| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Milten F&F MEMBER Fiat 126p Kraków | 2009-08-18 10:12:52 No właśnie to jest bardzo ważne, żeby zawsze przed użyciem odlać sobie do jakiegoś szklanego pojemniczka w którym będziesz maczał pędzel. Nigdy nie maczaj w całej buteleczce bo masz brunox do wyrzucenia wtedy. Ja tak zrobiłem z Cortaninem ale na szczęście to straszne gówno i nie żałowałem tak bardzo |
mi5i3k Fiat 126p 650E Pionki / Warszawa | 2009-08-18 20:45:13 pewnie nie żałowałeś wash primera?
jego sie nakłada w bardzo cienkich warstwach, że ledwo pokrywa i u mnie też novol seria professional nie ma problemów. Co do epoksydu rzeczywiście rewelacja twardy jest skurczybyk że ciężko go potem zdrapać. |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-08-18 23:34:24 Przez was mam już mętlik w głowie
Do pojutrza muszę się już określić bo jadę na wielkie przedremontowe zakupy. Czyli brunox. Podkład epoksydowy, antykorozyjny czy akrylowy? Szpachla do drobnego wypełnienia bubli zwykła czy jakieś takie z domieszkami( nie chodzi mi o tą z włuknem szklanym)? |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2009-08-18 23:53:50 brunox tam gdzie niedoczyścisz do końca rdzę, potem podkład epoksydowy, potem akrylowy by wypełnić ubytki a te wieksze przed podkładem szpachelkiem i na to lakierek, a szpachelek normalny wystarczy, tak to podkładem zakryjesz |
Milten F&F MEMBER Fiat 126p Kraków | 2009-08-18 23:56:22 Mętlik w głowie to normalka przy pogaduszkach lakierniczych
Brunox kładziesz na miejsca z pozostałościami rdzy- on wtedy twardnieje zajebiście i wyrównuje powierzchnie ale musisz go uzupełnić podkładem Akrylowym. A Co do wypełniania lekkich ubytków szpachlą to kupo sobie do tego małą ''szpachlówkę wykańczającą". |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2009-08-19 19:17:01 uzywam teraz primera ivata i napewno moge stwierdzic ze bardzo dobrze wiaze z metalem, a do tego ladnie siada na niego zarowno szpachla wypelniajaca jak i wykanczajaca, nobikor oraz podklad akrylowy. epoxyda nie mam wiec sie nie wypowiem |
stachu_poznan Prawie jak diesel... ... poznan | 2009-08-19 21:32:38
masz karte techniczą produktu? przeczytaj dobrze czy na ten podkład antykorozyjny mozna kłaść cos innego niz podklad akrylowy, bo nie słyszałem jeszcze o primerze na którego mozna kłaść szpachle, chyba ze to jest epoxy primer- czyli podklad antykorozyjny epoxydowy, a nie wash primer- podkład reaktywny, jeden i drugi jest podkladem antykorozyjnym. |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2009-08-19 21:45:38 ja na moim klasyku używałem podkładu epoxydowego z Debeera,kładłem i na goła blachę i też na lakierze by zakryć głębsze rysy po grubym papierze.Baza ładnie się układa na tym podkładzie. |
mi5i3k Fiat 126p 650E Pionki / Warszawa | 2009-08-19 21:48:58 panowie bo mieszacie, primer z angielskiego to podkład
wash primer - "myjący"? w kazdym badz razie reaktywny (trawiący - w składzie utwardzacza 2% kwasu fosforowego epoxy primer - podkład epoksydowy (od novola epoxy antycorosive primer) acryl primer (fuller/filler i inne odmiany) podkład akrylowy/wypełniający. I kiedyś novol coś takiego proponował:
potem się podobno jak już ktoś pisał wycofał, ja jednak przetestowałem i działa najlepsza ochrona antykorozyjna
swoją drogą ten wash primer to jak nobikor albo inna minia, przynajmniej w zapachu, tyle że 2 składnikowa |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2009-08-19 23:08:51
prosze cie bardzo: IVAT Wash Primer widac co region polski to lakiernicy inaczej szkoleni ![]() |
stachu_poznan Prawie jak diesel... ... poznan | 2009-08-19 23:31:33
nic nie mieszamy
w kazdym razie z karty tego podkladu reaktywnego wynika ze mozna walic na niego podklady akrylowe lub lakier poliuretanowy/syntetyczny, o szpachli czy lakierze akrylowym nie ma wzmianki, z reszta zobaczymy na kilka miesiecy/tygodni na 3zera aucie |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2009-08-19 23:44:59 nie pisze tez nic o zadnych przeciwwskazaniach, jedynie ze sluzy do zabezpieczania miejsc nie pokrytych szpachla, wiec mysle ze jak najbardziej pod szpachle mozna go w celu zapezpieczenia antykorozyjnego zarzucic |
mi5i3k Fiat 126p 650E Pionki / Warszawa | 2009-08-21 11:38:19 ale chyba nie bezpośrednio pod szpachle reaktywny, bo podobno szpachle odparza na reaktywnych (wash primery z kwasem fosforowym) |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-08-22 23:53:21 No to auto rozebrane. Jest gorzej niż myślałem. Ruda pod zderzakami, listwami + dziura w podłodze i dwie w podłużnicach.
Ale najbardziej męczy mnie ruda, która w dwuch miejscach wyszła ponad listwy takie koła po 2-3 cm średnicy. Niechciał bym z tego powodu malować obu całych elementów. Czy jak mam dobrany lakier pod kolor auta to badzo będzie widać jak zamaluję to robiąc przejście (mgiełkę)? Różnica w lakierze na pewno będzie widoczna ale czy potem polerka pomoże a nie uwidoczni jeszcze miejsce łączenia lakierów? |
stachu_poznan Prawie jak diesel... ... poznan | 2009-08-23 00:55:21 rozpuszczalnik do cieniowania i jazda, po polerce nie bedzie sladu
ja uzywam rozpuszczalnika novola THIN 890, daje rade |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-08-23 08:56:50 Hm lakiernik ze mnie żaden ale co ja mam niby robić tym rozpuszczalnikiem? Można jaśniej prosić |
stachu_poznan Prawie jak diesel... ... poznan | 2009-08-23 13:51:41 na drzwiach gdzie masz ubytki lakieru podkładujesz, matowisz sikasz lakierem(akryl?), do pozostałego lakieru w zbiorniczku dolewasz rozcienczalnika do cieniowania w stosunku, no prawie 1:1, moze troche mniej, w kazdym razie na oko i cieniujesz z wiekszej odległosci na okolo malowanych ubytków, oddalajac coraz dalej pistolet, zmatuj sobie większą powierzchnie drzwi, tam gdzie bedziesz cieniował
![]() [ wiadomość edytowana przez: stachu_poznan dnia 2009-08-23 13:58:46 ] |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-08-25 15:19:12 1. Czy na brunoxa można od razu szpachlę? Czy najpierw podkład?
2. Ile dni musi schnąć podkład epoksydowy aby móc prysnąć lakierem? |