MotoNews.pl
4 Co słychać w FSO (985/5) - Strona 61

Co słychać w FSO - Strona 61

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie Vauxhall to opel , którt nie jest , za wyjątkiem Astry i Vectry nie jest produkten angielskim ale sygnowanym marką brytyjską. Podobnie mogło by być ze wszystkimi modelami chevroleta, nie tylko żerańskim Aveo, które tylko na polski rynek mogły by nosić znak FSO. Ale to zależy od władz GM, które faktycznie mogą myśleć, że tym samym zachamowałyby sprzedaż chevroletów/FSO na rynku polskim. Potwierdzam, że wiele osób chuchających kiedyś na swe Fiaciki i polonezy ceni sobie markę FSO, znam przykład polskiego fiata, który przez 9 lat jeżdził z niezmienionym akumulatorem, a i terażniejsze lanosy charakteryzuje niska awaryjność. Szkoda,że wszystkie hasła typu " dobre, bo polskie" są puszczane mimo uszu.

Swoją droga ciekaw jestem jaki będzie napis na szybach tych chevroletów? Bo teraz zdaje się do Lanosów i Matizów dają szyby z napisem FSO, nie? A skoro nie będą zmieniać nazwy fabryki (przynajmniej na razie żadne takie informacje się nie pojawiały/nie słyszałem) to może po tym będzie można rozpoznać nasze aveo? I co z tabliczkami znamionowymi??

Nie wiem też, czy będzie to produkcja w dosłownym znaczeniu( odlewanie, tłoczenie, frezowanie i toczenie większości części w kraju i montaż) czy też wszystkie części przyjadą do nas wagonami i zostaną tylko złożone do kupy. Bo jeśli to pierwsze to we wszystkie filie i zakłady kooperujące należy włożyć dużo kapitału.

CZytałem,że do któregoś tam roku co najmniej 60% części ma być z UE, więc myśle,że spółki z grupy FSO też z tego coś uszczkną...

Cytat:
2006-12-02 21:15:45, MolibdenFSO pisze:
A skoro nie będą zmieniać nazwy fabryki (przynajmniej na razie żadne takie informacje się nie pojawiały/nie słyszałem)

to jest sznasa (ja mam nadzieje) ze wyjedzie nowe auto sygnowane logiem fso

[ wiadomość edytowana przez: Dawid91 dnia 2006-12-02 21:40:17 ]

A podobno Zakład Produkcji Podzespołów w Siedlcach produkuje także na potrzeby Opla, Fiata i Forda, czyli marek zagranicznych, a jest filią FSO.(informacje z oficjalnej strony FSO).

Cytat:
2006-12-02 21:39:42, Dawid91 pisze:
to jest sznasa (ja mam nadzieje) ze wyjedzie nowe auto sygnowane logiem fso [ wiadomość edytowana przez: Dawid91 dnia 2006-12-02 21:40:17 ]

Ja (jak już zreszta pisałem w tym wątku) mam nadzieję,że ta współpraca z GM jest po to,żeby zarobić jakąć kasę i stworzyć własny model skonstruowany we współpracy FSO i ZAZa, z marką FSO w Polsce a np. ZAZ na Ukrainie. TO byłoby fajne

A właśnie! Skoro ZAZ może produkować pojazdy pod marką ZAZ, to czemu FSO miałoby produkować samochody pod marką Chevrolet?!

mi sie wydaje, ze zaz produkuje pod własną marką tylko lanosy i tavrie. to lista ich samochodów

Tylko i aż... Z ich stony wynika,że to też firma "na dorobku"...
kredens - wydaje mi się,że tu nie chodzi o "jak ZAZ może to my też"... tylko o kase i warunki umowy, sieć dystrybucyjną itp... Swoją drogą ciekawe, co zrobią z siecią dystrybucyjną FSO ja zniknie Lanos i wejdzie Aveo? Chyba,że w międzyczasie wejdzie jakiś model za Lanosa i on będzie marką FSO? Albo zaczną w Polsce sprzedawać chevrolety jako FSO? Albo przebrandują FSO na Chevrolet... Ale wtedy bez sensu byłoby jeszcze raz reanimować marke FSO (z ekonomicznego punktu widzenia)...

Owszem, ale ZAZ prócz tawrji, lanosów, sensów, sławut i innych ładog(czy jakoś tak) nie produkuje innych aut. Ach, co będzie, to będzie, a my możemy sobie tylko gdybać. Jakby ZAZ chciał, to by na terenie FSO już dawno orne pole było, dlatego też powiniśmy mieć swego członka w radzie nadzorczej FSO.

ALe składa tam na miejscu Dacie i chyba jeszcze coś...
Znaczy kto ma mieć tego członka? FSOAK? Z jakiej racji? Bo jeden Polak w RN FSO jest...

To żart tylko taki, chodziło mi oczywiście o członka FSO Autoklubu, żeby reprezentował interesy klijentów i użytkowników. Jeden Polak w tej radzie nie ma nic do gadania, bo i tak go przegłosują.

Tak,ale zdaje się,że rządzi Zarząd, a Rada nie ma bezpośredniego wpływu na zarządzanie firmą - weźmy np. szefa RN - jest nim właściciel całego UkrAvto, wątpie,żeby siedział ciągle w Warszawie... Choć wiadomo,że strategiczne decyzje podejmują i tak Ukraińcy, w końcu to Ich firma...

Cytat:
Chyba,że w międzyczasie wejdzie jakiś model za Lanosa i on będzie marką FSO? Albo zaczną w Polsce sprzedawać chevrolety jako FSO? Albo przebrandują FSO na Chevrolet... Ale wtedy bez sensu byłoby jeszcze raz reanimować marke FSO (z ekonomicznego punktu widzenia)...

gdzies kiedys czytalem ze zaz ma koncepcje wprowadzenia jakiegos taniego auta , a poza tym mysle ze gdyby zaz mial zmienic fso na chevrolet to juz by zmienil , poki co przedstawicielem fso do 2008 roku jest lanos ( i jak nie jestem zwolennikiem tego auta) to dobrze bo nieslyszalem zeby teraz mieli cos zamiast niego wprowadzic.

Ja uważam, że jest tyle pytań dotyczących przyszłości FSO, że można dyskutować na ten temat bez końca. Ja widziałem kolejnego już lanosa z FSO na siedleckich ulicach, więc tli się we mnie jeszcze nadzieja na świetlaną przyszłość tego zakładu. A teraz kłaniam się i żegnam.

Cytat:
2006-12-02 21:39:42, Dawid91 pisze:
to jest sznasa (ja mam nadzieje) ze wyjedzie nowe auto sygnowane logiem fso [ wiadomość edytowana przez: Dawid91 dnia 2006-12-02 21:40:17 ]

co z tego... I tak (przynajmniej dla mnie, nie chcę urazić entuzjastów ) będzie to dziadowski, obrzydliwie wyglądający, bezduszny plastik, który może być dodatkowo sygnowany logiem, które jeszcze niedawno było na prawdziwym polskim wyrobie, jakim był polonez (wiem, że to krzyżówka 125p z narysowaną przez włochów budą )

Cytat:
2006-12-02 23:10:29, kredens125p pisze:
Ja widziałem kolejnego już lanosa z FSO na siedleckich ulicach, więc tli się we mnie jeszcze nadzieja na świetlaną przyszłość tego zakładu.

nie tylko w tobie.Ja lanosa FSO widzialem na zywo tylko raz

Młodzi, coście się tak, do wafla, na ten znaczek uwzięli? Janisz ma rację niestety...

Janisz - 125p był zrobiony przez Włochów i buda POloneza też, więc nie zaczynajmy nowej dyskusji, które auto to "polski wyrób"...
Poza tym - czy uważacie,że każde auto będzie gówniane tylko dlatego,że jest zrobione teraz? Nawet jeśli, to mimo wszysko wolałbym na ulicy widzieć "gówniane platiki" robione przez FSO i z jej znaczkiem niż "gówniane plastiki" robione przez zagraniczne firmy... Skończyłem