MotoNews.pl
12Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 (269626/0) - Strona 56

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 56

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A ja się obawiam końca serii ( odpukać w niemalowane ). Brak zapychaczy to bardzo dziwna sprawa

Cytat:
2013-05-18 10:22:39, kaprl pisze:
A ja się obawiam końca serii ( odpukać w niemalowane ). Brak zapychaczy to bardzo dziwna sprawa

Nie no myśle że jeszcze nas Dea zaskoczy i pociągnie dalej serie. Ciekawe co na to Sroczka? Swoja droga gdyby miał sie sprawdzic najczarniejszy scenariusz (koniec serii) to przynajmniej dobrze że Dea daje nam na koniec ciekawe modele których w innych seriach próżno szukac.

Cytat:
2013-05-18 07:58:38, simon2107 pisze:
... -wawka furgon-tu nie ma niespodzianki, co do poprawności model bedzie można zweryfikować, jak się go dostanie w ręce, ale źle nie wygląda-niezła baza do przeróbki na ambulans...

simon2107...ale takich ambulansów (sanitarnych) nie było budowanych na bazie 201F, chyba, że masz na myśli ambulans pocztowy ?

No przyznać trzeba, że tyle polskich modeli naraz to wyjątkowa sytuacja No mam nadzieję, że seria w takiej formie potrwa jeszcze długo

Ciekawe kiedy pojawi się Nysa 501 ?
Oto ona - charakterystyczne gięte szyby przednie
http://www.czarprlu.pl/wp-content/gallery/nysa-odbudowa-1/nysad.jpg

[ wiadomość edytowana przez: kadrowiec dnia 2013-05-18 14:40:38 ]

Co do serii polskich aut w KAP uważam,że DeA poprostu wreszcie posłuchało opinii Polaków i dało im upragnione rodzime modele.
Jak seria się zakonczy,to trudno - kiedyś wszystko musi mieć koniec i my nie mamy na to najmniejszego wpływu.

Dzisiaj kupiłem w Empiku swój egzemplarz Sana.
Było 7 sztuk,ale tylko dwa modele nie miały pogniecionych gazetek oraz urwanych lusterek.
Modelik wygląda całkiem ładnie,ale jest też mały - w porównaniu z Jelczem Berlietem wygląda jak mrówka przy słoniu.
Jak zrobię sesję porównawczą,to postaram się wkleić zdjęcia.
Jakość jest ok,San jest jeszcze w blistrze,ale na pierwszy rzut oka wszystko jest na swoim miejscu.
Teraz coś na temat samej gazetki.
Jakie było moje zdziwienie,kiedy gazetka była zapakowana w podwójną folię (do tej pory była tylko jedna warstwa,która bardzo łatwo się darła).
Zapewne wiele gazetek było podartych więc DeA na fali wielu skarg klientów postanowiło to zmienić.
Środek broszurki jest ciekawy,miło się go czytało - najbardziej ucieszyła mnie wzmianka o Jelczu Ogórku i Berliecie jako "kumplach" Sana z dróg.
To tyle - jak coś jeszcze zauważę,to Wam to zaraportuję

Cytat:
I taka kwestia zasadnicza-nie ma robura-chciałoby się rzec: "a nie mówiłem?" [ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2013-05-18 08:01:53 ]

Chcialo by sie , ale wstrzymaj sie troche

Robur , mozliwe ze ze wzgledu na swoja wielkosc , nie jest raczej latwy do "wszczepienia" do serii . Mozliwe ze jego produkcja zajmuje tez toche wiecej czasu , mozliwe tez ze nie udaje im sie zrobic zdjecia na ktorym wygladalby "estetycznie".

A zreszta slowa "modele ktore ukaza sie w najblizszej kolejnosci" nie oznacza "modele ktore ukaza sie w najblizszej aktualizacji"

Jest mozliwe ze dodadza go na strone w puzniejszym terminie , lub przy kolejnej aktualizacji , mozliwe jest tez ze mysla , czy wpuscic go do tej serii czy nie ? To ze Sroczka powiedzial o nim , nie znaczy ze nie zmienia/zmienili slowa w ostatniej chwili .

Wiecie co jeszcze mysle ? Mysle ze aktualizacja nastapila pozniej wlasnie ze wzgledu na te ich "problemiki" z Roburem.

Mysle ze moje zdanie nie pozostawia niczego do podwazenia.

Cytat:
2013-05-18 11:54:07, Piotr1-60 pisze:
simon2107...ale takich ambulansów (sanitarnych) nie było budowanych na bazie 201F, chyba, że masz na myśli ambulans pocztowy ?

Nie budowano ?ZDJECIE WARSZAWY FURGON ambulans

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-05-18 16:13:34 ]

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-05-18 16:14:00 ]

Były też ambulansy na bazie nowszych furgonów

zrzut z filmu "Nie lubię poniedziałku" (1971)

[ wiadomość edytowana przez: caspar dnia 2013-05-18 16:29:52 ]http://www.imcdb.org/movie_67484-Nie-lubie-poniedzialku.html

[ wiadomość edytowana przez: caspar dnia 2013-05-18 16:32:09 ]

Caspar , dzieki , szukalem tego zdjecia

Tak czy inaczej furgony tez jezdzily na ambulansie , a i tak latwo bedzie przerobic , czy to na nowy , czy to na stary ,

Nie ma sprawy Frdek
Wracając do "Jamnika", coś czuję, że będzie miał tylne światła kwadratowe - oby tylko tył poprawili w stosunku do MR'75...

Polecam też stronkę polskiedostawczaki.pl, historia Nysek i dużo rzadkich zdjęć :

http://polskiedostawczaki.pl/fsd-nysa/historia-zakladow-w-nysie/

[ wiadomość edytowana przez: caspar dnia 2013-05-18 17:14:29 ]

Cytat:
2013-05-18 16:28:55, caspar pisze:
Były też ambulansy na bazie nowszych furgonów ...

caspar: Szacun... znaczy myliłem się, poprostu nie kojarzyłem takich pojazdów z ulic.

Cytat:
2013-05-18 16:28:55, caspar pisze:
Były też ambulansy na bazie nowszych furgonów zrzut z filmu "Nie lubię poniedziałku" (1971) [ wiadomość edytowana przez: caspar dnia 2013-05-18 16:29:52 ]http://www.imcdb.org/movie_67484-Nie-lubie-poniedzialku.html [ wiadomość edytowana przez: caspar dnia 2013-05-18 16:32:09 ]

O, ford Cortina...

Tego jeszcze nie było , żeby było aż 5 polskich samochodów jeden po drugim .. Oczywiście świetnie , że tak zrobili , ale nie wiem , czy to nie zapowiada w najbliższym czasie końca kolekcji , zero zapychaczy , i polskie tez takie "wyszukane " : Jamnik , Bombel , Nysa Tropic...Obym się mylił i oby kolekcja trwała jak najdłużej . Miałem jednak nadzieję , że wydadzą Robura , a tu klapa . Jest jeszcze szansa , że dodadzą go później , lub przy następnej aktualizacji .
Pozdrawiam.

Cytat:
2013-05-18 19:08:19, autaPRL-u pisze:
Jest jeszcze szansa , że dodadzą go później , lub przy następnej aktualizacji .

O czym wspomnialem wczesniej , ale dobrze ze jeszcze raz wspomniales o tym

robo72 , zauwazyles cortine i juz dea bedzie myslec jak go tu wcisnac

Co do konca serii , ma byc do 140 , ale lepiej zeby byla jeszcze dalej , nawet 160 to za malo , jakby wstawiac bez zapychaczy i bez prototypow .

Nysa wygląda naprawde suuper . Na pierwszy rzut oka jest wykonana tak jak powinna być . Wywietzniki na dachu , wentylacja boczna , osłony przeciwsłoneczne , powiększona atrapa chłodnicy , no i ten cudny , oryginalnie wystepujący w nysach kolor... swoją drogą ciekawe czy DEA wyda N-57 , N-60 -T , N-61-K , N-63 , N-501 , i inne wersje specjalne Nys N : Sanitarka wojskowa , Milicja N 59 .
Przepraszam za PPP.

Jakby mieli dawać zapychacze i prototypy to 180-200 to jest minimum .

Frdek, z dobrze poinformowanego źródła wiem, że seria nie skończy sie na 140 modelach-jak powiedział mój informator:"...oni (tzn DeA) dobrze wiedzą, że nie zarzyna się kury, która znosi złote jaja...".
Tak, że bez względu na liczbe spadających prenumerat seria będzie wydawana, dopóki będzie to opłacalne dla wydawcy. A czy jest opłacalna-ja sam kupuje polskie modele po 2-3 sztuki, a wiem, że jest wiele takich osób.

Dzisiaj zakupilem tarpana model w bardzo ciekawym kolorze dobrze wykonany!! Brakuuje mi jednak z tarpanow tego Kombi mam nadzieje ze wyda takiego jeszce DeA!!

Co do nys i zukow to brakuje jeszce nysa 522 Rolnicza i Zuka a16b!! podstawa

Sroczka odezwij sie jak znajdziesz chwilke i wyjasnij nam co sie stalo z Roburem!!

A nasza nysa to ta ze zdjecia

[ wiadomość edytowana przez: marianok53 dnia 2013-05-18 20:04:01 ]

Cytat:
I taka kwestia zasadnicza-nie ma robura-chciałoby się rzec: "a nie mówiłem?" [ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2013-05-18 08:01:53 ]

Simon zgadzam sie, cała ta sprawa Robura to by byla chyba najwieksza bzdura i niedorzecznosc zrobiona przez DeA ( mimo wielu innych wpadek i głupot, a nie mam tu na mysli jakosci modeli ).
No bo co my mamy wspolnego z Roburem ? Owszem jezdzily, nawet duzo, i co z tego? wiecej było Jelczy, Starów i innych pojazdow.
Jak by DeA chciało wcisnac odrzuty z tamtych krajow, albo wysondowac rynek to nie byl by to jakis Robur, tylko przedewszystkim Jelcz, ktory jak wiemy ukazal sie.

Zdania Fredka o zrobieniu estetycznego zdjecia tego Robura i opoznieniu aktualizacji wlasnie ze wzgledu na Robura, nawet nie komentuje, bo to wieksza niedorzecznosc niz sam Robur w serii.