| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-24 07:12:29
Ja myślę, że prawidlowa jest sytuacja 2) Dla przykładu mogę podać, że tak jest w nowych Astrach II (ma mój brat). Ale jako ciekawostka dodam, że w Astrze I (1,4 82MPi) Wersja Niemiecka (mamy takie w firmie) jest tak jak w Espero, czyli tyl działa tylko z przednimi halogenami. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-24 11:18:49 W mojej ładzie 2107 było jeszcze ciekawiej:
Tylne przeciwmgielne działały, gdy były włączone mijania. Ale gdy przełąćzyło sięna drogowe - p/mgielne gasły... Co śmieszniejsze - na przeglądzie diagnostyk mówił, że tak musi być - bo tak nakazują przepisy... (wg mnie mało prawdopodobne) |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-24 13:04:28
W maluchach również po przełączeniu na "długie" gaśnie tylna lampa przeciwmgielna (a jakie są tylne światla w malcach to chyba nie trzeba przypominać). |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-09-27 20:42:21 Wykorzystałem dziś zapiski Asterixa i zamontowałem przekaźniki świateł. Swiatełka świecą jaśniej - zawsze to coś. Poza tym odciążam przełącznik zespolony (droga rzecz |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-09-28 19:41:33 Dziś zrobiłem już wszystkie opisywane modyfikacje, tak jak sobie zaplanowałem, i niezwłocznie dzielę się uwagami.
Na początku wydawało mi się, że wszystko gra poza tym, że przekaźnik od "FULL WYPASS'u" był załączony pomimo, że (z punktu widzenia poprawności schematu) nie miał prawa. Owszem, +12V z linii "30" jest podawane na cewkę cały czas jednak po drugiej stronie nie ma masy! Mierząc omomierzem nie ma "przejścia" pomiędzy "drugą" nóżką cewki (to ten sam potencjał co nóżka 86 przekaźnika K5) a masą samochodu. Jednak mierząc napięcie na cewce jest 12V. Jak wyciągnę przekaźnik K5 to przekaźnik od "FULL WYPASS'u" się wyłącza. Wygląda na to, że obwód się zamyka przez inne urządzenia. Zamontowałem zupełnie inny przekaźnik (nie samochodowy). Pobiera on prąd ok. 16mA, dla przykładu przekaźnik 741A pobiera prąd ok. 170mA. To istotna różnica, zważywszy, że jeśli pozostawimy samochód z przełącznikiem świateł mijania/drogowych włączony, to przekaźnik jest cały czas zasilany !!! Jest jeszcze jedna rzecz - dziwnie zachowują się światła postojowe. Są jak włączę stacyjkę i zdarza się, że pozostaną gdy ją wyłączę po czym po chwili gasną (lub nie - różnie to bywa). Prawie zawsze ich nie ma gdy stacyjka jest wyłączona. Jeśli zdarzy się, że są to po przełączeniu włącznika świateł na pozycję mijania/drogowe giną i nie pojawią się gdy wrócę z przełącznikiem na postojowe. Najpewniej przyczyną jest fakt opisany powyżej. Wygląda na to, że trzeba dać jeszcze jeden przekaźnik, którego cewka z jednej strony będzie połączona z nóżką 86 przekaźnika K5 a drugą z linią "30". Styki trzeba wpiąć przed nóżkę 85 przekaźnika K5. [ wiadomość edytowana przez: Piotr_W dnia 2004-09-29 01:24:11 ] |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-29 08:15:40 Skontaktuję się z Tobą telefonicznie to wyjaśnimy sprawę, a jak się nie uda przez telefon, to spróbuję te "wirualne" przeróbki wykonać u siebie. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-29 11:21:39 No i po rozmowie z Jegomościem ustalono, że prawdopodobna przyczyną takiego zachowania jest :
1) zbyt mały prąd załączenia przekaźnika, 2) różnica napięć pomiędzy linią 15A i 30, która powoduje przepływ prądu przez cewkę dodatkowego przekaźnika i jego załączenie. Są to narazie przypuszczenia. Układ jest elektrycznie poprawny. Piotr chyba szybciej niż ja ustali rzeczywistą przyczynę, bo u mnie narazie brak czasu na grzebanie w instalacji, a i pogoda pod psem. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-09-29 23:01:21 Dzięki za telefon. Swoją drogą świetnie się z Tobą rozmawiało, zanim się oglądnąłem minęła chyba ponad godzina. Zrobiłem jednak to, co zaplanowałem. Nie "wnikałem" w diody czy stabilizatory. Tak jak rozmawialiśmy priorytetem dla mnie było, aby przekaźnik od "FULL WYPASS'u" pobierał jak najmniejszy prąd Kupiłem dziś inny przekaźnik, jego cewka pobierała prąd rzędu 50mA. Gdy go podstawiłem to przyznam, że się nie przełączył, ale słychać było, że ma ochotę, ale nieco brak mu "siły". Jeśli komuś nie zależy na jak najmniejszym poborze prądu przy wyłączonym silniku można, dla "FULL WYPASS'u", zainstalować przekaźnik, którego pobór prądu będzie porównywalny z tym, jaki ma K5 (ok. 150 - 200mA) a wówczas przekaźnik pomocniczy jest niepotrzebny. Instalacje założyłem w Espero 2.0 z pełnym wyposażeniem. Nie wykluczone, że w innych modelach zastosowana przeze mnie dodatkowa modyfikacja okaże się zbędna. Będzie to zależało od zamontowanych odbiorników w gałęzi "15A". Zainstalowany przeze mnie przekaźnik pomocniczy miał gabaryty mniej więcej 15 / 10 / 6mm (długość/szerokość/wysokość) i obciążalność styków 2A/250V.
Jeszcze jedna sprawa dotycząca montażu dodatkowych przekaźników świateł drogowych/mijania. Otóż w samochodach z silnikiem 2.0 także jest miejsce na zamontowanie ich w puszcze obok akumulatora. Najlepiej kupić jeden typowy "polonezowski" 741A, ponieważ jest tańszy (8 zł) a ponadto jego obciążalność styków wynosi 30A. Natomiast drugi już musi być od Daewoo (nr fabr. U90229206 - cena 18 zł) gdyż na taki polonezowski nie ma już miejsca. |
tommi-j Renault małopolska | 2004-10-13 11:18:24 Witam wszystkich.
Wczoraj założyłem przekaźniki na długie i krótkie (wg. opisu AsterixGala) i jestem baaaardzo zadowolony z efektów Swiatła świecą pewnie ze 100% jaśniej. Barwa światła zmieniła się z zółtej na prawie białą, nareszczcie dobrze jest oświetlone pobocze i prawie całkiem znikły ciemne plamy na oświetlanej powierzchni. Przy włączonych jednocześnie długich i krótkich przed autem robi się jasno jak w dzień Po założeniu przekaźników zauważyłem jeszcze jedną pozytywną zmianę- mianowicie o wiele przyjemniej i precyzyjniej pracuje teraz przełącznik krótkie-długie przy kierownicy. Dzisiaj robię jeszcze podejście do przeróbki na OFF LAMP FULL WYPAS, KRÓTKIE Z DŁUGIMI i roździelenie przeciwmgiielnych i jestem pewny, że już nikt nie zarzuci mojemu esperaczkowi, że ma marne światła. Pozdrawiam. Tomek |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-16 16:57:30 tommi-j długo jeździłeś na tych 100W zarówkach? Nie pożółkły, albo odbłyśnik nie łuszczy się?
Dużo przejechałeś z włączonymi światłami? |
tommi-j Renault małopolska | 2004-10-18 08:34:45
Żarówki 100W mam włożyłem chyba jakoś pod koniec zeszłego lub na początku bieżącego roku i do dnia dzisiejszego nie zauważyłem jakichkolwiek zmian na odbłyśniku czy szybce. Zarówki które mam to Tungsram z filtrem UV. Na światłach mijania (a więc tam gdzie są 100W) jeżdzę dosyć dużo. Jezeli by wyliczyć jakąś średnią to wyszłoby prawdopodobnie ok 45min do 1godz. dziennie. Mam do Ciebie jeszcze pytanko z zakresu OFF LAMP FULL WYPAS. Jeżeli pamiętasz to napisz do jakich konkretnie kabli i w którym miejscu podłączyłeś pomocniczy przekaźnik tzn. chodzi mi o podłaczenie styków roboczych, bo zasilanie cewki to sprawa jasna. Czy z zamontowanym przek. pomocniczym układ działa prawidłowo? Jednocześnie oficjalnie stwierdzam, że w wersji 1,5GLX z ABS i Klimą układ z jednym przekaźnikiem ok.40mA (FULL WYPAS) również nie chce działać. Przekaźnikowi wyraźnie brakuje siły aby załączyć styki. Czyli konieczna jest dodatkowa modyfikacja(przekaźnik pomocniczy lub inne rozwiązanie) którą opisał Piotr_W. Ps. Zdecydowanie polecam wykonanie modyfikacji "krótkie z długimi"-bardzo fajny efekt-świetnie oswietlona jezdnia i pobocze |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-18 13:36:06 tommi-j dzięki. Wobec tego kupię Tungsram'ki z ochroną UV i zobaczę czy zmiana jest odczuwalna.
Jeśli zasilanie cewki nie stanowi problemu to nie powinieneś mieć trudności z podłączeniem styków roboczych. Zwróć uwagę, że do jednego bieguna cewki K5 podłączasz już cewkę przekaźnika pomocniczego. Teraz wystarczy znaleźć drugi biegun cewki K5, rozciąć przewód wchodzący na tą nóżkę i w to miejsce wpiąć styki robocze przekaźnika pomocniczego (do jednej wiszącej końcówki jeden, do drugiej drugi - wszystko jedno który do której) Być może schemat, zamieszczony 4 posty przeżej nie jest już zbyt czytelny (poprawki poprawek |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-10-18 20:28:54 Widzę że zaczynacie działać sami...i to się chwali.
Ja narazie nie mam czasu coby cokolwiek jeszcze pogrzebać . Wiąże sie to też z tym, że ostateczna wersja przeróbek, którą obiecałem nieco się opóźni. Nie jestem w stanie podać nawet przybliżonego terminu, wiec prosze radzić sobie korzystając z zamieszczonych dotychczas materiałów. Co do OFF LAMP FULL WYPAS to z tym przekaźnikiem muszę obadać sprawę bo zapowiada się bardzo ciekawie. Oczywiście do wszystkiego postram sie o dokumentację |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-18 20:52:24 Asterix'ie trzymaj kciuki |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-10-19 20:29:10 Wymieniłem reflektory, a jakie miałem wiedzą Ci, którzy byli na zlocie w Rewalu ( podarunek od PZU ) i mam jasno przed sobą krótkie osram super blue + 50%, długie 100 W, halogeny 100 W. Jak czasami czytam o kiepskich światłach w Espero to się dziwię bo teraz to świecą lepiej niż we wszystkich moich samochodach w jakich jeździłem. |