MotoNews.pl

Ubezpieczenia OC, AC i inne - Strona 9

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nic takiego nie znalazłem - żadnych nowości w tej materii nie ma. Kara za niezłożenie deklaracji istniała od zawsze (za niezłożenie jakiejkolwiek deklaracji podatkowej i tym samym miganie się od zapłaty podatku) , ale złożenie deklaracji (bez wezwania) ale z opóźnieniem nie jest osankcjonowane w sposób jaki opisujesz.
Jakby ta miła paniusia była rada podać owe zmiany o jakicch mówiła (dziennik ustaw, nr, pozycja) to by się wyjaśniło - bo niestety żadnych zmian nie udało mi się znaleźć.
Moi sąsiedzi jak przychodzli do mnie (nie tak dawno zresztą) , żebym wypełnił im deklarację PCC-1 to zawsze kilka tygodni po terminie i nikomu po jej złożeniu w US żadnej kary się nie dostało, poza rzecz jasna koniecznością zapłacenia odsetek od kwoty podatku nie zapłaconego w terminie.

No to mnie zaskoczyło. Okazuje się, że w Alianzu OC za pojazd FSO jest o jakieś 200 zł droższe niż za Jaguara. Co jak co, ale uważam że to zdzierstwo w biały dzień. Że niby co? Polonez ma większe prawdopodobieństwo przekroczenia powiedzmy 150 km/h niz Jaguar? W związku z czym większe prawdopodbieństwo że w coś utrafi i trzeba będzie z jego OC pokryć straty np w Mercedesie?

No to się podłączę - przepraszam jeśli gdzieś w tym wątku są już odpowiedzi na moje pytania ale naprawdę bardzo się spieszę teraz i nie mogę przeczytać wszystkich psotów.

Otóż:
1. chcę kupić samochód który kilka dni temu miał zapłacone AC i OC na cały rok. Czy jego właściciel sprzedając mi go odzyska ubezpieczenia za niewykorzystany okres ?

2. mój Poldek ma OC do 23 czerwca. Czy gdybym nie zdążył go sprzedać do tego czasu nie będzie problemów ? czy np. nowy właściciel mógłby sobie kupić OC kupując samochód dopiero ?

Pozdrawiam

Ad.1 - właściciel musi Tobie oddać OC i to Ty decydujesz o tym czy będziesz z niego korzystał dalej (z reguły jest tak że się dopłaca do auta koszt OC)

Ad.2 - 23 czerwca musisz opłacić kolejną polise

czyli jednak musze oplacic ? kurcze fajnie by bylo sprzedac do tego czasu. a co sie dzieje z AC bylego wlasciciela ? Tez moge przejac to ubezpieczenie ?

No i pytanie - jezeli zaplacone przez niego OC jest nizsze od OC ktore jamusialbym zaplacic (bo mam nizsze stawki) to musze doplacac ?

Ad.1 AC nie przechodzi na nowego właściciela - tak mi sie wydaje przynajmniej,

Ad.2 tak zgłaszasz się do ubiezpieczalni i wyliczają dopłatę

btw: w moim przypadku zakup auta z OC się nie opłaca bo mam maksymalne zniżki - aktualnie 65% + 5%

ja od 24.04 bede mial dopiero 20% ale obecny wlasciciel ma wszystkie. wiec dla mnie to chyba lepiej przejac OC - czy musz emiec jakies oswiadczenie obecnego wlasciciela ze je przejmuje ?

Kto traci znizki w przypadku zalozmy stluczki z mojej winy po takim przejeciu ? normalnie ja czy jewst jakas paranoja i straci je byly wlasciciel ?

No i najwazniejsze - jezeli mam umowe kupna lub umowe darowziny bo to chyba nie ma znaczenia toile czasu mam na zarejestrowanie samochodu na siebie ?

Cytat:
2005-06-09 21:24:50, jarbar pisze:
ja od 24.04 bede mial dopiero 20% ale obecny wlasciciel ma wszystkie. wiec dla mnie to chyba lepiej przejac OC - czy musz emiec jakies oswiadczenie obecnego wlasciciela ze je przejmuje ?

Wg nowych przepisów - OC przechodzi wraz z samochodem także wszystkie warunki przejmujesz Ty, nie potrzeba żadnych oświadczeń - musisz dostać polisę wraz z dowodem rejestracyjnym

Ja dzisiaj dokonywalem wszystkie papierkowe sprawy zwiazane z zakupem autka i tak poprzedni wlasciciel mial wykupione ubezpiecznie do pazdziernika OC i AC, AC niestety przepada trzeba wykupic na wlasny koszt od nowa, jezeli chodzi o OC to przechodzi na nowego wlasciciela chyba ze niechcesz, jak zostawiasz to trzeba isc do ubezpieczyciela zeby wprowadzic aneks do umowy ktory zawiera twoje dane oraz nowy numer rejestracyjny wozu. Ja zostawilem sobie ubezpieczenie poniewaz nie trzeba bylo nic doplacac, dostalem tylko aneks i nowy kwitek z moimi danymi.

P.S.
Nie trzeba miec zadnego oswiadczenia od poprzedniego wlasciciela

orientuje się może ktoś czy każdy samochód po przekroczeniu 25 roku eksploatacji można ubezpieczyć z 50% zniżką ? czy może są jakieś dodatkowe warunki poza wiekiem ?

Cytat:
2005-06-23 22:31:14, pablo_fso pisze:
orientuje się może ktoś czy każdy samochód po przekroczeniu 25 roku eksploatacji można ubezpieczyć z 50% zniżką ? czy może są jakieś dodatkowe warunki poza wiekiem ?

Każdy, ale wyłącznie w PZU. Trzeba tylko o tym im powiedzieć bo sami z siebie często o tym nie wspomną nawet słowem.

zapłaciłem dzisiaj OC 370 zł i AC 140 zł-zasadniczo jestem zadowolony

Cytat:
2005-07-04 20:40:13, daniel pisze:
zapłaciłem dzisiaj OC 370 zł i AC 140 zł-zasadniczo jestem zadowolony

To masz w PZU 60% zniżek co? U mnie 2 rata za 2paski 375zł, a za bezpaskowca 224. Jak widać paski podwyższają OC.

nie, z PZU zrezygnowałem dosyć dawno-gnębili mnie składkami

Cytat:
2005-07-04 20:40:13, daniel pisze:
zapłaciłem dzisiaj OC 370 zł (ciach)

To jest za cały rok

ja tam też dużo nie płacę za OC bo tylko 387 zł za rok więc ja też jestem zadowolony + NW 20 zł

kupujac auto oc przechodzi na nas. Jezeli zamierzamy zmienic ubezpieczalnie z tej w ktorej samochod byl ubezpiecozny na inna to koniecznie nalezy wypowiedziec umowe na pismie bo jesli tego nie zrobimy to jesty ona automatycznie przedluzana.
Znizki leca z konta sprzedajacego do dnia w ktorym nie zglosi on w ubezpieczalni ze sprzedal samochod, pozniej mimo iz jezdzimy na jego ubez. znizki leca z naszego konta.
NIe wolno miec przerwy w ubezpieczeniu OC bo sa za to kosmiczne kary bodjaze do 3 dni cos ok 150 euro itd

Ubezpieczenia do roku 2010 mają wzrosnąć o 50 % i ma wejść program CEPIK- dzięki któremu każda firma ub. będzie miała dane o terminach szkodach ,naszych.Trudno będzie oszukiwać, ale opłaci się to tym którzy są bezszkodowi wiele lat.

Cytat:
2005-07-04 22:42:35, GDA pisze:
To jest za cały rok

za cały

Cytat:
2005-07-17 12:45:17, 1992 pisze:
Ubezpieczenia do roku 2010 mają wzrosnąć o 50 % (ciach)

Eee tam - nasze pensje do tego czasu tez będą o 50% wyższe

Daniel - dziwne masz to ubezpieczenie bo ja dzwoniłem wszędzie i opcja 510 zł z 70% zniżki jest najniższa w Gdańsku