MotoNews.pl
5 Tanie głośniki eliptyczne 6x9 (43516/12) - Strona 6

Tanie głośniki eliptyczne 6x9 - Strona 6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja tam dzisiaj kupiłem radyjko elta za 40 zł uzywane ale full wypasik ściagany panel, RDS , bass , mute, TA ,AF , cyfrowy tuner ale bez pamieci ,podswietlanie niebiesko zielone , wyswietlacz ciekło krystaliczny moc ogromna 2x6 W ale fajnie gra tylko na maxa charczy z głosników troche a głosniki kupilem jakieś za 45 zeta 10 na przód ledwo co weszły moc 120W dwudrozne z membrana z tworzywa podobno lepsze od papierowych ale z nich to basu nie wydobedzie co najwyżej charczenie jak bede miał wiecej kasy to zakupie jakis wzmacholek i półke na tył, orientujecie sie czy na wzmacniacz mozna dac sygnał od razu z radia z wyjscia na głosniki i czy takie radyjko wysteruje wzmacniacz zeby teg charczenia nie było ACHA CZY TO CHARCZENIE JAK DAM BASU WIECEJ TO WINA GŁOSNIKÓW CZY RADIA bo sam sie zastanawiam teraz?

2x6W? - stawiałbym,że to charczenie,to raczej wina radia
a co do wzmacniacza - mam obawy, czy radio da radę go pociągnąć... z resztą wszystko zależ do tego,co chcesz tam włożyć

ja mam radyjko 4x35W i zestawik głośników ze zwrotnicami (gdzieś w tym wątku pisałem) i powiem szczerze,że wcale nie potrzebuję wzmacniacza,bo jak dasz na maxa,to i tak w aucie nie wysiedzisz więc może rozważ kiedyś w przyszłości mocniejsze radio i konkretne głośniki (chociaż nie wiem jakie masz teraz), zamiast dokładać jeszcze wzmacniacz...

[ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2004-04-17 19:53:29 ]

No tez chciałem kupic jakies lepsze tak do 100 zeta ale na giełdzie najtansze w miare sensowne 4x22 W panasonic krzykali 180zeta i troche za duzo to dla mnie wole wydac na gazik to , a był jeszce jakis syfiasty stary grundig i blaupunkt za 150 zeta ale gdzie tak z 10 lat miały guziki wytarte a i moc mała takze wolałem kupić tanioche bo i tak jak podkręce to zagłusza silnik i oto mi chodziło, w aucie starszego meganie jest radyjko kenwood 4x35W i głośniki tez kenwood ale 13cm albo 15cm w drzwiach i na desce tweetery i to juz fajnie gra, mnie sie wydaje że z takich małych głosników nie wydusze wiecej i za taka cenę a poza tym najlepiej radyjko nowe kupowac bo taki stary panasonic jak sie sypnie to tylko do kosza bo naprawa przewyzszy wartosć tego radyjka a tak to dałem 40 zeta jak sie sypnie to dozbieram kasy na lepsze i nie bede załował że kupiłem złoma radyjka a najlepsze ceny były takich radyjek jak ma starszy np sony 4x30W 200 zeta , kenwood 4x35W 250 zeta to ja bym wolał juz dozbierac i kupic jakiegos nowego firsta na cd mp3 taki jak ma OgiOgi za 30 stówy albo jakiegos w promocji kaseciaka za 399 przynajmniej miałbym nowe i moc 4x45W
Uff to na tyle moich rayjkowych wrazeń

charczenie bierze sie wg. mnie raczej z glosnikow....
tworzywo to kicha, lepiej celulza lakierowana....
i 10" - to nie da ZADNEGO dzieku ponizej wysokiej srednicy....
a radio uczciwe moze miec te 6 wat

a wzmaczniacz... DA sie, tylko dowedz sie, jak radio z nim zgrac...
czy przez wyjscie wzmacniaczowe chinch czy glosnikowo...

Vulcanor jakbys chciał sprawdzic jak graja twoje głosniki na innym radiu to mi w pokoju leza dwa kasetowe, jeden Panasonic 4x30 i drugi podroba Pionieera 4x25.

Szkoda Arczi że wczesniej nie wiedziałem o tym że miałes te radyjka na zbyciu , moze bym zakupił od ciebie jakby cena spox była ,chyba że one nie są na sprzedaż a słuchasz radia w domku na nich (of course żarcik )
Za pomoc dzieki poradze sobie po prostu podepnę kolumne z wieży w domu, na niej nic nie charczy a uderzenie ma i jak bedzie charczało to wiadomo ze radyjko nie wydala ale póki nie ma $$$ to będzie grać w ładnej

[ wiadomość edytowana przez: VULCANOR dnia 2004-04-18 10:46:23 ]

W sumie to są na zbyciu, bo mi tylko leza i miejsce zajmuja Tylko mja troche powycierane knefle

DZis widzialem w MediaMarkt (Wola) Elipsy 693 Silicona za 99PLN
oraz w Avans w BlueCity MAgnat 693 power bull za 169

w MM sa jeszcze 165 systemowe za 99.

Arczi a ile bys kcial za te radyjka bo mi troszke brakuje lepszego radia (mam blaupunkta 2x?? wat i juz swoje latka ma, wiecej niz lada tak mysle )

Cytat:
2004-04-23 18:45:04, Pablox pisze:
Arczi a ile bys kcial za te radyjka bo mi troszke brakuje lepszego radia (mam blaupunkta 2x?? wat i juz swoje latka ma, wiecej niz lada tak mysle )

wiesz nie wiem, ale jakbym miał sprzedawac to wolałbym na miejscu tej osobie pokazac i sprawdzic

Myślę iż parę osób wykonało już deklarowane wcześniej poprawki, przeróbki itp. Upłynęło parę miechów (aż trzy) od czasu powstania tematu. Napiszcie co się poprawiło lub popsuło

[ wiadomość edytowana przez: grzegorz75 dnia 2004-07-14 16:55:41 ]

no dobra. ja popsulem calkiem.
do remontu wywalilem wszystkie wytlumienia tylu i juz nie zalozylem. Glosniki dmuchaja teraz w caly bagaznik i nie mam juz najnizszego basu. Pozostala jedynie dobre nascenie i kontrola nizszych tonow.
soprany to osobny dramat. Chcialem przesunac odciecie nieco w gore i sknocilem temat dokumentnie. Jak stoje - to spoko. ALe jadac - zaplon zakloca cykaniem. Chyba zle dobralm kondensatory. A poza tym juz mnie radio calkiem zbrzydlo.Co bym nie zrobil i tak bedzie zle, a poki Igor malutki - radia nie uzywam wcale jadac z nim... A w drodze do pracy - to newsiki jakies jak leca - to brak basu wrecz pomaga, a przod zfaderowalem.
Igus podrosnie, to akurat obecny "sprzet" rozleci sie do reszty i bedzie mozna pomyslec o czyms porzadnym.
Pewnie ladzianka stanie sie za jakis II autem w rodzinie (dla mnie do zabawy), wiec bedzie mozna sie pobawic w tuby w bagazniku, piecyki zamiast foteli i inne wynalazki
w tej chwili moje radi nadaje sie wylacznie do sluchania mowy lub formatu gold, gdzie operuje glownie srednica. Ta pozostala niezpieprzona w miare.

adasco przyznał sie bez bicia. Po prostu kawa na ławę, jest jak jest. A reszta... membranki zapleśniały.

Cytat:
2004-07-15 10:00:11, Grzegorz75 pisze:
adasco przyznał sie bez bicia. Po prostu kawa na ławę, jest jak jest. A reszta... membranki zapleśniały.

nie no, u mnie było pięknie...
założyłem do cytrynki zestawik: 2x gwizdki, 2x 13" średnie i 2x16" basowe, a to wszystko przez zwrotnice schowane w progach do radyjka Sony 4x35W... efekt-po prostu miodzio...

ale...
wszystko popsułem sprzedając cytrynkę
oczywiście zestawik wymontowałem i wczoraj szalałem z lutownicą "okablowując" golfa, ale za cholerę głośniki 13" nie chcą mi się nigdzie (czytaj:tak, żeby mi się podobało ) zmieścić i na razie "siedzą" na desce rozdzielczej z kablami na wierzchu.
dzisiaj jestem cały dzień w pracy, a jutro wolne więc dalej będę walczył...

ale w golfie lepiej to brzmi niż w cytrynie... może dlatego, że mniejsza przestrzeń...

w progach??????

a w golfier masz przeciez tylna polke... wywalasz to co jest, docinasz deche z mdf, wytlumiasz kufer i masz ja ta lalal. A z przodu daj se same gwizdki i juz.
ja na razie planuje jak pomontowac w ladnej, jak juz bede mogl se pogmerac na spokojnie.
znalazlem kapitalnu woofer - montowany POD siedzeniem. Fajnie musie masowac. Jeszcze nie sluchalem go (jak poslucham - opisze), ale wyglad i parametry techniczne zapowiadaja niezle atrakcje. Resor gruby na 3 palce, wiec amplitudy musi miec jak cholera....

a ja w samochodzie mam w sumie 12 głosników(podzielic na 2 to jest 2x2drożne 13"przód 2x2drożne 16"tył i 2x2drozne skrzyneczki tył) i co z tego jaik mam kiepasny dzwiek a nie wstawie wzmacniacza bo radio ni ma wyjscia na powerka w sumie to radyjko fajne bo z 8kanałowyk korektorem ale jesli ma 2X15w to ja jestem swiety juda tadeusz w sumie gra ładnie czysto ale cicho jak cholera.... i radyjka jak chyba w kazdej ładzie nie za fajnie wychfytuje niby zle nie jest ale "gubi" fale eh no to sobie ponarzekałem

Cytat:
2004-07-15 10:52:14, adasco pisze:
w progach??????

a w golfier masz przeciez tylna polke... wywalasz to co jest, docinasz deche z mdf, wytlumiasz kufer i masz ja ta lalal. A z przodu daj se same gwizdki i juz.

w progach schowałem zwrotnice... a właściwie między progiem wewnętrznym a prowadnicą siedzenia-pod wykładziną (może źle się wyraziłem)

gwizdki oczywiście będą z przodu,na tylnej półce chcę dać basowe...no ale nie będę basowych i średnich dawał razem na półce...średnie pasowałoby mi dać w deskę rozdzielczą (w te fabryczne otworki,ale nie wejdą...(docinanie też nic nie da,bo głośniki są za głębokie,a pod nimi idą nawiewy powietrza...może gdyby nawiew wymontować... -żartowałem )

Ja po ostatnim włamaniu do auta, a miałem sprzęta całiem w miare ale nie jakiś wypas bo powiediałem sobie że nie będzie kusić - a jednak skusiło złodzieja - to teraz poszedłem mocno z buta - a autko stawiam na parkingu strzeżonym i dodatkowo doubezpieczyłem sprzęt.
A wpakowałem Radio Clariona z MP3 żaden wypas - w promocji było za 1000 zł, głośniki w drzwi JBL GTO 16.5 cm ze zwrotnicami + syki w mijsce głośników w półce, tuba JBL 30 cm, z tyły głośniki (jeszcze) boschmann eleiptyczne 3-drożne - ale wyłączone syki - syki zapodałem oddzielne - i do tego zwrotnica no i do tego potrzeebna elektrownia czyli bardzo grubachny kabel i dwa wzmacniacze jeden boschmann 800 W 4 knałowy zasila przednie głośniki i tube zaś drugi boschmann 600 W zasila tylne głośniki. Wszytko zamontowałem tak aby ewentualnemu złodziejowi utrudnić życie i tak tuba jest opleciona i przymocowana do podłogi bagąznika łańcuchem ze stali narzędziowej, wzmacniacze przykręcane specjalnymi śrubami do podłogiw bagażniku i też wyjęcie jest ciężkie, radio sam montowałem z 2 godziny - nie wiem jak je teraz wymontować , chyba z deską całą, kabli jest od diabła ale jakoś je poukrywałem. Jak tylko bedemieć czas to musze wymienić te boschmanny z tyłu bo grają tak że mi się to nie podoba - i zamienie je jednak na jbl'a.
Co do kosztów tego całego grania to jak później policzyłem to się zdziwiłem bo wyszło troche dużo ale kij, gra zajebiście - normalnie jak się da czadu to można w aucie gacie zgubić. Jest jeden minus - niestety trzeba autka pilować co by sobie ktoś czegoś nie przywłaszczył :/

Pytanie do audio maniakow:
Mam w polce 2 glosniki, wstawiamy w zalozeniu basowy glosnik jako trzeci. Radio bez dodatkowego wzmaka.
Podlaczenie 3 glosnika z tylu:
1. W jaki sposob?? ( nie chodzi mi o opis typu lutowica itp, raczej o to ktory kanal, czy jeden czy w jakis sposob 2)
2. Jesli podepne pod jeden kanal to czy na tym kanale beda te glosniki slabiej grac? ( ze wzgledu na to ze sa 2)?

Jeszcze jedno, mam zamiar zrobic sobie zabudowe tylnej polki, takie zamiast tego orginalnego plastiku, czy ktos juz wykonywal takie cos??

Poszukaj na elektroda.pl schematu filtra do subwoofera. Oba kanały się podłącza.