| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kazik353 Kia Picanto 1.2 MPI ... Mysłowice | 2014-11-11 21:43:34 Jak zapisać ten plik z osinobusem? Ja nie widziałem tam żadnego pliku zapisało mi się tylko zdjecie tej okładki. |
rihoru Wrocław | 2014-11-11 22:55:06 Dla kolegi Historyka: klikasz prawym przyciskiem myszy na plik rar i rozwija się menu po czym klikasz: Rozpakuj tutaj / Extract Here i już |
rihoru Wrocław | 2014-11-11 23:14:58 to może nie masz pakowarki rar, też się na tym specjalnie nie znam.
Zachowanie właściwych proporcji w modelach to spory problem, jak się bazuje na zdjęciach to trzeba mieć oko. Ostatnio coś mi ze Starem 20 nie pasuje, jakby za wysoka kabina i nieco za krótka za drzwiami i jak się zdaj dach też za płaski, wielkość kół też mi coś nie pasuje. W Jelczu Paka jest za długa i za niska a tylne koło powinno się zaczynać przed środkowym słupkiem paki a nie za jak to jest w 316, ten szczegół powoduje że niezwykle trudno będzie zrobić 316. |
Historyk1985 Nysa 522 T Opole | 2014-11-11 23:16:10 gdzieś tam był też Jelcz 043 "ogórek" wydany przez "ADW models" w skali 1:25. Też go przeskalowałem na 1:32. No i problem z tym ADW jest taki, że cały przód jest z bardzo wielu kawałków. Każdy trzeba wyciąć i przykleić na szkielet przodu. Bardzo łatwo i jakąś pomyłkę i zdeformowanie przodu tak, że będzie asymetryczny - poprostu krzywy ryj jelcza ogórasa Zrobiłem trochę konwersji. Niektóre w konwencji "obrzynków". ale niestety każdy ogór z ADW wymaga sporo szpachlowania...
ADW wydał też kamaza 5511 wywrotkę. Też tam gdzieś była. Podobnie, jak wywrotka Jelcz 640 JS z "ORLIKA". No i jak za każdym razem muszę dodać od siebie, żebyście nawet nie myśleli, aby zostać tymi złymi nikczemnymi "piratami z karaibów"
Bądźmy uczciwi - bierzmy przykład z rządzących |
cipek rower topola | 2014-11-11 23:18:29
A co jak kolega Historyk nie ma zainstalowanego Winrar`a? |
rihoru Wrocław | 2014-11-11 23:20:42 Ale jak postawić ogórka z DeA i Atlasa to się nie da żeby długo stały obok siebie i dlatego ten z Atlasa stoi na półce a DeA w szufladzie. |
Historyk1985 Nysa 522 T Opole | 2014-11-11 23:22:27
No to pogadam ze znajomym informatykiem On już raz mnie nauczył paru "sztuczek" no i działało... |
Historyk1985 Nysa 522 T Opole | 2014-11-11 23:34:35
Podobnie jest z niektórymi "modelami" kartonowymi. Tak się składa, że 99% tych ze strony "only paper" (nie wchodźcie tam, bo tam grasują tylko piraci! ) to są papierowe "zabawki". Ciężko znaleźć w tym gronie jakiś dobry model. Akurat Autosan H9 jest dobrym wyjątkiem
w H9-tce z Answera jest skopany przód. Trochę trzeba poprzerabiać po swojemu. Ale zanim Answer wydał swojego H9, to ja próbowałem zaprojektować z kartonu własnego H9. Pojechałem więc na zajezdnię PKS Lubliniec i obfotografowałem bardzo dokładnie wozy stojące na kanale. Zaprojektowałem przód od podstaw. Całe szczęście, że to akurat przód jest "skopany" w Answerze. Do sklejania moich przeskalowanych answerów użyłem więc rozwiązań z własnego nie ukończonego projektu.
Jeśli ktoś potrzebuje pomocy przy sklejaniu H9-21 z Answera, to może ten rysunek mu się do czegoś przyda. Model trzeba powiększyć do 200%. W oryginalnym rozmiarze się nie mieścił na serwerze. Teraz jest w skali 1:86, ale jak się da powiększ o 200%, to staje się 1:43 Tutaj akurat jako, że to mój własny "wyrób" to nie muszę już zniechęcać nikogo do ściągania tego - a kopiujcie sobie ile wlezie
W trakcie, jak projektowałem ściany boczne, to dostałem maila od kolegi, że Answer wydał Autosana H9-21. Prace więc przerwałem no bo po co wynajdywać 2 razy to samo Moje H9-tki mają natomiast: klamki z dziurką od klucza w "medalionie", zamki ze śrubkami mocującymi, tablice z nazwą miejscowości, a nawet napisy "Wyjście bezpieczeństwa - szybę stłuc młotkiem" albo "żądasz czystości - zachowaj ją sam". Wszystko drukowałem na nowiutkiej drukarce, więc precyzja druku jest na tyle dobra, że literki w wysokości 0,5 mm można nawet przeczytać! Wszystkie drobiazgi robiłem na bazie własnych zdjęć i wiele drobnych części modelu to tak naprawdę fotografie fragmentów prawdziwego autobusu pomniejszone do skali 1:43 i wydrukowane z duuuużą rozdzielczością Jak będzie dalej - to się jeszcze okaże. Oby tylko nie wyszły jakieś nierówności jeśli chodzi o wzajemne ustawienie ścian i krzywość modelu
No bo o taki błąd w autobusach z kartonu jest najczęściej najłatwiej. Kto już kiedyś kleił jakiś autobus, to wie o czym piszę... [ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2014-11-11 23:41:49 ] |
rihoru Wrocław | 2014-11-11 23:41:05 Dlatego sugeruję spróbować z blachy aluminiowej offsetowej co pisałem parę postów wyżej, może troszkę trudniej ale efekt nieporównywalny
|