MotoNews.pl

Jakiś fajny termometr do wmontowania do espero - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W klimatroniku masz nastepujace czujniki. Czujnik temperatury wewnetrznej, ukryty za taka krateczka malutka gdzies na konsoli centralnej najpewniej, czujnik naslonecznienia, i czujnik temperatury zewnetrznej. Niektore fury maja jeszcze czujnik zapachu i to nie jest zart

Kicha... kicha... kicha. NIE MA NORMALNYCH TERMOMETRÓW. Adam ma nawigację satelitarną, Andi_K ma komputer pokładowy z multum guzików, a Klólik se zamontował termometr przemysłowy.
A ja chciałbym (kiedyś) zwykły mały wyświetlacz pokazujący jedynie temp. zewnętrzną. Jak w normalnych autach!!!

a no wlasnie... moze ktos zna jakis samochod w ktorym jest taki termometr seryjnie i moznaby go kupic jako czesc zamienna i normalnie zamontowac?

Cytat:
a no wlasnie... moze ktos zna jakis samochod w ktorym jest taki termometr seryjnie i moznaby go kupic jako czesc zamienna i normalnie zamontowac?

Tak...znam... Mercedes W124 lub W201 (pop. 190) nawet na allegro sa ...tylko ceny sa zdrowe !!

Cytat:
2006-07-10 08:57:33, Andi_K pisze:
Tak...znam... Mercedes W124 lub W201 (pop. 190) nawet na allegro sa ...tylko ceny sa zdrowe !!

No proszę ...cena z kosmosu ale nawet by siem dało takowy męczydresowy termometer wkomponować tak jak chciał Kolega...w ten 1 cm strzeliny miendzy radyjem a panelem wentylowania

zygary z termometerem męczydresa..KLIK!

Tutaj sam termometr :

termometer ...droższy niż całe kpl zegary ?!...KLIK!

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2006-07-10 10:02:14 ]

A ile kosztuje MB190 z początków produkcji?

Tak małych termometrów w normalnych cenach to raczej nie ma
A jak już tak usilnie chcecie pakować centymetrowy termometerek w tę zaślepkę między radiem a konsolą nawiewu to se kupcie zwykły elektroniczny termometr lekarski
Wyświetlacz jest malutki, czujnik temeratury za okno, a resztę za zaślepkę
Na pewno się zmieści
Osobiście już bym wolał zamontować wyświetlacz gdzieś koło zegarów, na wzór mesia a tę zaślepkie zaadaptować pod coś zupełnie innego co mogłoby się bardziej przydać w tym miejscu

Cytat:
2006-07-10 10:42:09, krzychu_ch pisze:
to se kupcie zwykły elektroniczny termometr lekarski

Ale one mają chyba zakres pomiaru od 35 to 42 st.

Cytat:
2006-07-10 09:59:24, bogdan1 pisze:
No proszę ...cena z kosmosu ale nawet by siem dało takowy męczydresowy termometer wkomponować tak jak chciał Kolega...w ten 1 cm strzeliny miendzy radyjem a panelem wentylowania zygary z termometerem męczydresa..KLIK! Tutaj sam termometr : termometer ...droższy niż całe kpl zegary ?!...KLIK! [ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2006-07-10 10:02:14 ]

Dokładnie o coś takiego podobnego mi chodzi, tylko cena jest zajebiście kosmiczna

Termometr w listewce między panelem nadmuchu a radiem wygląda nawet fajnie. Wystarczy kupić sobie termometr diodowy i dokupić do niego niskie wyświetlacze. Koszt termometru to ok 40 zł a wyświetlaczy chyba ok 8 zł.

Można tesh zamontować tak jak ma mój ojczulek

jeśli nie przeszkadza brak wskażnika niezapiętych pasów.

Ja sonie wymyśliłem u siebie coś takiego

na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciu

Pozdrawiam

Dogan

MÓWISZ JAK TO ZROBIĆ PLEASE wypas efekt

Widzę że Ford Scorpio takie coś miał jest tutaj, i to jest już blisko tego o co mi chodzi. Pewnie jest nawet podświetlany, tylko na tej aukcji nie ma w nim czujnika, no i koniecznie temeperatura ma być in i out

[ wiadomość edytowana przez: pjacek26 dnia 2006-07-12 21:21:37 ]

Ćwikus

Cytat:
MÓWISZ JAK TO ZROBIĆ PLEASE wypas efekt

A o który patent Ci chodzi ???

[ wiadomość edytowana przez: dogan dnia 2006-07-12 21:32:23 ]

lusterkowy

1. Kupujesz termometr z wyświetlaczem led, np taki: Jabel termometr
2. Przerabiasz lekko płytkę żeby móc zamontować osobno elektronikę i wyświetlacz led (prostymi słowami odcinasz część płytki pod ledy i łączysz z resztą przewodami.)
3. Rozbierasz lusterko i sprawdzasz czy jest dość miejsca aby zmieścić elektronikę i ledy (ja zamontowałem to w lustrerku od lanosa bo kiedyś takowe auto miałem)
4. Metodą młotka i dłuta umieszczasz i mocujesz całość w obudowie lusterka.
5. Idziesz z samym lustrem (szkłem) do szklarza i prosisz zeby dociął Ci takie coś z lustra weneckiego. Nie każdy ma ale w końcu trafisz.
6. Wyprowadzasz kabelki do zasilania i od czujki temperatury poza lusterko.
7. Zasilanie podłączasz pod prąd po stacyjce a czujkę wyprowadzasz gdzie chcesz (ja mam przy halogenie )
8. Przekręcasz kluczyk i sprawdzasz czy działa.

Nie zapomnij tylko o regulacji samego termometru przed zmontowaniem
Jedyny mankament jest taki że tracisz mechanizm tej sprytnej gałeczki wykorzystywanej gdy coś Cię z tyłu oślepia a to dla tego ze:
PRIMO - w lusterku musisz upchnąć elektronikętermometru, ledy i ok 20 kabelaszków łączących termometr z ledami i ten mechanizm częściowo przeszkadza
SECUNDO - lustro fabryczne jest grubsze na dole i chudsze u góry przez co wywołuje efekt refleksu i przyciemnienia obrazu (czy jakiś tak )

Nie wiem, czy Adaś ma jeszcze taki ale chciałbym się dowiedzieć jak działa, czy się opłaca i wogóle...
Termometr.
Może coś innego co bym mógł ładnie zamocować gdzieś...

Adaś :
Jak zrobiłes zielone poswietlenie, lub może mi się tak zdaje.
Gdzie czujnik umieściłeś

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2008-11-19 23:39:22 ]

Kupiłem właśnie taki termometr jak niżej na zdjęciach Adama.

Będę kombinował z zielnym podświetleniem. Tylko skąd wziąć taką folię...

Zamontowałem ale mam problem. Za krótki kabel. Nie starcza mi kabel do lusterka. Brakuje z 10 cm. Czy można uciąć kabel, i czy coś się uszkodzi ???
Chciałbym uzyskać odpowiedź.

Cytat:
2010-02-08 20:36:41, Ikarus260 pisze:
Zamontowałem ale mam problem. Za krótki kabel. Nie starcza mi kabel do lusterka. Brakuje z 10 cm. Czy można uciąć kabel, i czy coś się uszkodzi ??? Chciałbym uzyskać odpowiedź.

Tak, można kabelek przeciąć i następnie dosztukować nowy dłuższy. Nic się nie uszkodzi, pod warunkiem, że prawidłowo zaizolujesz połączenia.

No to już mi lepiej. Na pewno dobrze za izoluje. Być może nawet tymi koszulkami termokurczliwymi
Denerwuje mnie jak żałują kabla.
Naprawdę ludzie jeżdżą większymi samochodami niż jak producentom się wydaje, że dalej Maluszkami... O tam by mi na pewno starczył...