MotoNews.pl

50Ah - 55Ah - 61 Ah akumulator - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Centra - 4 letnia. W lutym zostawiłem auto z włączoną wewnątrz lampką z tyłu, po 3 dniach akumulator zdechł, elektrolit prawie całkowicie zamarzł, akumulator dawał napięcie 0,3V, po 3 godz. 5V, po 24h ładowania zadziałał idealnie.

A ja mam pytanie !! Jaki akus bedzie dobry do poloneza Trucka (silnik 1.6 na gazniku) Czy 61Ah bedzie dobry? Czy nie bedzie zbyt "mocny" ??

Od czasu mojej ostatniej wypowiedzi w tym wątku zdążyłem zmienić fabryczny akumlator na bosch-owski.
No i muszę powiedzieć, że fabryczny akumlator był znacznie lepszy. Po 7-miu latach kręcił tak jak nowy bosch. Niestety nigdzie w Radomiu nie widziałem (choć się niezbyt rozglądałem ) Delkorów (tak się zwał fabryczny?) i kupiłem to co kupiłem.

Poprzedni właściciel zmienił oryginalny AKU na niemiecki HOPPECKE i na razie bez zarzutu - zobaczymy za pare lat.....
Gdybym to ja wymieniał to kupiłbym oryginalny Delcor lub Centrę....

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-04-17 17:11:27 ]

Ja mam esperaka 97 i fabryczny akumulator. Lampka jest w nim zielona. Kiedys byla czarna ale gdy wyruszylem w trase to po 300km zrobila sie zielona i tak jest do dzisiaj. Dosc czesto slucham radia gdy autko czyszcze a trwa to nie malo wiec akumulator naprawde dobry jak padnie to szukam Delkora oczywiscie jak bedzie w rozsadnej cenie

Ja mam z 98 Espero i tez oryginalnego Delkora. Lampka sie w nim juz daaawno nie pali, ale akumlator kreci dobrze. Niestety kiedy radio pogra dluzej niz pol godziny bateryjka siada Ladowanie tez nie pomaga na tyle, zeby sie lampka w nim swiecila. Mimo wszystko na razie jestem zadowolony i nie szukam niczego na zmiane.

Odświeżę z lekka ten temat, bo strasznie zakurzony. Ledwo z pod kurzu dostrzegłem tytuł...

Dziś to znaczy już wczoraj moje Espero zaczął wspomagać Akumulator BOSCH SILVER S5 63Ah 610A, oraz nowe Klemy 3,95 za sztukę...
Stare już nie zaciskały odpowiednio przez co nie miałem doładowanego odpowiednio Akumulatora. W + musiałem wkręcać wkręta, by jakoś trzymała...
Teraz mam bajkę z Akumulatorem
Mała rzecz, a cieszy nawet BARDZO

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-02-01 00:17:05 ]

i Ja też dorzucę 3 grosze w temacie;

Akumulator BOSCH SILVER S3 56Ah 480A Made In Germany kupiony w Intercars za 240zł.

Ciskam juz na nim ze 2 latka i jak do tej pory MALINA!
W te mrozy co były (-18 ,-20) nawet nie zająknoł z rana! a pozatym musi uciągać sporej mocy wzmacniacz JBL, gdzie l"oudnessa" Sobie nie żałuję Od dawna do wymiany mam klemy, ale to z braku czasoprzestrzeni odkłada się na zaś ...

CENTRA FUTURA CA640 64Ah
A ja śmigam od 26 dni na tym i jest spooooko

Od Listopada 2007.
Varta 60Ah 570A.
Samochód od od jesieni stoi pod chmurką, kręci za każdym razem bez zająknięcia, nawet podczas ostatnich mrozów -25*C

Panowie - wy to musicie byc bogaci tak przewymiarowywac akumulatory (albo alternatory wam nie doladuja i wspomagcie podladowywaniem z prostownika?) .Wg mnie w espero w zupelnosci wystarczy sprawny 45Ah - 60ah to do diesla 2 litrowego .W espero producent pakowal tez nadwymiarowo piedziesiat kilka Ah ale zakladal ze wiekszy aku bedzie potrzebny bo bedzie sie jezdzic czesto np z wlaczona klima a to ciagnie prad -tymczasem w wiekszosci espero sprawna klima to juz pewnie wspomnienie a z inna elektryka ciagnaca wiele pradu to ubogo wiec nie ma co szalec z pojemnoscia aku - chyba ze to tak juz przyszlosciowo , do nastepnego auta.
A tak merytorycznie to 4 lata temu kupilem najtanszy akumulator 56Ah z reala robiony dla marki reala przez centre , rok jezdzilem z nim w espero potem przelozylem do galaxy i w dalszym ciagu super
dziala - a w galaxy ma na pewno gorzej bo i silnik 2,8 v6 i krotkie kilkukilometrowe miejskie trasy i w zime jazda caly czas z podgrzewaniem przedniej , tylnej szyby i foteli wiec tym bardziej nie rozumiem tego waszego nadwymiarowywania.

A ja mam od Autobusa za 150zl Kagera od pół roku niewiem jakiej pojemnosci z 55 Ah może mniej może więcej ale w te mrozy kręcił jak ta lala
miałem Centre standard to padła po 3 latach

faktycznie przewymiarowali

niektórzy nawet posuwaja sie do tego stopnia zamoznosci ze sami jezdza bez ładunku samochodami kombi albo wanami

a tak wogóle to producent espero kolosalnie przewymiarował bagaznik

bez obrazy

Zobacz sobie w katalogu np astra G 1,6 16v akumulator od 41Ah - a co ma dodatkowo espero czego nie ma wtakiej astrze 2 zarowki w stopie wiecej ? - powiedzialbym raczej ze ma mniej bo astra ma elektrohydrauliczne wspomaganie , pompe napedza tam silnik elektryczny.
Po prostu koreance jak robili espero to wstawili taki aku jak byl w bazie czyli asconie , tyle ze w asconie byl rozrusznik starego typu ,
taki jak np w polonezie czy maluchu z uzwojeniem stojana a w espero jest juz nowoczesniejszy rozrusznik planetarny w ktorym zamiast elektromagnesu w stojanie jest magnes staly ferrytowy wiec juz potrzebuje mniej pradu a dodatkowo przekladnia planetarna sprawia ze nie potrzeba takiego duzego pradu rozruchowego pobieranego w pierwszym momencie jak w starego typu rozrusznikach tak ze kupowanie wiekszego akumulatora jest zbedne , no chyba ze ktos jezdzi na oleju o konsestencji towotu...

Cytat:
2010-02-02 20:25:23, pawel12356 pisze:
kolosalnie przewymiarował bagaznik

nie mam miejsca w bagażniku
Gaz tubka i graciarnia którą kazdy się dziwi ale jak coś potrzeba to zawsze tam znajdzie

Cytat:
A ja mam od Autobusa za 150zl Kagera od pół roku niewiem jakiej pojemnosci z 55 Ah może mniej może więcej ale w te mrozy kręcił jak ta lala

Kager robi Bosch
Ludzie kupuj i nie narzekają. Zdarzają się reklamację...

Kula obyś kulał się jak najdłużej...

Cytat:
2010-02-02 21:46:32, Ikarus260 pisze:
Kager robi Bosch

Czy aby nie Bosch made in Czech Republik

Jeśli tak to szmelc.
Miałem już takiego Boscha białego z Czech.
Skończyła się gwarancja - skończył się akku, a dokładnie jedna cela umarła.
Jak kupiłem Boscha S5 srebrnego made in Deutschland to kręcił jak oszalały i nigdy nie miał problemów.

Cytat:
2010-02-01 15:08:32, Rospur pisze:
CENTRA FUTURA CA640 64Ah A ja śmigam od 26 dni na tym i jest spooooko

Mam i ja Futurę CA640, od 30.10.2009r.
Przed chwilą polazłem na parking żeby odśnieżyć auto i przede wszystkim upewnić się, że akumulator nie padł bo z okazji choroby przesiedziałem w domu ostatnich 11 dni a podobno zimnawo bywało nocami... Odpalił!

Cytat:
2010-02-03 12:13:47, krzychu_ch pisze:
Czy aby nie Bosch made in Czech Republik...
Jak kupiłem Boscha S5 srebrnego made in Deutschland to kręcił jak oszalały i nigdy nie miał problemów.

Ty się ciesz, że Czech, a nie China pisało. Teraz to zapewne nie znajdziesz już aku made in Deutschland. Zresztą, biznes musi się kręcić.

Dość mądry artykuł o dostosowaniu aku do auta z jakiegoś fachowego periodyku:

zasady doboru aku