MotoNews.pl

Kultowe Autobusy PRL - Strona 7.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Aktualizacja na stronie się pojawiła, ale w zasadzie nie ma czego komentować.

Czyli dostaniemy 1:1 to co Atlas wypuścił w kraju i za granicą....

Czy ktoś może wkleić listę i zdjęcia modeli wydanych w "Bus Collection", "Classic Coach Collection" oraz w "Ikarus Collection" ?

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2018-06-04 15:38:34 ]

Seria "IKARUS Collection"

01. Ikarus 620
02. Ikarus 66
03. Ikarus 311
04. Ikarus 260
05. Ikarus 256
06. Ikarus 266
07. Csepel D-710 (wóz strażacki)
08. Ikarus 55
09. Ikarus 556
10. Csepel D-710 (cysterna)
11. Ikarus 415T
12. Ikarus 415
13. Ikarus 30

....kolekcja została przerwana z winy wydawcy !!!

Kolejna planowa aktualizacja i tym razem coś m.in. obowiązkowego do kupienia, jeśli ktoś nie ma, i mimo tego, że pisano, że nie do końca jest taki jak powinien, czyli Star N52.

BUS Collection

https://aukcja.catawiki.pl/kavels/8760413-de-agostini-skala-1-72-partia-31-modeli-kompletna-seria-kolekcji-autobus-w-atlas

Classic Coach Collection

1951 Leyland Tiger Cub Burlingham Seagull Coach – J.T. Whittle & Sons

1967 Bedford VAL Plaxton Panorama Coach

1944 Bedford OB Duple Vista Coach – Ron W. Dew (Dewsway Tours)

1999 Scania L94 Van Hool Alizee T9 Coach – The Kings Ferry

1965 Leyland Leopard Plaxton Panorama Coach – Samuel Ledgards

1997 - Bova Futura Coach – Allander Travel

1997 – Volvo B10M-62 Plaxton Premiere Coach – Excelsior Holidays

1997 – Volvo B10M-62 Van Hool Alizee Coach – York Pullman

1960 – BMMO CM5T Motorway Coach – Midland Red

1997 – Plaxton Excalibur Coach – Trent Barton Trans Peak

http://modelbuszone.co.uk/efe/model_reviews/atlas_classic_uk_coaches.htm

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2018-06-13 19:49:17 ]

http://www.ezbustoys.com/bus-model-ikarus-c-10_69/page/2/

Jak dla mnie z powyższych propozycji, to do tematu pasują wszystkie Ikarusy czy Skoda 706...

...za "kultowe" w Polsce też uznał bym też zachodnie autobusy z lat 80-tych i 90-tych: Bova Futura, Volvo, Vanhool...

...ale te zachodnie wynalazki z lat 50-tych i 60-tych?

Ciekawe czy w kolekcji pojawią się prawdziwe "kultowe w Polsce, polskie autobusy", jak np Jelcz Pr 110 Lux, Autosan H9-21, Jelcz L11, Autosan H9-35, Jelcz T120 ?

Bo jeśli takich pozycji nie będzie w tej serii, to tytuł "kultowe autobusy PRL" dla mnie będzie pasował do tej serii, jak pięść do nosa...

Przewodniku dołączonym do pierwszego numeru przeczytać można, że w kolekcji między innymi Chausson AH48 1950, San H25A 1961, Autosan H9-35 1975 i Ikarus 256 1970.
W przypadku autosana to pewnie jedyną różnicą będzie lakier i drzwi harmonijki, autobusy to nie moja bajka więc nie znam fachowej nazwy.

W przypadku Autosanów serii H9 różnice są w długości autobusów. H9-03 jest krótszy od H9-21 H9-35 jest też krótszy od H9-21. Najdłuższy z serii H9 jest Autosan H9-28.
Razem z różnicami długości pojawiają się niuanse z ilościami i długościami okien po bokach...

Podobnie z Jelczami "Berlietami" - od 11 metrowego Pr100 (na podwoziu Berliet) przez 12 metrowego Pr110 (wydłużony Berliet) po 11 metrowe M11 i L11, które mechanicznie z Pr 100 - 110 nie mają nic wspólnego bo są na podwoziach Ikarusów. No i jeszcze był 8-metrowy Jelcz 080 na podwoziu Stara 200

W autobusach poszczególnych serii masz głównie różnice w ich długościach, układzie okien i drzwi...
Róznice w długościach poszczególnych wersji albo spowodowane są potrzebą zwiększenia objętości karoserii (z Jelcza Pr100 na Pr110) albo np dostosowaniem długości karoserii do danego podwozia (np z jelcza Pr110 na M11)
Reszta to już kosmetyka, modernizacje wizualne itp...

...było tyle kultowych polskich autobusów, że nie wyobrażam sobie, żeby ich w tej serii nie było, jak np w Kultowych autach PRL nie było żadnego Stara 28 - 200 czy Nyski serii 501. Obawiam się, że i w tej serii będą wszelakie "wydumki", ale może zabraknąć prawdziwych polskich autobusowych legend jak np MAT Oławka, Jelcz 080 czy Autosan H9-21, Autosan H10-10 itp

Poza kolorem czymś się różni ta Skoda od Jelcza z atlasa?

Różnice pomiędzy modelami Skody i Jelcza:
- znaczek na grillu
- inny układ okien dachowych/wywietrzników
- malowanie

Aktualizacja w kolekcji autobusów:

12. KASSBOHRER-SETRA-S8

13. VOLVO B616

Kultowo się zrobiło. Ja tam jednak wierzę, że idą gotowce, resztki z innych kolekcji itp.(można sobie wymyślać co tam jeszcze), ale na te prawdziwe modele z serii jeszcze przyjdzie czas. Z drugiej strony było kilka kolekcji DeA, których ukazywanie się co tydzień poprzedzało ich zakończenie. Oby tylko chodziło o końcówkę "kultowych" modeli PRL-u i fakt, że nadchodzą kultowe i trzeba robić im szybko miejsce (nieaktualne, daty zmienione). Zresztą ja akurat tez czekam na to, kiedy w tych resztkach pojawią się Ikarusy. A na razie na Stara, bo ostatnie co kupiłem, to była Skoda-Karosa(dwa Ikarusy miałem wcześniej już).

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2018-08-03 16:20:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2018-08-04 01:19:06 ]

To nie są gotowce, to są nowe modele produkowane w Bangladeszu i różnią się szczegółami od tych już wydanych (made in China).

Słyszałem o tym, chociaż nie wiem jak to tam dokładnie wygląda. Czyli, czy wszystko rzeczywiście od nowa, czy przy korzystaniu z dokumentacji np., a może przynajmniej częściowo z form. Na pewno ciężko uwierzyć, że to jest robione na potrzeby Kultowych Autobusów PRL-u. Jeśli by tak było, to ja się poddaję.

Myślę że po prostu znaleźli najtańszego producenta i przesłali mu gotową dokumentację oraz wzorzec modelu bez zmiany lakierowania, jedynie pozbyli się niektórych oznaczeń i tablic rejestracyjnych.

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2018-08-04 07:44:48 ]

W rosji też ukazał się ZIS jako pierwszy numer ich kolekcji, ale na razie seria testowa więc link do strony nie dam bo nie mam, ale skalę u nich dali 1:43, i jak to bywa u ruskich, pewnie dadzą tylko busy ze związku radzieckiego, a nie mieszankę wedlowską jak u nas.
A że skala u nich większa, to i malowanie lepsze mają z cyrylicami po każdej stronie.

Jak dla mnie totalna kicha z tą kolekcją. Znane nam z tematu KAP pojęcie "wypełniaczy kolekcji"...

Ta skala 1:43 w Rosji... Ten Jelcz "Ogórek" MEX 272 z Daffi w 1:43 - widać jednak jakieś cienie nadziei... Może ktoś za parę lat pójdzie po rozum do głowy zaserwuje nam taką kolekcję o której marzę (czyli kultowe autobusy PRL w 1:43 i to takie, które serio były popularne w Polsce)

Pardon za pomyłkę na temat Zisa w 1:43 w rosyjskiej kolekcji testowej, model ten był jedynie dodatkiem do prenumeraty aut ZSRR w skali 1:24.

Mała prezentacja Stara N52 mojego autorstwa. Można oczywiście rozpowszechniać.

STAR N52

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2019-02-07 02:23:38 ]