MotoNews.pl
8 Elektryczne lusterka do Poloneza (26031/27) - Strona 9

Elektryczne lusterka do Poloneza - Strona 9

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2006-10-28 20:53:57, Ramzes_II pisze:
najlepiej wpiąc sie w przekaznik grzania tylnej szyby. Chyba naprostsze. Olo skrytykuje pomysł bo nie ma zarządzania grzaniem full manual i kontrolki osobno. No cóż. hehehehe Mój pomysł niewypał

ja też skrytykuje, grzanie szyby włącza się po 20 sek. od włączenia silnika, wyłącza się samo, obciąża altka i ma wiele innych wad.

Cytat:
2006-10-28 21:10:51, leon pisze:
ja też skrytykuje, grzanie szyby włącza się po 20 sek. od włączenia silnika, wyłącza się samo, obciąża altka i ma wiele innych wad.

jednym słowem usunąć ogrzewanie szyby hehehe... ale ma zasadniczy plus- nie trzeba o nim pamietac - samo sie włącza i samo wyłącza.
luuuzik nie mam grzania lusterek i nie zamierzam. W zimie i tak skrobie szyby wiec lusterko majdnę przy okazji. Podobnie jak elektrycznych lusterek nie zamierzam zakładac. Po co ? ich ustawienia nie zmieniałem odkąd wyjechałem z garazu w grudniu zeszłego roku. Nawet nie wiem czy nadal działają...

Mozę nei skrytykuje ale by nie zastosował
Szyby włączały sie automatycznie zawsze w poldach do ok 1995
W 1995 zastosowano jakis termoelement w centralce i szyba włącza sie automatycznie tylko jak jest zimno.
Jeśli komuś sama włącza się szyba w lecie to niech wymieni centralkę na nowszy model.
W przypadku plusa - najlepiej podłacz sie pod ogrzewanie tylnej szyby. Tak zresztą było robione w fabryce.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2006-10-29 12:09:54, Olo pisze:
W przypadku plusa - najlepiej podłacz sie pod ogrzewanie tylnej szyby. Tak zresztą było robione w fabryce.

Tak właśnie chciałem zrobić, ale poczytałem sobie na forum, że to mało efektywne. Chyba zostawię sobie bez podgrzewania, bo jestem tylko marny druciarz. Niestety elektrycy w Cze-wie nie chcą sie za to wziąć. Nawet lusterek nie chcięli podłączyć, bo panie to więcej pierdo**** niż wart ten polonez. W końcu podłączyłem sam, ale podgrzewanie to już za ciężkie dla mnie. Dzięki wielkie za info!!!

Ucz się. Jak bedziesz miał np Toyotę to będzie Ci szkoda...

-----------------

Cytat:
2006-10-29 12:09:54, OLO pisze:
Mozę nei skrytykuje ale by nie zastosował Szyby włączały sie automatycznie zawsze w poldach do ok 1995

A ja myślałem, że Seledynek ma zepsutą centralkę mikroprocesorową, a tu Panie takie wieści No no, kto by pomyślał.

A co do sterowania ogrzewaniem elektrycznych lusterek, to najprościej pobrać do tego dwa wyłączniki (jeden chwilowy od el. szyby oraz drugi, zwykły, powiedzmy od przeciwmgielnych tylnych) - składamy mechanizm przeciwmgielnych z klawiszem ogrzewania szyby i mamy bistabilny przełącznik. Teraz do tego plus po stacyjce, do tego oprawka na bezpiecznik, plus trochę kabla 2,5mm2 (bo grzać to ma element w lusterku a nie przewody go zasilające) i problem rozwiązany.

Robreg bardzo dziękuję , ale nie rozumiem co napisałeś. Cóż jestem tylko nauczycielem historii i po prostu nie kumam elektroniki. Dam sobie z tym spokój na razie. Może znajdę kogos, kto mi to pokaże krok po kroku.

Czy z prawego lusterka da się zrobić lewe? Chodzi mi o siłowniki. Mogę kupić dwa elektryczne lusterka, sęk w tym, że oba są prawe... jeśli uda mi się stworzyć z nich jeden komplet, to będzie super.

nie pamietam czy mechanizm jest połączony ze szkieletem czy nie. Ale podejrzewam że sie da. Obstawiam 70%

-----------------

Dzięki! Nie kupiłem jednak tych dwóch prawych lusterek... znalazłem używaną parę

moge potwierdzic na 100% da sie zrobic z prawego-lewe kupilem dwa prawe i przeklada sie caly mechanizm prawy el do obudowy od recznego lustra jedynie trzeba szklo przestawic o 180 stopni pozatym zadnych problemow

Za 2 tygodnie sobie odpowiecie na pytanie czy el. lusterka są rzeczywiscie potrzebne.

-----------------

Ja nie mam ogrzewanej tylnej szyby wiec zrobie sobie jakiś dodatkowy włącznik

Panowie poradzcie musze zrobić przycisk podgrzewanych lusterek jaki bedzie najlepszy od czego (chodzi o plusa) tak żeby miał zielone podświetlenie bo w strszych poldkach chyba było inne

Myślę, że najbardziej adekwatny będzie wyłącznik tylnej szyby ogrzewanej od starszych modeli - taki co nie wraca na miejsce (czyli bistabilny). Podświetlenie to dioda LED, więc nie ma problemu żeby ją zmienić na dowolny kolor - np niebieski jak kto lubi.

Bardzo dziękuje za odpowiedz
A ma kto może na zbyciu taki przycisk oczywiście za opłata)

[ wiadomość edytowana przez: draiwer5 dnia 2008-08-06 22:31:48 ]

Witam. zakupiłem elektryczne lusterka do poloneza, planuje podpiąc do nich podgrzewacz taki za 10 zł z allegro. a teraz pytanie, w jaki sposób lusterka mogę rozmontować żeby ten ogrzewacz tam wpiąć?

A one już czasem nie mają tego ogrzewania? Ile kabelków z nich wychodzi? Jak nie mają to trzeba delikatnie lustro oderwać od mocowań np odcinając tę taśmę dwustronnie klejącą nożem.

wychodzi jeden kabel z 3 przewodami, w wiązce są 2 wtyczki, do silniczka i ogrzewania.

ps.gdzie mógłbym dostać takie szybkozłączki 2 i 3 przewodowe?

Jak wychodzi jeden kabel z 3 to znaczy że istotnie podgrzewania nie ma, niemniej nie wiem czy nie łatwiej by było sprzedać te, a kupić z podgrzewaniem...
Jak przerabiałem zwyczajne (nie elektryczne) lustro na podgrzewane, to szkło delikatnie odkleiłem i właśnie odciąłem, potem przykleilem do niego od tyłu ten element grzejny, na to nowa taśma dwustronna i z porotem wkleiłem na miejsce. W sumie nawet to nie jest takie trudne.

Złączki to się dostanie w sklepach z częściami do Daewoo.