MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - archiwum 2015 - Strona 53.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a widzieliście tą Tatrę w niemieckiej serii NVA Fahrzeuge z modelami samochodów armii NRD?

Jak ja bym chciał taką serię Pojazdów Wojskowych w PRL i po PRL....

żródło: http://ddr-modellbau.aktiv-forum.com/t5270p60-atlas-verlag-nva

Cytat:
2015-07-10 10:46:38, kadrowiec pisze:
Zdjęcia chętnie bym wrzucił, ale nie potrafię tego zrobić. Od 3 miesięcy nie otrzymuję autobusów z kolekcji bus Collection. Czy macie tak samo?

Wrzuć tutaj np a potem wstaw link na forum np Tytuł strony

Na Facebooku na profilu Abrexu sonda, który model ma się ukazać jako pierwszy. Liczę na to, że Skody Forman, 1201 i Rapid również ukażą się w KAP i będzie to miłe zakończenie tematu skód u nas (plus oczywiście favoritka, najlepiej kremowo-beżowa).

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2015-07-10 13:34:29 ]

Mam pytanie całkiem poważne.
Jak się nazywały pojazdy, nawet nie wiem jak je określić
W latach 80-tych, pewnie wcześniej też, jeździły takie małe wywrotki, dwuosiowe wysypywane do przodu.
Wg mnie były to dwusuwy, pewnie NRD-owskie.
Coś a'la ta zabawka ze zdjęcia

chodzi Ci może o Picco I?

https://de.wikipedia.org/wiki/Picco_I

Cytat:
2015-07-10 10:46:38, kadrowiec pisze:
Zdjęcia chętnie bym wrzucił, ale nie potrafię tego zrobić.

...wyślij mi zdjęcia na mój adres mailowy, ja je wrzucę na Forum - piotrradolinski@wp.pl

Cytat:
2015-07-10 20:49:07, Meduza pisze:
Mam pytanie całkiem poważne. Jak się nazywały pojazdy, nawet nie wiem jak je określić W latach 80-tych, pewnie wcześniej też, jeździły takie małe wywrotki, dwuosiowe wysypywane do przodu.

..to były często spotykane tzw. koleby budowlane produkcji BUMAR Proma Ostrówek

[ wiadomość edytowana przez: Piotr1-60 dnia 2015-07-10 22:02:41 ]

http://forum.modelarstwo.info/threads/pks-pekaes-transbud-itp.13746/page-16 polecam kapitalny zbiór zdjęć ciężarówek, busów i innych z PRL, gdyby tak chociaż 10 % z tego wyszło w KAP byłoby super...

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2015-07-11 23:21:19 ]

Raczej chodziło mi o coś takiego:

Tu cały opis:

Wozidło do drewna, OLX

Na pewno miało to 4 koło, a nie 3, jak Picco1, Picco 2, to też nie to.
Wg mnie paka była wyższa, niż z tego zdjęcia.
Kopiciło strasznie, więc chyba 2-suw.

Może chodzi o dzika?

Piotr ma rację z tym Bumarem
https://budownictwo.znajdzto.pl/malopolskie/dabrowa-tarnowska/inne-akcesoria-budowlane,1457/wozidlo-budowlane-kolebka-bumar-proma-wdn-23-0161,7497810.html

Cytat:
2015-07-11 23:20:47, cichy_555 pisze:
http://forum.modelarstwo.info/threads/pks-pekaes-transbud-itp.13746/page-16 polecam kapitalny zbiór zdjęć ciężarówek, busów i innych z PRL, gdyby tak chociaż 10 % z tego wyszło w KAP byłoby super... [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2015-07-11 23:21:19 ]

No no no - jestem pod W I E L K I M ! ! ! wrażeniem tych zdjęć!
Zadałeś mi roboty na wiele godzin Przeglądam to i przeglądam i jeszcze 25% nie przejrzałem!!! Większości tych zdjęć jeszcze nie znałem...

Największe wrażenie zrobił na mnie Star 28 do nauki jazdy no i Nysy 501 w taborze PKS

Gdyby ktoś widział zdjęcia Nys 522 w oznakowaniu PKS oraz Nys 522 do nauki jazdy, to był bym niezmiernie wdzięczny za takie zdjęcia i wszelkie informacje o takich Nysach

Mam jeszcze taką małą prośbę.

dostałem od znajomego model naczepy - cysterny firmy New Ray, ale w skali 1:32
Jest ogromny! Niestety zdezelowany i bez ciągnika. Myślałem, żeby ze zbiornika zrobić jakiś model, który pasował by do skali 1:43
Na naczepę dla TIR-a w skali 1:43 się nie nadaje, bo za duża zdecydowanie... Może wagon - cysterna?

Wie ktoś może, gdzie znaleźć jakieś rysunki z wymiarami itp takich wagonów? Bo na "only paper" i "bommodeli" jest niewiele...

przez samo google też tyle, co kot napłakał

Taka cysterna musiała by mieć "w realu" 15m długości i 3,2m szerokości...

[ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2015-07-13 00:13:39 ]

Cytat:
2015-07-12 23:54:00, Historyk1985 pisze:
Mam jeszcze taką małą prośbę. dostałem od znajomego model naczepy - cysterny firmy New Ray, ale w skali 1:32 Jest ogromny! Niestety zdezelowany i bez ciągnika. Myślałem, żeby ze zbiornika zrobić jakiś model, który pasował by do skali 1:43 Na naczepę dla TIR-a w skali 1:43 się nie nadaje, bo za duża zdecydowanie... Może wagon - cysterna? Wie ktoś może, gdzie znaleźć jakieś rysunki z wymiarami itp takich wagonów? Bo na "only paper" i "bommodeli" jest niewiele... przez samo google też tyle, co kot napłakał Taka cysterna musiała by mieć "w realu" 15m długości i 3,2m szerokości...

.... rysunek z Katalogu wagonów PKP (dość stary, ale wymiary dla orientacji masz)

Szerokość wagonów to standard - od 2 960 mm do 3 070 mm !

... i coś bardziej współczesnego

[ wiadomość edytowana przez: Piotr1-60 dnia 2015-07-13 10:33:37 ]

Cytat:
2015-07-12 23:27:05, Historyk1985 pisze:
No no no - jestem pod W I E L K I M ! ! ! wrażeniem tych zdjęć! Zadałeś mi roboty na wiele godzin Przeglądam to i przeglądam i jeszcze 25% nie przejrzałem!!! Większości tych zdjęć jeszcze nie znałem... Największe wrażenie zrobił na mnie Star 28 do nauki jazdy no i Nysy 501 w taborze PKS Gdyby ktoś widział zdjęcia Nys 522 w oznakowaniu PKS oraz Nys 522 do nauki jazdy, to był bym niezmiernie wdzięczny za takie zdjęcia i wszelkie informacje o takich Nysach

PKS nie mam ale mam tez ciekawa wersje komunikacji miejskiej

i wogole jestem ciekaw, kiedy w koncu wyjdzie jakis nr specjalny... szkoda, że nasz kolega sroczka nic nie wie...

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2015-07-13 10:38:29 ]

Sroczka7 co u Ciebie? Poratuj forum i daj garść nowości Pozdrawiam

Informacje co do numeru specjalnego powinny ukazać się jeszcze w tym miesiącu... I sam numer możliwe że będzie w sprzedaży na koniec lipca

Cytat:
2015-07-13 15:25:37, Brociu pisze:
Informacje co do numeru specjalnego powinny ukazać się jeszcze w tym miesiącu... I sam numer możliwe że będzie w sprzedaży na koniec lipca

skąd ta wiadomość?

Skad nie wiem... ale tez slyszalem ze specjal ma byc w polowie lub pod koniec Lipca...

Wiec, czekam...

Cytat:
2015-07-13 17:46:26, cichy_555 pisze:
skąd ta wiadomość?

Ciekawość to pierwszy stopień wiadomo gdzie
Spokojnie, nie ekscytujcie się tak tą serią, wygląda to czasami tak, jakby to było Waszym życiem.
Informacja jest sprawdzona

Brociu a co typujesz na specjał?