MotoNews.pl

PRL - tuning - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
O kołpakach aluminiowych zapomniałeś
Zelmotów szukać nie trza, można kupić nowe u producenta.

Cytat:
2006-01-11 23:41:25, el_comendanto pisze:
no i poszerzane felgi cytryny juz czekaja na zalozenie

Prosze o rozwinięcie, bo w tematach cytrynowych dość ciekawy jestem

Cytat:
2006-01-12 00:14:07, vazyl pisze:
Prosze o rozwinięcie, bo w tematach cytrynowych dość ciekawy jestem

Poszerzane felgi cytrynki do malucha. Obciety ryjek. 5 cali szerokosci. Oryginalne z OBeeRu

el. Śliczny kaszelek Serio masz taką blachę rej?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Obowiązkowo do każdego z autek Azor
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Mój Wunderburg obrośnie niebawem paroma gadżetami, które też z powodzeniem znalazłyby zastosowanie w klasycznym DeeFie (oba wszak w swoich środowiskach nazywane są "Kantami"): halogeny FER lub żółte przeciwmgłowe z ZSRR, chlapacze w szachownicę, białe "skarpety" na kołach, miedziane lotki wycieraczek "Stomil", odblaski na krawędziach drzwi w białych plastikach, odznaka PZMotu na atrapie, tłoczona plakietka "PL" albo "DDR" z tyłu, panoramiczna nakładka wewn. lusterka (na fabrycznych gumkach od majtek), sportowa trójramienna kierownica (cieniutka o dużej średnicy), gałka zmiany biegów z zatopionym samochodem, NRD-owski obrotomierz, wentylator "Elfik", niebieska lampa przeciw olśniewaniu - do jazdy nocnej, termometr na przyssawce, "bębenek" do zapamiętywania przebiegu kilometrów, kominiarz na przyssawce, kuliste głośniki "Unitra" na tylnej półce, jakiś proporczyk. Na dachu zaś piękny bagażnik z okuciami-łącznikami z odlewanego aluminium a na nim złożony rower "ZZR Karat" lub "Romet Wigry". Na haku holowniczym zaś niewiadowska przyczepa kempingowa "Tramp".
Pewnie jednak do czasu poskładania wszystkiego do kupy odwidzi mi się i samochód zostanie w ortodoksyjnie-fabrycznym stanie.

Niezłe są też zdaje się, że pierwsze polskie kołpaki wykonane z plastiku "ABS" - prawie imitacje Cromodory:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

PS. Chętnie kupię plastikową "żaluzję" tylnej szyby do Wartburga - zewnętrzną montowaną pod uszczelkę i takie właśnie kołpaki 13-ki.

Cytat:
2006-01-11 20:29:15, waldi125p pisze:
a teraz podświetlany znaczek PL - tylko w Polsce mogli coś takiego wymyśleć-hehehe

Takie znaczki produkowano nie tylko w Polsce - w niemieckich Oldtimer Marktach zdaje się, że do dziś ogłaszają się firmy oferujące te gadżety - naturalnie z literą "D".
Cytat:
2006-01-11 23:02:29, waldi125p pisze:
No nie-Panowie! W założeniach ten wątek miał służyć prezentacji gadżetów z doby PRL-u a nie wyrażaniu takich opinii.Chociaż raz przestańmy manifestować własne poglądy: czy tak, czy nie za gadżetami w pojeździe. To już indywidualna sprawa. Są przecież i tacy, którzy samą 125-tkę uważają za wieś(...)

Chyba się nie zrozumieliście - mam wrażenie, że jacek_s pisze nieco autoironicznie (bo ma właśnie Zelmoty bez pokrowców) a Ty odebrałeś to jako atak na Ciebie, że niby Stosujesz wiejski tuning .

[ wiadomość edytowana przez: Mikry dnia 2006-01-12 02:47:18 ]

[ wiadomość edytowana przez: Mikry dnia 2006-01-12 03:21:38 ]

Cytat:
2006-01-12 02:43:45, Mikry pisze:
Obowiązkowo do każdego z autek Azor Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Oj pieska to ja MUSZE miec, ale te nowe mi sie ie podobaja. Widac ze są nowe... To nie to samo

ja z dodatków rodem z PRL w swojej Denatce (Zastavie, określenie Denatka wymyślił kumpel od ksywy poprzedeniego właściciela) mam wakuometr okrągły z DF, zamontowany po lewej i wyrastający z pomiędzy kratek nawiewu obrotomierz mera lumel MS2, wszystko to prawdopodobnie zostanie wyrzucone bo szpeci troche, a pozatym będą zamontowane zegary z obrotomierzem prawdopodobnie to po cholere i drugi??,jeszcze z dodatków z prl mam kultowy sprzęt hiper kwadrofoniczny Safari 5 smp 502 (atrapa) i oryginalną antene unitra zakładaną na szybe (jak w zmiennikach), na tylnej półce leżą książki serwisowe instr obsługi i kilka motorów z lat 70 dopełnieniem wszystkiego są gustowne okulary..........
EDIT zapomniałem dodać moje fotele są wyposażone w rzemieślnicze urządzenie do ich pochylania

[ wiadomość edytowana przez: Piorek dnia 2006-01-12 07:35:05 ]

Sorry, mój pierwszy post był bezpośrednią odpowedzią na pytanie zawarte w temacie, dotyczył oczywiście mojego auta.

Cytat:
2006-01-12 08:16:41, jacek_s pisze:
Sorry, mój pierwszy post był bezpośrednią odpowedzią na pytanie zawarte w temacie, dotyczył oczywiście mojego auta.

Widać - 125p '68 mają na wyposażeniu seryjnym przewrażliwienie ich właścicieli

Źle sformułowałem swoją wypowiedź,a post Waldiego mi umknął, zauważyłem go dopiero dziś rano i dopiero wtedy wyjaśniłem...

Cytat:
2006-01-12 13:53:28, Mikry pisze:
Widać - 125p '68 mają na wyposażeniu seryjnym przewrażliwienie ich właścicieli

Moze bez przesadyzmu...

Cytat:
2006-01-12 07:28:02, Piorek pisze:
ja z dodatków rodem z PRL w swojej Denatce (Zastavie, określenie Denatka wymyślił kumpel od ksywy poprzedeniego właściciela) mam wakuometr okrągły z DF, zamontowany po lewej i wyrastający z pomiędzy kratek nawiewu obrotomierz mera lumel MS2, wszystko to prawdopodobnie zostanie wyrzucone bo szpeci troche, a pozatym będą zamontowane zegary z obrotomierzem prawdopodobnie to po cholere i drugi??,jeszcze z dodatków z prl mam kultowy sprzęt hiper kwadrofoniczny Safari 5 smp 502 (atrapa) i oryginalną antene unitra zakładaną na szybe (jak w zmiennikach), na tylnej półce leżą książki serwisowe instr obsługi i kilka motorów z lat 70 dopełnieniem wszystkiego są gustowne okulary.......... EDIT zapomniałem dodać moje fotele są wyposażone w rzemieślnicze urządzenie do ich pochylania [ wiadomość edytowana przez: Piorek dnia 2006-01-12 07:35:05 ]

Mimo iż mój wóz jest nieruchomością i że nie długo urząd miejski przyzna mu numer domu, to nie zapominaj, że okulary są moje Co do foteli, to ja mam seryjnie opuszczane oparcie "MOTOR-ami" sie nie chwaliłeś:-p Ale ja mam coś lepszego do zosi:-p Na przykład "Motor" z testem Zastavy 1100p(skany niedługo będą dosępne), jakieś dwie płyty vinelowe "TONPRESS 45" z muzyką "BONEY M." Ostatnio udało mi się wykopać pastę polerską z lat 70-tych. Taka w okrągłej puszcze z czerwoną etykietką, na której była podobizna Fiata 125p, kanisterek po oleju silnikowym. apteczka również z epoki, ale co jest najciekawsze to wyposażenie też jest oryginalne, skrobaczke do szyb "STOMIL", "Samochodowy Atlas Polski" (taki co w nim były rysunki samochodów robionych u nas w kraju), gdzieś też się znajdzie taki piesek, co kręcił ryjem, ma jeszcze fajny znaczek "Z", ale tzw. "łabędź"

Mam również magiczną gałkę od dżwigni zmiany biegów Oczywiście z epoki

Dużo okazów może jeszcze uda mi się znaleść u dziadka w piwnicy. Gdzies ostatnio rzucił mi sie w oczy komplet chlapaczy do żuka, bądź nysy (na chlapaczu były takie trójkąty podobne do logo CITROEN. Gdy planowałem kupić DF-a to już przygotowałem Taksometr "POLTAX 2" (miałem robić replikę taxi ze Zmienników), jakieś lusterko, kołpaki "dekle" i jeszcze wiele innych bajerów:-p

P.S. Gdybyście coś znaleźli ciekawego związane z Zastavą, to wlacie do mnie na priv-a

Pozdrawiam.
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: taxi1313 dnia 2006-01-12 17:56:24 ]

[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-01-12 18:46:09 ]
[ powód edycji: zdjecia ]

Cytat:
2006-01-12 17:52:29, taxi1313 pisze:
P.S. Gdybyście coś znaleźli ciekawego związane z Zastavą, to wlacie do mnie na priv-a Pozdrawiam. Piotrek

Nie obiecuje, ale jak znajomy się podjmie tematu i zrobi mi replikę tego emblematu, który Ci zakosiłem na Allegro, to jesteś pierwszy na kolejce (oczywiście do oryginału)

to ja drugi też szukam takiego znaczka do swojej zetki

Cytat:
2006-01-12 18:00:23, vazyl pisze:
Nie obiecuje, ale jak znajomy się podjmie tematu i zrobi mi replikę tego emblematu, który Ci zakosiłem na Allegro, to jesteś pierwszy na kolejce (oczywiście do oryginału)

Jest mi bardzo miło Będę Tobie bardzo wdzięczny Gdybym wiedział, że to Ty go licytowałeś po mnie to bym na koniec nie przebijal Viedziałem, że "Vazyl" mi się z kimś kojarzy Tylko nie wiedziałem z jakim klubem te pseudo mi się kojarzy Myślę, ze się dogadamy w sprawie znaczka Co do repliki tego znaczka to jest dobry pomysł na taką rzemieślniczą produkcję nawet z plastiku

Cytat:
2006-01-12 19:35:59, Piorek pisze:
to ja drugi też szukam takiego znaczka do swojej zetki

Ja bym na Twoim miejscu nic nie zmieniał Bo Twoje auto ma oryginalny wygląd, ale jak chcesz Ja chce mieć zastave 1100P rally Nie kradnij mi pomysła Po co druga w tym samym rejonie i w tym samym warsztacie warsztacie Oczywiście to żart

Pozdrawiam
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: taxi1313 dnia 2006-01-13 16:36:06 ]

Znaczek jak się ten ktoś podejmie, to będzie taki sam i z metalu, ja planuję na jego podstawie zrobić cos ciekawszego, aczkolwiek nie do końca zgodnego z oryginałem

To nie jest co prawda PRL, lecz NRD , na dodatek w radzieckim czasopismie ,czeski samochód z 1973r . Ale wypicowany na maxa.

[quote]
2006-01-12 02:43:45, Mikry pisze:
Obowiązkowo do każdego z autek Azor Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jacek - faktycznie zapomnialem o kapslach

Olo -

Mikry - mam takiego Azora oryginalny oldskul. Jak we wrzesniu odpadla mu glowa to zalozylem mu ja dopiero na swieta za namowa mojej narzeczonej, bo jej przykro bylo, ze pies tak lezy i lezy

Cytat:
2006-01-13 14:42:28, taxi1313 pisze:
Ja bym na Twoim miejscu nic nie zmieniał Bo Twoje auto ma oryginalny wygląd, ale jak chcesz Ja chce mieć zastave 1100P rally Nie kradnij mi pomysła Po co druga w tym samym rejonie i w tym samym warsztacie warsztacie Oczywiście to żart Pozdrawiam Piotrek [ wiadomość edytowana przez: taxi1313 dnia 2006-01-13 16:36:06 ]

a kto ci Piotrusiu powiedział że zamontuje do denatki

Cytat:
2006-01-13 20:27:42, Piorek pisze:
a kto ci Piotrusiu powiedział że zamontuje do denatki

Hehe! A do czego? Do roweru? No chyba, że walniesz bratu na Couriera Albo pucusiowi do smyczy przewiązesz, że masz rally-dog-a. No ewentualnie jest jeszcze jedno wyjście Położysz se znaczek na biurku

Opowiedz co planujesz?

Pozdrawiam