dachu i sprawdzales tzw odbita czy tez SWR czy SWR zmienia sie ze wzgledu na miejsce ustawienia antenki????

jeszcze nie choc miernik zakupilem
bede testowal jutro jak kupie wtyczki
dam znac na pewno

Ja się zastanawiam nad zakupem zestawu Uniden 510 + President Florida, kolesie lataja na takich zestawach i sa zadowoleni, ja sam miałem okazję na tym jechać i uwazam, że jest ok. Bardziej chodzi mi o antene bo wiem że radyjko jest ok. Nie uśmiecha mi sie wielki bat, stałk atez raczej nie wchodzi w grę, więc tylko magnes, z tego co mówił dzisiaj sprzedawca jest to bardzo dobra antenka, która wystarczy aby dowiedzieć sie o interesujący nas fragment trasy, czy ktos ze "starych" uzytkowników CB może powiedziec coś bliżej na temat tej antenki?

Ps. I jeszcze jedno czy anteny President Florida rzeczywiście nie trzeba stroić??

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: kornat dnia 2006-07-04 16:48:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: kornat dnia 2006-07-04 16:48:26 ]

Kornat.. przerobilem 3 anteny na zywca...
DŁUGOŚĆ = ZAŚIĘG.
Mało wazne czy to LEMM, czy PRESIDENT indiana, florida, czy jakies inne... 150cm bedzie ciaglo jak 150cm, 100cm bedzie tak jak 100cm. Nie ma sie co czarowac.
Mysle ze niezbedne minimum aby tez w miescie, w zabudowie nie stracic lacznosci to te 120-130 cm musi byc! minimum. Im wiecej tym lepiej.
Magnes... hmmm.. nie lepiej cos na uchwycie? W orionku uchwyt sie trzymal przez zime. ZERO ryski na lakierze, odkrecilem, umylem i nie ma sladu (potem znowu zakrecilem ;D).
Cos na motylku! (ja przez pewien czas mojego lema odkrecalem... ale potem zwatpilem.. najwyzej buchna trudno) ;D Nie buchneli!

Biernuś, sprawa wygląda tak, że nie chce latać z wielkim baciorem, ale chce miec łącznosc, więc trzeba znaleźć kompromis . Gośc w sklepie stwierdził, że florida wystarczy, kolesie też są zadowoleni. Dlaczego magnes hmm chyba jednak jest wygodniejsza ściagam i już na aucie nic nie ma a jak to jest ze strojeniem tej anteny, sprzedawca twierdzi, że nie trzeba jej stroić, jestem laikiem jeśli chodzi o CB więc miejcie dla mnie wyrozumiałość

tej antenki raczej nie stroisz bo jest pokryta twozywem
ale moge sie mylic

aler zasieg na niej nie bedzie rewelacyjny
ja mam @1200 lemm - 120 cm i mam okolo 10km
i jest gitara
zobaczymy jak jutro na magnesie bedzie

Magnesem bedziesz zachwycony na poczatku potem bedzie cie coraz bardziej denerwowal.
Jak ja szukalem anteny to tez tylo pod uwage bralem magnes, rozumowalem tak jak ty "sciagam i nic nie ma na aucie" i jest fajnie. Potem zaczelo mnie to denerwowac do tego stopnia ze magnes jest na stale na dachu a odkrecam tylko bata. Pamietaj tez o zimie trzeba skrobac dach ze sniegu i lodu zeby postawic magnes. Teraz bede zmienial antene na 150cm i nie wiem czy bede zadowolony z osiagow Jesli nie chcesz miec dlugiego bata to ok. montuj metrowke ale na stale i nie spodziewaj sie osiagow nie wiadomo jakich
Jesli chodzi o radyjko to bardzo dobry wybor

stroic jej nie trzeba to fakt

kiedys pytalem kolesia ktory mial wlasnie floryde na VECTRZE B o zasieg i mowil ze zasieg ma pomiedzy 5 a 10km a ja na to mu ze wlasnie sie mijalismy i juz go nieslysze a odjechal niecale 500m

szczerze jak widze cos uniwesalnego to wiem ze jest do niczego a za takie uwazam wlasnie florydy

na tym samym radiu moze sie roznie zachowywac na roznych samochodach

a wlasnie roznymi autami jezdze w firmie wiec takie cos mnie nie urzadza

od sprzedawcy-dealera na poznan wiem ze sa rozne wykonania florydek i mozna trafic na rozne anteny i beda sie roznie zachowywac,
KONRAT mozesz zalozyc sobie antenke na stale i wcale nie musi byc wielki bat, LEMM-ki sa roznej dlugosci od 40cm prawie do 176cm takze jest pole do wyboru podobnie z presidentem przejrzyj te stronki

klik

klik 2

klik3

klik4
klik5

i mozna by wymieniac tych stronek jeszcze kilkanascie

ogolnie wiadomo kazdy zestaw cb-radio + antena by poprawnie chodzil powinien byc ZESTROJONY!!!!

SCHIBBY DOBRZE GADASZ

A PO ZA TYM JAK BEDA CHCIELI CI BUCHNAC MAGNES TO MOGA BARANY POL DACHU ALBO KLAPY OD BAGAZNIKA PORYSOWAC
a motylek mozna zastapic srubka i kontrą dwiema nakretkami

O wierceniu wogóle nie ma mowy ewentualnie uchwyt. No nic dzieki za porady, najprawdopodobniej w czwartek podjade jeszcze raz to tego punktu i podpytam i uchwyty plus do tego jakiś bat. Choc nie ukrywam, że póki co jestem nastawiony na zakup floridy
pozdrawiam

uchwyt jesli pamietam kosztuje ok 30 zl zakladasz na klape bagaznika i masz spokoj,

tylko pamietaj jesli bedziesz miec antenke o dlugosci od 50cm to musisz ja tak ustawic by odchylala sie do tylu bo mozesz miec problemy z otwarciem bagaznika, ale mozesz zrobic tez taki manewr ze przewiercisz otworek na drugim blotniku i przelozysz zwylka antenke od radia na prawa strone (jesli sie nie myle to 525 ma na lewej stronie antenke) a w to miejsce zalozysz antenke od cb-radia sa ludziska ktorzy tak robia albo zwykla antenke wywalaja calkiem i tam montuja od cb na stale-ja bym tak zrobil!!!!
ale wspomniales ze nie chchesz wiercic, choc wg mnie to bylo by najlepsze rozwiazanie

KORNAT
tu masz fotki uchwytu zalozonego na gornej czesci klapy ale mozesz tez go zalozyc nizej

uchwyt MAAS

mocowanie od dolu tak wygladaja srubki od dolu

a tak wyglada od tylu samohcodu klik

gigi24 dzięi za zobrazowanie sytuacji . Moja bunia ma antenę radiową w tylnej szybie więc karoseria jest wolna od jakichkolwiek wypustów . O wierceniu nie ma mowy co do uchwytu to najrozsądniej byłoby go założyć na bok klapy bagażnika coby móc go swobodnie otwierać, problem w tym, że jestem sceptycznie nastawiony do tego . No nic dam znać w czwartek (jesli kupię zestaw) na co sie zdecydowałem .
Acha jeszcze jedno pytanie do anteny dołączona jest naklejka President, z resztą gigi24 masz ją naklejoną, czy to coś oznacza, czy to tylko taki bajer

Cytat:
2006-07-04 18:01:08, shibby pisze:
Magnesem bedziesz zachwycony na poczatku potem bedzie cie coraz bardziej denerwowal. Jak ja szukalem anteny to tez tylo pod uwage bralem magnes, rozumowalem tak jak ty "sciagam i nic nie ma na aucie" i jest fajnie. Potem zaczelo mnie to denerwowac do tego stopnia ze magnes jest na stale na dachu a odkrecam tylko bata. Pamietaj tez o zimie trzeba skrobac dach ze sniegu i lodu zeby postawic magnes. Teraz bede zmienial antene na 150cm i nie wiem czy bede zadowolony z osiagow Jesli nie chcesz miec dlugiego bata to ok. montuj metrowke ale na stale i nie spodziewaj sie osiagow nie wiadomo jakich Jesli chodzi o radyjko to bardzo dobry wybor

Przechodzilem TO SAMO!.
Popieram ;D

To ja tyz sie dolacze bo smigam troche kilosow dziennie i wreszcie czas na cb. Moje pytanko jest takie czy mial ktos stycznosc z CB marki ONWA czy jakos tak bo koles ma za grosze.

Cytat:
2006-07-04 19:24:51, kornat pisze:
gigi24 dzięi za zobrazowanie sytuacji . Moja bunia ma antenę radiową w tylnej szybie więc karoseria jest wolna od jakichkolwiek wypustów . O wierceniu nie ma mowy co do uchwytu to najrozsądniej byłoby go założyć na bok klapy bagażnika coby móc go swobodnie otwierać, problem w tym, że jestem sceptycznie nastawiony do tego . No nic dam znać w czwartek (jesli kupię zestaw) na co sie zdecydowałem . Acha jeszcze jedno pytanie do anteny dołączona jest naklejka President, z resztą gigi24 masz ją naklejoną, czy to coś oznacza, czy to tylko taki bajer

KORNAT ja mam w buni przewiercone ;D gosc jezdzil z CB wtyczke mam elegancko przy konsoli z prawej strony wyprowadzona teraz tylko radyjko i luzik.. bo bez CB jakos dziwnie (ale ja teraz tylko po miescie).
U MNIE to jest tak

Kornat.. zima, szron, deszcz. MAGNES odpada.
I nic nie musisz wiercic.
TAKI UCHWYT!!! na tylna klape na baware idealnie bedzie pasowal. Mialem podobny w orionie wlasnie na klapie!.
Do tego Kup LEMM@1200 ma 140cm... na poczatek wystarczy. I nawet nie rzucaj takich textow "bo ja chce tylko tak troszke te kilka kilometrow.... bo tylko sytuacja na drodze..bo cos tam" to nie sa argumenty. Apetyt rosnie w miare jedzenia. Gwarantuje ze jak ZARAZISZ sie CB za pol roku na Twoim aucie wyladuej 2metrowy BAT.
KAZDA antene trzeba stroic czy jest to magnes czy jest to na uchwycie czy wiercona. Wiekszosc ma wyciagane cewki. SWR miarka i jazda. (mam kupilem za 40 PLN). Ustawiasz na SWR bliski 1 i nie martwisz sie ze Ci kosi po koncowce mocy w radiu i cieszys sie pelnym zasiegiem).
Moim zdaniem UNIDEN XL 510 + LEMM@1200 to bardzo bardzo dobry zestaw i TANI!. I zadnych florid i innych wynalazkow. Lemmik Ci spasuje! pozniej jak cos zmieniasz tylko bata (z cewka ruchoma) a glowiczki nie musisz ruszac!
Uuuuff ale sie rozpisalem. Nie rob bledow z magnesami. Szkoda zachodu!

Tak jak mówię naradze się jeszcze ze sprzedawca i podejmę decyzje, antenę zawsze mozna zmienić , jeszcze raz wielkie dzięki za info

Cytat:
2006-07-04 19:24:51, kornat pisze:
Acha jeszcze jedno pytanie do anteny dołączona jest naklejka President, z resztą gigi24 masz ją naklejoną, czy to coś oznacza, czy to tylko taki bajer

nie to nie bajer jak masz ja naklejona to znak dla tych co jada za toba ze masz CB-RADIO i mozna cie wolac, taki znak rozpoznawczy, kiedys byly inne anteny cb ktore wygladaly niepozornie, ze niewiadomo od czego a jak masz naklejke to wiadome jest to ze jestes cb-sta

Cytat:
2006-07-04 20:00:33, m-chmielo pisze:
To ja tyz sie dolacze bo smigam troche kilosow dziennie i wreszcie czas na cb. Moje pytanko jest takie czy mial ktos stycznosc z CB marki ONWA czy jakos tak bo koles ma za grosze.

ja mialem fajne radyjko choc nie ktorzy zaraz powiedza ze to szumofon i tyle, ja mialem je w maluchu i bylo OK, szczerze to ONWA jest podroba ALANA 100+, ALAN 199+, a te modele wieksze tzn wieksza obudowa to ALAN podajrze 19 badz 18, byly jeszcze radia o nazwie CTE tak samo wygladaly jak obecne ALANY 100+. mialem i nie narzekalem byc moze dlatego ze mialem mikrofon taki jak obecnie i dluga antenke LEMM AT 76 o dlugosci 170cm, i zasieg wynosil ok 10-15 na trasie i na postoju nad jeziorem ok 30km przy bardzo dobrych warunkach pogodowych podczas rozmowy ze stacja bazowa-moze dlatego byl taki zasieg

ale sie rozpisalem

Cytat:
2006-07-04 21:10:01, gigi24 pisze:
ja mialem fajne radyjko choc nie ktorzy zaraz powiedza ze to szumofon i tyle, ja mialem je w maluchu i bylo OK, szczerze to ONWA jest podroba ALANA 100+, ALAN 199+, a te modele wieksze tzn wieksza obudowa to ALAN podajrze 19 badz 18, byly jeszcze radia o nazwie CTE tak samo wygladaly jak obecne ALANY 100+. mialem i nie narzekalem byc moze dlatego ze mialem mikrofon taki jak obecnie i dluga antenke LEMM AT 76 o dlugosci 170cm, i zasieg wynosil ok 10-15 na trasie i na postoju nad jeziorem ok 30km przy bardzo dobrych warunkach pogodowych podczas rozmowy ze stacja bazowa-moze dlatego byl taki zasieg ale sie rozpisalem

Powiedzmy ze bedzie mnie kosztowalo okolo 70zł a zalezy mi na jakosci i zasiegu to lepiej kupic cos innego jak tak to co bedzie najlepsze tak do 400zł za samo radio

hmmmm

jesli bedziesz mial dobra antenke taka powiedzmy pomiedzy 120-170cm to mozesz podejsc pod 15km ale to tez zalezy jaki sprzet bedzie mial twoj rozmowca bo jak slaby to sie nie dogadacie niezaleznie czy to bedzie ONWA czy UNIDEN czy jeszcze jakies inne radio, ja mam radio z gornej polki i czasem mam tez problemy z wiara bo maja tzw szajs albo nie zestrojone prawidlowo, albo plywajace w czestotliwosci

jesli masz odlozone to sianko to moze lepiej zainwestuj w UNIDENA model do wyboru to sa tzw podroby wyprodukowane przez PRESIDENTA i powinny sie zmiescic w tej sumie a nawet powinno ci jeszcze zostac co nieco na dolozenie do antenki

a co do ONWY napweno nie bedzie tak czysto brzmiec jak UNIDEN beda wieksze szumy, do kazdego radia mozna sie przyzwyczaic, mozesz zaryzykowac i najwyzej jak nie spodoba sie to je upchniesz dalej,

pozdrawiam