MotoNews.pl
4 Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 (273829/0) - Strona 87.5

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2014 - Strona 87.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2014-11-24 11:14:58, Piotr1-60 pisze:
...Auchan da nam szanse jeszcze do 30 listopada ! "Mało casu, mało casu, kruca bomba..." - cyt. z filmu "VABANK"

Hej, ale czy to pewne, że w Auchanie są one w prawidłowej skali 1:43?
No bo jeśli są też w 1:32 to mi się nie chce tam nawet iść...

Byłem dzisiaj w biedronie, no i tylko holownik, betoniarka i wywrotka no i wszystkie w 1:32 Nawet się wkurzyłem, że daremnie tam jechałem

Wymiary "prawidłowe" dla MAN-a w skali 1:43 to: szerokość - około 6cm, długość - około 19cm

No a nawet jeśli są w skali 1:43 w Auchanie to nie mam pewności, czy tam jeszcze cokolwiek jest...

No a do biedrony to w takim razie niech sobie idą teraz biedronie

Cytat:
2014-11-24 16:18:37, Historyk1985 pisze:
Hej, ale czy to pewne, że w Auchanie są one w prawidłowej skali 1:43 ?

...kol. Historyk1985 oglądąłem je kilka razy (w Auchan'ie) i potwierdzam, że skala w jakiej wykonano MAN-y to 1:43. Zresztą na moich poprzednich zdjęciach (z gaetki Auchan'a) widać skalę.

[ wiadomość edytowana przez: Piotr1-60 dnia 2014-11-24 17:08:16 ]

Cytat:
2014-11-24 16:18:37, Historyk1985 pisze:
Hej, ale czy to pewne, że w Auchanie są one w prawidłowej skali 1:43?

Przeciez ktos juz chyba smieciare na Jelczu zmontowal... ale na innym forum. Wiec jakby skala sie nie zgadzala to wogole bysmy o nich nawet nie wspominali

no skoro tak, to pozostaje mi już tylko czekać aż ktoś kiedyś znów to da do sprzedaży.
Widziałem ile tego rzucono do biedronki - 3 sztuki i każda inna wersja.
Jeśli mam szorować do "Karolinki" w Opolu (tam jest ów Auchan) i nie mieć pewności, że od pań sprzedawczyń nie usłyszę "to było jakiś tydzień temu, wtedy trzeba było brać" no to mi się nie chce iść te kilka km w ciemno.
Dla mnie Zaodrze = za*upie. No przepraszam za to sformułowanie jeśli kogoś z Zaodrza obraziłem, ale mieszkałem te parę latek w centrum Opola, no i wiem, jakie to "odludzie". Jeszcze żebym mieszkał w Opolu, no ale jeśli mam w obie strony iść i później szorować na dworzec PKS, to już jest ładne parę km.

Wiem Piotrze, że chciałeś mi pomóc, ale jakoś lubię mieć w momencie zakupu dany przedmiot we własnych rękach. Zwłaszcza, że nie znam tej firmy. Gdyby to był np New Ray, to jeszcze wiem czego się spodziewać.
Pamiętam, jak kupiłem całą serię Polonezów Caro z Burago przez internet... Nie wiedziałem wtedy jeszcze, że tak bardzo są "skopane". Spodziewałem się poziomu z Welly, a okazało się, że Poldki z Burago to jakiś żart. Od tego czasu powiedziałem sobie, że ani przez neta, ani przez osoby trzecie nie będę nic kupować. Sam muszę mieć towar w ręce, pooglądać wszystko, wymierzyć i sam podjąć decyzję kupna...

Cytat:
2014-11-24 17:18:58, Historyk1985 pisze:
Wiem Piotrze, że chciałeś mi pomóc, ale jakoś lubię mieć w momencie zakupu dany przedmiot we własnych rękach. Zwłaszcza, że nie znam tej firmy.

...ależ nie ma problemu. Wszak to Twoja wolna wola. Z resztą ja też lubię "kupić, zapłacić i... mieć"

Wstukałem w necie hasło "Auchan Opole" znalazłem dokładny adres i telefon. Zadzwoniłem. No mam nadzieję, że pani sprzedawczyni mnie dobrze poinformowała. Podała mi nawet jakie autobusy tam jeżdżą... pożyjemy zobaczymy.
Teraz już tylko pytanie czy zdążę z terminem wyjazdu do Opola - mam tam i tak jechać "służbowo"... ale to już ode mnie nie zależy.

Ciekawe czy trafi mi się ten holownik i śmieciarka

a właśnie, co z tą śmieciarką? Były takie same zabudowy na Jelczach, jak w tym Manie? Bardzo by mnie to interesowało, bo taki Jelcz 315 z zieloną szoferką i z takim "pudłem" jeździł u mnie po mieście jeszcze jakieś 2 lata temu...

[ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2014-11-24 17:49:37 ]

Coś mi ta zabudowa z Mana wydaje się trochę inna niż te z Jelcza 315. Oto, jak to w Jelczu wygląda:

Cytat:
2014-11-24 17:47:08, Historyk1985 pisze:
Ciekawe czy trafi mi się ten holownik i śmieciarka a właśnie, co z tą śmieciarką? Były takie same zabudowy na Jelczach, jak w tym Manie? Bardzo by mnie to interesowało, bo taki Jelcz 315 z zieloną szoferką i z takim "pudłem" jeździł u mnie po mieście jeszcze jakieś 2 lata temu...

...pamiętam na Jelczach P 315M/325M zabudowy typu "Bóbr", typu SM-115 (śmieciarka szufladowa), JP Presko (śmieciarka bębnowa),

EDIT: Ta pomarańczowa zabudowa to SM 115.

[ wiadomość edytowana przez: Piotr1-60 dnia 2014-11-24 18:33:13 ]

A czy posiada ktoś zdjęcia tych modelików z Auchana? Nie będzie obciach postawić takiego modelu w gablotce obok abrexów, KAPów, ZKAPów itp?

Cytat:
2014-11-24 20:51:25, Citek pisze:
A czy posiada ktoś zdjęcia tych modelików z Auchana? Nie będzie obciach postawić takiego modelu w gablotce obok abrexów, KAPów, ZKAPów itp?

...zerknij na mój post z 17 listopada na 83 lub 84 stronie forum. Tam jest zrzut z gazetki Auchana.

A tak wogole to Maluszek bardzo mi sie podoba

a tak z innej beczki, zlot kultowych

https://www.facebook.com/242252209276583/photos/a.242261419275662.1073741828.242252209276583/377395559095580/?type=1&theater

Odmiany MAN-ów dostępne w AUCHAN-ie - w cenie 24,99 zł

W Daffi w Kolekcji PRL-u mają pojawić się od 3 grudnia:
- Warszawa M20 Straż Pożarna,
- Warszawa M20 Sanitarka Wojskowa.

W DeA w wydaniu specjalnym Ikarus 260 pojawi się 5 grudnia.

Jakieś zdjęcia poglądowe tych modeli z Daffi można zobaczyć?

Skąd info o 5 grudnia? Parę postów wcześniej ktoś pisał o dacie bodajże 17 grudnia.

Jeśli Daffi zrobi porządnie tą Warszawę ambulans wojskowy oraz straż, no to nie będzie trzeba bawić się w malowanie i inne konwersje Warszawy "garbuski". Kiedyś sam chciałem zrobić Warszawę M20 ambulans, ambulans wojskowy czy milicję, no i Daffi mnie wyręczyło
Jeśli weźmiemy pod uwagę ceny kalkomanii no i całą zabawę z malowaniem, to takie pierdółki o które Warszawa z Daffi jest zubożona w stosunku do tych z DeA przestają mi robić różnicę...
Można to Daffi wzbogacić o parę detali, no i model nie odbiega jakością od gazetowych.
Malowałem już wnętrza czy ramki lamp w "Dafikach". robiłem też właściwe, zgodne z oryginałem wnętrze sanitarki... Efekty całkiem całkiem...

ooo jeszcze będzie chyba brakowało już chyba tylko Warszawy M20 w wersji TAXI...

Kiedyś wydawnictwo MODELIK wydało model kartonowy Wawki M20 z 1954 roku jako warszawską taksówkę... Można by zgapić wymalowania z tego modelu...

Cytat:
2014-11-25 23:01:45, Historyk1985 pisze:
Jeśli Daffi zrobi porządnie tą Warszawę ambulans wojskowy oraz straż, no to nie będzie trzeba bawić się w malowanie i inne konwersje Warszawy "garbuski". Kiedyś sam chciałem zrobić Warszawę M20 ambulans, ambulans wojskowy czy milicję, no i Daffi mnie wyręczyło Jeśli weźmiemy pod uwagę ceny kalkomanii no i całą zabawę z malowaniem, to takie pierdółki o które Warszawa z Daffi jest zubożona w stosunku do tych z DeA przestają mi robić różnicę... Można to Daffi wzbogacić o parę detali, no i model nie odbiega jakością od gazetowych. Malowałem już wnętrza czy ramki lamp w "Dafikach". robiłem też właściwe, zgodne z oryginałem wnętrze sanitarki... Efekty całkiem całkiem... ooo jeszcze będępnzie chyba brakowało już chyba tylko Warszawy M20 w wersji TAXI... Kiedyś wydawnictwo MODELIK wydało model kartonowy Wawki M20 z 1954 roku jako warszawską taksówkę... Można by zgapić wymalowania z tego modelu...

Możecie mnie oświecić gdzie te modele od Daffi są dostępne, gdzie mogę zobaczyć jakie już wyszły i gdzie uzyskam informacje o modelach które mają zadebiutować w przyszłym tygodniu??
Z góry wielkie dzięki.

Cytat:
2014-11-26 16:55:42, Citek pisze:
Możecie mnie oświecić gdzie te modele od Daffi są dostępne, gdzie mogę zobaczyć jakie już wyszły i gdzie uzyskam informacje o modelach które mają zadebiutować w przyszłym tygodniu?? Z góry wielkie dzięki.

...wpisz w "wujka Google" - taki tekst: "daffi kolekcja aut PRL" i otwórz w grafice ! Tu zobaczysz co wyszło. Co wyjdzie ? Nie wiem gdzie to znajdziesz.

a były wogóle takie wojskowe ambulanse Warszawy? szukałem w googlach i nie umiem nic znaleźć, jak coś takiego wyglądało. W tamtych czasach na pewno były Lubliny takowe, ale Wawki?

Wlasnie dzis ukazal sie model Lady 2107... tak, nie pomylilem sie, jest to Lada 2107 z grillem od 2105 i tylnymi swiatlami niewiadomego pochodzenia

Co o tym sadzicie? Moze ktos z was trafil jednak na Ladzianke z prawidlowym nadwoziem?