MotoNews.pl
11 Silnik 2.0 DOHC - czy warto? (50181/12) - Strona 9

Silnik 2.0 DOHC - czy warto? - Strona 9

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hehehe i jeździ....

pierwsze wrażenie - super ciągnie od dołu i wkręca się i tak lepiej niż 1.5 Łady... szybka jest... czuć moc szczególnie ze teraz nasze autko jest całkowicie wybebeszone do blacharza...

dźwięk...miód... w końcu nie czuć tego odwiecznego grzechotu zaworów

ze skrzynią są pewne kłopoty niestety, przy redukcji z 3 na 2 haczy - moze to kwestia regulacji linki sprzęgła jeszcze bo mam wrażenie że łapie za bardzo na dole... no a może coś ze skrzynią - napewno nie zaszkodzi wymiana oleju.

są pewne problemy z obrotami wolnymi i ssaniem - trzeba kupić zestaw naprawczy do gaźnika lub inny gaźnik który na gazie nie jeździł

i małe ale... aktualnie autko znów jest unieruchomione bo nie ma iskry - stary moduł poloneza typu UNITRA chyba nie wytrzymał próby czasu lub/i przczyną jego uszkodzenia jest ładowska, stara cewka która podobno nie nadaje sie do zapłonu elektronicznego...

ale to już zamówiłem na allegro więc niedługo już powinna śmigać na nowo! teraz blacharz!!!

wlasnie sie dowiedzialem ze komutator najprawdopodobniej tez jest zjarany.

Myslisz,że czeka mnie zakup nowego aparatu zaplonowego???da sięjakośpsrawdzić sam aparat zapłonowy???
A jesli chodzi o wrażnia z jazdy....nie trwało to zbyt sługo ale jestem pod wrazeniem
będzie dobrze, tylko teraz musze się z tym wszystkim dogadac
Paweł

moze komus sie przyda, znalazlem info jak zrobic swap silnika...:

FIAT DOHC Engine And Gearbox Installation in a Lada 2101

What you need

* Lada 2101...2107 as the recipient car
* FIAT twin cam engine: 1.6...2.0 from:
--o Fiat 124 Abarth Spider,
-- o Fiat 131,
-- o Fiat 132,
-- o Fiat Argenta,
-- o Fiat Regata 100,
-- o Lancia Delta,
-- o Fiat Ritmo 105, 125, 130TC
* FIAT 5-speed gearbox with the propeller shaft
* FIAT gearbox-to-prop.shaft connecting rubber donut
* 4m flexible fuel hose
* BOSCH fuel pump
* fuel filter, specially for being under pressure
* 5m cable for the battery removal, diameter 10mm
* cable connector for the new battery cable
* battery connectors (+ and -)
* Lada Niva engine mount (it is stronger than the original)
* propeller shaft joint ("cross" with bearings)
* water cooler radiator (Polonez or Fiat)
* electric fan for the given radiator
* screws, bolts, cables, fuses, etc.
* accessories for the new engine: starter, alternator, mounting consoles, reservoirs (coolant, windscreen wash, etc),
* new oil, oil filter, air filter recommended.

[...]

[ wiadomość edytowana przez: Sp4rkY dnia 2007-06-26 14:38:42 ]

witam napotkalem sie z problemem po 6 latach i szczezrze mowiac zapomnialem jak sie podlacza ta kostke z wiazki wtryskowej z Argenty 2.0 DOHC 122KM.silnik wyladowal w polonezie borewiczu . Digiplexa podpiolem bez problemu ale naciolem sie z ta kostka w wiazce wtryskowej, moze pamieta ktos ktora wsuwa gdzie idzie ?? z gory dzieki za pomoc