Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 57

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ha ha ha Robury były i w dużej ilości i w różnych wersjach. Wykorzystywano je jako auta transportowe w państwowych przedsiębiorstwach do przewozu osób i towarów, często były spotykane w PGR-ach i co to za banialuki wtykasz, że to auto to bzdura i niedorzeczność? Uważam, że Robur powinien się znaleźć w KAP podobnie jak wiele innych aut, o których DEA zdaje się zapominać.

Cytat:
2013-05-19 10:53:46, MotoPrl pisze:
Zdania Fredka o zrobieniu estetycznego zdjecia tego Robura i opoznieniu aktualizacji wlasnie ze wzgledu na Robura, nawet nie komentuje, bo to wieksza niedorzecznosc niz sam Robur w serii.

Hej , to ze zdjeciem to niedorzecznosc , zgadzam sie .
Robur mial byc , pewnie chcieli go wcisnac jescze do tej aktualizacji, Dlatego nastapila ona pozniej . Moze go nie dostali , zeby zrobic zdjecie , i na nie oczekiwali , a ze sie niedoczekali to dali aktualizacje bez niego ?

MotoPRL - Masz Priv

Simon2107 , dobrze wiem ze seria bedzie dluzsza , z tego co wiem to bedzie przedluzona do 160 , a jest bardzo prawdopodobne ze bedzie 180 albo nawet jeszcze wiecej

To ze ma byc do 140 to napisalem wedlug strony .

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-05-19 11:25:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-05-19 11:32:15 ]

Witam Kolegów!

Tak jak zapowiadałem, numerem 128 będzie Robur w skali 1:43 i kto chce niech wierzy (ten może spać spokojnie), a kto nie chce niech nie wierzy (ten nie może być pewny dnia ,ani godziny bo aktualizacja tuż, tuż). Kolega MotoPrl jak najbardziej ma prawo do negowania tego faktu (ze niby to niedorzeczność) - po to zresztą jest forum - każdy prezentuje tu własne zdanie i to w tym forum szanuję, nie tak jak na niektórych innych, gdzie obowiązuje :"jedyna słuszna linia", i liczy się opinia jedynie "rady starszych". Podoba mi się też ,że kolega swoje wątpliwości wypowiada wprost, a nie za plecami na innych forach.
Jeżeli zaś chodzi o kolejne numery to zapowiadałem w kolejności ; "jamnika", Nysę Tropic, Warszawę furgon i Robura - tak tez będzie. Proszę jedynie zauważyć, że ja zapowiadałem kolejne numery, nie zaś aktualizację na stronie DEA - a to duże różnica ,zresztą tak tez było z zapowiedzią VW Passata, którego początkowo nie było w aktualizacji, po czym wkrótce się pojawił - tak tez będzie i teraz.
Co do zapowiedzi czy koledzy przypominają sobie burze po zapowiadanych przeze mnie Jeepie Willysie? VW "Garbusie"? motocyklu Junak? itd. Czy przez 3 lata moich zapowiedzi cos było nie tak?
Podobna sytuacja jest jeżeli chodzi o długość serii - po co roztrząsacie problem 140 numerów, skoro już ponad pół roku temu napisałem ile seria (co najmniej ) numerów będzie liczyć?
Pozdrawiam i do kolejnej aktualizacji - wtedy mój oficjalny komentarz.

Witam , Sroczko , oczywiscie tez dopowiedzialem wczesniej ze twoje informacje dotycza najblizszych numerow a nie aktualizacji .
Rozumiem tez ze niektorzy wylewaja swe zale ze robur w kolekcji to niedorzeczny ruch . Nie zycze tylko sobie by ktos uwazal mnie za niedorzecznego za to ze mowie przykladowe przyczyny , dlaczego Robur ukaze sie pozniej w aktualizacji. Osobiscie tez na niego oczekuje .

Co do ilosci numerow , dobrze rozumiemy ze kolekcja bedzie o wiele dluzsza niz 140 . Niektorzy obawiaja sie tylko czy wysyp Polskich samochodow nie jest po to by dac najciekawsze pojazdy , bez zapychow , po to by zakonczyc kolekcje tym co klienci sobie zycza.

Ja osobiscie uwazam , ze moze to byc zabieg by przyciagnac nowych klientow nietypowymi polskimi samochodami , lub przywrocic starych ktorym nie odpowiadala np. jakosc (zauwazmy iz nowe auta sa w lepszej jakosci , np. Tarpan 233) .

Pozdrawiam i licze na kolejny mily komentarz

Co do wypowiedzi i przecieków Sroczki nigdy nie było żadnych ale ( o ile Dea czegoś nie sknociła) i chyba wszystko w temacie. Natomiast mnie zastanawia kolejny nr specjalny

Witam !!
Sprostowanie sroczki potwierdzilo tylko jego kontakty i jego wiedze na temat tej kolekcji
Mam nadzieje ze aktualizacja albo jej dalszy ciag nastapi w tym tygodniu

PS, Sroczka a masz jakies wiesci na temat nowego wydania specjalnego?? mam nadzieje ze bedzie kolejnym pozytywnym zaskoczeniem

Cytat:
2013-05-19 18:49:11, sroczka7 pisze:
Witam Kolegów! Tak jak zapowiadałem, numerem 128 będzie Robur w skali 1:43 i kto chce niech wierzy (ten może spać spokojnie), a kto nie chce niech nie wierzy (ten nie może być pewny dnia ,ani godziny bo aktualizacja tuż, tuż). Kolega MotoPrl jak najbardziej ma prawo do negowania tego faktu (ze niby to niedorzeczność) - po to zresztą jest forum - każdy prezentuje tu własne zdanie i to w tym forum szanuję, nie tak jak na niektórych innych, gdzie obowiązuje :"jedyna słuszna linia", i liczy się opinia jedynie "rady starszych". Podoba mi się też ,że kolega swoje wątpliwości wypowiada wprost, a nie za plecami na innych forach. Jeżeli zaś chodzi o kolejne numery to zapowiadałem w kolejności ; "jamnika", Nysę Tropic, Warszawę furgon i Robura - tak tez będzie. Proszę jedynie zauważyć, że ja zapowiadałem kolejne numery, nie zaś aktualizację na stronie DEA - a to duże różnica ,zresztą tak tez było z zapowiedzią VW Passata, którego początkowo nie było w aktualizacji, po czym wkrótce się pojawił - tak tez będzie i teraz. Co do zapowiedzi czy koledzy przypominają sobie burze po zapowiadanych przeze mnie Jeepie Willysie? VW "Garbusie"? motocyklu Junak? itd. Czy przez 3 lata moich zapowiedzi cos było nie tak? Podobna sytuacja jest jeżeli chodzi o długość serii - po co roztrząsacie problem 140 numerów, skoro już ponad pół roku temu napisałem ile seria (co najmniej ) numerów będzie liczyć? Pozdrawiam i do kolejnej aktualizacji - wtedy mój oficjalny komentarz.

Wybacz Kolego, ale jak pisałem, uwierzę jak zobaczę-ja po prostu nie wyobrażam sobie, żeby DeA dystrybuowało modele ciężarówek wykonane dokładniej niż przeciętny model KAP (wiem, bo mam kilka tych cięzarówek), które ukazały się w Atlasie w blisterkach jako dodatki do gazetek i w cenie zwykłego modelu KAP-po prostu nie wyobrażam sobie tego też logistycznie i jestem tego ciekawy, bo wiem jak wygladał w dystrybucji model np. zuka b11-w wiekszości modeliki były uszkodzone w transporcie. Jak będzie z ciężarówkami w blistrach, jesli nie będą miały dodatkowego zabezpieczenia jak w serii Atlasu czy we francuskich Camionettes? Poza tym nadal interesuje mnie kwestia ceny-bo jeśli będą w normalnej-regularnej cenie to po co był ten pic na wodę w wykonaniu Atlasu/De Agostini o zbieraniu 5 tysięcy zamówień? Chcieli nam sprzedawać ciężarówki drożej, a teraz będą taniej? Promocja? A moze będą to zupełnie inne, zubozone w stosunku do atlasowych wersje?
No nic, w kazdym razie pożyjemy-zobaczymy. Tez niecierpliwie czekam.

[ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2013-05-19 20:59:20 ]

Wszystko ładnie i pięknie, tylko nadal nie wiadomo który model ROBURA? Ale będzie burza jeśli to będzie Garant

Sroczka jezeli bedziesz dzisaj na forum prosimy cie bys sprecyzowal model roburA!!

Sroczka7 nigdy nas nie zawiódł . Podaje tylko informacje w 100 % sprawdzone . Więc jeśli powiedział , że robur będzie , to znaczy , że bedzie , gorzej lub lepiej wykonany , za tą samą lub inną cenę , ale bedzię . Ciekawi mnie tylko , czy Robur pojawi się w następnej aktualizacji , za miesiąc czy półtora , czy też w najbliższych dniach dodadzą go do tej aktualizacji tak jak było w przypadku VW Passata . Typuje , że w następnym wydaniu specjalnym będzie Star 244 MO w 1/72 , lub jakaś polska ciężarówka w 1/72 .
Pozdrawiam .

A Trabant 1.1 ? Tez Sroczka zapowiadal , i tez bylo w 100% sprawdzone , tez byl na stronie . A jednak sie nie ukazal , czemu nie mialoby byc tak z Roburem ?

Simon2107 , O ile modele moga zostac zgniecione lub uszkodzone , o tyle tez potrzebuja wiecej miejsca w pojazdach w ktorych sa transportowane , jak i w pudlach . Prenumeratorzy moga byc zalamani , np. gdy listonosz wcisnie im robura do skrzynki , tak jak wielu prenumeratorow mialo ze zwyklymi modelami .

Co prawda moze tez byc zubozony , np. brak uszczelek , kieronkow , kolorowego wnetrza , grill bez glebi . itp.

AAa , ja zachowam spokoj bo i tak zawsze klotnie sa podczas gdy zaczyna pojawiac sie kolejny nurt w kapie .
-garbus - marudzenie ze w kapie zaczynaja sie zachodnie
-simson - marudzenie ze w kape pojawil sie "motorek"
-bombel - marudzenie ze prototypy sa w normalnej srii zamiast w specach
-Teraz kolej pomarudzic na Robura , ze w kapie zaczynaja sie ciezarowki.

I ku woli przypomnienia , wczesniej kazdy plakal ze szkoda ze w kapie nie ma ciezarowek , jak sie pojawily(pojawia) to nagle pytanie "dlaczego?" to nieoplacalne.

Dla mnie to obojetne czy bedzie czy nie , ale mysle ze bedzie (Sroczka , jak nie bedzie to mowisz mi kim jestes XD , zartuje)

Frdku zapomniałeś o Bosmalu.W końcu był pierwszym najdurniejszy modelem w serii i najmniej kojarzącym się z PRL-em.Szkoda że sroczka nie sprecyzował co to będzie za Robur. Ja w jego zapowiedzi wierzę i nie mam powodu nie wierzyć.Apropos Robura.Koszt zrobienia modelika Atlasu z tego co się dowiedziałem kosztuje zaraz po stworzeniu w PRC około 13 zł.Sprzedają powyżej 100.Podejrzewam że Kap koło 6,więc ciężarówka pewnie koło 9.
Tyle ode mnie.

Cytat:
2013-05-19 22:42:19, Frdek pisze:
Prenumeratorzy moga byc zalamani , np. gdy listonosz wcisnie im robura do skrzynki , tak jak wielu prenumeratorow mialo ze zwyklymi modelami .

Ja jestem prenumeratorem i listonosz nigdy nie wciska mi przesyłek do skrzynki, ponieważ przesyłki przychodzą listem poleconym. To powoduje, że dostaje do rąk własnych lub odbieram na poczcie.
Więc nie powinno być z tym kłopotu

Cytat:
2013-05-20 08:55:48, Marcin2016 pisze:
Ja jestem prenumeratorem i listonosz nigdy nie wciska mi przesyłek do skrzynki, ponieważ przesyłki przychodzą listem poleconym.

Ja jestem (bylem) zarejestrowany tez na inny forum , i od wielu uzytkownikow byly skargi na to ze modele byly wcisiete do skrzynki MIMO LISTU POLECONEGO , czasami lezaly na trawie u sasiada a nawet zostawione pod drzwiami . Zdarzylo sie nawet jednemu (nie bede przytaczal nicku) ze przesylka nie doszla , a jak sie pozniej okazalo listonosz sam zwrocil przesylke do DeA , przez co DeA uznalo to za zakonczenie z prenumeraty .

Marcinie2106 , stad moje zdanie o wciskaniu do skrzynek , znam wiele osob z takimi sytuacjami w przeszlosci , nie wiem jak jest teraz , ale jak kiedys sie to zdarzalo ,to moze zdarzyc sie i teraz .

To chyba zalezy nie od listu tylko od listonosza , co on z nim zrobi

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-05-20 14:43:22 ]

Dobrze,że zrezygnowałem z prenumeraty,przez nią byłem 10 modeli do tyłu

Ja wole kupowac modele w empiku, obejrzec je i wybrac najlepszy model, chodź czasem jest to bardzo trudne. Co do Robura 1:43 ciekawe czy Dea wypuści inne "duże" modele w tej skali?

Dostałem e-mail od Dea i już wiadomo jaki Robur będzie

Szanowny Panie,

W numerze 128 pojawi się Robur LD 3001.

Serdecznie pozdrawiam,
BOK De Agostini,
Zuzanna Miernicka

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-05-20 17:20:08 ]

Cytat:
2013-05-20 17:07:42, 4dk0 pisze:
Dostałem e-mail od Dea i już wiadomo jaki Robur będzie Szanowny Panie, W numerze 128 pojawi się Robur LD 3001. Serdecznie pozdrawiam, BOK De Agostini, Zuzanna Miernicka Przepraszam,że post pod postem.

No to teraz pytanie z jaka zabudową?

Cytat:
2013-05-20 17:10:15, piopio30 pisze:
No to teraz pytanie z jaka zabudową?

Pewnie będzie taki jak w Atlasie

Cytat:
2013-05-20 17:07:42, 4dk0 pisze:
Dostałem e-mail od Dea i już wiadomo jaki Robur będzie Szanowny Panie, W numerze 128 pojawi się Robur LD 3001. Serdecznie pozdrawiam, BOK De Agostini, Zuzanna Miernicka [ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-05-20 17:20:08 ]

Dzięki za informacje . I Sroczka7 oczywiście miał racje . Super , że będzie .
http:// http://www.youtube.com/watch?v=Xsju8OrPHoI
Może takie coś ?
Swoją drogą ciekawe czy Dea planuje w serii wiecej ciężarówek .
Robura wielkością z czym można porównać ?