MotoNews.pl

Fiat 126p a N126 (holowanie campingu) - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odświeżam temat, bo właśnie miałem okazję pojeździć zestawem Maluch + Niewiadów n126.

Wrażenia z jazdy średnie, ta przyczepa jest jednak za duża do Malucha. Start na biegach 1 i 2 bezproblemowy, rusza i rozpędza się płynnie, jakkolwiek czuć obciążenie. Bieg 3 jest już słaby, a 4 nadaje się praktycznie tylko do utrzymywania stałej prędkości na płaskiej drodze (i dopiero powyżej 60km/h można go wrzucać). W trasie najlepiej rozpędzić się na trójce do 70 i wrzucić 4. Myślę że dużo lepiej by się jechało ze skróconymi biegami 3 i 4.

W czasie jazdy wyraźnie czuć szarpanie przyczepy, na nierównościach tylna oś mocniej się kołysze.

Największy problem to hamowanie - nawet przy niewielkiej prędkości jest słabe, bardzo łatwo blokują się przednie koła a auto dalej słabo zwalnia. Tu nic nie pomogą tarcze, bo nawet bębny z przodu blokują koła tej odciążonej osi. Sensowne byłoby założenie czterech cylinderków przednich, także na tył.

Bardzo przydały by się dodatkowe, szerzej ustawione lusterka wsteczne, bo w standardowych niewiele widać. Można by też było założyć na dachu samochodu owiewkę, odchylającą strugę powietrza, tak aby zmniejszyć opór aerodynamiczny przedniej ścianki przyczepy. Posiadając własną przyczepę n126, można by się pokusić o montaż hamulca najazdowego.

Reasumując: dać się da, ale nie polecam. Jazda takim zestawem jest męcząca dla jego kierowcy i irytująca dla pozostałych, ze względu na powodowanie zatorów na drogach. Nie widzę np. jazdy do Zvolenia z kempingiem, chociaż tam nachylenia dróg dochodzą tylko do 14%, a mimo to gdzieniegdzie musiałem podjeżdżać na dwójce, bo samochód się dusił.

Wklejam jeszcze starą kronikę filmową, przedstawiającą Malucha z przyczepą kempingową w Alpach:

PKF - Wspinaczka Malucha

[ wiadomość edytowana przez: kobzacz dnia 2010-09-23 12:38:27 ]

No wiadomo było że lipa. Przerabianie całego układu hamulcowego i przyczepy tylko po to zeby cokolwiek poprawić w zestawie to juz trochę bezsens. Maluch ma bardzo lekki przód i jeszcze dowalic mu przyczepe na haku to juz tragedia...

Dla nauki doświadczenie wykonane - teraz tylko siadać i doktorat pisać...

A jak wrazenia ludzi w innych samochodach?opad kopary?

Przyczepka takie coś by ładnie do malucha pasowało. Nie mam na myśli dokładnie tego modelu ale przyczepę typu teardrop.

www.youtube.com/watch?v=56XL0TysIn0
Taka by pasowała fajnie

Ta naczepka kempingowa jest super

5 ogólnopolski zlot 126p:
http://picasaweb.google.pl/spruchberyl/5OgLnopolskiZlotFiatW126pCzI#5238590575293061042
http://picasaweb.google.pl/spruchberyl/5OgLnopolskiZlotFiatW126pCzI#5238766751799059890

kadałem z tym kolesiem i naprawde mówił że daje rade maluch

nie powiem że jakiś czas temu też chciałem coś takiego zrobić
co do hamowania to myśle że nie było by większego problemu zrobić hamulec najazdowy i dać ręczny hamulec od malca

[ wiadomość edytowana przez: fifi dnia 2010-10-02 11:10:06 ]