MotoNews.pl

Tabliczka znamionowa - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zajmuje się dorabianiem tabliczek znamionowych do zabytków. W swoich zbiorach mam tabliczki do Fiata 125, 126, wszystkoich Warszaw i Syren. jeśłi ktoś jest zainteresowany prosze do mnie pisac.

Hehe. Mysle ze to ja Cie tu zaprosilem Powodzeia zycze. Dodam, ze kolega wystawia na allegro "wypelnione" tabliczki, ale z tego co z nim rozmwialem, to jest w stanie zrobic zupeline czyste, bo to wypelnieine nie jest wybite tylko nadrukowane, a jakis jego znajmy ma numeratopry - warto sie dogadac i zakrecic, bo ladna tabliczka jest fajniejsza niz nieladna

A jak teraz wyglądają tabliczki do Lanosów i Matizów FSO? I jak wyglądały tabliczki do końcowych Poldków? Macie jakies fotki tych tabliczek może?

racja. dzieki JULO za reklame jeśli macie wzory tabliczek i wymiary to jestem w stanie wszystko stworzyć.... pozdr

Ja z calego serca apeluje do modów o pozostawnienie tego watku reklamowego, bo to mimo wszystko dosyc ciekawa sprawa, a wiadomo jak bywa z tabliczkami. Czasem potrafią się zdematralizować, a może zamówienie klubowe dało by się stargować nieco tainej...
Wogole to ja mam taka sprawe, ze porzebuje tabliczke do Poloneza. Foto czy tam skan orginału mysle ze ktoś podesle na dniach. cena sie nie zmieni, tak kolo 30 zeta?

A jezeli takiej opcji nie ma, to zapraszam kolege na gielde (wystarczy kliknac
www.fsoautoklub.pl i tam wejsc na gielde i tam sie oglosic

[ wiadomość edytowana przez: Julo_ dnia 2006-02-02 00:33:20 ]

oczywiście na forum jest troche taniej! nie widze problemu. powiedzmy ze cena za tabliczke wyjdzie 31zl. jesli jest wiecej zamowien cena leci w dół. czekam na wzory i zamowienia w takim wypadku. wiem co to znaczy remontowac autko bo sami mamy babcie 201 z 60' i wygla starej tabliczki ktora ma 40 lat nie napawa optymizem i sympatią!! tak wiec mozge pomóc dużo w tej materii.

A ja już z panoczkiem handelki uskuteczniałem
Atrapka do kanta i licznik nówka w pudełeczku
Temat można faktycznie zostawić, bo z tego co wiem, to trochę ludzi potrzebuje tabliczek
Tak więc Jacku chwilowo luz.
Oczywiście ktoś na tym zarobi, ale też ktoś zyska.
No i Wielki Serek nie jest Mauzerem hehehe

Pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze - ciesze sie, ze ktos wpadl na pomysl takiej tabliczki, ale prosze, aby zauwazyl 10 bledow, ktore popelnil przy jej produkcji.
Mam nadzieje, ze to pomoze poprawic jakosc i oryginalnosc produktu.

> Zreszta jak ktos chce sie pobawic w znajdz 10 róznic to prosze
> macio.kojto.pl/tabliczki.jpg
> Macio z Krakowa

1) gorny napis Fabryka samochodow osobowych jest duzo grubsza czcionka,
szczegolnie widac to na literce A.
2) wielkosc czcionki cyferek jest inna - mniejsza i rowniez grubsza.
3) w polu typ cyfra 4 winna byc z otwartym brzuszkiem, a nie jest.
4) pole typ silnika jest puste, a winno miec tez czarne napisy
5) pole pojemnosc skokowa silnika - szescian winien byc maly i u gory, a nie
zwykla cyfra 3.
6) to samo pole, co powyzej, kroj cyfry 3 winien miec proty daszek, a jest
zaokraglona.
7) napis czarny pola Ilosc miejsc ma niepotrzebnie kropke po sobie
pole ciezar dopusczalny - ten sam myk z cyfra 3.
9) ta u gory jest zapuszczona - fuj!

10 - na pierwszy rzut oka sa identyczne, kiedy nie widzialo sie wczesniej takiej - ale dla ludzi, ktorzy wytykaja brak kloszy Carello z przodu i Altissimo z tylu - to juz bedzie duze niedociagniecie - podobna tabliczke ma wlasnie rzeczony 1967 w Norblinie - wniosek nasuwa sie sam )

Zycze powodzenia, bo pomysl jest przedni.

Ja bym dodał od siebie: oryginalne tabliczki miały zdaje się napisy wybijane mechanicznie (a'la maszyna do pisania), dzięki czemu cyferki znajdują się czasem na różnej wysokości względem siebie, jak również nie zawsze znajdują się w środku wysokości pola (vide pole nr podwozia na górnej) - można by się pobawić w taki urealistyczniający myk ;D

I jeszcze jedno - na oryginale jest inna czcionka, najlepiej widać na literce "M" przy "Mocy silnika" - w oryginale wszystkie 4 jej kreski sa pochyle, w kopii - skrajne kreski sa pionowe.

A poza tym super sprawa

[ wiadomość edytowana przez: Domel dnia 2006-02-02 10:04:07 ]

Juz o tym mowilem - fabryczni wszystko bylo wybijane, a tu jest drukowane, ale nie ma problemu zeby zostawic nie wydrukowane miejsca i nabic tam we wlasnym zakrecie to co trzeba

To o czym mówi Kajtan oraz Domel wynika z prostego faktu - wymarcia wzorców czcionek obowiązujących w tamtych czasach. Myk z cyfrą 3 to niemalże znak tamtych czasów, ja sam w podstawówce tak pisałem trójkę, potem przyszła moda na podwójne brzuszki.

Jeśli mam być szczegółowy to trzeba zwrócić uwagę na to, iż cała czcionka wypisująca numery w białych polach jest do dupy, bo jest po prostu za wąska - każdą z cyfr powinno rozciągnąć się tak, by oczka w szóstce oraz w zerze były szersze z tego co mi się wydaje przynajmniej o grubość czarnej kreski.

Przerabiając M na wersję z ukośnymi zewnętrznymi nóżkami, rozciągając czcionkę cyfr (całościowo wszystkie cyfry proporcjonalnie), "otwierając" czwórkę, oraz przerabiając trójkę na wersję z daszkiem tabliczkę chyba mamy ideał.

Bardzo ładna robota.

dzieki za uwagi. faktycznie są male niedociągniecia. postaram sie to poprawić. co do stylu czionek nic raczej nie poradze bo tak jak ktos wspomnial to sa czcionki z epoki. jednak takie bledy jak kropki czy cm3 postaram sie naprawic. moje kopie sa zrobione na bazie tej tabliczki co widzicie czyli zabrudzonej. mam proźbe !!! jeśli ma być na cacy a pewnie chcecie .... niech ktoś mi podeśle zdjecie dobrej kjakosci bądz skana z katalogu. nie bedzie juz zadnych niedociagniec. sądze ze najleoiej bedize zrobic tak jak w katalogu czyli to co ma byc nadrukowane to bedzie.
tj. mowi JULO zeby nic nie drukowac sadze ze to troche dziwne, z reszta Wy jestescie fanami i Wy powiedzcie. pola mają być z nadrukowaymi cyframi czy bez tj mowi Julo?? apeluje o fotke z poprawnym wzorem!!!

Cholera, wyrzuciłem tak wartościowe numeratory

Zrobię fotę z '67 i Ci tu wkleję .

Cytat:
2006-02-02 10:58:04, Koval_stm pisze:
Zrobię fotę z '67 i Ci tu wkleję .

ok. bardzo prosze!!

jestes w stanie zrobic tabliczki do fiata 131?

poszly na maila dane do tabliczki do poznego klasyka (125p z lat cos kolo 70 do chyba 75 a moze dluzej

chcialem nieskromnie zauwazyc ze kolega popelnia falszerstwo, ktore jest scigane prawnie, dlatego tez proponuje zamknac watek na naszym forum.

oczywiscie jestem hipokryta bo sam kupilem 2 tablicznia na allegro (tak za zapas w razie czego).

Cytat:
2006-02-02 12:06:40, Rys1977 pisze:
chcialem nieskromnie zauwazyc ze kolega popelnia falszerstwo, ktore jest scigane prawnie,

Eeetam, zaraz fałszerstwo Kolego po prostu rekonstruuje elementy zabytkowych pojazdów które są nie do kupienia. Po prostu wykonuje repliki oryginałów. a co Ty z nimi zrobisz to juz Twoja sprawa.

ryś nie filozuj mi tu
jaka jest wykładnia prawna tego nie wiemy bo.
1, Ty mowisz że fałszerstwo, ale to byśmy mieli do czynieni tylko wtedy gdybysmy chcieli wpisywac inne dane niż sa w oryginale, a tego nikt nie robi.
2, a ja mowie że to renowacja, odnowa, odświezenie czyli przywracamy wygląd do stanu fabrycznego przy zachowaniu pełnej zgodności ze stanem prawnym