MotoNews.pl
11 Numery seryjne silnika (114317/5) - Strona 2

Numery seryjne silnika - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Adamus - obecnie to już za wiele z mojego numeru się nie wyczyta, chociażby dlatego że cały napęd jest wymieniony (na dodatek odczytywanie jego numerów też mija się z celem, bo wskazują na zupełnie inny wygląd silnika)... zostałoby ew. dokładniejsza data produkcji i wersja wyposażeniowa

Witam Mam małe pytanko A wiec mam fiata 125p ME z silnikiem poloneza niby. Nr VIN SUP 115DC....... i nr Silnika AA 0318105. I stad moje pytanie jako ze fiacik to ME to nie powinien numer silnika zaczynac sie na AB???? Sam sie juz pogubilem w tym . CZekam na jakies odpowiedzi. POZDRAWIAM

Cytat:
2005-10-05 17:50:42, kgorka pisze:
Witam Mam małe pytanko A wiec mam fiata 125p ME z silnikiem poloneza niby. Nr VIN SUP 115DC....... i nr Silnika AA 0318105. I stad moje pytanie jako ze fiacik to ME to nie powinien numer silnika zaczynac sie na AB???? Sam sie juz pogubilem w tym . CZekam na jakies odpowiedzi. POZDRAWIAM

Nie, AB to były silniki wzmocnione (82KM), AA oznacza 75 kucy.

Aha ok ale jeszcze na głowicy od strony kolektrora wydechowego pomiedzy 1 a drugim garem mam wybite AB dlatego sam juz nic nie wiem hehehe

Cytat:
2005-10-05 21:12:42, kgorka pisze:
Aha ok ale jeszcze na głowicy od strony kolektrora wydechowego pomiedzy 1 a drugim garem mam wybite AB dlatego sam juz nic nie wiem hehehe

Nie wiem, czy glowice były oznaczane, nie znam się na tym, ale jeśli tak było - a na to wygląda, to ktoś przełożył głowicę z silnika AB...

Ok dzieki zaraz zobacze u taty w dowodzie czy ma AB wpisane bo on ma na 100% wzmocniony. Aha czyli mam rozumiec ze mam 75 kucykow z czego połowa odpoczywa haha

normalnie super tata zamiast oznaczenia AB lub AA ma szczałeczke skierowana w lewa strone. I byc tu madry i pisz wiersze!!! pozdrawiam

Na glowicy raczej nie bylo oznaczen okreslajacych pt. AA, czy AB. O ile pamietam glowica AB roznila sie tylko polerowanymi kanalami dolotowymi, a i z tego podobno potem zrezygnowano. Glowna zmiana w silniku AB to bardziej "sportowy" walek rozrzadu, niestety umieszczony jak zwykle w kadlubie.

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-10-06 10:30:22, adamus pisze:
Glowna zmiana w silniku AB to bardziej "sportowy" walek rozrzadu, niestety umieszczony jak zwykle w kadlubie. P

zaraz niestety-na szczęście (gną się tylko popychacze)

Cytat:
2005-10-06 18:39:12, daniel pisze:
zaraz niestety-na szczęście (gną się tylko popychacze)

No tak!

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-10-05 21:28:13, kgorka pisze:
normalnie super tata zamiast oznaczenia AB lub AA ma szczałeczke skierowana w lewa strone. I byc tu madry i pisz wiersze!!! pozdrawiam

no bo oznaczenie AA AB CF itp nie były wpisywane nigdy w DR w polu numeru silnika... są one umieszczone w numerze nadwozia np. tak jak w tym: SUPB74AAETW020001

Cytat:
2005-10-07 10:23:24, robreg pisze:
no bo oznaczenie AA AB CF itp nie były wpisywane nigdy w DR w polu numeru silnika... są one umieszczone w numerze nadwozia np. tak jak w tym: SUPB74AAETW020001

Nie mieszajmy - symbole AA AB CF byly wybijane na silniku przed numerem wlasciwym, np. AA0000123 oraz byly bite w numerze nadwozia na pozycji 7 i 8 VIN.
W dowodach w zaleznosci od urzedu komunikacji wpisaywano czasem nr silnika w postaci:
AA0000123
albo
0000123

BTW: numer SUPB74AAETW020001 nie mogl istniec.

Pozdrawiam
Adamus

Mam pytanie w temacie silnika z Poloneza - 1500 AD. Nigdy wcześniej o nim ne słyszałem, z tabelki w Morawskim wynika, że to jest silnik odprężony, ale czym różni się od AC?

A ja mam pytania o silnikach zamiennych. Numeryzacja ich byl troche innaczej. Na przyklad, moj Polonez z 1987 roku ma wlasnie numer silnika CZ 441004. Samochod pochodzi z Czestochowa, ma przebieg 17.200 km. Kupilem od zona pierszego wlasciciela, wiec historia jest udokumentowana. Ta pani mowila ze jak wygrali ten samochod, mialy wybor samochodow, ale to nie istotny. Samochod mial popsuty silnik, i zostal zamionny przez fabryka (w serwisie) w ciagu para tygodnie. Wiec ma silnik zamienny, a numeryzacja jest jak widac--inna.

Takze mam kolega ktorego ojca kupil nowy Polonez w salonie Pewex w Warszawie w 1986 roku. Tez mial zepsuty silnik, i zostal zamionny przez fabryka. Jego silnik ma numer W ******.

Czy istnieje inne kodow, a jakie? Czy kazde miasto mial swoj kod?

Cytat:
2005-10-08 19:46:03, hetman pisze:
(...) moj Polonez z 1987 roku ma wlasnie numer silnika CZ 441004. Samochod pochodzi z Czestochowa, ma przebieg 17.200 km.(...)

Hetman, ile Ty masz tych polonezów, jeśli można wiedzieć? 1978 kremowy, 1981 zielony, 1986 czerwony i jeszcze 1987?

Cytat:
2005-10-08 20:29:51, jacek_s pisze:
Hetman, ile Ty masz tych polonezów, jeśli można wiedzieć? 1978 kremowy, 1981 zielony, 1986 czerwony i jeszcze 1987?

No wlasnie... Ten 1987 jest seledynowy, miodzio! Jeszcze pachnie jak nowka, z folia na podlodze!! Stoi w garazu gdzies... Ale sprzedalem 1978.

Hetman. Numer zaczyna się od CZ bo był nabijany na stacji diagnostycznej w częstochowie w związku z wymianą silnika na taki, który prawdopodobnie nie miał numeru. W Warszawie, numery nabijane na sracjach diagnostycznych zaczynają się od WX. Inne miasta mają inne oznaczenia, ale zawsze dwuliterowe i pierwsza litera jest od pierwszej litery nazwy miasta.

[ wiadomość edytowana przez: jose dnia 2005-10-08 21:03:39 ]