Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2006-01-13 00:40:30 do nagrzewnicy bisowskiej nie trzeba otworow dlubac w podszybiu
po prostu jak sie nie wrzuci tej kratki plastikowej to bedzie sobie ciagnac powietrze spod blachy podszybia (jest tam jakie 5cm wolnej przestrzeni do obudowy nagrzewnicy) |
Tomecki_b-b rallye 16V Bielsko Biała (Bestwina) | 2006-01-13 18:07:34 Wojtaz - sprawdź sobie skrzynkę, puściłem zdjęcia.
Co do ewentualnych otworów do nagrzewnicy - ja nie mam nic, spokojnie daje rade, nie warto sobie tym głowę zawracać. Pozdro. |
![]() HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2006-01-14 00:50:15 Tomecki_b-b: moglbys mi tez przeslac takie fotki tej nagrzewnicy??
na hornet4@poczta.onet.pl albo rallydesign@vp.pl z gory dzieki ![]() |
![]() wojtas7 F&F Wolny Słuchacz :) suzuki swift gti Wrocław | 2006-01-14 12:54:58 a czy dziala to tak, ze mozna zatrzymac zupelnie obieg ktory idzie do nagrzewnicy jakims zaworem? |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2006-01-14 13:03:20 jak zaadoptujesz calosc z bisa to bedziesz mial zawór. jesli niechcesz konsoli z bisa-to zawór sobie zrobisz na wenszu ![]() |
Tomecki_b-b rallye 16V Bielsko Biała (Bestwina) | 2006-01-14 14:33:41
Przesłałem Ci fote z zaworem kulowym pod fotelem - na wężu dolotowym do nagrzewnicy - ja mam surową nagrzewnicę bez sterowania, tylko z wiatrakiemm stąd zawór na dopływie. Tak jak pisze Pat - założysz komplet ze sterowaniem z bisa-nie dajesz żadnego dodatkowego zaworu. [ wiadomość edytowana przez: Tomecki_b-b dnia 2006-01-14 14:34:29 ] |
![]() dyzio Escorcik ;] Kraków | 2006-01-29 21:02:35 Odświeżam
Mam zwykłą 650 i jak każdy narzekam na ogrzewanie… szczególnie przedniej szyby… Wymyśliłem żeby zamontować nagrzewnicę od bisa… ale... tak jak pisałem mam 650-tke a nie swapa więc nie mam chłodnicy w którą mógłbym się wpiąć… zastanawiam się czy dało by się ogrzewać wodę w powiedzmy miedzianej rurce na wydechu, zrobić zamknięty obieg ze zbiornikiem wyrównawczym i jakąś pompką chodzącą na 12 volciakach… W związku z tym mam takie pytania - najważniejsze – czy ktoś robił już coś takiego (w wyszukiwarce nic nie znalazłem) - do jakiej temperatury nagrzewa się wydech w maluchu (chodzi mi konkretnie o ten najbliższy głowicy prosty odcinek) i jaki materiał wytrzyma tą temperaturę - czy istnieją jakieś 12 voltowe pompki wytrzymujące taką temperaturę czy trzeba będzie wkładać przetwornik? I jeszcze jedno… czy jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie – od razu mówię, że odpada montowanie wiatraczków od komputera w tunelu i tym podobnych… A może istnieje coś w stylu 12 volt-owego convectora albo suszarki?? ![]() Potrzebuję coś co w góra 2-3 minuty po odpaleniu będzie grzać mi przednią szybkę i zmarznięte grabki ![]() |
![]() taquito Fiat 500 Zabrze | 2006-01-29 21:25:41 Ja ma takie ogrzewanie musisz byc zalogowany zeby zobaczyc ![]() |
![]() dyzio Escorcik ;] Kraków | 2006-01-30 07:40:56 Wybrany przez Ciebie post lub temat nie istnieje... :/
Może to głupi pomysł, ale jeżeli pompa miała by być na zimnym obiegu to można by było kombinować z filtrami do akwarium, pozostaje tylko problem skąd wziąć 220v w maluchu ![]() [ wiadomość edytowana przez: dyzio dnia 2006-01-30 07:43:15 ] |
![]() _Arti_ Opel Bieruń | 2006-01-31 08:13:05
choćby z allegro: LINK |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2006-01-31 14:27:52 Co do nagrzewnicy z bis-a w 650. Obecnie zrobiłem z kumplem u niego w autku niedługo zrobie to u siebie (pewnie latem bo bede mieć czas). Płyn ogrzewany jest poprzez olej tzn. w misie olejowej jest rurka miedziana wygięta w kształcie litery M. Wyloty rurki są z prawej strony. Od nich idą wężyki do chłodnicy (nie pamiętam z czego), jest ona malutka i znajduje się przy prawym wlocie poietrza. I to jest jakby duży obieg wody (tak jak w "zwykłym" samochodzie). Rurki te mają rozgałęzienia oparte (niestety narazie) na zwykłuch zawrokach (cosik podobnego jak w kranie). Od tych zaworków idą rurki do bis-owskiej nagrzewnicy w bagażniku. Problem jest taki że nie ma narazie pompy wodnej i układ jest jeszcze mało wydajny, lecz nagrzewa się dość szybko. W środku jest panel sterowania ogrzewaniem z bisa, co prawda nie wszystkie opcje są używane głównie regulacja temperatury. Taka nagrzewnica ma też drugi plus. Latem gdy nieużywane jest ogrzewanie do nagrzewnicy idą rurki z płynem chłodniczym do mini lodówki ok 5 litrów. Jak się włączy lodówke chłodzi ona płyn (tylko ten na odcinku lodóweczka nagrzewnica) i mamy pseudo klimatyzacje. Działa to może nie tak jak w prawdziwej klimatyzacji ale chłodem daje ![]() |
![]() pterock F&F MEMBER czarny horhe 126p i ... Kraków | 2006-02-01 09:57:31 wez ostry wrzuc jakies zdjatka ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-02-01 11:34:28 Co wy sie tak uparliscie na ciecie blach w podszybiu czy podlodze? Taka radosc sprawia wam ciecie metalu i zabezpieczanie antykorozyjne? P{omyslcie troche - przeciez spokojnie mozna wyciac otwor w plastiku w ktorym znajduje sie nagrzewnica i poprowadzic rure np do nadkola, albo gdzie w poblize np prawej lampy, ktorej szczelnosc - poowiedzmy to sobie szczerze - wielka nie jest i stamtad pobierac powietrze do chlodzenia/grzania. Rzuccie okiem na ta fotke - tuz pod rurka odpowietrzania mialem wyciety kawalek plastiku i tamtedy dostawalo sie powietrze do grzania. W moim przypadku akurat nie trzeba bylo rury, bo i tak bylo cieplo od samej chlodnicy, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby ja sobie zrobic.
Mniej roboty z tym bedziecie miec, mniej problemow i mniej czasu na to poswiecicie. |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2006-02-01 12:32:56 j aniemam zadnego wyciecia - zadnych dziur. poietrze sobie zasysa spod podszybia....i smiga. |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2006-02-01 13:09:14 Cholera nie mam dostęp do aparatu, ale gdzieś mam rysunki tego wszystkiego jak znajde, czy bede mieć dostęp do cyfrówki to zapodam. Ale praktycznie to wszystko jest zerżniete z ogrzewania z bis-a. Pomysł z pobieraniem powietrza z świateł jest całkiem spoko. Problem mam tylko taki, że nie wiem jaką pompe wodną zastosować. Myślałem o jakiś elektrycznej bo inna nie podejdzia, bo narazie to wszystko działa jak w pierwszej syrence ![]() |