Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - archiwum 2015 - Strona 66

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2015-10-11 19:32:39, CinekMB pisze:
Witam, nie ukrywam że zarejestrowałem się tutaj jednorazowo, ponieważ modelami od jakiegoś czasu się już nie interesuje. Nie wiem też czy jest to odpowiedni wątek, jeżeli nie to z góry przepraszam. Prosiłbym o radę od Was za jaką cenę mógłbym sprzedać moją dotychczasową kolekcję KAP. Sytuacja wygląda tak: Mam ponad 60 modeli jedne są nowsze drugie starsze, niektóre z nich są bez lusterka lub wycieraczki (niektóre mam w woreczku, niektóre się pogubiły), modele są trochę zakurzone, ale myślę że dla prawdziwego fana dokładne wyczyszczenie to nie problem. Jak myślicie za ile mógłbym sprzedać te skromną kolekcje? Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać dokładną listę posiadanych numerów. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

W takim stanie ciężko. Z gazetkami?
Tak jak kolega niżej lepiej sprzedawać po sztukach niż w całości, bo byś musiał znaleźć osobę, która nie ma żadnego, albo te które zamierzasz sprzedać.

Zakurzone, bez części itd i bez blistra.... jak dla mnie jeśli model nowy kosztował ~~ 30 zł to góra jakieś 20zł. Te w gorszym stanie nawet mniej.
Jak chcesz sprzedać całą kolekcje to właśnie widziałem, że w przeliczeniu za model sprzedają po 15-20zł. Oczywiście niektórzy drożej ale mają nowe zapakowane.

Sam sprzedaje Tarpana 233 bez wycieraczek z przodu, który został mi po reklamacji i sprzedać nie mogę za 2 dychy. A jest w blistrze.

[ wiadomość edytowana przez: szymcio190 dnia 2015-10-12 09:28:25 ]

[ wiadomość edytowana przez: szymcio190 dnia 2015-10-12 09:30:52 ]

Panowie... Potrzebuje gazetek specjalnych KAP: Warszawa Taxi i UAZ 469 Milicja.
Może ktoś z Was posiada takowe?

[ wiadomość edytowana przez: camilovesky dnia 2015-10-12 13:30:07 ]

Cytat:
2015-10-11 19:32:39, CinekMB pisze:
Witam, nie ukrywam że zarejestrowałem się tutaj jednorazowo, ponieważ modelami od jakiegoś czasu się już nie interesuje. Nie wiem też czy jest to odpowiedni wątek, jeżeli nie to z góry przepraszam. Prosiłbym o radę od Was za jaką cenę mógłbym sprzedać moją dotychczasową kolekcję KAP. Sytuacja wygląda tak: Mam ponad 60 modeli jedne są nowsze drugie starsze, niektóre z nich są bez lusterka lub wycieraczki (niektóre mam w woreczku, niektóre się pogubiły), modele są trochę zakurzone, ale myślę że dla prawdziwego fana dokładne wyczyszczenie to nie problem. Jak myślicie za ile mógłbym sprzedać te skromną kolekcje? Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać dokładną listę posiadanych numerów. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Nie licz na więcej niż 15-18zł za polskie modele, 10-12zł za zagraniczne.
Rozebrałem już kupę modeli z KAPu i Avtolegend i żeby wyczyścić je dokładnie, trzeba rozebrać je kompletnie. Żeby zrobić to dobrze i nic nie uszkodzić, traci się godzinę na jeden model. Plus do tego czyszczenie. Wolałbym kupić nowy lub używany w dobrym stanie.
Ktoś pytał tam o gazetki: a co to za różnica? Przecież one nadają się tylko do podtarcia lub jako rozpałka...

Pozdrawiam

Cytat:
2015-10-12 09:27:32, szymcio190 pisze:
Z gazetkami?

Tak.

Cytat:
2015-10-13 21:13:17, Brociu pisze:
Nie licz na więcej niż 15-18zł za polskie modele, 10-12zł za zagraniczne.

Jeżeli sprzedałbym każdy nawet polski za 10 zł to i tak byłbym usatysfakcjonowany.

P.S.
Nie we wszystkich brakuje części, dosłownie w kilku.
Większość nie jest tez nie wiadomo jak zakurzona.
Na dniach postaram się zrobić kilka zdjęć, abyście mogli mi pomóc ocenić ich stan.

Jeśli ktoś ma takie ceny, to proszę o namiar. Jeśli chodzi o ciekawsze modele, to nie ma co siadać do allegro z mniejszą kwotą niż 35zł(z przesyłką). Niektóre za tą cenę oczywiście nadal będą nie do zdobycia. Oczywiście zdarzają się okazję(chociaż coraz rzadziej). Nawet ostatnio taka była, w kilku modelach brakowało lusterek itp, ale nawet numery specjalne były wystawione za 13 zł, a pewnie w razie licytacji dostałby więcej(wystawiła je jednak jako kup teraz). Ja się spóźniłem. Ale sprzedawca mógłby jest spokojnie wystawić i za 2 razy tyle i by poszły. Z ostatnich polowań jakie pamiętam, to udało mi się kupić Żuka A-05 za 34 zł i Syrenę Bosto, tę z KAP, jeszcze zanim się pojawiła ta z ZK w, za podobną cenę i były to raczej okazje. W tej chwili najtańszy Żuk to 44 zł, Syrena Bosto tak samo(wtedy reszta też w tych cenach była). Inna sprawa oczywiście, czy ktoś je kupi. Ale gdyby dać 10-15 zł mniej, to raczej szybko by zniknęły. Teraz poluję na kolejny model z KAP 126p Bis i nie da jak na razie kupić się go poniżej 40 zł. Cały czas ceny z przesyłką podaję.

Jeśli modele są tylko przykurzone, to nie ma problemu by je wziąć za 10 -15 zł. Inna sprawa to uszkodzenia i wady. Ja np. w ogóle nie zwracam uwagi na modele z krzywymi lampami, wadami lakieru itp babolami znanymi z KAP. Wtedy to i za 5 zł nie chcę.

Ale sprzedawca mógłby je spokojnie wystawić i za 2 razy tyle i by poszły, a pewnie w razie licytacji dostałby więcej(wystawił je jednak jako kup teraz).

-----------

Tak to miało brzmieć, nie w tym zdaniu dopisałem co chciałem. Jak coś to poproszę o edycję i usunięcie tego posta.

Cytat:
2015-10-14 13:49:05, Tomek125 pisze:
W tej chwili najtańszy Żuk to 44 zł, Syrena Bosto tak samo.
Teraz poluję na kolejny model z KAP 126p Bis

Posiadam wszystkie Żuki oprócz straży pożarnej, Bosto także, a i ww. maluch się znajdzie, i wszystkie te modele są chyba akurat w dobrym stanie, nie chciałbyś się skusić?

Cytat:
2015-10-14 17:39:21, CinekMB pisze:
Posiadam wszystkie Żuki oprócz straży pożarnej, Bosto także, a i ww. maluch się znajdzie, i wszystkie te modele są chyba akurat w dobrym stanie, nie chciałbyś się skusić?

Widzę kolego, ze jestesmy z tego samego miasta. Chetnie rzucił bym okiem na Twoja kolekcje, nie wykluczam ze moglibysmy sie dogadać

CinekMB: Sprawdź wiadomości

Pozdrawiam.

Bosto i Żuki mam, ale np. na Bisa może mógłbym się skusić.

...jeśli ktoś bardzo (ale to bardzo) by chciał kupić strażackiego Żuka z KAP oraz Nysę milicyjną z KAP to mogę ewentualnie odsprzedać w cenie 40zł/szt.
Mowa o modelach w nieotwieranych blistrach z gazetką...

Ok sytuacja wygląda tak z KAP posiadam:

1. Warszawa M-20 (pęknięta przednia szyba)
2. Trabant 601
9. FSO Polonez
13. Skoda 120 LS
19. Żuk A-07
20. Dacia 1310
21. Łada Niva 2121 (brak prawego lusterka)
24. UAZ 469
28. Fiat 125p Kombi (brak prawego lusterka, brak prawej wycieraczki)
30. Syrena Bosto (brak lewej wycieraczki, brak prawego i lewego lusterka)
38. Fiat 126p Bis
41. Tarpan 237 (brak prawej i lewej wycieraczki)
42. Barkas B1000
45. Nysa N59
46. Fiat 156p pikap (brak połowy przedniego zderzaka)
61. Żuk A-03
63. RAF-2203 Latvija
65. Barkas B1000 HP
68. Syrena R-20 (brak lewego i prawego lusterka, brak lewej wycieraczki, połamana przednia oś)
70. FSO Polonez Truck (brak prawej wycieraczki)
78. Nysa 521 (brak lewej i prawej wycieraczki)
79. Łada 2107 (brak prawego lusterka)
83. GAZ-12 ZiM
86. Trabant P50 Limousine
95. Żuk A-11B
99. Toyota Corolla E70 (brak prawej wycieraczki)
101. Moskwicz 2140 (brak lewej wycieraczki)
104. Żuk A-05 (brak lewego lusterka)
105. GAZ 69A
106. Warburg 311
108. Łada 2102 (brak prawego lusterka)
109. Fiat Panda
110. IFA F8 cabrio
111. Volkswagen Passat
112. ŁUAZ 969M
113. ZIS 110
114. Polonez MR'89
115. Simson Duo
117. Tarpan 239D
118. Opel Rekord 2100D (brak przedniego zderzaka)
119. AWZ P70 Kombi
120. Fiat 125p Mr'75
121. ZIŁ 111G
122. ZAZ 968M
124. Fiat 126p Bombel (brak prawego lusterka)
125. Fiat 125p Jamnik (brak prawego lusterka)
126. Nysa N61 Tropic
127. Warszawa 201F (brak prawgo lusterka)
128. Robur LD3001
129. AWZ P70 Limousine
130. Multicar M25 (brak prawego lusterka)
131. ARO 10
132. Mercedes W110
137. Lublin 51

WYDANIA SPECJALNE:

Warszawa 203 Ambulans (brak koguta)
FSO Polonez MO (brak tylnej wycieraczki)
Fiat 125p MO
Syrena Sport
Niewiadów N126
Fiat 125p Sanitarka (brak syren)
Polski Fiat 126p nauka jazdy

Posiadam także dwa pierwsze numery Złotej Kolekcji:

1. Syrena 104
2. Fiat 125p

Jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o PW a postaram się wysłać zdjęcia.
Niektóre brakujące części mam w woreczku także jeżeli ktoś napisze o uszkodzony model to sprawdzę czy nie mam akurat tej części.
Wstawiłem tutaj kilka fotek prezentujących stan modeli, mniej więcej każdy jest w takim stanie lub lepszym, mało które są w gorszym: KLIK

[ wiadomość edytowana przez: CinekMB dnia 2015-10-15 20:11:27 ]

Jako iż nie mogę już edytować swojego postu informuję że modele:
115. Simson Duo
117. Tarpan 239D
126. Nysa N61 Tropic
Fiat 125p MO
2. Fiat 125p Złota Kolekcja
Niewiadów N126
38. Fiat 126p Bis
13. Skoda 120 LS
19. Żuk A-07
61. Żuk A-03
95. Żuk A-11B
120. Fiat 125p Mr'75
Syrena Sport
są ZAREZERWOWANE.

[ wiadomość edytowana przez: CinekMB dnia 2015-10-15 21:58:07 ]

[ wiadomość edytowana przez: CinekMB dnia 2015-10-15 22:17:25 ]

Cytat:
2015-10-14 23:02:05, Historyk1985 pisze:
...jeśli ktoś bardzo (ale to bardzo) by chciał kupić strażackiego Żuka z KAP oraz Nysę milicyjną z KAP to mogę ewentualnie odsprzedać w cenie 40zł/szt. Mowa o modelach w nieotwieranych blistrach z gazetką...

Ja chętnie kupię nyskę milicyjną... wysłałem wiadomośc na priv.

Ja już wczoraj wysłałem szerokie zapytanie, a dzisiaj wysyłam kolejne PW.

Po prezentacji modelu Jelcza M11 Pogotowie techniczne postanowiłem jeszcze lepiej skleić mojego Jelcza, wyposażając go trochę w detale. Jest to drugi model. Model w trakcie budowy ale już teraz widać, że prezentuje się lepiej od poprzednika. Szyby zrobione z grubszej i sztywniejszej folii, koła lepiej zrobione, lepsze spasowanie ścian i łączenie. Retuszuję teraz już większość przed klejeniem. Wycinam też więcej elementów nożyczkami zamiast nożykiem. Trochę szlifuję także pilniczkiem.

Zaktualizowana lista zarezerwowanych modeli:

k:
Niewiadów N126

T:
38. Fiat 126p Bis
65. Barkas B1000 HP

C:
13. Skoda 120 LS
19. Żuk A-07
61. Żuk A-03
95. Żuk A-11B
115. Simson Duo
117. Tarpan 239D
120. Fiat 125p Mr'75
126. Nysa N61 Tropic
Fiat 125p MO
Syrena Sport
2. Fiat 125p Złota Kolekcja

Ja ze swojej strony napiszę tylko, tak żeby nie blokować, że te modele już nie są zarezerwowane i może je ktoś przygarnąć.

38. Fiat 126p Bis
65. Barkas B1000 HP

Mam pytanie pokrewne z serią KAP, więc zadam je tutaj. Kupiłem dzisiaj ten model UAZ-a

Czyli UAZ 450A. Z tego co mi wiadomo, to model 450 był używany przez LWP. I teraz pytanie do znawców tematu - czy mają wiedzę na temat, czy był używany także w tej wersji? I pytanie drugie, czy w tej wersji był używany przez armię radziecką na naszych terenach. W pytaniu chodzi o to, czy można go spokojnie postawić wśród aut, które poruszały się po PRL, czy np. wymagałoby to przeróbek. I takie tam.

[ wiadomość edytowana przez: Tomek125 dnia 2015-10-16 22:05:01 ]

Co do UAZ-a ambulans, to bez cienia wątpliwości możesz go stawiać obok pojazdów PRL.
Skoro w KAP dali tak "niszowego" Łuaza z tablicami zarezerwowanymi dla "Ludowego" WP - to tym bardziej taki ambulans mógł jeździć w taborze naszej armii...

...owszem podstawowym autem w tej roli w WP była Nysa - w kolejnych generacjach, ale UAZ-y (w odróżnieniu od Nyski) miały napęd 4x4 i to sprawiało, że nasza armia pewnie i takie karetki posiadała...

...co do wojsk radzieckich stacjonujących w Polsce to tym bardziej. Sowieckie bazy wojskowe w PRL to było swoiste państwo w państwie. W takich bazach pewnie bez problemu zobaczył byś tego UAZ-a 469 w barwach sowieckiej żandarmerii, co go mogliśmy kupić w KIK i inne podobne wozy w typowych sowieckich wymalowaniach...
...mógłbyś oczywiście zobaczyć, gdyby Ciebie tam wpuścili

Sowieckie bazy wojskowe w państwach satelickich to był w pewnym sensie (w dużym uogólnieniu) "mały skrawek terytorium ZSRR na obszarze państw zależnych"). Miasta, które nie widniały na oficjalnych mapach PRL...

...tak, że jeśli w przyszłości zdobędziesz jakikolwiek model wojskowego pojazdu w wymalowaniach sowieckich, to pamiętaj, że takie wozy na 99,9% można było spotkać w okolicach: Brzegu, Bornego Sulinowa i wielu, wielu innych jednostek...

Co do "wybrakowanych" modeli z KAP lub ZK, gdzie brakuje lusterek, zderzaków itp części.
Może sposobem na takie "części zamienne" będą modele kartonowe.
Wydawnictwo "Modelik" wydało parę modeli z których pewne elementy po przeskalowaniu do 1:43 mogą uzupełnić pewne braki...

Modelik wydał np model kartonowej Nysy 522 w paru odmianach. Wystarczy np wydrukować te pantografowe wycieraczki, wyciąć tymi malutkimi nożyczkami do paznokci i jest całkiem fajny efekt... To samo się tyczy innych części do KAP-owych modeli Żuków, Nysek, Warszaw, Syrenek, a nawet Jelczy...

Oto moje małe uzupełnienie KAP o model zrobiony w 1:43 na bazie "MODELIKA"

aparat tlenowy i resztę aparatury medycznej i szafek "pożyczyłem" sobie z tego modelu:

i wstawiłem do KAP-owej Nyski ambulans:

tak, że mogłem nawet gotowe modele modyfikować sobie dowolnie dzięki właśnie kartonówkom. Patrzysz przez okno karetki i widzisz napisy "TLEN" "PRÓŻNIA" i gniazdko podpisane "220V" - to wszystko z wydrukowanych części z kartonowego modelu...

Jak trzeba było, to dodrukowywałem brakujące siedzenia, kierownice, nosze, radiotelefony, a nawet tylne ściany kabiny! :

Tylna ściana tej kabiny:

jest to przeskalowana i wydrukowana tylna ściana kabiny z tego modelu:

Podobnie z całym tylnym zderzakiem, który zapożyczyłem z tej samej kartonówki:

Kołpaki przeskalowane z tego modelu:

trafiły do tej taksówki zrobionej z modelu Welly:

[ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2015-10-17 00:18:22 ]