MotoNews.pl
5 Polonez - różne modele, wersje i wyposażenie (132163/5) - Strona 8

Polonez - różne modele, wersje i wyposażenie - Strona 8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Atek jestes bardzo blisko. Faktycznie przetłoczenie na słupku C nie wystepowało na pierwszych "akwariach". Ale jeden wazny szczegół Ci umnął. Listewki na ramkach drzwi - są niemalowane na czarno. To z połączeniem wystepowania okienka i przetłoczenia na słupku C, daje wybor miedzy 1987.03-1987.08. Po 1987.09 ramki okien drzwi juz były malowane na czarno (proszkowo). W tym samym czasie wprowadzono przetłoczenie zamist tylnego gumowego spojlera.

Nie do koncu prawda.
Mysle ze ten Akwarium ma rok produkcji 1986, jak samochod przedstawione w pocztowki oficjyalne:

Jednak ramki na drzwiach juz byli czarny duzo wczesniej niz pisales "(Po 1987.09 ramki okien drzwi juz były malowane na czarno (proszkowo)", jak w mojem Polonezem produkowany w luty 1987:

czy ten Polonez posiada nosek jak w przejsciowce? czy deska rozdzielcza ma miejsce na glosnik?

moje akwarium (maj 87)mialo deske z glosnikiem brak noska ,brak faldy na slupku ma natomiast gumowy spojler.co do czarnych ramek to widywalem Polonezy z rocznika 88 ktore mialy blyszczace ramki.

Z tymi ramkami malowanymi na czarno jest faktycznie pewien problem. Podałem jednak date , po ktorej juz powinny miec wszystkie pomalowane na kolor czarny. Ze w FSO robili jak chcieli i co mieli montowali - to inna sprawa. A pewną ciekawostka jest ze czarne ramki juz pojawiały sie w 1981r !,ale to były jednostkowe sztuki.
Ten Polonez jest z 1987 r i nie mogłby byc z 1986r , poniewaz ma przetłoczenie na tylnym słupku, jak trafnie zauwazył Atek.
Decha jest z jednym głosnikiem, a wersja silnika 1.6 o numerze tysiac ktorymś . ( Sam miałem okazje jezdzic z numerem 166).

Mam 2 pytania do znawców
1) Ostatnio znalazłem takiego poloneza: przód z borka, z tyłu wloty, a nie okienka, klapa tylna od akwarium(z integralnym blaszanym spoilerem), z lewej lusterko, jak w tym białym na pocztówce kilka postów niżej, z prawej zaślepka. Ramki dzrzwi czarne a pod zderzakiem ma laminatowy seryjny spoiler. W środku brązowa wykładzina (jeszcze pod foilią ) i welurowe fotele. Moje pytanie brzmi: czy możliwe jest by to była wersja fabryczna w takiej kofiguracji, czy to pospolity kundel?
2) jak odczytuje się rocznik po sygnaturach na szybach, co trzeba brac pod uwagę?

Nie jest to kundel , tylko ostatnie borki jakie wychodziły. Rocznik zapewne 1987, skrzynia 4 i silnik AA. Na klapie miał napis 1.5 LE.

[ wiadomość edytowana przez: goldrs dnia 2006-08-13 16:35:02 ]

Dzięki goldrs. Taki sam jak na zdjęciu, tylko z czarnymi ramkami dzrzwi. Nawet fotele ma w podobnym kolorze. A można jeszcze prosic o odpowiedź na 2 pytanie?

- ma też takie lusterko, były takie montowane wtedy?

[ wiadomość edytowana przez: Janisz1990 dnia 2006-08-13 16:49:18 ]

pierwsza cyfra - koncówka roku produkcji, druga kolejny miesiac

odrwotnie kolego. po lewej miesiac, po prawej rok.

Faktycznie, chociaz jak sie patrzy od wewnatrz ...

[ wiadomość edytowana przez: goldrs dnia 2006-09-11 22:58:15 ]

Dopatrzyłem sie jednej niescisłosci na tej fotce- jakiej ?

znaczek?

jeśli to akwarium, to późne, bo ma przód od przejściówki, tzn ten nowszy, niecoupetowy nosek.

nosek i znaczek nie pasuje do siebie - to juz powiedziane
a ja zauważyłem czarne ramki okien, to chyba nie było czesto spotykane

To auto z 88 roku (na oko mi wygląda na jakieś 65 000 km przebiegu) - wtedy już były czarne ramki.

nosek i znaczek nie pasuje do siebie - to juz powiedziane
a ja zauważyłem czarne ramki okien, to chyba nie było czesto spotykane

Znaczek (emblemat) jak najbardziej pasuje to wersja eksportowa w tamtym okresie. Ramki tez jak maja byc, jak i klin czarny.

Tylko to ze Polonez nie powinno byc jezdzony w zimie (w soli)!!!

W sumie nikt nie zgadł .
Podstawowa sprawą to ze nosek nie pasuje do kratki !.
Kratki wychodziły w trzech wariantach
-typ coupe
-typ coupe, lecz bez dziury pod znaczkiem
-typ znany jako przejsciówka, czyli inaczej pochylony
Tu jest nosek z przejsciowki , a kratka typ coupe ( nie wiem czy jest dziura). Tak wiec najprawdopodobniej był bity w przod, albo ktos zamienił calą kratke - łacznie ze znaczkiem na starsza .
Co do czarnych ramek juz wczesniej sie wypowiedziałem, a tu faktycznie kliny sa tez czarne , wiec sugerują rok1987/88

Nie pisałem o nosku bo mi się wydawał zbyt rzucający się w oczy i myślałem, że to nie o to chodzi. A auto jest z 88 roku.

jest to chyba polonez z oznaczeniem SLC,a rocznik moze to byc poczatek 1987 lub wczesniejszy.
mam poldka z 93r.1 rej. pisana na koniec kwietnia 93.jest to ciekawy model bo ma nowego typu siedzenia,szeroki rozstaw kol i przetloczenie na masce do kratki.jak to mozliwe,przeciez te elementy byly montowane w drugiej polowie 93r.jest to jakas wersja probna?