MotoNews.pl

Przyciemnianie szyb tylnych drzwi!! - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a tak przy okazji to jak tylne szyby sie opuszcza w czasie normalnego uzytkowania to sie foilia nie drapie?? bo ja sie troche wacham w moim 5d zrobic robil bym sam ale pewnie folia z allegro

ja właśnie mam folie z allegro i działa wszystko jak w zegarku.

Ja miałem szybki oklejone przez jakiś czas. Efek był nie najgorszy jednak ja do oklejania niczego nie wyciągałem w moim 5d. Robiłem to na samochodzie. Najpierw dokładnie wymyłem dwa razy, potem przyciełem folie na kaształt szybek, następnie kleiłem na szyby i ciełem obwódkę dookoła. Bo nie wiem czy pamiętacie ale folia nie powinna wchodzić pod uszczelką w tylnych drzwiach. Trzeba zostawić odstęp ze względów bezpieczeństwa i po to żeby folia się nie zdzierała. A taki mój prywatny patencik na wykończenie foli na dole szyby w tylnich drzwiach to poprostu jej dolny kraniec posmarować delikatnie bezbarwnym lakierem do paznokci , wtedy kiedy będzeimy opuszczać szybkę w dół nic się nie odklei i nie zawinie do góry.
Pozdrówki i pa pa

Cytat:
2005-08-26 19:44:25, zniesmaczony pisze:
MavMkV: a jaka mniej wiecej powinna byc rozsadna cena za mk4 cabrio wszystkie szyby?

Policz ile metrow bierzacych folii tam masz i ile szybek to Ci cene podam.

Cytat:
2005-08-31 16:42:00, Remarq pisze:
Trzeba zostawić odstęp ze względów bezpieczeństwa i po to żeby folia się nie zdzierała.

Wcale nie ja kleje pod uszczeleczki i bez problemu wszystko smiga... folia sie nie zadziera tylko trzeba dobrze wode spod niej odprowadzic i miec dobra folie... niestety Amer-Folia z kartonika nie nalezy do najlepszych podobnie jak cala ogolnodostepna reszta.

Cytat:
A taki mój prywatny patencik na wykończenie foli na dole szyby w tylnich drzwiach to poprostu jej dolny kraniec posmarować delikatnie bezbarwnym lakierem do paznokci , wtedy kiedy będzeimy opuszczać szybkę w dół nic się nie odklei i nie zawinie do góry.

Patent stary i dobry zgadzam sie z przedmowca i polecam wszystkim ktorzy nie wpuszczaja folii pod uszczelke.

Ale powiem tak... folia musi wchodzic pod wszystkie uszczelki i idealnie dolegac do wszystkich krawedzi widocznych bo inaczej jak sie podejdzie do autka to jest kicha.

Pozdrawiam all

Cytat:
2005-08-26 23:15:19, ManiaQ pisze:
a tak przy okazji to jak tylne szyby sie opuszcza w czasie normalnego uzytkowania to sie foilia nie drapie?? bo ja sie troche wacham w moim 5d zrobic robil bym sam ale pewnie folia z allegro

Folia z allegro z czasem sie podrapie... niestety sa to folie bez warstwy zabezpieczajacej przed rysowaniem.

Witam wszystkich
Może ma któryś z kolegów dobry sposób na oklejenie tylniej szyby zwykłą folią, anie termokurczliwą. Raz jeden próbowałem ja oklejć ale niezbyt ciekawy był efekt. Boki dolegały idealnie, a za to na górze i na dole wychodziłe pęcheze, których nie mozna było zlikwidować. Tylnie boczne mam oklejone (3D) z oklejeniem tych szyb nie było żadnego problemu. troszeczke łyso wyglądaja oklejone boczne, bez tylniej. Licze na waszą pomoc.

Rozcinasz folie na pol..
kladziesz na szybe najpierw dolny pas (patrzac na zamknieta klape) gladzisz odprowadzasz wode... jak przyschnie troche to kladziesz drugi pas gorny (rowniez z punktu widzenia zakmnietej klapy). oczywiscie kladziesz tak zeby paski naszly na siebie i to dosc duzo...a konkretnie tyle zeby sie spotkaly na kresce od ogrzewania.
Noi tu najtrudniejsza rzecz... tniesz wzdluz kreski ogrzewania przez obie warstwy tak zeby jej nie uszkodzic.
zdejmujesz smieci ktroe zostaly po odcieciu... przygladzasz i gotowe.
Co prawda nie testowalem w 3d ale w kombi bez problemu pieknie sie wyprowadzi wszystko.

Pozdrawiam

oj w 3d jest kicha bo paski od ogrzewania nie idą prosto tylko są pozakręcane, pozatym owal szyby jest taki duży że trza by z 3- 4 kawałków lepić (przerabiałem to) chyba jedyna rada to folia termokurczliwa, kłedziona na ciepło (opalara) ja mam tak zrobione i jest gites!

Hans7 ma rację tylnia szyba w 3d to totalna kicha. słyszałem że można jeszcze połozyć folię z dwóch kawałków ale łącząc je w pionie i przy górnej krawedzi dociąć je w tształcie litery V. będę musiał pokombinować może się uda

zachar lepiej podjechac do profesjonalisty... boczki mozesz okleic sam... a na tyl dobierzesz odcien bez problemu... za tylna szybe wezmie moze 70-100 zeta. Jak policzysz ile folii spieprzysz i ile czasu zmarnujesz ile potu wylejesz to wyjdzie ze sie nie oplacalo... a bedziesz mial profesjonalnie z jednego kawalka.

Pozdrawiam MavMkV

Cytat:
zachar lepiej podjechac do profesjonalisty... boczki mozesz okleic sam... a na tyl dobierzesz odcien bez problemu... za tylna szybe wezmie moze 70-100 zeta. Jak policzysz ile folii spieprzysz i ile czasu zmarnujesz ile potu wylejesz to wyjdzie ze sie nie oplacalo... a bedziesz mial profesjonalnie z jednego kawalka.

popieram, sam tesh tak zrobiłem!

Będe musiał zrobić tak jak radzicie, ale nic tak nie cieszy jak rzecz zrobiona samodzielnie. Boczne zrobiłem sobie sam.

Nic tak nie cieszy jak ulga z ladnie oklejonej szyby za 70 zeta po zmarnowaniu 2 paczek folii ))))))

Witam moze zabrzmi to dziwnie ale to legalne jest takie przyciemnianie szybek??? Sama tez chcialabym tak zrobic ale kiedys jak jechalam autkiem to widzialam jak nasi ulubiency Niebiescy zatrzymali kolesia w autku i sprawdzali przebicie swiatla w jego tylnich szybach zabardzo nie wiedzialam o co chodzi ale potem kolega powiedzial mi ze to nie legalne jest ale mnostwo ludzi takie szybki ma... wiec juz nie wiem mozna miec takie szybki wedlug naszego polskiego prawa czy nie??? Ktos wie???
Pozdrawiam MadziaQDI

MadziaQDI poszukaj w wyszukiwarce na temat przepisów okliejnia tylnich szybek. Temat był wielokrotnie omawiany przez klubowiczów. A tak na marginesie to niebiescy chłopcy nie maja prawa czepiać się oklejonych tylnich szybek.