Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-01-10 19:35:11 Jak się przyjrzeć fotkom tego prapoldka to koła w nim wcale nie są w tym miejscu co w Borewiczu. Tylne jest trochę bardziej z tyłu. Fiat 132 ma od 125 raptem 6,5 cm większy rozstaw osi, więc różnica nie jest łatwo dostrzegalna. Kiedyś byłem posiadaczem jednocześnie Łady 2104 i Fiata kombi i porównywałem je stopjaće obok siebie. Łada ma 10cm krótszy rozstaw osi, ale naprawdę trudno było to uchwycić "na oko". Tak, że zgadzam się z kolegą, że przedprototyp Poldka mógł bazować na 132. Zwłaszcza, że o ile pamiętam to licencja miała obejmować też silniki 1,6; 1,8 i 2,0. A przecież to są pojemności od 132. |
![]() Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2005-01-10 20:58:52 odnośnie tego PRAPOLONEZA...
Skoro wzbudza to takie ZAINTERESOWANIE Może by poważnie pomyśleć o zrobieniu spotkania z osobami które miały kontakt z tym autkiem (ktoś żyje jeszcze zapewne) i wtedy oparli byśmy sie o fakty a nie o domyśły z jednego zdjęcia... ![]() Wiem że to wymaga "stracenia" sporo czasu na szukaniu... ale może jakoś udałoby sie to zrobić... ![]() Z drugiej strony, na pewno były już takie próby... BWT (O red. Glajzerze nie wspominam ![]() Sam nie wiem ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-01-11 19:41:02
Mój dziadek widział toto, ale niestety szczegółów nie udało mi sie wyciagnać. dzis z nim rozmawiałem - powiedział ze lampy miał inne i że oni cosprzy nim zmieniali. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
el_comendanto (M) Miłośnik FSO ![]() トヨタカムリ | 2005-01-11 22:01:52 Dzisiaj rozmawialem z jednym gosciem,ktory pracowal w biurze projektowym FSO, pod nadzorem Prof. Nawrota [moze cos przekrecilem,w kazdym razie wspolpracowal z nimi] i obiecal mi,ze przyniesie stare fotografie prototypow i makiet,jakie wykonywali...Min. dzieki niemu przeforsowane zostalo dodatkowe okienko w slupku tylnym w Peloponezie "Akwarium" ![]() |
![]() stalkerx PN Warszawa | 2005-01-12 12:32:08
zgadza sie 77 czarny albo czary/sliwka |
![]() LeszekTe Polonez Kombi 1,6 GSi Sosnowiec | 2005-01-12 13:19:25 Dzisiaj od człowieka,który dużo widział(były marynarz),usłuszałemm,że w na początku lat 90-tych widział w Kolumbi Polonezy....I nie było by w tym moze nic dziwnego,gdyby nie fakt,że miały one znaczek Chevroleta.
....ale czy mozna wierzyć w marynarskie opowieści??? |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-12 14:21:01
Jejohna, widzialem takiego (ale hohoho, gorale by chyba nie pamietali) , taka ciemnozgnila sliwka (prawie ze czarna) , przysiegam. Czarny borek z "metalowymi" obramowaniami na tylnych lampach. Wyglądał na oryginał, ale tak poza tym - paskudnie, ten kolor moim zdaniem nie pasuje do tej formy karoserii, chyba najbardziej dlatego, że na tylnym slupku w borku jest ta czarna maskownica. Dlatego do borka - moim zdaniem - czarny NIE, juz prędzej do akwarium. |
![]() stalkerx PN Warszawa | 2005-01-12 17:11:52
zgadza sie borewicz ma za duzo czarnych elementow i w ciemnym lakierze jest troche przymulony to widac juz na brazowym i na tabaku dlatego uwazam ze srebrny metalik to najladniejszy kolor dla pna zwlaszcza na 3drze ale.... jasli lakier jest super mowie o czarnym/sliwka i wszystkie chromy w idealnym stanie 77mial ich przeciez wiecej niz zwykly borek no i podstawa pieknie lsniace kolka to smiem watpic za mogloby to wygladac calkiem niezle ![]() |
![]() vistula Miłośnik FSO Polonez Caro 95' Przystajń | 2005-01-14 08:29:56 Panowie ,ktoś mówiło polonezie z lampami od łady ...Po dziurzew której obecnie mieszkam kręci się mocno zaniedbane 2.0 sle ,przejściowka bodajże z 1990 roku z oryginalnie montowanymi lampami od łady.Niestety nie mam cyfrówki , ale jak kiedyś kupię to wrzuce tu jej zdjęcia....Czas w tym przypadku nie nagli , bo facet tym polonezem jeździ i jeździć będzie jeszcze długo ,bo jak sam stwierdził inne auta do jego pracy się nie nadają.Aha z tego co można usłyszeć po odgosie silnika ,to tam już dawno nie ma silnika 2.0 .... ![]() |
eFeSOwiec Miłośnik FSO FSO Polonez 2000 Warszawa | 2005-01-17 19:24:26 Widziałem jakiś czas temu Poldzia z światełkmai od łady, wyglada to ciekawie, nie powiem ![]() Jak szukałem tylnych światełek do Borka, natknąłem się w sklepie na Domaniewskiej w Warszawie, na atrapkę do tego modelu pod prostokątne przednie lampki, niestety nie pod ładowskie. |
![]() stalkerx PN Warszawa | 2005-01-18 19:04:50 z 4 lata temu wkradlem sie na plac strzezony najbardziej prestizowego szrotu i slynna we wszystkich kdl-ach stazacka i ku mojemu porazeniu dostrzeglem na kupie gdzies na 3 warstwie od dolu pomiedzy ladami i 125kami wisniowego 2000 z brazowymi szybami ![]() ![]() podobnie bylo zszybami od 3dra ktorego namierzyl znajomy; gosc obiecal mu ze je przypilnuje ten przyjechal z flacha ala po szybkach zostaly tylko pogiete ramki... ![]() apropos szyb do 3dr to mam w swoim komplet z 79roku ale jedna boczna pasazera z 84 ciekawe co ![]() |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-01-19 17:33:59 od kilku lat na okopowej (jadąc w strone towarowej) przed żytnią albo leszno stoi borek C lub CE, szkoda aby się zmarnował |
![]() stalkerx PN Warszawa | 2005-01-20 14:58:47 w kraku przy synagodze na kazimierzu stoi sliczna biala C-klasa cxhyba 83 -poprostu 100% drewniak jak mazenie: full skaj interior , na prostokatach , 0listew,gole fele i te lekko podrdzewiale zderzaczki ala coupe 2000 turbo wtrysk ![]() apropos obrotomierza to tylko okragly na desce nie widze inaczej sprawdze go dzisiaj i wsadze kartke za wycierak ![]() |
![]() Yoshi81 523I Łódź | 2005-01-20 15:34:06 Ja widywałem białego Poloneza C na Żubardzkiej w Łodzi , stan ideał ,ale ostatnio coś go nie widuję ![]() |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-01-20 16:08:13 Koło mnie parkuje CE |
![]() piotrekdj Miłośnik FSO FSO POLONEZ ANALOG S ... Warszawa | 2005-01-20 18:42:03 a ja widziałem dziś combi białe jako karetka ale listwy zderzaki i klamki od caro dobra mogli zmienić ale deski raczej by nikomu się niechciało nosek pod światłami od caro ciekawe czy zmiana karoseri ale razem ze zmianą belki pod deską w +sie jest inna i pod starą deske nie podejzie czy to prototyp combi z 94r a było to w alejach koło liroja merlina |
![]() Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2005-01-22 14:21:18 Może to już było "wałkowane"...
Ale mam pytanie: włosi mieli wersje sedan Poloneza w prototypie także?? |
![]() Yoshi81 523I Łódź | 2005-01-22 14:48:29 W publikajcach jest o Polonezie Sedanie ![]() |
xyz1qwered volkswagen Pabianice | 2005-01-22 17:19:35
Jest zdięcie włoskiego sedana na ocalić od zapomnienia.Co ciekawe ma tylny słupek jak w tym zielonym borowiczu. ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-01-13 12:05:27 ] [ powód edycji: link do fotki ] |