| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-05-31 18:29:14 Zatem czy warto kupować na Allegro centralny do Poloneza? Dziś gadałem z takim jednym kolegą, który twierdzi, że te tanie to badziewie (szczególnie siłowniki). Mnie jednak w Nubirze oryginalnie zamontowano jakiś centralny na siłownikach z Tajwanu i do tej pory wymieniałem tylko jeden (w drzwiach kierowcy). Czy polecacie jakichś producentów centralnych zamków z własnych doświadczeń? |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-05-31 19:25:35 siłowniki mozna kupić oddzielnie od centralnego.
|
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-05-31 19:46:53 No niby tak, ale wtedy to już się robi inwestycja. I kombinowanie. Generalnie chciałbym się dowiedzieć, czy te centralne zamki jakie są na Allegro są w stanie pochodzić (mówię o siłownikach) chociaż ze 3 latka. Pytam bardziej doświadczonych. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-05-31 20:47:12 kpl na allegro kosztuje ok 60zł nawet jak ci padnie jeden to sobie go wymienisz. w mojej karierze raz tylko padł mi jeden slave. (na 5 posiadanych kompletów centralnego) ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-06-01 04:28:37 To może warto po prostu "pozyskać" gumy z innego siłownika? |
-DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2005-06-01 20:06:07 a jak podłączyć sam centralny zamek+ pilot ale bez alarmu tak żeby po zamknięciu zamka była sygnalizacja kierunkami na zew. tzn. pod co się podłączyć/wpiąć ?? |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-06-12 21:26:40 Może moje pytania wielu z Was wydadzą się dziecinne i głupie , ale jednak muszę je zadać, gdyż elektronikiem jakoś nigdy nie byłem i specjalnie mnie jak dotąd do tego nie ciągnęło. Dopiero teraz...
1. W instrukcji montażu centralnego piszą mi, że należy podłączyć kabel zasilający pod bezpiecznik. W skrzynce bezpieczników są wolne miejsca (zgodnie z książką WKiŁ). Jednak mam pytanie. Jak rozumiem te miejsca nie są do niczego podłączone. Zatem skąd podciągnąć zasilanie do tego gniazda bezpiecznika i jak potem podłączyć zasilanie do centralnego? 2. Piszą też o tym, żeby kabel czarny podłączyć do masy, co jest oczywiste. Jak rozumiem wystarczy połączyć go trwale np z nadwoziem? 3. Którędy podciągnąć przewody do centralnego do tylnych drzwi? Pomiędzysłupkami a drzwiami są jakieś takie małe i wąskie przelotki, ale nie wiem czy tamtędy przejdą dwa kable. Poza tym druga sprawa: którędy kable pociągnąć po wpuszczeniu w słupek? Czy żeby puścić je dalej pod tapicerką podłogi wzdłuż progu trzeba zdjąć plastik z słupka środkowego czy są jakieś inne sposoby? Nie ukrywam, że wolałbym uniknąć ściągania tego plastiku. Czekam na wszelkie sugestie, a za trywialność niektórych pytań z góry przepraszam. Jest to mój debiut w montażu centralnego w jakimkolwiek samochodzie. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2005-06-12 21:48:35 Ad.1. np. z gniazda zapalniczki
Ad.2. tak Ad.3. Nie trzeba, wystarczy ten z nawijacza pasów. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-06-13 00:19:39 1. proponuję bezpiecznik od św. awaryjnych - ma on dodatkowe wyprowadzenie z końcówką męską - przewód fioletowy.
2. j.w. 3. Jak chcesz zrobić porządnie to zdejmij obicie słupka - nie warto sie jebać i odwalać kaszany. Innym sposobem jest puszczenie kabli wierzchem Więc klucz 17 i śrubokręt. jak odkręcisz pas bezp. i wkręt na samej górze to przesuwasz obicie do góry i samo schodzi. Przed zwijaczem pasa zobaczysz mały otwór którym przechodzi przewód do włacznika oświetlenia wnętrza. To tamtedy. do samych drzwi przekłądasz przewody właśnie tymi gumowymi przelotkami. U mnie w tej chwili jest tam 5 szt i jeszcze jest miejsce na 3. Takzę te 2 do centralnego spokojnie sie zmieszczą.
P.S. Jak przymknęoczy to odtworzę elektrykę polda z pamięci - 2 z kolei weekend grzebania w elektryce robi swoje... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() rafalik Miłośnik FSO FIAT 125p Wołomin | 2005-06-17 22:58:43 Mam pytanie zamki w tylnich dzrwiach w 125p chodza bardzo cięzko siłownik 6kg nieradzi sobie z otwarciem ale sie zamykaja. Smarowałem już róznymi smarami itp i nic niedaje co zrobić??? Może jest tam jakas sróbka do poluzowania czy cos takiego??? Pomóżcie |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-06-17 23:02:42 6 kilo nie radzi sobie ???
niemożliwe. może masz pogięte dzwignie |
![]() rafalik Miłośnik FSO FIAT 125p Wołomin | 2005-06-17 23:10:25 Mam z przodu 3kg i wszystko jest ok a styłu zamontowałem 6kg drzwi sie zamykaja ale otwierac musze recznie ale chodza naprawde ciezkooo trzeba uzyc duzej siły aby je otworzyć. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-06-17 23:16:16 ja mam na przodzie 3 kg a na tył chciałem kupic 6 kg ale jak usłyszalem że 6kg kosztują 30 -35 zł za sztukę to podziekowałem. Tył otwieram rzadko, czasami jak jade po zakupy...
Moj kumpel montował do poldasa i mówił że 6 kg radzi sobie z małym zapasem siły , sam widziałem, a konstrukcja zamka jest zblizona... przesmaruj zamek i elementy które o siebie ocierają... |
tomus41 polonez jaworzno | 2005-07-19 22:02:48 Witam. Mam problem z podłączeniem centralnego zamka do centralki alarmu .Centralny ma 1 mastera .Prosze o pomoc!!!centralny to terminator az3 a alarm legendford f14. |
![]() rafalik Miłośnik FSO FIAT 125p Wołomin | 2005-07-19 22:12:04 Podłączenie jest banalnie proste w instrukcji od centralnego zamka jest napisane które dwa kable są do sterowania przez alarm (ja miałem kolor brązowy i biały ale może być inny trzeba sprawdzić) gdy już będziesz to wiedział weś instrukcje od alarmu tam jest napisane pod który wtyk podłączyć te dwa kabelki i tyle i bedzie chodziło. |
Martini81 Miłośnik FSO Opel Omega B sedan Oslo Norge | 2005-07-21 11:56:32 Dokładnie u mnie też sterowanie centalnego zamka przez alarm jest przez dwa przewody brązowy i biały (chyba taki standard albo wszystkie alarmy i c.z. wyjeżdżają z tej samej fabryki) Poszukaj w instrukcji które kabelki od alarmu do tego służą (możliwe że kolory te same) i podłącz.
Jeżeli dobrze pamiętam to ten alarm ma wbudowane sterowanie siłownikami od c.z. ale na 100% pewien nie jestem |