Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
orfeusz Katowice | 2006-04-03 09:52:24 Jak na razie chyba nie ma jak sekwencja... |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-13 09:15:42 Witam ponownie
Odświerzam trochę wątek ponieważ obiecałem w nim, że jak założę instalację ICOM JTG to napiszę o użytkowaniu jej. Tym bardziej, że temat jest świeży i na forum są zapytania przeważnie dotyczące instalacji poprzednich generacji. Wizyta w warsztacie i montaż Instalacja została założona 20 kwietnia w Warszawie w warsztacie ENERGY GAZ POLSKA w samochodzie PEUGEOT 307 1.6 kombi (110 KM). Wcześniej byłem tam ze dwa razy. Pytałem o różne rzeczy, byłem bardzo dociekliwy. Na wszystkie pytania dostawałem szczegółowe odpowiedzi a obsługa poświęcała mi dużo czasu. Wybór tego typu instalacji był nieprzypadkowy. Zależało mi na urządzeniu "bezstresowym" i bezawaryjnym. Instalacja też miała być na tyle dobra, żeby w żaden negatywny sposób nie odcisnęła piętna na samochodzie, który jest jeszcze na gwarancji fabrycznej. Umówiłem się na montaż, wziąłem jeden dzień urlopu żeby się przyglądać i się czegoś nauczyć ciekawego. Montaż zaczął się o godzinie 8:00 a skończył o 17:00 (łącznie z regulacją na komputerze). Z montażu jestem naprawdę zadowolony, wszystko zostało profesjonalnie poukładane w komorze silnika. Tak naprawdę poza wtryskiwaczami to trudno się doszukać innych elementów ( ich jest naprawdę mało). Naprzykład przekażnik do kompa samochodowego został ukryty w wspólnej plastikowej osłonie( tą instalacją steruje komputer samochodowy). Brak parownika w pierwszej chwili też potrafi zmylić ( gaz w tej instalacji jast w stanie ciekłym pompowany do wtryskiwaczy bazpośrednio z zbiornika w którym jest wydajna pompa gazu). Zbiornik 44l został zamontowany pod podwoziem w miejscu koła zapasowego. Wrażenia z jazdy W tym przypadku mogę śmiało powiedzieć, że zgodnie z moimi oczekiwaniami i obietnicami gazowników. Samochód zawsze zapala na benzynie. Po osiągnięciu ok. 30 stopni płynu chłodniczego włącza się instalacja. Zero szarpnięć itp bardzo płynne przejście. Raz jak stałem na światłach akurat silnik pracował na biegu jałowym to można było zauważyć delikatne wachnięcie obrotów i to wszystko. W kolejnej sekundzie pełna stabilizacja. Obroty na biegu jałowym identycznie jak na benzynie. Stabilne jak żyleta. Żadnych wachań, spadku itp. Zaobserwowałem też, że w czasie jazdy silnik pracujący na gazie jest jakby cichszy. Oznaki "zmulenia" niezauważalne. Może troszeczkę wolniej się zbiera albo jest to moje subiektywne wrażenie, ponieważ benzynę miałem 98 oktanową. Robiłem próby prędkości max na gazie na obwodnicy w okolicach Białobrzegów to wypadły pomyślnie. Koszty Instalacja kosztowała mnie 4900 PLN. Przeglad co 30000 tk lub raz w roku około 200. Od założenia instalacji przejechałem 2179 zużylem 211,527 litrów gazu co daje średnie zużycie gazu na 100 km 9,7 l (jazda i w mieście i trochę na trasie ) . Ogólnie zużycie gazu 2 litry większe niż na benzynie. Negatywy Strasznie głupia jest kontrolka informująca o ilości gazu pozostającego w zbiorniku. Zbyt szybko gasną poszczególne diody informujące o stanie gazu. Jak mi wskazyje zero to mogę jescze przejechać około 100 km. Ale to akurat jest mały problem, bo i tak pali się dioda, że silnik pracuje na paliwie gazowym. Po wyczerpaniu gazu silnik automatycznie przełącza się na benzynę. Podsumowanie Z instalacji jestem zadowolony. Napewno dużo zależy od umiejętności i wiedzy warsztatu zakładającego. Ta instalacja wymaga naprawdę dużej wiedzy i kompetencji przy zakładaniu. Naprzykład dużo uwagi nalezy poświęcić przy wierceniu kolektora i wktóre miejsce włożyć dysze wtryskiwaczy, żeby silnik np nie szarpał przy przyspieszaniu. Na szczęście trafiłem do dobrego warsztatu. Dowodem prawidłowego zestrojenia instalacji może być również to, ze od początku odpukać nie mam żadnych problemów z palącymi się CHECK'ami lampkami kontrolnymi itp. Pozdrawiam Grzechu1 |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-05-13 19:17:35 Grzechu, gratuluję sukcesu!
Jak wszystko będzie ok to wpisz warsztat do polecanych, a i na hamownię mógłbyś się wybrać i porównać parametry na Pb i LPG. Możesz coś więcej napisać o tej kwestii montowania wtryskiwaczy? Bo jestem prawie pewien że u mnie są zamontowane źle (zbyt daleko) i przez to jest problem z szarpaniem. I ciekawostka: w mojej instalce po uruchomieniu przełącza się na gaz po 55s, a widzę że u ciebie sterowanie jest temperaturą silnika! To zdecydowanie lepsze rozwiązanie na zimę ![]() Napisz czy masz różnicę na gazie z Shella i z innych stacji. Pozdrawiam |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-13 21:30:38 Witaj domadm
Jeżeli chodzi o hamownię to ten warsztat, w którym zakładałem instalację będzie dysponował hamownią i to niedługo. Więc pomiary napewno zrobię. Zresztą oni naprawdę do tego podchodzą poważnie i znają się też na tunerce, ponieważ w ubiegły wekeend wystawiali swoją hondę civic 1.5 w wyścigach na 1/4 mili na Bemowie w W-wie. Podobno ta hondzinka ściga się na gazie ale tego dokładnie nie wiem. Sprawa druga. Jezeli chodzi o przełączanie na gaz to stwierdzono, że jednak lepszym rozwiązaniem jest czujnik termiczny wstawiony w układ chłodzenia niż załączanie czasowe ( tak jest u mnie ) np. gdy zatrzymam się a za chwilę znowu włączę silnik to instalacja włącza sie prawie od razu bo silnik jest gorący. Oczywiście wcześniej trochę pracuje na benzynie. Następne wydaje mi się "nowe" rozwiązanie to filtr gazu między wlewem gazu a zbiornikiem. Nie wiem jak jest u ciebie ale ja byłem świadkiem jak klient przyjechał do warsztatu Passatem i wymieniali mu zbiornik z pompą bo się zatarła. Jak spojrzałem pod podwozie to miał wyłącznie przewód od wlewu bezpośrednio do zbiornika i nie miał tam żadnego filtra. Biorąc pod uwagę czystość naszego gazu to pewno jescze kilkakrotnie będzie wracał z tym samym problemem. No tak ale wszystko na gwarancji czyli dwa lata lub 100000 tkk więc można się tak bawić. Apropos gazu to dotychczas tankowałem na Shell, Orlen, BP. Różnica praktycznie niezauważalna choć subiektywne najlepsze odczucia mam z gazu na BP. Pozdrawiam Grzechu1 |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-14 07:42:40 Witaj ponownie Domadm
Zapomniałem o dyszach wtrusku gazu, więc się poprawiam. Mogę napisać jak to było u mnie bo w czasie montażu cały czas asystowałem przy robocie. Powiem szczerze wiercenie kolektora było bardzo ważnym elementem całego procesu. Ja o tym wiedziałem i gazownicy też. Po wspólnych ustaleniach wybraliśmy, miejsce bardzo blisko wtryskiwaczy benzynowych trochę z boku , według wszystkich najbardziej optymalne, nie można było się pomylić , na wiercenie była tylko jedna szansa. Wiem Domadm, że u Ciebie coś przerywa przy przyspieszaniu. Ja bym postawił na trzy rzeczy: 1. w złym miejscy nawiercony kolektor ( najgorzej bo trzeba myśleć o nowym kolektorze albo spróbować jakoś zalepić poprzednie "odwierty" np poksyliną ). 2. źle dobrane kalibratory w wtryskiwaczach gazu. 3. za mało wydajne same wtryskiwacze ( są one pogrupowane kolorystycznie np fioletowe, zielone a oprucz tego różnią się wydajnością. Najprostrzy punkt to nr 2. Próbowałeś coś ztym zrobić w Jastrzębiu ? Pozdrawiam Grzechu1 |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-05-14 15:34:48 Witam.
Grzechu 1 ciesze się ,że jesteś zadowolony z montażu ICOMA bo jest to następny pozytywny głos za tą instalacją jaką jest JTG ICOM. I dokladnie przez Ciebie zostało wypunktowane co przy montażu jest najważniejsze. pozdrowienia z jastrzębia |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-05-14 22:48:00 Dzięki za info.
Akurat wybija mi 30 tys km po instalacji, więc jadę na przegląd. Ale do innego warsztatu. Przypytam chłopaków, może coś poradzą. Pozdrawiam |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-16 22:09:01 Witam ponownie
Jak na razie ICOM spisuje się nieźle.A oto pomiary wykonane na hamowni podwoziowej SCHENC u jednego z lokalnych tunerów. Peugeot 307 1.6 16V ..........................................GAZ..........................BENZYNA Max moc [KM/kW]............113,2/83,2....................112,6/82,8 .............................................................................................. Max moment [Nm]................163.............................163 ...............................przy 3783 obr./min. .....przy 4377 obr./min. .............................................................................................. Max prędkość [km/h]............176.............................177 ............................................................................................. Max obroty [1/min]..............6175............................6195 I co Wy szanowni Panowie na to, niezły ten ICOM Pozdrawiam Grzechu1 |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-05-16 22:24:26 witam.
Widać profesjonalnie dobrane wtryskiwacze i kalibratory co potwierdzają wyniki z hamowni. nie każdy warsztat to potrafi. Myślę,że w spalaniu gazu wyniki w stosunku do benzyny będa takie same przy takich parametrach na hamowni. |
orfeusz Katowice | 2006-05-17 00:14:06 Hmm u mnie na Diego IVgen. wyszło tak:
........................................LPG.........................BENZYNA Moc Max. [KM/kW]..........142,7/105,0..............143,7/105,6 ............................................................................... Moment Max [Nm]..............167............................166...... ..............................przy 3661 obr./min.......przy 4195 obr./min. Dlatego zastanawiam się nad JTG w przyszłym samochodzie, koszt wysoki a wymagana jest b.wysoka precyzja montażu nie wspominając o awariach pomp. Jak dotąd miałem troche kłopotów z instalką IVgen. ale chyba udało mi się je rozwiązać (nareszcie). Problem polegał na dużej różnicy w przyspieszaniu do 100 km/h między LPG a beną wynosiła ok. 2 sek. teraz wynosi ok. 0,5sek. Jaka jest realna przewaga JTG nad IVgen, która w razie awarii jest tańsza ale w zimę jest problem z przełączaniem na gaz (długie rozgrzewanie a w Vgen. przechodzi na gaz po czasie np. 55sek). Czy ta instalka jest warta 2 tys. ekstra? Żywotność jest chyba porównywalna? |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-05-17 11:42:59 Wiesz, zawsze to mniej elementów które mogą się zepsuć - z tego względu ICOM ma dużą przewagę. Fakt, że nie ma co regulować też może być na plus, pod warunkiem że nie spieprzą ci instalki tak jak u mnie.
Grzechu, a piszczy ci pompa w zbiorniku? Pozdrawiam |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-18 20:47:56 U mnie pompa nie piszczy. W ogóle nic nie słychać. Jak następuje przełączenie na gaz i akurat stoję a silnik pracuje na wolnych obrotach to słychać pracę wtryskiwaczy.W czasie jazdy normalny dźwięk silnika.Może te piszczenie jest wynikiem zbyt mocnego spasowania pompy. Nie można tego jakoś zareklamować? |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-05-20 17:25:25 Jeżeli chodzi o przewagę ICOMA nad IV generacją to odpowiem w sposób dyplomatyczny. Wydaje mi się, że wszystko zależy od preferencji przyszłego użytkownika. Ja np wybrałem ICOMA dlatego,że układ jaki proponował praktycznie jest podobny do oryginalnego paliwowego. Ma swoją pompę itp . Nie bez znaczenia jest fakt, że nie ma ingerencji np w układ chłodzenia, który np w czasie zimy, przez "dodatkowe zasilanie parownika" może być mniej wydajny i w kabinie można długo nie poczuć ciepła.Mimo niewątpliwej nowoczesności jednocześnie w ICOMIE dominuje prostota i mała ilość podzespołów. Zgadzam się w tym miejscu z Domadmem mniejsza ilość podzespołów, to mniejsze prawdopodobieństwo awarii, a te które występują są dobrej jakości i marki np pompa w zbiorniku jest Boscha a wtryskiwacze są SIEMENSA. Wybrałem ICOMA również dlatego bo chciałem uniknąć przykrych niespodzianek o których na forum niejednokrotnie się pisze, chciałem też, żeby parametry trakcyjne w żaden sposób się niepogorszyły. Uważam, że wybór był dobry co zostało potwierdzone na hamowni podwoziowej. Nie chciałem osiągnąć, że samochód stanie się na GAZIE "rakietą" w porównaniu z jazdą na benzynie, chciałem osiągnąć tak baprawdę to samo co na benzynie i się udało. Natomiast jeśli chodzi o ekstremalne osiągi to chcę podkreślić, że ta instalacja się do tego doskonale nadaje. Potwierdzeniem tego jest fakt, że warsztat w którym zakładałem instalację wystawiał HONDĘ CIVIC w wyścigach na 1/4 mili w W-wie. Ta HONDA w swojej klasie zajęła II miejsce, zasilana była gazem a układ który tam pracował był oparty na ICOM'ie. To obrazuje możliwości tej instalacji.
Co do ceny to koszt 4900 (samochód z silnikiem czterocylindrowym ) wydaje mi się do przełknięcia. Tym bardziej, że wcześniej interesowałem się instalacjami IV generacji i np Landi Renzo Omegas miał mnie kosztować 4200. Pytanie do CROMY: Ostatnio oglądałem u kolegi totalnego smoka Jeep'a Grand Cherokee 5.9 (najmocniejsza wersja 250 KM 8 cylindrów ) z 1998 r. Miał tam gaz jakąś sekwencję ale dokładnie nie zapytałem . Co byś tam polecał jak byś miał się podjąć montażu? Czy też ICOMA czy jednak IV generację? Oczywiście zakładając, że osiągi na gazie i na benzynie miałyby być porównywalne. Z jakimi kosztami należałoby się liczyć ? Pozdrawiam Grzechu1 |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-05-21 08:33:56 Witam.
Grzechu w 5.9 jest chyba 237 KM. Odpowiadając na pytanie to przy montażu ICOMA trzeba wziąść pod uwagę możliwość zamontowania dysz wtryskiwaczy w pobliżu wtryskiwaczy benzynowych oraz nie większą odległość wtryskiwaczy gazowych od tychże dysz. maximum do 10 cm, a najlepiej ok. 5 cm. Jeśli to jest spełnione to ICOM. W innym wypadku pozostaje 4 generacja. Fakt, że pompy są już inne i nie było na nie jeszcze reklamacji u mnie. Jedynie problemy sa niekiedy z czujnikami cisnienia tankowania oraz z modułami ale po naszej rozmowie z Włochami na targach w Wawie to już tam coś w nich zmienili. Ale tak ogółnie to ICOMIE dałbym 4+. A w szczególności w silnikach z turbo. pozdro. a.cebula eko-car |
maciub Jaworzno | 2006-07-17 12:25:16 Do Croma:
czy mógłbyś przystepnie opisać różnice JTG ICOM i Vialle ? i dlaczego np. serwis Toyoty do silników VVTi poleca Vialle a nie JTG ? |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-07-19 08:33:57 Witam.
Vialle jest dedykowana instalacja do konkretnego samochodu a icom jest instalacja uniwersalą. Tak,ze vialle njest prościejsze w montażu i nie ma z nia problemu. jednak w obu przypadkach jest problem z pompami na naszyu gazie. |
robson0 Warszawa / Białystok | 2008-06-19 11:57:44 Grzechu mam do ciebie pytanie odnośnie gwarancji Peugeota i ewentualnym wpływem na jej przebieg po zainstalowaniu LPG. Jestem posiadaczem Peugeota na gwarancji i zastanawiam się nad instalacją LPG do tego samochodu. W Peugeocie na Al. Krakowskiej powiedzieli mi, że przy ingerencji w silnik stracę gwarancje na niego jak również cały osprzęt silnika. |
mirgd Gdańsk | 2008-11-11 23:49:11
Minęło trochę czasu od ostatniego postu. Proszę o informację na temat poprawności działania instalacji gazowej V generacji. Czy prawdą jest to, że poziom spalania jest taki sam jak pb. |