MotoNews.pl
2 Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 (273829/0) - Strona 66.5

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 - Strona 66.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2014-09-19 11:48:18, przemo93 pisze:
Maluszek bardzo fajny - rejestracja z byłego woj.radomskiego. Ciekawe,ile było w Polsce Fiatów 126p jako wozy Nauki Jazdy. O Polonezach słyszałem,Maluchy jakoś umknęły mej uwadze. Sytuacja pewnie trwała do roku 1989,kiedy to otwarto granice. Potem stopniowo zaczęły się zmiany,bo były lepsze samochody.

jak to ile? b. dużo. Chociaż moi rodzice robili np. prawo jazdy na żuku i warszawie, ale w latach 80. standardowo był to fiat 126p i chyba bardziej popularny na "Lce" niż polonez.

Cytat:
2014-09-19 11:11:43, Piotr1-60 pisze:
@Stachu19: ...ale to jest kolekcja Kultowe Auta PRL-u !

Jak Junak to Auto to T-72 tym bardziej :p

Cytat:
2014-09-19 13:20:12, Frdek pisze:
Jak Junak to Auto to T-72 tym bardziej :p

...jak widzę, to Ty już chcesz kolejny - nowszy - model czołgu - T-72. Fakt, wpisuje się w PRL i nawet produkowany był w gliwickim "Bumarze" Łabędy.

Cytat:
2014-09-19 12:32:18, cichy_555 pisze:
jak to ile? b. dużo. Chociaż moi rodzice robili np. prawo jazdy na żuku i warszawie, ale w latach 80. standardowo był to fiat 126p i chyba bardziej popularny na "Lce" niż polonez.

Maluchów chyba jednak było więcej. Ja nigdy nie widziałem zdjęcia poloneza na L-ce, w latach 90tych to głównie uno i punto chyba były,
A co do maluchów to nawet w niektórych firmach do niedawna były używane na kat. B1

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2014-09-20 11:58:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2014-09-20 12:02:40 ]

Z okazji rocznicy stanu wojennego uważam, ze bardziej uprawniony chyba byłby model specjalny hydromil lub UAZ milicyjny co?
Wiecie może dlaczego na stronie DEA nie ma oficjalnego info o Złotej kolekcji aut PRL-u? Wczoraj otrzymałem mejla z linkiem pod którym mozna zamówić serię i nawet otrzymałem na mejla potwierdzenie zamówienia kolekcji. Nic juz nie rozumiem - strona jakby tajna niedostępna ogólnie, potwierdzenie dostałem i ciekawe co dalej będzie. gdzies nawet widziałem link z reklamą telewizyjną, której nigdzie nie puszczano w TV. Rozumiecie to?

Cytat:
2014-09-20 11:57:29, poldon82 pisze:
Ja nigdy nie widziałem zdjęcia poloneza na L-ce, w latach 90tych to głównie uno i punto chyba były..

...a u mnie jeździł Polonez jako nauka jazdy (L), m.in. w Zespole szkół Samochodowo-Budowlanych, miał go także PZMot !

Ja widzialem jednego Poloneza na L-ce. Bylo to Caro... i to juz w czasach gdzie jezdzily Punto II.

A z ciekawych L-ek moge dodac ze widzialem niebieskiego Mercedesa R129 Cabrio ... choc z PRL nie ma juz nic wspolnego

[ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2014-09-20 18:54:54 ]

Cytat:
2014-09-20 18:51:14, Frdek pisze:
A z ciekawych L-ek moge dodac ze widzialem niebieskiego Mercedesa R129 Cabrio ... choc z PRL nie ma juz nic wspolnego

...no to właściciel chyba nie wiedział co z kasą robić... Przecież byle pyknięcie to grube koszty ! A to w "Polandzie" było ?

Tak... to byo w PL... jeszcze maly bylem wiec nie wiedzialem dokladnie co to za model Merca ... ale mialem tagiego w takim samym kolorze w 1:43... choc jest tez mozliwe ze to byla pewna forma reklamy dla osrodka nauki jazdy... L-ka byla... nad szyba ... bo przeciez nie na dachu

... Tu w Szwecji wiekszosc osob uczy sie "wlasnym" autkiem ... (Najczesciej z rodzicem jako instruktorem - wtedy rodzic przechodzi krotki kurs czy jezt zdolny do nauczania i musi osiadac szwedzkie prawko) wiec kazde auto mozna tutaj zaliczyc na L-ke... Moj Kolega np. uczy sie jezdzic 300-konnym Volvo C30

Jesli jednak zdecydujemy sie na nauke z takim "prawdziwym" instruktorem to najczesciej jest to VW Golv VII.

Mysle ze troche za bardzo zboczylismy z tematu wiec jako rekompensate dam fotke mojej Nyski 522 R:

hostowane

Pozazdrościłem Piotrowi,zakupiłem swojego Fiacika i zrobiłem sesję godną naszej limuzyny z PRL-u

[ wiadomość edytowana przez: przemo93 dnia 2014-09-21 11:10:40 ]

https://response.questback.com/deagostinieditorespa/zotejprlu/ - wypełnijcie koniecznie tą ankietę.

Powybierajcie potem sensownie jakie modele są potrzebne np. Star i polskie. Powybierajcie jaką serią bylibyście zainteresowani i skalą (koniecznie 1:43), a zwłaszcaa ciężarówki, samochody specjalne, autobusy.

Cytat:
2014-09-22 11:37:12, cichy_555 pisze:

...wypełniłem od ręki ankietę i w ciągu 3 dni dostałem nagrodę... grę DOMINI w drewnianym pudełeczku - jako podziękowanie za uczestnictwo w ankiecie.

Też już wypełniłem głownie napisałem że chcę polskie modele, prototypy, ciężarówki w skali 1/ 43. Traktory tez i autobusy. Stara i wszystkie polaki zaznaczyłem.

Witam wszystkich. Jako, że właśnie dopiero się zarejestrowałem na naszym forum więc należy się przywitać i przedstawić.
Jestem Marcin, mieszkam w województwie opolskim (dawne częstochowskie), forum Motonews przeglądam już od ładnych kilku lat. Modele samochodów w skali 1:43 zbieram też już ładnych parę lat. Sporo też samemu dłubię przy modelach i dioramkach w skali 1:43

Do zarejestrowania się na forum właśnie teraz, skłonił mnie fakt wydania w "Kultowych..." modelu Fiata 126p "nauka jazdy". Od zeszłego roku jestem właścicielem Nysy 522 T z 1981 roku, która pierwotnie była oryginalnie przystosowaną Nysą do nauki jazdy - czyli "elką". Prawdopodobnie jeździła ona w krakowskim PZM-ocie. W gazetce KAP znalazłem wzmiankę o Nysie "elce", ale jak dla mnie to jest dalej spory niedosyt wiedzy na ten temat. Czy ktoś z Was drodzy forumowicze miał by jakieś zdjęcia/informacje na temat oznakowania, wymalowania i wyposażenia Nyski do nauki jazdy?

Więcej na temat mojej Nyski "elki" możecie znaleźć tutaj:

http://forum.polskiedostawczaki.pl/viewtopic.php?f=1&t=2421

Cytat:
2014-09-22 12:57:15, Historyk1985 pisze:
Od zeszłego roku jestem właścicielem Nysy 522 T z 1981 roku, która pierwotnie była oryginalnie przystosowaną Nysą do nauki jazdy - czyli "elką". (...) Czy ktoś z Was drodzy forumowicze miał by jakieś zdjęcia/informacje na temat oznakowania, wymalowania i wyposażenia Nyski do nauki jazdy?

U mnie - w Częstochowie - w latach 70-siątych i 80-siątych jeździła NYSA 522 jako nauka jazdy. Była koloru oliwkowego, miała okrągłą tablicę "NAUKA JAZDY" z godłem LOK (Liga Obrony Kraju). Nie jestem pewien - nie pamiętam - czy nie miała żółtego pasa przez cały pojazd.

Cytat:
2014-09-22 13:10:31, Piotr1-60 pisze:
U mnie - w Częstochowie - w latach 70-siątych i 80-siątych jeździła NYSA 522 jako nauka jazdy. Była koloru oliwkowego, miała okrągłą tablicę "NAUKA JAZDY" z godłem LOK (Liga Obrony Kraju). Nie jestem pewien - nie pamiętam - czy nie miała żółtego pasa przez cały pojazd.

No właśnie to też jest nowa bolączka dla mnie z tym pasem. Nysa jest dość wysoka. Malowanie pasa na dachu mijało by się z celem, bo tylko z powietrza by go było widać. jak już to albo na masce i tylnych drzwiach, albo poniżej linii okien po bokach dookoła - jak np w milicyjnej, czy też sanitarce. no ale to tylko moje przypuszczenia...
Na dachu jest ślad po jakichś śrubach. Jeśli w 1981 roku były już "elki" zamiast tabliczek "nauka jazdy", to może być to ślad po takiej "elce" na dachu. Logiczne by było, gdyby na tylnych drzwiach było mocowanie takiej tablicy "L", no bo z tyłu samochodu nie widać czegoś zamontowanego z przodu dachu...
Po pedałach dla instruktora zostały tylko otwory...
Wiem, że mój wujek zdawał w 1971 roku w Opolu prawo jazdy na Nysie. Inny zaś mój znajomy zdawał prawko w Mińsku Mazowieckim w 1966 roku na Żuku... Jak więc widać, kolekcja modeli samochodów do nauki jazdy może być bardzo bogata i ciekawa, jeśli ktoś dzięki tej wiedzy chciał by powiększyć swoją kolekcję modeli i sprawić temu maluszkowi jakieś towarzystwo

Cytat:
2014-09-22 13:36:35, Historyk1985 pisze:
Jeśli w 1981 roku były już "elki" zamiast tabliczek "nauka jazdy",

..."eLki" weszły dopiero chyba w połowie lat 80-siątych.

" 14. Czy w przypadku problemów z dostępnością kolekcji w kiosku, byliby Państwo skłonni przejść do prenumeraty
?"

tylko nie klikajcie "tak" bo jeszcze przejdą na system Edition Atlas

Zamawialiscie złotą kolekcje aut prlu? Dostaliscie potwierdzenie zamówienia od Dea?

Cytat:
2014-09-22 18:55:19, kadrowiec pisze:
Zamawialiscie złotą kolekcje aut prlu? Dostaliscie potwierdzenie zamówienia od Dea?

Tak - zamówiłem, tak - dostałem potwierdzenie. Dostałem także souvenir za wypełnienie ankiety !