Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Aliszer Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-10-06 22:50:58 Misza_ wyjścia masz zasadniczo dwa.
1) znaleźć sklep który ma takie plastikowe zaczepy do odbłyśnika, co jak się okazało jest mozliwe nie tylko w teorii, ( ludzi z Wawy i okolic którzy mają podobny problem zapraszam do odwiedzenia sklepu w Piastowie na ul. Grottgera ); następnie zdemontować reflektor, odkleić szkło i wymienić zaczep. 2) kupić, najlepiej na szrocie lub giełdzie cały reflektor ja osobiście z braku czasu a jak się później okazało po prostu z głupoty, oraz z konieczności jazdy głównie w nocy, co w obliczu latającego odbłyśnika stawało się uciążliwe a wręcz niemożliwe; zdecydowałem się na wariant nr.2 i dzisiaj żałuje. ![]() Nie dość że odkręcenie śrub mocujących reflektor graniczyło z cudem, to jeszcze spasowanie nowego reflektora (też oczywiście od Atu + ) wyszło delikatnie mówiąc... nieciekawie, przez co musiałem kombinować z podkładkami i posunać się do delikatnego spiłowania spodu klosza kierunkowskazu. Ot tyle z mojej strony - ku przestrodze.... |
SeBa89 Miłośnik FSO Polonez Caro+ 1,4 i ... Kozienice/Dęblin | 2006-12-11 22:26:45 Czy pokretlo od regulacji swiatel w Plusie jest podswietlane?? ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-12-12 12:09:45 Podświetlenie jest zrobione tak samo jak w caro. Pierścień z plexi i obsadka z żarówką. Pokrętło ma półprzeźroczystą wkładkę - wskazówkę. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
-Marcin- Miłośnik FSO PN jeden koma cztery Warszawa | 2006-12-12 12:47:19
ktora mozna fajnie podswietlic ![]() |
![]() Aliszer Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-12-12 21:00:15 Mała adnotacja do mojego poprzedniego postu w tym temacie:
Panowie uważajcie na tzw. regenerowane reflektory. Ja kupiłem taki na Żeraniu za 70 zł i oprócz opisywanych wcześniej problemów ze spasowaniem (zwłaszcza ze starym kierunkowskazem) niedawno wyszedł na jaw nowy problem. Na przeglądzie ( który poldek ku mojemu zaskoczeniu przeszedł ) okazało się że tenże nieszczęsny lewy reflektor zniekształca w dosyć dużym stopniu wiązkę światła rozmazując linię odcięcia. Wymiana żarówek na nowe Philipsy nic nie dała więc teraz pozostaje mi tylko naprawić stary reflektor i dokupić do niego pasujący kierunkowskaz. Boję się tylko że i stary reflektor spie*dolę jak odkleję klosz i ponownie go przykleję. Taka mała rzecz a jak wkurza... |
SeBa89 Miłośnik FSO Polonez Caro+ 1,4 i ... Kozienice/Dęblin | 2006-12-12 22:04:23 Jak sie dobrac do tej zaroweczki podswietlajacej to pokretlo ![]() |
-Marcin- Miłośnik FSO PN jeden koma cztery Warszawa | 2006-12-13 09:25:34 od tylu. ![]() |
![]() TOMEKxxxFSO Miłośnik FSO FSO POLONEZ Murowana Goślina | 2006-12-13 16:59:16 Witam!
Od tylca to można ale w Caro! W caro plus musisz sciągnąc tą szarą obudowe Po otwarciu drwi z boku masz jeden wkręt pod dziwgnią maski drugi i najdalej jak ta obudowa siega w prawo na dole masz trzeci no i oczywiśćie musisz sciągnąc pokrętło jeżeli nigdy nie było ściągane ciężko schodzi ![]() Pozdro! |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-01-17 19:56:29 Jeszcze o ustawianiu świateł ( w ramach porządków):
[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-01-17 19:57:44 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-02-24 14:16:53
Odświeżam wątek, bo rozebrałem siłownik regulacji hydraulicznej dla celów badawczych. ![]() ![]() ![]() Jak widać na fotkach roboczym elementem jest kawałek gumy, który robi za tłoczek. Bez ciśnienia w układzie reflektory opadają na najniższe (sporo niżej niż potrzeba) położenie wskutek działania sprężyny. W związku z tym przy podniesionych do normalnej pracy światłach w układzie panuje podwyższone ciśnienie i to całkiem spore, bo musi pokonać opór (nie wiadomo czemu aż tak) mocnej sprężyny. Wystarczy jakakolwiek drobna nieszczelność by wszystko przestało działać. Przewody z powodu panującego w układzie ciśnienia muszą być grube i sztywne, a wyjscia do nich są na siłownikach pod kątem prostym co powoduje, że się odłamują po jakimś czasie (co widać na obrazku). Sprężyna jest tak mocna, że jak to rozbierałem to wyskoczyła i musiałem jej szukać. ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-03-28 15:54:51 Ktoś Ci krzywo przód skręcił. Nosek jest za nisko i za bardzo do tyłu względem pasa przedniego i dlatego masz taki efekt. Swiatlą można odkręcić i przykręcić tak by były ustawione nieco bardziej w górę. U mnie jest podobnie - tylko ja podkładki mam na górze, bo jakbym przykręcił światła normalnie to by świeciły w niebo. |
retro123 Grodzisk Wlkp. | 2007-11-15 13:39:31 Zakupiłem silniczki do regulacji wys. do lanosa plus potencjometr...
czy ktoś moze mi podać dokładniej schemat podłaczenia elektrycznego?? |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2008-02-25 18:01:20 Właśnie jestem po zabiegu założenia elektrycznej regilacji połozenia reflektorów... Opisze póżniej co i jak i może wstawie schemat...
powiem tylko, że zakres regulacji jest ogromny w porównaniu z hydraulicznym... |