MotoNews.pl

Zmiana tablic " bez konkretnej przyczyny" - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kwadrat dostaniesz bez problemu-wsytarczy powiedzieć. Co do numeracji na kwadratowych tablicach to w moim WK jest tak, że kwadratowe mają zupełnie inne litery niż prostokąty i podczas gdy po drogach jeździły już fury z rejestracją np. DOL 57AV ja dostałem do Chryslera DOL K459. Jak rejestrowałem 131 wziąłem kwadrat i dostałem DOL K813 mimo, że było to niemal 2 lata po Chryslerze więc u mnie póki co wszystkie kwadraty to DOL-K - innych nie widziałem

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2005-10-04 09:15:25 ]

Ponoc w przepisach niema podanych wymiarow tablicy
i dlatego niektorzy robia sobie mniejsze do 126swap-EVO VI
bo zasłaniaja wlot trzeba miec przy sobie tylko orginalna tablice
wiec zamawiasz tablice w ageci reklamowej i niech ci nania nakleja przezroczysta folie odblaskowa to bedzie jak normalna tablica a orginał pod siedzenie .
Pozdrawiam Mariusz

Cytat:
2005-10-04 11:20:28, poldrive-126 pisze:
Ponoc w przepisach niema podanych wymiarow tablicy i dlatego niektorzy robia sobie mniejsze do 126swap-EVO VI bo zasłaniaja wlot trzeba miec przy sobie tylko orginalna tablice wiec zamawiasz tablice w ageci reklamowej i niech ci nania nakleja przezroczysta folie odblaskowa to bedzie jak normalna tablica a orginał pod siedzenie . Pozdrawiam Mariusz

Mozna tak zrobic ale tylko w przypadku przedniej tablicy - przepisy nie reguluja jej rozmiarow oraz miejsca umieszczenia. W rajdowkach popularne jest stosowanie nawet naklejki zastepujacej tablice rejestracyjna z przodu.

Z ciekawosci... co bedzie jezeli tablica okaze sie zbyt mala, aby dalo sie odczytac ze zdjecia? (fotoradar)

Cytat:
2005-10-04 11:20:28, poldrive-126 pisze:trzeba miec przy sobie tylko orginalna tablice wiec zamawiasz tablice w ageci reklamowej i niech ci nania nakleja przezroczysta folie odblaskowa to bedzie jak normalna tablica a orginał pod siedzenie . Pozdrawiam Mariusz

paly sie nie przyczepia do naklejki na przednim pasie?

co do miejsca umieszczenia to znalazlem takie cos
Cytat:
§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2.
(...)
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.

4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
(...)
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu.

jest tez fragment o wydawaniu wtornika tablicy
Cytat:
3. W przypadku zniszczenia tablic (tablicy) rejestracyjnych organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu wydaje, z zastrzeżeniem ust. 4, nowy dowód rejestracyjny pojazdu i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne z nowym numerem rejestracyjnym oraz nalepkę kontrolną po:

1) oddaniu dotychczasowego dowodu rejestracyjnego i tablic (tablicy) rejestracyjnych,

2) przedstawieniu karty pojazdu, jeżeli była wydana.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu wydaje zalegalizowaną tablicę (tablice) rejestracyjną (wtórnik), jeżeli z oddanej tablicy (tablic) rejestracyjnej możliwe jest odczytanie numeru rejestracyjnego, po przedstawieniu przez właściciela pojazdu dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu, jeżeli była wydana.

w przypadku kradziezy lub zgubienia tablic(y) trzeba zmieniac i blachy i dowod

zrodlo powyzszego
gdyby ktos mial nowsza wersje tego rozporzadzenia i cos sie nie zgadzalo to bardzo prosze o poprawienie mnie

dzieki!

wiec dzis bylem i co sie dowiedzialem o tablicach i o swapach.

WT Bytom

1 - dorobic mozna kopie tablicy bezproblemowo. 1 szt kosztuje 60 zl. Moze to byc zarówno prostokatna jak i kwadratowa

2 - mozna wymienic tylko jesli ukraldi lub jest uszkodzona

3 - aby dokonac przegaldu swapa najpierw do WT trzeba sie udac po skierowanie i napisac podanie (koszt 5 zl znaczek skarbowy). trzeba wziac umowe kupna silnika i Dowod Rejestracyjny z tego auta lub pismo z innego WT o pocojdzeniu silnika

mysle ze komus sie przyda;d