MotoNews.pl
12Boschmann czy Pyle? (109445/279) - Strona 2

Boschmann czy Pyle? - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka dokładniejszych fotek

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

No a jak to gra w ogóle jesli można wiedzieć? Też mam mkV i od pewnego czasu chodze i skrobe sie w głowe jakie głośniki montować. Planowałem u siebie z tyłu wsadzić Lanzary w rozmiarze fordowskim czyli 5x7, jednak słyszałem jak grają głośniki podobnej klasy myśle, Pyle, też w tym rozmiarze i zachwycony nie byłem, a wrecz zniechęciło mnie to, bo nie grały one basem tak jakbym chciał. Zacząłem sie więc zastanawiać nad porządnym basowym głośnikiem w rozmiarze 6x9, tylko, że niechciałbym wozić głośników na tylnej półce, która czesto trzeba wyjąć i którą w bardzo łatwy sposób można wyjąć, a co za tym idzie szybko sie głośników można pozbyć:/ Pozostała wiec opcja wciskania 6x9 w miejsce na 5x7 (co może i jest wykonalne???), bądź właśnie "Twoje" rozwiązanie, czyli 16,5 na tył. Ciekawi mnie bardzo jak to sie spisuje???

Jak ktoś ma pomysł i wie czy da się wcisnąć 6x9 w miejsce fabrycznych głośników to bardzo byłbym wdzieczny jeśli pomógłby mi i rozjaśnił nieco sprawe?!

Dodam jeszcze, że nie szukam jak to niektórzy mocnego uderzenia, bo chyba mnie to nie rajcuje. Wolałbym mieć w swoim aucie dobre czyste brzmienie, a wiem, że można takie spokojnie uzyskać bez subwoferów w bagażniku itd... Just dobre głośniki i dobra jednostka napedzająca to wszystko, no i może jakiś wzmachol(ale i bez wzmachola myśle, ze da rade)

Dobra natrułem tu, nikt tego pewnie nie przeczyta, zero konkretów i sprecyzowanych pytań, ale musiałem sie wyżalić, bo chodze i już naprawde nie wiem co zrobić i jak żeby mój essi ładnie grał???

Jak coś to jakiekolwiek uwagi mile widziane

Pozdrówka dla wszystkich!!!

Powiem tak... Zastanawiałem się długo nad głośnikami do swojego auta. W pierwszym momencie chciałem założyć na tył Sony 6x9 200W, które kupiłem pare lat temu do poprzedniego auta. Zrezygnowałem jednak z tego pomysłu. Priorytetową sprawą dla mnie było zbudowanie zestwu o przyzwoitych parametrach za rozsądne pieniądze. Dlatego w pierwszej chwil nastawiłem się na Boschmanna. Słyszałem te głośniki w akcji i wydawało mi się, że spełnią moje oczekiwania. Potem przypadkowo natknąłem się na Pyle i dlatego właśnie padło to pytanie: Boschmann czy Pyle? Pyle kupowałem z pewną dozą nieśmiałości i nie oczekiwałem po tych głośnikach cudów. To co usłyszałem po podłączeniu tych głośników przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Tak, jak napisałem już wcześniej wydobywa się z nich bardzo głęboki i mięki bas (jak na głośniki tej klasy oczywiście) i ładny sopran. W zasadzie zastanawiam się w tej chwili czy będę zakładał suba. Zobaczę jak to zagra po założeniu głośników w drzwiach. Dzwięk jest bardzo czysty. Po prostu dobra jakość. Mogę ja polecić z czystym sumieniem. Jest to pierwsza faza jeśli chodzi o głośniki w moim aucie. Do tego dojdzie bardzo podobyny zestaw również odseparowany 130mm (Pyle PLG5C) w przednie drzwi i skrzynka basowa ze wzmacniaczem i kndensatorem (to się jeszcze okarze .
Jeśli chodzi o montowanie głośników 6x9, to musiałbyś pogadać z kruchym, bo ma doświadczenie w tych sprawach.

Dzieki za odpowiedź tomhagen! Nic, bede dalej sie zastanawiał co z essim zrobić...

Jeśli chodzi o przód u mnie...hmmm...ja słyszalem, że da sie tam wpakowac głośniki o średnicy 16,5 cm co spróbuje uczynić Miałem w poprzednim aucie, założone basowe 13 z piszczałkami i grały nieźle, ale w porównaniu do Blaupunktów (16,5cm) które założyłem z tyłu były o wiele gorsze co słychac było, kiedy podkręcałem sprzet mocniej - tył dawał czysto, ale przód powoli wymiekał i słychać było juz bardzo niemile charczenie. Owszem, były to słabsze głośniki i pewnie dlatego tak sie działo, jednak od tego momentu nie wiem czemu, ale mam przekonanie, że jak coś nie jest odpowiednio dużych rozmiarów to nie zagra dobrze Wiem, pewnie to głupie, ale może i nie do końca, bo chyba prawdą jest, że czyściej zagra głośnik o mocy 200W i średnicy 16,5 od głośnika o tej samej mocy i średnicy mniejszej!!?? Nie wiem nie znam sie na tyle, jednak chcąc uzyskać jakiś sensowny bas bez tuby i wzmacniacza chyba powinenem włożyć głośniczki nieco większe!!!??? No właśnie, specjaliści co Wy na to???? Pomóżcie i doradźcie cos, żebym jakiejś głupoty przy doborze sprzetu nie uczynił!!!
Pozdrawiam!!

a co powiedzie o takich glosnikach na tyl i nie trzeba robic przerobek :

Pyle

boszman

Pyle tansze

Alpine

czy zdewastowac troche mocowanie i powiekszyc na 5x7 i tam zamontowac :

Boszman 1

boszman 2

MAGNAT

NA KTORE SIE MAM ZDECYDOWAC ? chce dobry dzwiek i swietny bas

[ wiadomość edytowana przez: didoxxl dnia 2006-06-10 22:54:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: didoxxl dnia 2006-06-10 22:56:31 ]

Cytat:
proszę o opinie na temat głośników Boschmann i Pyle. Gdybyście mieli do wyboru tylko te dwie możliwości, jaka byłaby Wasza decyzja?

Witam!
PYLE. Mam je zamontowane w aucie i graja naprawde dobrze, bardzo dobry stosunek cena/jakosc.
Pozdrawiam
Kamyk

a ja planuje kupić blaupunkta do tyłu ponieważ mam w dzwiach 12 (po lekich przeróbkach) i twesterki bochmana z głośników w dzwiach jestem zadowolony a twesterków tak se... i ole wiem nie trzeba przerabiać za mocno tylko trzeba kupić odpowiedni zamienik to montażu 13 lub 16

Voice Kraft

HA 5x7

Co będzie lepsze? jakieś opinie na ten temat? Tylko nie wspominajcie o niczym co kosztuje wiecej niż 70-100 zł, bo to ma byc tani system audio

sorki za offtopic, ale nie moge ze smiechu z tego opisu:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=107293071

zwlaszcza ten schemat jak podlaczyc pod radio!!

dobra!! powracamy do tematu

Cytat:
2006-06-13 00:24:53, erni_84 pisze:
Voice Kraft HA 5x7 Co będzie lepsze? jakieś opinie na ten temat? Tylko nie wspominajcie o niczym co kosztuje wiecej niż 70-100 zł, bo to ma byc tani system audio

co do tych glosnikow to chyba tylko na chybil-trafil mozesz kupywac...
bo obydwa maja pewnie podobna jakosc, czyli bardzo slabą jakosc..

Cytat:
2006-06-13 00:58:25, pytlar pisze:
sorki za offtopic, ale nie moge ze smiechu z tego opisu:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=107293071 zwlaszcza ten schemat jak podlaczyc pod radio!! dobra!! powracamy do tematu

Patrzac na ten schemat, to ktos chyba oglupial, jak mozna łączyc glosniki w szereg ?? owszem mozna ale tedy zwiekszamy calkowity opor, a w efekcie owe glosniki w takm polaczeniu graja ciszej.

Cytat:
Voice Kraft HA 5x7 Co będzie lepsze? jakieś opinie na ten temat? Tylko nie wspominajcie o niczym co kosztuje wiecej niż 70-100 zł, bo to ma byc tani system audio

ja sobie zamowilem zwykle tanie takie jak TUTAJ

wiadomo niska cena niska jakosc ale mocniejszych nie potrzebuję .

Cytat:

Jak dla mnie, to napisy w stylu "GERMANY QUALITY" (Chińczyk słabo się nauczył angielskiego - po polsku to brzmi jak "Niemcy jakość) i "Hi END" zupełnie dyskwalifikują te głośniki - być może będziesz się cieszył całkiem znośnym dzwiękiem, tylko jak długo?
Osobiście, wstrzymałbym się z zakupem, odłożył jeszcze trochę kasy i kupił coś po 50-70 zł za sztukę.

Pozdrawiam

Ja , dzis montowalem glosniki co podalem ponizej w poscie linka , zamocowalem je na tyl w miejsce orginalnych glosnikow .
powiem wam jak to zrobilem bo glosniki sa nieco wieksze niz te orginalne fordowskie :

- sciaglem fordowskie glosniki
- rozdzielilem glosnik od tego plastikowego okręgu i od tej metalowej zasłonki
-w nowych glosnikach musialem uciac boczne mocowania.
- odwrocilem ten plastikowy okrąg na druga stronę i wlozylem w nie nowe glosniki i tak to calo przykrecilem w miejsca te same co byly orginalne glosniki przykrecane

W przeciwnym razie trzeba wiercic bo sie nie kupi 'w sam raz ' glosnikow na mocowania takie same jak mialy orginalne glosniki forda bo one sa zleksza niewymiarowe .

Cytat:
2005-08-20 21:06:52, tomhagen pisze:
Powiem tak... [ciach]

powiedz mi jaki masz sprzet dokladnie ? i jak tam te basy slychac czy slychac tak jak przez tubę ?

bo kupilem ostatnio glosniki na allegro ale sie zastanawiam cos jeszcze zmienic , bo o basie teraz nie moge powiedziec zeby był , zalezy mi zeby byl fajny bas a nie jakies pryk pryk, za rozsadna cene w miare przyzwoitą zeby bass byl prawie jak z tuby KTO ZAPROPONUJE COS DOBREGO ?!!!

czy moze byc dobry bass bez wzmacniacza i tuby ?
podoba mi sie bass nawet w focusie 02-03' tam sa orginalne dobre glosniki fajnie basują .

To i ja wtrącę swoje 2 grosiki

Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest - przód zestaw głośnik wysoko tonowy + średnio tonowy na zwrotnicy i to pod radio bagajerek - sub-woofer oczywiście pod wzmacniaczem !! Polecam firmę Phonocar tanio z serii Y – line i naprawdę czysty dźwięk spory bas po prostu super!!

Cytat:
2006-06-17 23:53:08, adamj3000 pisze:
To i ja wtrącę swoje 2 grosiki [ciach]

a czym sie roznia glosniki ze zwrotkicami a bez ?

Zwrotnica to taka puszeczka która rozdziela tony wysokie i średnie. Wysokie idą na głośnik wysoko tonowy a średnie na średnio tonowy

Cytat:
2006-06-17 22:12:17, didoxxl pisze:
powiedz mi jaki masz sprzet dokladnie ? i jak tam te basy slychac czy slychac tak jak przez tubę ? ... [ciach]

Jeśli chodzi o głośniki to widać je dość dokładnie na fotkach. Head unit to Pioneer DHE-3730MP, z którego jestem bardzo zadowolony. Jest to niższa półka cenowa ale gra bardzo przyzwoicie.
Bas, jak już wcześniej pisałem jest bardzo ładny. Sam byłem zaskoczony jakością dźwięku. Wydaje mi się jednak, że nie można tu porównywać basu w systemach z subem lub bez. To znaczy, źle się wyraziłem... porównywać można ale nie ma to najmniejszego sensu. Jakość niskich tonów z suba jest zdecydowanie inna (czyt. lepsza). Po to właśnie to wymyślono.

chyba sie wlasnie bede nastawial na zakup tego sprzetu pyle co mówisz, tylko on dosc drogi jest 270-280zl. na allegro , ostatnio jak bylem w auchanie to kolo niego byl sklep audio car i tam bylo dosc duzo sprzetu i taki zestaw chyba kosztowal 249zl. o ile sie nie myle ze to te same , ale chyba jednak wlasnie takie bede kupował .
A na tych zwrotnicach podlacza sie glosniki jak leci czy tam sa gniazda ustawione co do ktorego ?

acha i jak zamontowales te glosniki tam ? przerabiales cos w aucie ?