MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 89

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sroczka a masz jakies info dotyczace ciezarowek w serii?? jakich mozemy sie spodziewac??

Warszawa Taxi super pozdrowienia

Super wiadomość Nareszcie Warszawa 203 Taxi

Pozdrowienia dla ciebie

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-07-03 11:30:39 ]

Mam nadzieje ze DeA bedzie sie wzorowala na tym oryginale. Swoja droga ciekawi mnie czy faktycznie przedzial pasazerski bedzie oddzielony szyba

Warszawka piękna-oby taka była-to oryginalna z moich okolic na krośnieńskich blachach. Egzemplarz iście wzorowy! Pogratulować właścicielowi.
Ja otrzymałem dzisiaj Stara 20 i muszę tylko poklaskać wydawnictwu.
Model spory jak za tą cenę, to ważne, ale ważniejsze jest to, że model dokładnie złożony, poradnie, bez niedociągnięć, pomalowany dokładnie i sprawiający pozytywne wrażenie podczas trzymania go w dłoni. Oby tak dale DeA, nic tylko pozostaje trwać.... w prenumeracie

Sroczko czy wiesz może czy jest szansa na pojawienie się Fiata/Fso 125p Taxi lub Poloneza Taxi?
Osobiście wolałbym MO niż Taxi ale dla Dea taniej jest skopiować model niż zmienić istniejący.

Warszawa fajnie, że się pojawi w specjalnych i fajnie, że TAXI. Liczę też, że DEA zaserwuje nam jeszcze jakieś wozy milicyjne np. Fiat 125p (biały z dużymi szczekaczkami na dachu), UAZ i Warszawa Może Żuk SW, Nysa WSW. W sumie modeli aut służb ratowniczych i mundurowych jest tyle, że na odrębną serię by wystarczyło.

Cytat:
2013-07-03 12:00:01, marianok53 pisze:
Mam nadzieje ze DeA bedzie sie wzorowala na tym oryginale. Swoja droga ciekawi mnie czy faktycznie przedzial pasazerski bedzie oddzielony szybą

...to Warszawa TAXI miała szybę w przedziale pasażerskim ? Tyle razy w latach 70-siątych jeździłem taryfami (były tanie) i nigdy nie spotkałem szyby w przedziale pasażerskim. Fakt, jechałem Warszawą z szybą dzielącą przedział pasażerski, ale był to pojazd należący do ówczesnego MO !

Piotrze, fabryczna "Warszawa taxi ma siedzenia z przodu pojedyńcze i siedzenie kierowcy odzielone obudową ze szkła organicznego" - cytat z książki obsługi Warszawy 203/204.

http://www.classiccarcatalogue.com/FSO%201964.html

Tu jest fotka ze środka taksówki

A w rzeczywistości jeździły zwykłe sedany jako taksówki.

[ wiadomość edytowana przez: kaprl dnia 2013-07-03 21:05:17 ]

Oby DeA zadbala o ten szczegol!

Koledzy jaka ciezarowke chcielibyscie zobaczyc jako nastepna po Roburze?

Ja bardzo licze na STARA OSINOBUS a Wy??

Cytat:
2013-07-03 21:12:48, marianok53 pisze:
Koledzy jaka ciezarowke chcielibyscie zobaczyc jako nastepna po Roburze? Ja bardzo licze na STARA OSINOBUS a Wy??

My liczymy na to zebys nie zadawal wiecej takich ... pytan, juz kazdy chyba napisal co by chcial na ostatnich 10 stronach, a wiec dopisywanie kolejnych 10 o tym samym nie ma sensu.

Co do zdjecia, ktore pokazales, i nadziei na ten element w modelu, to sa to raczej nadzieje płonne, i predzej chinczycy zrobia prototypy o ktorych nam sie nawet nie sni po nocach niz dodadza do Wawki taki element.

Cytat:
2013-07-03 08:35:02, Pectus pisze:
Ja typuję Warszawę M-20 Sanitarkę

Póki co na rynku są dostępne jedynie (?) modele Warszawa M 20 Pogotowie Ratunkowe i MO nielubianej przez wielu firmy Daffi. choć akurat mnie się podobają i cieszę się, że je mam

Jak natraficie na zdjęcie tej taxi warszawy to wklejcie na forum ciekawe czy to będzie ta z "Nie lubię poniedziałku" kurka wodna

Obowiązkową taksówką która musi pojawić się w kolekcji jest oczywiście słynny żółty Fiat 125P znany ze "Zmienników" :

Źródło:Google grafika

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-07-05 17:47:30 ]

Wiadomość o 203 Taxi mnie bardzo ucieszyła . Tylko , żeby była ta szyba .
A oto moja gablota . Nie mam problemów z wyeksponowaniem modeli . 3 lata temu kupiłem tą gablote . Jest już cała zapełniona . Cała z dębowego drewna + krysztalowe szybki . Teraz u stolarza zamówiłem już drugą , identyczną gablote . za 3 dni będzię

Nie widzę zasadnosci żółtej taxowki wpt ponieważ wpt było fikcyjnym przedsiebiorstwem stworzonym na potrzeby tylko i wyłącznie serialu "Zmiennicy"

A oto moja przeróbka naszego KaP-owego Stara 20 na lawetę . Jutro zostanie pomalowana laweta na szaro i zostaną zmienione jej tylne koła . Jak wam się podoba ?
Pracuje nad wersją Star 20 MPO ( komunalny)
Takie moje konwersje Stara ..

Nawet,nawet ten Star z lawetą
Wiem kolego kadrowcu ,że nie było WPT tylko MPT ,ale ja bym chętnie taką taksówkę zobaczył w kolekcji,ale to tylko i wyłącznie moje zdanie.

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-07-06 05:59:19 ]

Wydaje mi się , że Warszawa 203 Taxi będzie 23 sierpnia w piątek .

Teraz opowieść trochę z innej beczki

Przeprowadziłem śledztwo i odkryłem,że Borewicz w serialu "07 zgłoś się" jeździł co najmniej dwoma podobnymi białymi Polonezami.
Polonez na początku serialu ma chromowane lusterko i tablice WAE 2263,a w dalszych odcinkach czarne lusterko i numery WUF 2915.
Dla niewiernych Tomaszów dodaję kadry z serialu,aby każdy mógł mieć porównanie.

Pierwszy Polonez Borewicza

Drugi Polonez Borewicza

Taki sam biały Polonez pojawił się także w serialu "Zamknąć za sobą drzwi" z 1987r.

Polonez w "Zamknąć za sobą drzwi"

DeA powinno wydać osobną serię "Auta z seriali PRL-u" w której oprócz Fiata ze Zmienników czy Mercedesa z Nie lubię poniedziałku ukazałby się również słynny Polonez Borewicza.
Kto popiera mój pomysł niech pisze - jak będzie większość głosów,to być może prześlemy projekt do szefostwa DeA.