Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 - Strona 80.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Watpie zeby w PRL byly Mini z szachownicami na dachu... tzn. moze i byly ale samo Mini bylo dosc rzadkie wiec zapewne byly to "tansze, podstawowe" wersje.

Tak szczerze mówiąc to jakoś nie kojarzę Mini z okresem PRL. Dla mnie ten model pasuje do tematu, jak pięść do nosa. Nie mówię, że nie było ani jednego, ale jakoś totalnie go nie kojarzę z PRL.
Owszem - chętnie go kupię, ale raczej z racji tego, że kojarzę go z Jasiem Fasolą. Jak dla mnie to tylko ten "osobnik" jest powodem tego, że ten wóz w Polsce jest na tyle znany
żałuję jedynie, że nie zrobili go żółtego z czarną maską

...a jak fajnie by wyglądał z fotelem na dachu i Jasiem Fasolą sterującym wozem przy pomocy kija do miotły i sznurków

...albo jadący wokół ronda, bo kierujący nim Jaś Fasola się przebiera...

...a pamiętacie, jak tego Mini rozjechał czołg, bo Fasola zaparkował go nie tam, gdzie trzeba? no ale przynajmniej skobel w drzwiach przetrwał tą przeróbkę Morisa na naleśnik

właśnie dla tych wspomnień go chętnie kupię

Podobnie kupiłem Citroena 2 CV, bo pamiętałem go z filmów "Żandarm z Saint-Tropez" Widok tego wozu prowadzonego w iście kozackim stylu przez tą zakonnicę to niezapomniane wrażenie

Z tego samego powodu kupiłem też Citroena DS 19. Fakt, że "deska" mi się podoba. Fakt, była może i w PRL. Widziałem ją nawet raz na ulicach Dobrodzienia jako dziecko, ale kupiłem ten "rzadki epizod motoryzacyjny w PRL" tylko z racji sentymentów do filmów z Louis de Funès. Obojętnie w jakim filmie by nie zagrał, ale w większości z nich jeździł właśnie takim samochodem. No i z tych własnie racji kupiłem tamtego Citroena...

No ale tak jak mówię - te samochody znam doskonale, ale nie z dróg PRL, lecz ze "srebrnego ekranu".

Swoją drogą to dla mnie trochę dziwne, że tak rzadkie "epizody motoryzacyjne" wydaje DeA, a nie wydała jeszcze ani jednego samochodu sprzed 1939 roku, które w początkach PRL były bardzo, ale to bardzo popularne na drogach "Polski ludowej". Fiat 508 albo też Chevrolet (w różnych wersjach) były najbardziej popularnymi samochodami w latach 40-tych i na początku lat 50-tych no i jak dla mnie to mają one ze względów merytorycznych takie same prawo pojawić się w kolekcji, jak np GAZ 67 lub Jeep Willys czy też IFA F8

kolega Marianok53 bardzo chciał Stara Osinobusa, więc może jakoś spełnię jego marzenia w miarę swoich możliwości. Możecie ten model znaleźć tutaj:

http://only-paper.ru/news/star_28_29_osinobus_modelik_2013_02/2013-10-09-10028 star osinobus

lub tutaj

http://bommodeli.org/news/10-0-6

Plik należy zapisać, otworzyć na komuterze, najlepiej w programie Corel Photo Paint i kazać zmniejszyć wielkość każdego arkusza z częściami ze 100% do 58% w ten sposób model w oryginalnej skali 1:25 staje się modelem w skali 1:43
Następnie wszystkie arkusze z częściami wydrukować na bloku technicznym, powycinać i poskładać według instrukcji dołączonej do modelu. To nie jest żadna "czarna magia". Może to jest trochę czasochłonne, ale jeśli ktoś naprawdę chce mieć taki model u siebie na półce to w czym problem? Nikt nas nie goni a efekt im więcej wymaga pracy, tym większa później radość z oglądania swojego dzieła. "Nie święci garnki lepią". - modele również
W razie jakich pytań proszę pisać wprost - chętnie pomogę

No i powodzenia w sklejaniu życzę

Też jakoś nie kojarzę Mini, ciekawe co w gazetce o tym piszą.
Natomiast niektóre samochody były kultowe a przynajmniej znane właśnie z srebrnego ekranu jak np 2CV i tu bym takie widział, oczywiście w jakieś rozsądnej ilości. Z drugiej strony kultowy jest Mustang z Bullita ale to już chyba przesada. Natomiast jak już kiedyś pisałem Rudy 102 to typowo ekranowa legenda jak najbardziej na miejscu. Jestem też za konstrukcjami przedwojennymi w dużej ilości spotykanymi we wczesnym PRLu.
Może jakieś propozycje legend ekranowych?

oj jeździł. Co do srebrnego ekranu, to Mini można zobaczyć w:

"Czterdziestolatku"

"Molo"

"Historia kołem się toczy"

czy Van w filmie "Poślizg"

także no pojawiał się na polskich ulicach

Jak zapisać ten plik z osinobusem? Ja nie widziałem tam żadnego pliku zapisało mi się tylko zdjecie tej okładki.

Co do Osinobusa, to robisz tak:

1. wchodzisz pod linka:

http://only-paper.ru/news/star_28_29_osinobus_modelik_2013_02/2013-10-09-10028

2. klikasz nie na ikonę okładki modelu, ale na te ciemnoniebieskie napisy "Depositfiles" lub "rapidgator" albo "Ifolder"

3. Następnie w zależności od wybranej opcji czekasz, aż cyferki "60,59,58..." zejdą do zera i klikniesz opcję "Download file" możesz też musieć powtórzyć kod z obrazka - coś w stylu "ABC 123" przepiszesz z obrazka w pole tekstowe

4. Jeśli otworzy Ci się nowe okno, to z 2-ch opcji "otwórz plik za pomocą" lub "zapisz plik na dysku" - klikasz opcję "zapisz plik"

5. cierpliwie czekasz ileś tam minut, aż się ściągnie cały folder.

6. plik, jaki ściągniesz będzie najczęściej skompresowany, albo w formacie ".ZIP" albo w formacie ".RAR"

Problem w tym, że formatu RAR jeszcze nie nauczyłem się zdekompresowywać

no ale poproszę znajomego informatyka, jak tylko będę się z nim widział, to mnie nauczy

Pod tym zaś linkiem macie Jelcza 317 ciągnik siodłowy wraz z cysterną. Wszystko w barwach Straży Pożarnej w Mińsku Mazowieckim (rejestracje WM).
To może być niezła baza do konwersji naszego Jelcza 315 z KAP

Pozycja 3-cia od góry:

http://bommodeli.org/news/1-0-6

tutaj również klikacie w jedną z trzech opcji - czyli granatowych napisów: "rg.to", "turbobit" lub "depositfiles"

No i dalej postępujecie według niżej opisanej procedury...

Po zapisaniu pliku, trzeba model pomniejszyć do skali 1:43 czyli do 58% w corelu...

Ktoś też kiedyś wspominał na forum, że chciał by Żubra A 80

No skoro tak, to mówisz i masz

piąty od góry:

http://bommodeli.org/news/2-0-6

tutaj też po ściągnięciu trzeba go zdekompresować...

...ale wcześniej wspomnianego Jelcza 317 o dziwo nie trzeba i po ściągnięciu otwarł mi się bez problemu jako folder z plikami .jpg

Ikarus 280 też był na liście czyichś zachcianek

no to więc proszę się przyjrzeć ostatniej pozycji:

http://bommodeli.org/news/6-0-6

Kolejny Ikarus - tym razem Ikarus 250 jest zaś trzecim od góry tutaj:

http://bommodeli.org/news/8-0-6

Ostatni na liście "ikarusowych zachcianek" jest chyba Ikarus 260 - przedostatni tutaj:

http://bommodeli.org/news/10-0-6

Jeśli zaś chodzi o wymarzonego przez nas wszystkich Autosana H9-21, to można go znaleźć tutaj (czwarty od góry):

http://bommodeli.org/news/16-0-6

Tutaj rzecz jasna kliknąć na "depositfiles" lub "turbobit"
no i rzecz jasna pomniejszyć do 58% - wówczas pasuje jak ulał do skali 1:43

PS ta stronka ma to do siebie, że jak ktoś doda kolejne modele, to się przesuwają one i linki oraz która to pozycja od góry lub od dołu jest stają się nieaktualne. Za jakiś więc czas np Autosana możemy zobaczyć nie na 16-tej zakładce, ale np na 20-tej i jeszcze dalej...

NO I NAJWAŻNIEJSZE NA KONIEC - ABY MI NIKT NICZEGO NIE ZARZUCIŁ JA NIKOGO NIE NAMAWIAM DO ŚCIĄGANIA TYCH MODELI NO BO WIECIE - "PRAWA AŁTORSKIE" I TAKIE TAM
JEŚLI KTOŚ MIMO TYCH MOICH OSTRZEŻEŃ ŚCIĄGNIE KTÓRYŚ Z TYCH PLIKÓW, TO ZASTRZEGAM, ŻE NIE CHCĘ PONOSIĆ ŻADNYCH KONSEKWENCJI Z TYTUŁU POSTĘPOWANIA OSÓB TRZECICH

no to już chyba nikt mi niczego nie może zarzucić z tytułu naruszania praw autorskich, "własności yntelektułalnej" itp

Dla kolegi Historyka: klikasz prawym przyciskiem myszy na plik rar i rozwija się menu po czym klikasz: Rozpakuj tutaj / Extract Here i już

Modele kartonowe niestety mają skopane proporcje a konwersje jelczy będę robił z blachy aluminiowej, bardzo cienkiej pochodzącej z matryc offsetowych w drukarniach, można robić nawet przetłocznie itp

Cytat:
2014-11-11 22:55:06, rihoru pisze:
Dla kolegi Historyka: klikasz prawym przyciskiem myszy na plik rar i rozwija się menu po czym klikasz: Rozpakuj tutaj / Extract Here i już

U mnie tak nie ma. Otwiera mi się dziad jako taka zielona okrągła ikonka. No ale to przecież mnie nie dotyczy

jestem uczciwym obywatelem, a nie jakimś tam "piratem z karaibów"
Po mojego Autosana H9-21 udałem się do sklepu modelarskiego i wybuliłem z portfela te 69zł

Również i Was zachęcam do "óczciwego" postępowania i wybulania ciężko zarobionej kasiory za modele, które niecni i nikczemni "piraci z karaibów" ściągają z tych ruskich serwerów absolutnie za darmo

Autosana nie musiałem rozpakowywać - jakoś poszedł w JPG.
Jeśli któryś z "nikczemników" nie chce żadnego z powyższych Ikarusów, to widziałem też gdzieś tam Ikarusa 280 wydanego przez Answer w skali 1:43
Problem z Answerem jest jednak taki, że autor zrobił podłogę tak szeroką, jak cały autobus i nie uwzględnił grubości ścian. Model po sklejeniu jest więc trochę za szeroki.
Tych wyżej podanych zaprojektowanych przez chyba jakiegoś Ukraińca nie znam i nie widziałem jeszcze więc się nie wypowiadam o nich.
Podobnie jest z Jelczem Berlietem Pr100 wydanym przez MODELIK w 2007 roku. Również jest za szeroki o grubość ścian. No i jeszcze trzeba go przeskalowywać ze skali 1:25
Również i tego Berlieta pr 100 widziałem na którymś z tych ruskich serwerów, ale tak, jak mówię - nawet o tym nie myślcie "nikczemnicy", żeby go ściągać Nie wolno! No i akysz piraci!

to może nie masz pakowarki rar, też się na tym specjalnie nie znam.
Zachowanie właściwych proporcji w modelach to spory problem, jak się bazuje na zdjęciach to trzeba mieć oko. Ostatnio coś mi ze Starem 20 nie pasuje, jakby za wysoka kabina i nieco za krótka za drzwiami i jak się zdaj dach też za płaski, wielkość kół też mi coś nie pasuje. W Jelczu Paka jest za długa i za niska a tylne koło powinno się zaczynać przed środkowym słupkiem paki a nie za jak to jest w 316, ten szczegół powoduje że niezwykle trudno będzie zrobić 316.

gdzieś tam był też Jelcz 043 "ogórek" wydany przez "ADW models" w skali 1:25. Też go przeskalowałem na 1:32. No i problem z tym ADW jest taki, że cały przód jest z bardzo wielu kawałków. Każdy trzeba wyciąć i przykleić na szkielet przodu. Bardzo łatwo i jakąś pomyłkę i zdeformowanie przodu tak, że będzie asymetryczny - poprostu krzywy ryj jelcza ogórasa Zrobiłem trochę konwersji. Niektóre w konwencji "obrzynków". ale niestety każdy ogór z ADW wymaga sporo szpachlowania...

ADW wydał też kamaza 5511 wywrotkę. Też tam gdzieś była. Podobnie, jak wywrotka Jelcz 640 JS z "ORLIKA".

No i jak za każdym razem muszę dodać od siebie, żebyście nawet nie myśleli, aby zostać tymi złymi nikczemnymi "piratami z karaibów"

Bądźmy uczciwi - bierzmy przykład z rządzących

Cytat:
2014-11-11 22:55:06, rihoru pisze:

A co jak kolega Historyk nie ma zainstalowanego Winrar`a?

Ale jak postawić ogórka z DeA i Atlasa to się nie da żeby długo stały obok siebie i dlatego ten z Atlasa stoi na półce a DeA w szufladzie.

Cytat:
2014-11-11 23:18:29, cipek pisze:
A co jak kolega Historyk nie ma zainstalowanego Winrar`a?

No to pogadam ze znajomym informatykiem On już raz mnie nauczył paru "sztuczek" no i działało...

Cytat:
2014-11-11 23:20:42, rihoru pisze:
Ale jak postawić ogórka z DeA i Atlasa to się nie da żeby długo stały obok siebie i dlatego ten z Atlasa stoi na półce a DeA w szufladzie.

Podobnie jest z niektórymi "modelami" kartonowymi. Tak się składa, że 99% tych ze strony "only paper" (nie wchodźcie tam, bo tam grasują tylko piraci! ) to są papierowe "zabawki". Ciężko znaleźć w tym gronie jakiś dobry model. Akurat Autosan H9 jest dobrym wyjątkiem

w H9-tce z Answera jest skopany przód. Trochę trzeba poprzerabiać po swojemu. Ale zanim Answer wydał swojego H9, to ja próbowałem zaprojektować z kartonu własnego H9. Pojechałem więc na zajezdnię PKS Lubliniec i obfotografowałem bardzo dokładnie wozy stojące na kanale. Zaprojektowałem przód od podstaw. Całe szczęście, że to akurat przód jest "skopany" w Answerze. Do sklejania moich przeskalowanych answerów użyłem więc rozwiązań z własnego nie ukończonego projektu.

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy przy sklejaniu H9-21 z Answera, to może ten rysunek mu się do czegoś przyda. Model trzeba powiększyć do 200%. W oryginalnym rozmiarze się nie mieścił na serwerze. Teraz jest w skali 1:86, ale jak się da powiększ o 200%, to staje się 1:43

Tutaj akurat jako, że to mój własny "wyrób" to nie muszę już zniechęcać nikogo do ściągania tego - a kopiujcie sobie ile wlezie

W trakcie, jak projektowałem ściany boczne, to dostałem maila od kolegi, że Answer wydał Autosana H9-21. Prace więc przerwałem no bo po co wynajdywać 2 razy to samo

Moje H9-tki mają natomiast: klamki z dziurką od klucza w "medalionie", zamki ze śrubkami mocującymi, tablice z nazwą miejscowości, a nawet napisy "Wyjście bezpieczeństwa - szybę stłuc młotkiem" albo "żądasz czystości - zachowaj ją sam". Wszystko drukowałem na nowiutkiej drukarce, więc precyzja druku jest na tyle dobra, że literki w wysokości 0,5 mm można nawet przeczytać!

Wszystkie drobiazgi robiłem na bazie własnych zdjęć i wiele drobnych części modelu to tak naprawdę fotografie fragmentów prawdziwego autobusu pomniejszone do skali 1:43 i wydrukowane z duuuużą rozdzielczością

Jak będzie dalej - to się jeszcze okaże. Oby tylko nie wyszły jakieś nierówności jeśli chodzi o wzajemne ustawienie ścian i krzywość modelu
No bo o taki błąd w autobusach z kartonu jest najczęściej najłatwiej. Kto już kiedyś kleił jakiś autobus, to wie o czym piszę...

[ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2014-11-11 23:41:49 ]

Dlatego sugeruję spróbować z blachy aluminiowej offsetowej co pisałem parę postów wyżej, może troszkę trudniej ale efekt nieporównywalny