MotoNews.pl

Opony Fulda czy Dębica co wybrać - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2006-06-09 20:30:45, rudi pisze:
miałem ostatnio podobny dylemat i wybieraąc między bravuris a Kleber wybrałem w końcu pirelli p6 w cenie super są na baloon - ekstra szybka dostawa i opony z trochę wyższej półeczki miałem poprzenio firestone więc wiem - pirellki są ekstra więc ja je Polecam

Ciekawa koncepcja ...Ty tak zawsze??... mając do wyboru A lub B wybierasz C

P.S. Po doświadczeniach z P6000 Nigdy więcej nie kupię żadnych Pirelli ...nie tani, głośne , takie sobie przeciętne jeśli chodzi o własności jezdne ...jest milion lepszych gum !

Malin ...jeśli mówimy o BARUM to zwróc uwage że tylko o BRAVURIS ...nikt nawet nie śmiał wspomnieć o Brilantis ...Bravuris jest naprawdę godzien uwagi (dziwnym trafem głównie ten produkowany w zachodnich fakbrykach ....

Przy okazji...Jak Czarek R. kupił w Czechach "polskie" Dębice /zimówki/ .. .doznaliśmy ciężkiego szoka , kiedy okazało się że są produkowane w fabryce w Anglii ! ...

To wtrące i ja swoje 0,03 PLN.
Zmieniając w tym roku letnie opony, biorąc pod uwagę, że większość dróg ma u nas koleiny, a i aura u nas taka, że często pada, zamówiłem typowe "deszczówki" tj. Uniroyal Rallye 680. W sklepie internetowym netcar za rozmiar typowy do esperaka zapłaciłem niespełna 155/zł za sztukę. Opony są rewelacyjne i polecam je każdemu. Nie miałem jeszcze opon, które lepiej zachowywałyby się na mokrej nawierzchni. Na suchej nawierzchni również spisują się bez zarzutu. Na nasze drogi - idealne.

Cytat:
2006-06-09 07:31:31, JaRabbit pisze:
Nie kupuj opon Dębica navigator 1 (ponoć 2 też jest nienajlepsza).

navigator (1 i 2) to nie jest opona letnia tylko wielosezon, ja je jako takie polecam (2), mają zimowy szeroki bieżnik - dobrze w zimie się sprawują, miałem je w zimie na tyle. Nie wiem, jak się na nich w lecie jeździ. Z czystym sumieniem mogę polecić jeśli ktoś nie chce zmieniać opon zima-lato.

Ja też wtrącę swoje 0,03 PLN
Jeżdżę na oponach letnich Semperit i jeżeli znajdę w Polsce takie same nowe to od razu je kupie
Jedyna wada - włączający się TCS przy ruszaniu trochę ostrzej na pasach podczas deszczu

a ja dzisija mialem okazje sie przekonac jak sprawuja sie rozgrzane debice passio na rozgrzanym asfalcie, jednym slowem: hamowanie (nieostre) kolo zblokowalo pelno dymu dookola a ja cmoknolem pasata, dobrze ze lekko/.

Cytat:
2006-06-09 09:27:49, pjacek26 pisze:
od 2 lat mam opony Fulda Diadem Linero (komplet). Sa bardzo dobre na suchej i mokrej nawierzchni, ciche i ladne, naprawde polecam. Moze jedynie dosc szybko sie zuzywaja ale to chyba cena swietnej przyczepnosci

Miesiąc temu sprzedałem za 100zł koplet tych kwadratowych opon po dwóch latach użytkowaniai bieżniku 6mm Przy 40-50 km/h drżała kierownica - myślałem, że krzywe są felgi ale nie krzywe były opony. Wulkanizator nie miał dobrego zdania o Fuldach
PS opony letnie przechowywane były na felgach -dwa komlety. Kupiłem w promocji Shella Continetale -25%

zgadzam się z DeeJay, ostatnio kupiłem dwie letnie na przód i własnie semperit. Dość dobre oponki w dobrej cenie. Dobrze trzymają i są wmiare ciche.

są dostępne bez problemu w Polsce, w necie je tez widziałem.

Cytat:
2006-06-11 00:44:32, bogdan1 pisze:
Ciekawa koncepcja ...Ty tak zawsze??... mając do wyboru A lub B wybierasz C P.S. Po doświadczeniach z P6000 Nigdy więcej nie kupię żadnych Pirelli ...nie tani, głośne , takie sobie przeciętne jeśli chodzi o własności jezdne ...jest milion lepszych gum ! Malin ...jeśli mówimy o

Dalej użyłes trafnego prównania ponieważ P 6000 ma się tak do P6 jak Brillantis do Bravuris i jeszcze raz powtarzam P6 to dobra opona wręcz bez zarzutu a trochę już ostatnio pojeździłem na nich po mokrym i w deszczu. No i w momencie zakupu były tańsze od Kleber i Barum- 151 zł /szt. a milony lepszych i znacznie droższych opon z pewnoscią istnieją ale ja lepszych od P6 nie miałem do tej pory więc nie wypowiadam się

Kupiłam Kleberki HP2 tak jak radziliście zmiana jazdy jest radykalna już nawet przejazd przez torowisko jest inny (prawie nic nie słychać) Zadziwia mnie że dostałam gwarancję z napisem FULDA, wpisane są długopisem kleberki, a w warunkach gwarancji jest napisane aby zgłaszać reklamacje do Dębicy - Rozumiecie coś z tego ? Te wszystkie firmy to jest jeden Ch...j ?

Cytat:
2006-06-18 04:38:55, Marzenkachilsz pisze:
"Kupiłam Kleberki HP2 .........Zadziwia mnie że dostałam gwarancję z napisem FULDA, wpisane są długopisem kleberki, a w warunkach gwarancji jest napisane aby zgłaszać reklamacje do Dębicy - Rozumiecie coś z tego ? Te wszystkie firmy to jest jeden Ch...j ?..."

A trzeba od razu ta brzydko mówić ??

Dobry wybór, gratuluję..na pewno o wiele lepszy niż koncepcja pierwotna.

Napisz gdzie kupiłaś i jaka cena (montaż, wyważenie itp?)

Co do tej gwarancji to trochę za dużo namieszane , tym bardziej że wg polskich przepisów reklamacje zgłaszasz do sprzedawcy, a nie do fabryki !...ciekawe "kto Cię tak urządził ".../ był taki program w TVN ale tam było pozytywnie /.

Napisz kilka słów więcej ...ciekawa sprawa.

Rudi!
Cytat:
2006-06-12 23:16:33, rudi pisze:
Dalej użyłes trafnego prównania ponieważ P 6000 ma się tak do P6 jak Brillantis do Bravuris

Coby wyjaśnić o co mi chodziło ,muszę Ci przypomnieć co napisałeś :

Cytat:
2006-06-09 20:30:45, rudi pisze:
miałem ostatnio podobny dylemat i wybieraąc między bravuris a Kleber .........wybrałem w końcu pirelli

...czyli miałeś dylemat między A /bravuris/ a B /Kleber/...no i wybrałeś.... C !

Nie napisałem że P6 to to samo co P6000...napisałem, że miałem niedobre doświadczenia z P6000 i nigdy Pirelli już nie kupię (do tego dodam, że w wielu serwisach ogumienia wycofano się prawie ze sprzedaży pirelek z uwagi na b.dużą liczbę reklamacji ...ściagają tylko na konkret zamówienie klienta...to też nieciekawie świadczy o marce

Żeby nie było...Bardzo Dobrą opinią cieszy się nowa generacja zimówiek pirelli....chyba model na rok 2005 ...ale za cholerę nie pamiętam nazwy

Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2006-06-18 12:34:58 ]

Cytat:
2006-06-18 12:14:10, bogdan1 pisze:
napisałem, że miałem niedobre doświadczenia z P6000 i nigdy Pirelli już nie kupię

Hm... Mam na wszystkich kołach P6000 i jestem bardzp zadowolony. Aquaplanning jeszcze mi sie nie zdarzył, dobra trakcja, może ciut głośne ale bez przesady. Tylko na śnieg kiepskie
Czyżbym poprzednio miał AŻ TAK ZŁE opony że przesiadkę na P6000 odczułem jako poporawę?

Cytat:
2006-06-18 20:30:49, Navi pisze:
Hm... Mam na wszystkich kołach P6000 i jestem bardzp zadowolony. Aquaplanning jeszcze mi sie nie zdarzył, dobra trakcja, może ciut głośne ale bez przesady. Tylko na śnieg kiepskie Czyżbym poprzednio miał AŻ TAK ZŁE opony że przesiadkę na P6000 odczułem jako poporawę?

Jeżeli chodzi o mój przypadek to w zasadzie najbardziej dokuczał mi hałas pochodzący z tych opon....nie do zaakceptowania !..było ŹLE do tego stopnia , że nawet osoby nie mające o tym pojęcia pytały przy wyższych prędkościach co to za dźwięk?

Parametrów trakcyjnych nie zdążyłem dokładnie przetestować bo opony poszedły do zwrotu ...powiedzmy że było poprawnie (nie miałem poważniejszych zastrzeżeń), chociaż przy hamowaniiu na mokrej nawierzchni jakoś tak pewnie się nie czułem i nie chyba nie tylko ja...abs wyjątkowo często reagował

Pozdrowionka

ja polecam firme piontS placilem za sztuke 140 zl. Oczywiscie nowki

Cytat:
2006-06-18 21:06:29, pablo_ns pisze:
ja polecam firme piontS placilem za sztuke 140 zl. Oczywiscie nowki

ale toć przecie tylko nazwa marketingowa ! ...dziabli wiedzom co się kryje pod takową

Cytat:
2006-06-18 22:09:36, bogdan1 pisze:
ale toć przecie tylko nazwa marketingowa ! ...dziabli wiedzom co się kryje pod takową

Jak to co sie kryje.... opony z biedrąki

P6000 ma z 10 lat...

Więc nie wiem jak można to polecać

Cytat:
2006-06-18 23:07:26, Zoltar pisze:
P6000 ma z 10 lat...

A przez ten czas co? Drogi się inne zrobiły, śnieg pada o innym składzie chemicznym, a może deszcze są gęstsze.

Konkurencja robi/sprzedaje lepsze mieszanki za te same pieniądze.

hey, od niedawna jeżdże na pirelli P 6000 i również jestem z nich bardzo zadowolony, chociaż wcześniej miałem dunlopy, fakt, były sporo lepsze ale na pirelli naprawde nie można narzekać, tylko błagam żadnych Dębic!!!
Pozdrawiam

Cytat:
2006-06-18 12:14:10, bogdan1 pisze:
...czyli miałeś dylemat między A /bravuris/ a B /Kleber/...no i wybrałeś.... C ! Nie napisałem że P6 to to samo co P6000...napisałem, że miałem niedobre doświadczenia z P6000 i nigdy Pirelli już nie kupię (do tego dodam, że w wielu serwisach ogumienia wycofano się prawie ze sprzedaży pirelek z uwagi na b.dużą liczbę reklamacji ...ściagają tylko na konkret zamówienie klienta...to też nieciekawie świadczy o marce Żeby nie było...Bardzo Dobrą opinią cieszy się nowa generacja zimówiek pirelli....chyba model na rok 2005 ...ale za cholerę nie pamiętam nazwy Pozdrawiam! [ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2006-06-18 12:34:58 ]

e tam pitolenie za przeproszeniem Pirelli is good and the end w tym temacie przynajmniej moje P6 i żeby nie było nie wiem co sprzedają i dlaczego serwisy opon i nie interesują mnie trendy w sprzedaży opon ale zaręczam że na P6 jeździ sie fajnie i tyle więc nie rozumiem o co ci człowieku biega chcesz to miej swoje zdanie choć ja uważam że idziesz w zbyt daleko idące uogólnienia na temat tych opon. MOżna zresztą poczytać opinie użytkowników, testy w internecie, które są ogólnie super pozytywne na temat P6 akurat choć także tym w przypadku są i opinie mniej pozytywne ale to samo dotyczy wielu innych opon, a także innych częsci samochodowych po prostu jeden oczekuje bóg wie czego za 150 zł i później jest rozczarowany albo poprostu żle trafi akurat i tyle. Poza tym opona to opona i tyle ma trzymać do pewnych granic, zapewniać spokój no i mieć więcej zalet niż wad jak każdy produkt za rozsądną cenę. Ja na pewno tych opon nie zamienił bym obecie na żadne inne w podobnej cenie oczywista rzecz. Pozdrawiam i polecam P6.