Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-31 16:09:59
I mieli rację bo tak powinno być |
![]() kwix Miłośnik FSO Astra I Kraków | 2004-08-31 16:30:51 I to samo dotyczy białych kloszy do lamp i przyciemnianych szyb |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-31 16:59:55 Hm....
Ciekawe co mówią na ten temat przepisy ![]() |
![]() kwix Miłośnik FSO Astra I Kraków | 2004-08-31 17:23:47 Prawda jest taka że gliniarze czepiają się dupereli żeby zarobić na flaszkę i tyle, a tam gdzie być powinni to ich nie ma. Jak u mnie na wiosce dostali cynk że pijani jeżdżą to przyjechali i owszem, ale im nawaleni gostkowie ładą skasowali radiowóz i od tamtej pory niema takiej możliwości żeby przyjechali - przepraszam - przyjechali na drugi dzień i złapali mnie jak wracałem z kościoła i wlepili mandat bo ciężarna żona nie miała zapiętych pasów a nie miała stosownego zaświadczenia. I od tamtych wydarzeń lepiej nie wychodzić na ulicę bo oni przyjadą dopiero pozbierać jakieś dziecko rozjechane przez pijaka, bo co mogą zrobić gostkowi który jeździ bez prawka OC i nawalony? Otóż gówno mu mogą zrobić bo nie ma pracy i nie da się go ukarać (chyba że aresztem ale to raczej nagroda – takie wczasy na koszt podatnika), przecież lepiej siedzieć w krzakach z radarem. |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-08-31 17:44:38
Nic bo te auta nie maja 4 swiatel mijania. Zewnetrzne 2 sa mijania a wewnetrzne to drogowe lub jak ktos woli dlugie. |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-08-31 17:52:11
No więc tak: jadąc Borewiczem/DF'em możesz mieć wszystkie 4 światła działające na "krótkich", bo jest to zgodne z przepisami ![]() Jest jednak jedno "ale" teoretycznie mogą się przyczepić do kloszy lamp... bo nie zawsze są homologowane także na "krótkie"... ja u siebie na 4 lampy mam 3 różne warianty homologacji... Ale jeżdzić można... tylko trza się przyzwyczaić że jadący z przeciwka będą nam ciągle mrugać że jedziemy na "długich" no bo 4 lampy ;D |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-08-31 18:01:44 Powinni karać stare bogate CIOTY które jeżdżą swoimi beemami7, pheatonami itp. i nie używają systemu oczyszczania xenonów. Jedzie taki kutafon i oślepia innych ![]() |
![]() Gremlin Miłośnik FSO Szczecin | 2004-08-31 18:15:41 A jak wygląda aktualna sytuacja z białyki kloszami z przodu jak i z tyłu? ![]() ![]() |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-08-31 18:28:28
Maja homologacje to nikt sie nie moze czepiac. Z tylu przy bialych kloszach trzeba gdzies wkaponowac czerwone odblaski. |
![]() Gremlin Miłośnik FSO Szczecin | 2004-08-31 18:33:28 w tylnych mam czerowne odblaski ![]() ![]() ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-31 19:04:31
Nie denerwuj sie tak Makaveli ![]() ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-31 20:36:42 Sorry. Przepisy mowią ze świateł mijania moze być 2, drogowych 2 lub 4. I w tej kwestii nic sie nie zmieniło. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-08-31 20:39:08
Akurat pamiętam jak kiedyś wracałem Poldziem do Wawy i wtedy trafiałem na taką "czarną serię" - jakieś Cayenne, S600 itp... K-shell nie ma tutaj znaczenia... Ale przyznasz że wk...ce to jest .... pieprzone xenony |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-08-31 21:14:22
"§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym: (...) 3) światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu [Jest tylko ze symetrycznie czyli mozesz mieć np 3 ale symetrycznie]; warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych; 4) nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu; warunku nie stosuje się do świateł drogowych; 5) światła mijania powinny dawać wyraźną granicę światła i cienia; 2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby: 1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu; 2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych. " I to jest wszystko co Przepisy mówią na temat świateł mijania/drogowych cytat z: Dz.U.03.32.262 (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2004-08-31 22:02:57
Oj nie byłbym taki pewien ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-31 22:45:29 Czyli jeśli nic nie napisali o ilości świateł to 20 też jest liczbą parzystą? Oj - chyba trzeba jeszcze pogrzebać w przepisach. Mam specjalne wydanie MOTORU (stare - jakos 1990) i tam jest w tabelce - mijania 2, drogowe 2 lub 4. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-31 22:51:07
A spójrzyj sobie jeszcze do tabelki gdzie jest dokładnie opisana ilość, barwa i kilka innych pierdół (chyba rozmieszczenie itp) poszczególnych świateł ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-08-31 22:52:10 Olo jest jeszcze jedno ograniczenie.... mianowicie odległości (rozstaw i od krawędzi) między światłami.... ale w Borewiczu/DF'ie są na tyle małe że m.in. dlatego możesz mieć 4 mijania
BTW. Pamięta ktoś w którym wątku były opisane oznaczenia kloszy reflektorów (te H,R,C itd.) ??? [ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2004-08-31 22:59:17 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-08-31 23:07:12 Dobra, mam. Ale mi sie tego nie chce przepisywać... ![]() Rodzaj światła - Drogowe Liczba świateł: pojazdy samochodowe, z wyjątkiem motocykli => 2 lub 4, ponadto jeśli pojazd jest wyposażony w 4 światła chowane, dopuszcza się 2 dodatkowe światła drogowe do ostrzegawczej sygnalizacji świetlnej Barwa => biała lub żółta selektywna Rozmieszczenie na pojeździe [mm]: na długości => z przodu w taki sposób, aby wysyłane światło nie olśniewało kierującego bezpośrednio lub przez odbicie od elementów pojazdu na szerokości => (brak) na wysokości => (brak) inne wymagania => (brak) Sygnał kontrolny: włączenia => obowiązkowy-świetlny nie-migający barwy niebieskiej działania => (brak) Połączenia elektryczne: 1) powinny być włączane wszystkie równocześnie lub parami, 2)przełączenie świateł mijania na światła drogowe musi powodować włączenie co najmniej jednej pary świateł drogowych, 3)przelączenie świateł drogowych na światła mijania musi powodować równocześnie wyłączenie wszystkich świateł drogowych Własności świetlne: 1) powinny dostatecznie oświetlać drogę co najmniej na 100 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza, 2) światłość wszystkich świateł drogowych nie może być mniejsza niż 30000 cd31 (dla motocykli -125OOcd) i nie może przekraczać 225000 cd (dla motocykli -120000 cd) Inne warunki: w razie wyposażenia pojazdu w cztery świata drogowe, gdy jedna z par świateł przeznaczona jest wyłącznie do świateł drogowych, dopuszcza się, aby zmieniała ona swe ustawienie w zależności od kąta obrotu kierownicy, przy czym obrót świateł powinien następować wokół osi pionowej; stosuje się to również do światła drogowego motocykla i ciągnika Światła mijania oczywiscie mogą być tylko dwa ale nie chce mi się reszty przepisywać, chyba że komuś bardzo zależy? ![]() Uff... (nigdy więcej ![]() Jeszcze ktoś chce coś wiedzieć? ![]()
Mogą być różowe w miętowe grochy - mają tylko świecić na odpowiedni kolor. Oczywiście homo musowo. A w autach zarejestrowanych po raz pierwszy przed 1985 rokiem dopuszcza się przednie kierunki barwy (świecenia) białej i tylne barwy czerwonej ![]() |