Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 89.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2013-07-03 21:12:48, marianok53 pisze:
Koledzy jaka ciezarowke chcielibyscie zobaczyc jako nastepna po Roburze? Ja bardzo licze na STARA OSINOBUS a Wy??

My liczymy na to zebys nie zadawal wiecej takich ... pytan, juz kazdy chyba napisal co by chcial na ostatnich 10 stronach, a wiec dopisywanie kolejnych 10 o tym samym nie ma sensu.

Co do zdjecia, ktore pokazales, i nadziei na ten element w modelu, to sa to raczej nadzieje płonne, i predzej chinczycy zrobia prototypy o ktorych nam sie nawet nie sni po nocach niz dodadza do Wawki taki element.

Cytat:
2013-07-03 08:35:02, Pectus pisze:
Ja typuję Warszawę M-20 Sanitarkę

Póki co na rynku są dostępne jedynie (?) modele Warszawa M 20 Pogotowie Ratunkowe i MO nielubianej przez wielu firmy Daffi. choć akurat mnie się podobają i cieszę się, że je mam

Jak natraficie na zdjęcie tej taxi warszawy to wklejcie na forum ciekawe czy to będzie ta z "Nie lubię poniedziałku" kurka wodna

Obowiązkową taksówką która musi pojawić się w kolekcji jest oczywiście słynny żółty Fiat 125P znany ze "Zmienników" :

Źródło:Google grafika

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-07-05 17:47:30 ]

Wiadomość o 203 Taxi mnie bardzo ucieszyła . Tylko , żeby była ta szyba .
A oto moja gablota . Nie mam problemów z wyeksponowaniem modeli . 3 lata temu kupiłem tą gablote . Jest już cała zapełniona . Cała z dębowego drewna + krysztalowe szybki . Teraz u stolarza zamówiłem już drugą , identyczną gablote . za 3 dni będzię

Nie widzę zasadnosci żółtej taxowki wpt ponieważ wpt było fikcyjnym przedsiebiorstwem stworzonym na potrzeby tylko i wyłącznie serialu "Zmiennicy"

A oto moja przeróbka naszego KaP-owego Stara 20 na lawetę . Jutro zostanie pomalowana laweta na szaro i zostaną zmienione jej tylne koła . Jak wam się podoba ?
Pracuje nad wersją Star 20 MPO ( komunalny)
Takie moje konwersje Stara ..

Nawet,nawet ten Star z lawetą
Wiem kolego kadrowcu ,że nie było WPT tylko MPT ,ale ja bym chętnie taką taksówkę zobaczył w kolekcji,ale to tylko i wyłącznie moje zdanie.

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2013-07-06 05:59:19 ]

Wydaje mi się , że Warszawa 203 Taxi będzie 23 sierpnia w piątek .

Teraz opowieść trochę z innej beczki

Przeprowadziłem śledztwo i odkryłem,że Borewicz w serialu "07 zgłoś się" jeździł co najmniej dwoma podobnymi białymi Polonezami.
Polonez na początku serialu ma chromowane lusterko i tablice WAE 2263,a w dalszych odcinkach czarne lusterko i numery WUF 2915.
Dla niewiernych Tomaszów dodaję kadry z serialu,aby każdy mógł mieć porównanie.

Pierwszy Polonez Borewicza

Drugi Polonez Borewicza

Taki sam biały Polonez pojawił się także w serialu "Zamknąć za sobą drzwi" z 1987r.

Polonez w "Zamknąć za sobą drzwi"

DeA powinno wydać osobną serię "Auta z seriali PRL-u" w której oprócz Fiata ze Zmienników czy Mercedesa z Nie lubię poniedziałku ukazałby się również słynny Polonez Borewicza.
Kto popiera mój pomysł niech pisze - jak będzie większość głosów,to być może prześlemy projekt do szefostwa DeA.

Cytat:
2013-07-06 20:27:49, przemo93 pisze:
Teraz opowieść trochę z innej beczki Przeprowadziłem śledztwo i odkryłem,że Borewicz w serialu "07 zgłoś się" jeździł co najmniej dwoma podobnymi białymi Polonezami. Polonez na początku serialu ma chromowane lusterko i tablice WAE 2263,a w dalszych odcinkach czarne lusterko i numery WUF 2915. Dla niewiernych Tomaszów dodaję kadry z serialu,aby każdy mógł mieć porównanie.

@przemo93: Czy myślisz, że w ówczesnej milicji (Komendzie Głównej MO) był TYLKO jeden Polonez (operacyjny) ? Poza tym BYWAŁY sytuacje, kiedy pojazdom operacyjnym ZMIENIANO numery rejestracyjne - "dla zmylenia przeciwnika".
P.S. Komendy Milicji dysponowały pewnym zasobem tablic rejestracyjnych wykorzystywanym na potrzeby działań operacyjnych.

Nie napalajcie się tak na tą Wawę Taxi. Znając DeA, to wnętrze będzie z wersji cywilnej, tak jak to było w Polonezie MO. Dodadzą tylko kalkomanie i koguta.

Cytat:
2013-06-05 21:41:38, Pectus pisze:
Dodaję jeszcze zdjęcia z franc forum modelarskiego, czyżby to kolekcja PRL-u ze stacji benzynowych?

Warszawa będzie przypuszczalnie w niezmienionej formie.
Identyczny model jak w serii francuskich taksówek

http://chomikuj.pl/hipolit87/Pojazdy/1973+Katalog+-+samochody+polskie,6

a ja polecam ciekawy zbiór rysunków, zdjęć i schematów polskich samochodów. Dużo z nich widziałbym w naszej serii KAP. W innych katalogach są też pojazdy ZOMO czy milicji.

[ wiadomość edytowana przez: cichy__555 dnia 2013-07-07 15:07:23 ]

Super link Cichy!!
Trzebaby ten katalog skopiować i posłać do DeA, może będzie mniej błędów

Star_66.jpg

[ wiadomość edytowana przez: Meduza dnia 2013-07-08 09:26:22 ]

myślę że taksówek nie będą robić,ale w nrze specjalnym mogliby zrobić Stara armatkę wodną z MO,w 1/43 najlepiej.

To się ZOMO nazywało:

Hydromil_II.jpg

Z innych ciekawych pojazdów, które mogłyby pojawić się w KAP to:

-Warszawa Pomoc Drogowa

link:http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/140596/h:423/

- Nysa Pomoc Drogowa

- Fiat 126p Pomoc Drogowa

- Żuk Pomoc Drogowa

Generalnie brakuje w specjalnych samochodów Pomocy Drogowej.

A oprócz Stratopoloneza widziałbym też Poloneza 2000

Oprócz zwykłego skrzyniowego Lublina widziałbym również Lublina Sanitarkę

[ wiadomość edytowana przez: cichy__555 dnia 2013-07-08 23:55:21 ]

Też uważam, że bardzo brakuje pojazdów Pomocy Drogowej w numerach specjalnych. Szczególnie Nysy 501T i 521T oraz Tarpana 237, obowiązkowo zaopatrzonych w malutkie przyczepki do holowania tzw. motylki

Ja też obstawiam, ze tak będzie wyglądał nasz sierpniowy specjal
(było-nie było, polskie blachy jak byk!)

[ wiadomość edytowana przez: malarz84 dnia 2013-07-09 02:16:06 ]