Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-01-12 01:42:06 ...ale ło co chłodzi...?? ja wszystko pojąłem po wypowiedzi Kuby i niepotrzeba mi ilustować już tego albo robić rozbioru zdania... ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-01-13 13:52:18 Niedawno i u mnie pojawił się duży problem z odpalaniem w ujemnych temperaturach. Dzięki forum a dokładnie poradzie p123 z trudne zapalnie TD po 2 dniach udało mi się zdiagnozować, iż mam spalone 4 z 6 świec! (nie wiem jakim cudem ten samochód do niedawna w ogóle bezproblemowo odpalał). Kupiłem świece Brisk 21R219 po 26 zl z tego sklepu. Przy tej cenie zdecydowałem się wymienić wszystkie 6. Też uważam, iż świece są jak żarówki - te wypalone już niedługo podziałają i trzeba będzie znów demontować kolektor (+ zmieniać uszczelki). Samochód znów odpala za dotknięciem nawet w ujemnych temperaturach. Swoją drogą ile zapłaciliście za wymianę. Ja 150 zł, i uważam że trochę drogo mnie ścieli. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-11-06 13:03:03 Czy po wymianie świec dalej masz ten błąd?
Jeśli tak, to czeka Cię kupno przekaźnika, współczuję, bo nie jest tani... |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-11-06 14:42:03 Nie tyle moga spowodowac pokazanie sie bledu co ponoc uszkodzenie przekaznika. Sam to wlasnie przerabiam od 2 dni. Wczesniej mialem caly czas ten blad ale odpalal bez problemu. Na wszelki wypadek kupilem u Mariosa przekaznik aby zobaczyc czy cos sie zmieni. Zmiana byla taka ze juz nie wywalal bledu 49. Poza tym zadnej. Ale dobrze... zostawilem go bo pomyslalem ze jak w zeszlym roku siostrze ponizej -10 nie odpalal to moze teraz bedzie lepiej. Niestety. Dwa dni temu, po dwoch miesiacach od jego wlozenia chce jechac a tu kicha - nie chce odpalic na zimnym wogole. Grzanie swiec 6 razy nie pomoglo. Krecenie dlugie tez nie daje rady. Zdenerwowalem sie ze zeszlej zimy bylo to -10 a teraz juz -1... Ale zczytalem kody. Pojawil sie znowu 49. Z 10 minut w marznacym deszczu i ciemnosciach szarpalem sie zeby odlaczyc przekaznik i wyjac, ale w koncu dalem za wygrana i wrocilismy do domu. Jednak po 20 minutach nie wytrzymalem i polazlem znowu szarpac sie z przekaznikiem. Kolejne 15 minut i udalo sie - wyjalem go (w miedzy czasie wszystko pod maska zostalo zalane przez deszcz). Wsadzilem stary (ktory wywalal blad ale jednak odpalal) - na szczescie go wozilem ze soba bo nie chcialo mi sie go w domu zostawic - i od razu za pierwszym razem odpalil. Swiece mialem sprawdzane jakies 4 miesiace temu i byly ponoc dobre. Od razu zlozylem zamowienie do Mariosa na kolejny przekaznik (na wszelki wypadek). Pod koniec tygodnia sprawdze wszystkie swiece. Ciekawe co bylo powodem naglego skopsania sie przekaznika... moze jakas swieca walnela? Tak wiec raro71 od razu dzwon do Mariosa i zamawiaj przekaznik. Kuba mowil mi ze ze 2 lata temu kupowal go w ASO za 500zl. W Parczewie DUUUUZO taniej.
ps. Ktos wie tak na szybko jaki rozmiar klucza do swiec jest potrzebny w 2,5 td? Chcialem sobie kupic zestaw narzedzi bardziej "profi" i w niektorych widze ze sa dolaczane "klucze do swiec" w rozmiarach 16 i 21. Ktorys z nich bedzie pasowal czy sobie to darowac? (to takie myslenie bardziej "przyszlosciowe") |
raro71 omega B carawan siedlce | 2006-11-11 22:00:13 Dzięki za podpowiedźi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |