MotoNews.pl

[Tylny most] - Strona 6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w moscie jest krzyzak satelitow a na wale tez sa krzyzaki .ktory krzyzak Ci wymienili?

Cytat:
2004-06-25 21:43:13, Atek pisze:
w moscie jest krzyzak satelitow a na wale tez sa krzyzaki .ktory krzyzak Ci wymienili?

wymieniłem krzyżak na wale napędowym ten przy moście

u mnie most wyje okropnie od 70-110km/h i do tego ostatnio dochodzą z niego dźwięki chrobotania nie zależnie od prędkości jazdy. Krzyżaki są chyba ok - nie mają żadnych luzów. Jedynie jest luz na wałku atakującym. Co to może być

Ostatnio coraz bardziej zaczyna mnie denerwowac halas pochodzacy z mostu.Wycie wystepuje tylko jak puszcze noge z gazu i wyje tak przy pred. 80-100 km/h.I tak sie zastanawiam czy to wyje most czy moze krzyzaki albo lozysko na podporze walu.Jak sadzice??Samochod ma ok.105 tys.Nic tam do tej pory nie bylo ruszane,olej w moscie wymienilem ok 500 km temu.Z gory dzieki za odpowiedzi

Jak mówisz, że jak puścisz nogę z gazu i wtedy wyje no to na 100 % jest to most i już musisz się przezwyczajać do tego

A i jeszcze jedno pytanie jaki jest najgestszy olej do mostu?
Bo teraz mam wlanego jakiegos Elfa przekladniowego.Co jest lepsze Elf czy Hipol?

jak by ci wyło podczas jazdy ciągłej (tak jak mi) to może wtedy krzyżaki (wymieniłem ostatni krzyżak i mam spokój). Ale jak mówiłeś,że jak puścisz gaz i wtedy wyje to nic innego jak właśnie most. Ja tam na hipolu jeżdże i wymieniam częściej niż to jest wskazane. Ogólnie hipol jest tani w porównaniu do innych i można sobie pozwolić na częstą wymianę na pewno nic to nie zaszkodzi

[ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2004-07-03 10:00:25 ]

BartekN:
wg mnie (i nawet mojej Zony ) jezeli po zdjeciu nogi z gazu ZACZYNA wyc to nie jest to most! Most wyje zawsze pod obciazeniem - jak ujmujesz gazu to przestaje.

Jezeli masz objaw taki jak mowisz to ja podejrzewam jakies elementy lozyskujace.
Krzyzaki (przynajmniej ja tak mialem 3 tyg. temu) powoduja wstrzasy karoserii najgorsze przy ok 40 km/h, zanikajace powyzej 100 km/h.

Nad krzyzakami mozna by sie jeszcze zastanowic, ale wycie mostu wystepuje w innych okolicznosciach niz Ty opisujesz.

Pozdrawiam
Adamus

Co do oleju, to jak pisałem wcześniej - polecam olej FUSCH TITAN RENEP 8090 MC SAE 80W-90; API-GL3/GL4/GL5 Wielosezonowy olej przekładniowy, najnowszej generacji z dwusiarczkiem molibdenu. Do skrzyń biegów i mostów napędowych samochodów osobowych i dostawczych, może być użytkowany przez cały okres międzynaprawczy. Zmniejsza głośność pracy przekładni przeciwdziała możliwościom powstania zatarć poprzez tworzenie nawet w najtrudniejszych warunkach pracy warstwy slizgowe MoS2.

UMNIE TAK NA WALE WYŁO, TARŁO, SZUMIAŁO, ZGRZYTAŁO A DZISAJ SIE URWAŁO A MECHANICY MOWILI MI ZE TO NIC TE TYPY TAK MAJA ALBOE NIECH PANI JEDZIE AZ SIE URWIE BO JA TU NIC NIEWIDZE NO I JUZ WIDAC

Kupiłem w 95 roku nówke caro 95 1,6 GLI, po jakiś 60tys. zaczeła się synfonia z tylnego mostu. Teraz mam już przekręcone 320tyś, a chałasy są straszne !!! Silnik mam orginał jescze nigdy nie rozbierany, czyżby Poldzia niebawem trzeba by było oddać do lamusa z powodu mostu ??? Co radzicie zrobić, ewntualnie ile kosztuje jakaś regeneracja ???

Mam kolejne pytanie do specow od mostow.Otoz dzis zauwazylem ciekawa rzecz.Wsluchalem sie bardzo dobrze w to wycie niby mostu i zauwazylem,ze gdy jade na 5 i puszcze gaz to wyje tak srednio,na 4 wyje glosno,a na 3 nic nie slychac.Probe robilem w ten sposob ze rozpedzalem samochod na kazdym z trzech w.w biegow do 100 km/h i puszczalem gaz i predkosc schodzila do 60 km/h,bo w tych predkosciach wyje cos.I sam juz nie wiem co to moze byc,most wyl by chyba na kazdym biegu,niewazne czy to 3 czy 5.I tak sie zastanawiam ze moze to mi skrzynia wyje i dzwiek sie tak poprostu przenosi w strone mostu.Jak sadzicie??

też tak mam i wydaje mi się, że jednak to most

Cześć! Jak się krzyżak urywa to tak lekko miota samochodem. Gorzej jak szlag trafia wał. Wtedy samochód staje w poprzek. Mówią, że z wyjącym wałem można zrobić do 100 tys. km. Wymienić można tylko na szrotowy. Naprawa czy nowy nie wchodzą ze względów ekonomicznych (przekroczy cenę gabloty, chyba że masz plusa). Dopóki wyje - można jeździć; jak zaczyna stukać - konieczność natychmiastowej wymiany! Ostatnia rzecz to olej w dyfrze, czasami lubi wyciekać, jeździ się wówczas na sucho. W ogóle, to co 20 tys. km trzeba go uraczyć nowym pokarmem. Powodzenia - ROAR!

czy jest jakis sposob na zlikwidowanie wycia, poniewaz dopiero to sie zsaczyna od 2 dni wiec moze da sie to usunąć, wymienic olej albo jakies czesci?? prosze pomocy bo nie bylo tego i mnie teraz to denerwuje

Trzeba sie przyzwyczaic.
Ja swoja droga troche wygluszylem wnetrze poldzia materialami wygluszajacymi z trabanta.Troche to dalo.

Po pierwsze sprawdź czy masz olej w moście, możesz dolać jakiegoś preparatu np. militec. Może to przedłużyć żywot TM ale hasło "wyje" mało mi mówi: łożysko półosi, łożyska ataku, czy mechanizm różnicowy pewnie sam nie wiesz więc i ja nie mogę.

gdyby wymiana oleju nic nie dała to wymień krzyżak przyt moście .... mi zaczęło wyć z 2 lata temu .Mój spec wymienił krzyżak chyba z wymianą 30 zeta i jest ciszaaaaaa . Mostu nie słychać .Nie ma go .

Remont mostu kosztuje ok 700zł i po nim nic nie ma prawa wyć przez długi czas. Mój się niestety kwalifikuje do rychłego remontu bo mi zszedł olej przez dziurawy simmering i zanim dolałem to się spieprzyło coś i hałasuje. A wymieniać nie będę bo po pierwsze te na rynku są na ogół kradzione, a po drugie skąd mogę wiedzieć czy nie trafię na taki jak mój?

Witam !!!
Jestem posiadaczem Poloneza Trucka PLUSA z silnikiem diesla.. kupiłem go z ....urwanym i połamanym tylnym mostem( dostał dzwona w tylne koło) ... poniewaz mam tez TRUCKA z '92r przełozyłem most ze starego.. i wyje jak jasna cholera... w starym jakos mi to nie przeszkadzało...bo tam wszystko wyło... I teraz mam pytanie gdzie na slasku regenerują mosty?? Najlepiej w katowicach... a jesli nie ma takiego szpeca w obrebie katowic jakie (jakiej firmy) łozyskia najlepiej załozyc (wymienie sam,wszystkie)