Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty | 2006-04-19 21:25:18 Germańska język trudna szprache ![]() ![]() |
![]() disel Gliwice | 2006-04-19 21:40:57 kiedy gotówek cedzidła
umarłem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2006-04-19 21:42:52 a ja leżę i kwiczę, bo "Motor wisi lepiej na gazie" ![]() ![]() ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-04-19 23:10:46 rewelacyjne tłumaczenie, dziękuję ![]() ale ja poproszę na polski język... ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-04-20 00:31:56 tak, chodzi o pogrubiony fragment ![]() bawić sie można chyba i dla dolotu od '98 co jest już rzeźbą nieprzeciętną, ale dla chcącego nic trudnego. ![]() ja tam wole pozostać przy dolocie od '98, w koncu fabryka po coś go tam zaczęła montować ![]() ![]() |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-20 08:38:45 Mam wrażenie że firma Menzell, czy jak ją tam piszą to jakaś lipa.
Nawet strona internetowa jest uboga jak rumunka pod kościołem. W GM siedzą mądre głowy z komputerami i hamowniami, badają jak tutaj wyrównać moment obrotowy, co by auto dobrze śmigało i mało paliło, a tutaj jakaś firma tuningowa wywala cału dolot długi jak diabli i zakłada puszką z bachy. Nie widziałem tego w działaniu ale opis mówi tylko o wysokich obrotach silnika, a co się dzieje na dole? W końcu jeździmy głównie do 4tyś. Irmscher zmienia elektronikę i wałki rozrządu - i to rozumiem, a nie jakaś puszka rezonansowa za górę Euro!!! |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-04-20 08:55:07 kilka postów wcześniej Dra napisał:
jeden woli śliwki a drugi oliwki i nie wszyscy jeżdżą do 4tyś obr [ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2006-04-20 08:56:36 ] |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-20 09:43:04 Sliwki i gruszki to jedno, a świadomoś czegoś tam to co innego.
I własnie na swiadomosci niektórzy robią interes, np. taki Kaszpirowski i inni "zaklinacze" Przykład jest bardzo prosty: Kupcie sobie LIVE VIDEO i poczytajcie opinie melomanów na temat róznych gadżetów do sprzętów audio. Smieszą mnie opinie " melomanów" jaki to wspaniały dźwięk słyszymy po wymianie zwykłego kabla sieciowego ( takiego jak do kompa) na kabelek za kilkaset zł. I nagle stary cienki kabel, zamurowany w ścianie zmienia własności. Reasumując: Takie gadżety w wydaniu np. Manzella można właśnie porównać do opini owych "melomanów". Coś tam się zmieni, coś tam czujemy, ale do końca nikt nie wie co ![]() Na stronie www.. Mendzlaa niema ani jednego urządzenia w które włozono jakikolwiek wysiłek i kasę. Moim zdaniem w omie V6 należałoby poprawić kolektor wydechowy na początek. Jest tak mały i wąski, że silnik ma kłopot aby się "zesrać" jakl napisał swego czasu kolega Janusz Gnitecki. Kłopot tylko że brakuje miejsca na coś rozsądnego. Wogóle ciekawą rzeczą jest pękanie i wykręcanie kolektorów właśnie w omach. Miałem inne ople i znajomi też i nikomu nie pękł kolektor wydechowy, a w omach norma. To tyle. Jesli ktoś ma ochotę poprawić sobie samopoczucie za kilkaset Euro w stylu mendzla to bardzo prosze, nawet ludzie zdrowieją od samej świadomości, ale ja nepewnio tego nie zrobię. Wolę jak Dra rozświdrować silnik na większe tłoki, zmienić soft w kompie itp. Może drożej ale pewniej ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-04-20 12:27:43
Ty chyba czegoś nie rozumiesz. 1) Po to sami łapy wsadzamy pod maskę, żeby nie płacić xxxEur. Więc co to za argument o kosztach? 2) Jakie masz doświadczenie i argumenty żeby przekonać nas, że to co wyrzeźbiliśmy jest nic nie warte - skoro to są / były nasze auta, i chyba lepiej wiemy / zmierzyliśmy zachowanie, niż ty oceniając po wyglądzie strony Mantzel'a (ntb.: nie Manzella ani nie Mendzlaa - na ich stronie jest napisane poprawnie ![]() DrA wyraźnie napisał co i jak, nawet wspomniał o wykresie. 3) Akurat ja konstruując swój druciarski egzemplarz zadałem sobie trud zdobycia wiedzy i policzenia (z pewnym przybliżeniem ze względu na pozostawienie jednak zmiennej długości w dolocie na korpusie silnika) osobiście wymiarów tego cuda wg. Rezonator H. - wyniki otrzymałem prawie identyczne, jak oryginał Mantzel'a. A nie mam pojęcia na czym oni się opierali. Uwielbiam komentarze znawców - teoretyków, zarzucających praktykom błędbne pojmowanie rzeczywistości ![]() Pozostań może jednak przy komentowaniu kabli w ścianie albo wyglądu stron www - zakładam że na tym się znasz (muszę tak założyć, bo dla mnie to teoria i nie potrafię tego ocenić). |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-04-20 12:45:52
dziękuję ![]() jak znajdę, odwdzięczę się fajnym materiałem inż Pachonia o zwężce Venturiego ![]() PS. biedny Mantzell został niemalże zmiażdżony bezlitosną krytyką kolegi od kabli, co "Nie widział tego w działaniu ale..." ![]() |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2006-04-20 14:58:19
Nie spodziewałem się że owa puszka ze śrubkami to wasze dzieło ![]() To ma sens jeśli kasy się nie wyda, a samo podłubanie w końcu jest przyjemnością ![]()
Wychodzę z założenia że duze firmy takie jak GM i np SONY nie robią swoich produktów na" kolanie " lecz wszystko co oddają klientowi jest poprzedzone pracą sztabu ludzi i wydaną kasą na badania. Również wiadome jest że skracanie układu ssącego tak jak ma to miejsce w tym przypadku będzie skutkowało poprawą parametrów w obrębie górnych obrotów.
Wszelkiego rodzaju wyliczenia nie zawsze pokrywają się z praktyką dlatego tak istotne jest wykonanie kilkunastu-set modeli i przebadanie tego , a do tego potrzeba KASY.
Najprostrzą metodą udowodnienia swoich racji jest wytknięcie mi, że jestem znawcą-teoretykiem. Nie znasz mnie, więc nie wyrażaj swoich myśli na mój temat. Nie będę wyciągał z szuflady dokumentów aby coś komuś udowodnić bo po co? Już raz toczyłem z Tobą polemikiem na temat odpowietrzenia skrzyni korbowej i żałuję że się nie spotkaliśmy bo udowodniłbym swoje rację naocznie. Przyjmujesz metodę o której tutaj już nie raz pisano, ( po raz kolejny z resztą, a prznajmniej tak to czuję) która po trosze przypomina mi wojskową falę , dziadów i kotów. Dziad ma zawsze racje i co gorsze ma za sobą innych dziadów. Na dobrą sprawę tego nie rozumiem. Nawet Alicja wyznaje tę zasadę, a wkońcu mamy demokrację a nie hegemonię.
Dlaczego nie obowiazuje kolejność zgłoszeń? Czasem tu zagląm, czasem tu napiszę, ale tak naprawdę to przez te kilka lat sporo wartościowych osób ubyło, właśnie przez złe traktowanie. To tyle ![]() |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2006-04-20 16:18:58 masz świętą racje Arthuros. Net memberzy mają przesrane nie wspominając o testach.
A wiesz czemu?? Bo potrafią tylko bić piane na forum. Co więcej przeważnie mają lata praktyki w temacie i stos papierów na potwierdzenie ... w szufladzie. Ale na zlot się nie chce dupy ruszyć. W dupie mamy takich "wartościowych" internetowych pianobijców (z doświadczeniem). Wiesz czemu wets i lob member ma prawo jako pierwszy zaklepac domek?? bo jak mówi, że przyjedzie to przyjedzie (vets nie musi nawet robić przedpłaty) A net member i test jak mówi, że przyjedzie to ... mówi |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-04-20 16:34:07
No - skoro ten sprzęt może uchodzić za fabryczny, to tylko pozostaje mnie się cieszyć. ![]()
Aż mnie się nie chce pisać, bo to same truizmy: ekologia, elastyczność itd. Jest jednak paru maniaków, którym nie przeszkadza, że do przysłowiowych 4k obrotów mają trochę gorzej, ale za to potem mają znacznie lepiej.
Dwie rzeczy do mnie przemawiają: Skoro z moich niezależnych naiwnych wyliczeń wynik jest bardzo podobny do rezultatu Mantzel'a, to może coś w tym jest? Skoro w dodatku kosztuje mnie to kilkukrotność flaszki dla dobrego ludzia który mnie to wykonał to dlaczego nie? I skoro wreszcie, okazuje się że w rezultacie auto jest szybsze / mocniejsze / lepiej przyspiesza - to co jeszcze trzeba? Przecież to cudo liczyłem dla konkretnych parametrów / obrotów - więc od początku wiedziałem czego można się spodziewać.
To nie jest metoda - to stwierdzenie faktu. Mam rozumieć, że jesteś znawcą-praktykiem, który zrobił sobie lub kupił za xxx EUR taką skrzynkę? Wobec tego chętnie poczytam opinie z doświadczenia. Naprawdę, nie interesują mnie Twoje dokumenty z szuflady - o ile nie dotyczą one doświadczeń / sprawdzonych info dotyczących przypadku w którym akurat tak kategorycznie zabrałeś głos.
W sprawach związanych z Alicią proszę dyskutować z Alicią. Chociaż akurat to ograniczenie nie wzięło się znikąd, tylko ze złych doświadczeń z niektórymi "Testami" (inaczej mówiąc- osobami których nie udało się nam zobaczyć, a które przesyłają nam poniewczasie różne "pozdrowienia" i obietnice spotkań, w których mają brać udział jakieś "buty", "klepy", "wp..le" itp. - cokolwiek mocni z daleka autorzy mieli na myśli). I gdyby się kto pytał - to ja to ograniczenie popieram. |
![]() DrA eS ... | 2006-04-20 20:13:31 Mnie tam szczerze mowiac gowno obchodzi czy Mantzel to profi firma czy szopa. Puszka dziala, Oma zapierdala opierdujac wesolo prace inzynierow dolotowcow GM'a.
Nasza przewaga polega na tym, ze Prowo policzyl, dobre ludzie zrobili, DrA zmierzyl efekty - teraz mozemy podyskutowac bo mamy porownanie. Tobie pozostaje stwierdzic, ze produkt chujowy bo strona cienka. Argumenty masz rzeczywiscie mocne ![]() PS. Dolot w MV6 jest tak samo "wybitny" jak wydech, z kolektorami na czele. |
![]() DrA eS ... | 2006-04-20 20:28:06 Cholera chcialem sie polansowac 241KM a tu pipa... wykresiki poszly w kibel z ukradzionym notebookiem.
Kto ma jakiekolwiek moje wykresy ?? Poprosze ![]() |
kielkac | 2006-04-20 21:09:39
przeciez tu nie ma demokracji... ![]() |
![]() Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2006-04-20 21:29:58 Ja się tylko chciałem spytać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2006-04-21 02:05:20
Ale jakis hujek sie oblowil ![]() ![]() Do tematu: z tego co pamietam po spocie w Skarbimierzu, to puszka faktycznie daje kopa na wysokich obrotach w MV6. |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2006-04-23 11:29:11 |