| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-09-16 12:50:19 Witam
Tak jak mówi³em dzisiaj wykrêci³em ¶wiece i oto co spostrzeg³em: To na pewno nie jest wyciek z jakich po³±czeñ zewnêtrznych, bo silnik na 2 cylindrze dostaje p³yn do komory spalania (t³ok jest czê¶ciowo ju¿ wymyty i ca³y mokry, a jakie¶ 2000 km temu jak sprawdza³em ¶wiece by³ suchy i mia³ leciusieñki nagar) ale ¶wieca nie ma zardzewia³ych elektrod i korpusu na czê¶ci w komorze spalania. Pewnie dlatego jak zapalam zimny silnik to na pocz±tku nie pracuje na ten 2 cylinder (choæ nie zawsze, czasami jest ok.), bo zalewa ¶wiece, a jak ju¿ za³apie to jest ok. bo p³yn odparowuje. Pozosta³e cylindry w normie i suche. Jak by³ zimny pokrêci³em silnikiem rêcznie, ¿eby zobaczyæ czy czasem p³yn nie stoi na zaworach ss±cych i mo¿e sp³ynie do komory spalania ale nie sp³yn±³. Wygl±da na to, ¿e p³yn dostajê siê gdzie¶ przed zaworami ss±cymi tak jak podejrzewa³em, bo jak by to by³a uszczelka pod g³owic± to cisnienie z cylindra spitala³o by do uk³adu ch³odzenia a tak nie jest. Wygl±da na to, ¿e faktycznie poprzedni w³a¶ciciel niemiec wiedzia³ o usterce i wsypa³ uszczelniacza zeby by³o ok. poczym sprzeda³ auto i cicho sza (co potwierdza³oby spostrze¿enie mechanika przy wymianie p³ynu).
Pytanie jakie bêd± konsekwencje jazdy z t± usterk± poza zu¿yciem p³ynu, bo muszê jutro jechaæ ok. 500 km i nie chcia³bym zar¿n±æ silnika. Dodam, ¿e silnik chodzi na razie bez zarzutu (moc, przyspieszenie i spalanie ok.) no mo¿e poza porannym odpalaniem na benzynie. Nie pozostaje mi nic innego jak wlac jaki¶ uszczelniacz (TYLKO JAKI) i zobaczyæ efekt, bo na rozbebeszanie silnika i remont g³owicy mnie nie staæ. Co Wy na to? Pozdro Marcin [ wiadomo¶æ edytowana przez: marcinstarletka dnia 2006-09-16 12:51:07 ] |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-10-03 22:02:21 Witam
Wiêc pisze jakie s± efekty zalania uszczelniacza. Zrobi³em ok. 1000 km Silnik siê uszczelni³ (juz po jednym dniu) i ju¿ nie leci p³yn ch³odniczy do cylindra (cylinder jest ju¿ suchy na zimnym silniku). P³ynu nie ubywa wiêc na razie jest ok. Wla³em preparat LIQUI MOLY. Zobaczymy na jak d³ugo pomo¿e. Narazie silnik zapala na wszystkie cylindry i poprawi³a siê kultura pracy. Co siê tyczy termostatu i zbyt niskiej temperatury p³ynu to okaza³o siê, ¿e my¶lalem ¿e to wina termostatu i go wymieni³em ale zamiast pomóc to siê pogorszy³o. Wiêc werdykt pad³ na czujnik temperatury (¿e zani¿a temperaturê rzeczywist±) który daje sygna³ na wska¿nik deski rozdzielczej. Wymieni³em go i okaza³o siê, ¿e termostat otwiera siê prawid³owo (w po³owie skali) a wentylator w³±cza siê w 3/4 skali. Uwaga !!! Ten czujnik lubi siê ukrêcaæ (jego ¶rednica to tylko 10 mm i jest z mosi±dzu) jak siê go nie rusza przez 15 lat (czujnik ma gwint sto¿kowy).
Mi siê ukrêci³ (a zapowiada³o siê 10 min roboty a nie 2 popo³udnia) i musia³em ca³± obudowê termostatu odkrêciæ z g³owicy (uszczelka - silikon wysokotemperaturowy lub jaki¶ hermetyk) i tak delikatnie rozwierciæ resztki tego czujnika ¿eby w otworze nie uszkodziæ gwintu w obudowie. Na szczê¶cie uda³o siê. Wszystko szczelne jak na razie. Co siê bêdzie dzia³o dalej poinformujê, mo¿e komu¶ siê to przyda. Pozdrawiam Marcin |
MisiekII (S) T E L E T U B I ¦ Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2006-10-10 13:48:02 Jak to? W ch³odnicy p³ynu nie ma a w zbiorniczku jest? |
adaskoianna TOYOTA DRIVER CARINA E Warszawa | 2006-10-10 19:03:05 moim skromnym zdaniem to jednak bedzie uszczelka pod glowica nie zawsze musi sie mieszac z olejem to zalezy na ktorym kanale puscila ale zawsze moge sie mylic |
adaskoianna TOYOTA DRIVER CARINA E Warszawa | 2006-10-10 19:10:26 moim skromnym zdaniem to jednak bedzie uszczelka pod glowica nie zawsze musi sie mieszac z olejem to zalezy na ktorym kanale puscila ale zawsze moge sie mylic |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-10-10 19:22:26 Witam
Zrób test z butelk± z wod± (by³o o tym we wcze¶niejszych postach). Jak bêdzie ci b±blowaæ mocno przy przygazówce "takie gotowanie" to na bank uszczelka pod g³owic± - gazy spalinowe sa wdmuchiwane do uk³adu ch³odzenia i p³yn jest wyrzucany z ch³odnicy do zbiorniczka. Jak p³yn jest spalany w cylindrze, to silnik kopci mocno na bia³o niezale¿nie od jego temperatury (choæ nie zawsze pewnie przez katalizator), to bêdzie w ch³odnicy p³ynu ubywaæ. A p³ynu ze zbiorniczka nie ubywa lub miejsce zbiorniczka nie jest czasem ca³e mokre? Pozdro |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-11 17:36:43 Witam ! Mam Carinkê E '97 1,6 (4A-FE) 16V i mam identyczny problem co marcinstarletka. Ja zdecydowa³em sie na wymiane i splanowanie g³owicy, bo te¿ na drugim cylindrze dzia³y sie cyrki, po odpaleniu nie chodzi³ przez pare sekund na tym cylindrze i zauwa¿y³em ze jak postoi pare godzin to ¶wieca na drugim cylindrze jest mokra, tak jakby by³a w p³ynie. Te¿ nie widaæ na przewodach i z³±czkach ¶ladów wycieku. Po wymianie uszczelki (4 dni temu) silnik pracuje równiej ale jak ubywa³o ze zbiorniczka wyrównawczego tak ubywa i te¿ z prêdko¶ci± zbiorniczka na ok 300 km. Chyba pozostaje jednak przyjrzeæ sie membramom w parowniku? A i jeszcze jedno. By³a o tym mowa wcze¶niej ale nikt sie chyba nie wypowiedzia³, co jest z tym podgrzewaniem kolektora ss±cego przez p³yn ch³odniczy? Czy ma to tu miejsce? sam ju¿ nie wiem co robiæ 4 mechaników roz³o¿y³o rêce |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-10-11 20:59:38
Patrz±c w EPC nie widaæ na uszczelkach ani na kolektorze ¶ladów kana³ów wodnych wiêc pewnie nie ma podgrzewania
Niech potwierdzi kto¶, kto zna ten silnik z bliska. Pozdro. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-10-11 21:06:46 Witam
Pawel1977 mi to wygl±da na pêkniêt± g³owicê (Tak jak u mnie). Czy silnik po wymianie uszczelki nadal przepala p³yn ch³odniczy? Je¿eli tak to mo¿e byæ pêkniêcie w kanale dolotowym przed zaworami ss±cymi. Pozdro |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-12 14:26:32 A jak sprwadziæ czy nie jest to wina parownika? Mam instalacje I generacji i wydaja mi siê ¿e jak rozepnê przewód paliwowy id±cy od parownika do silnika to przy przecieku powinien siê tam znale¶æ p³yn? Dobrze rozumujê? Je¶li nie to poprawcie? |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-12 14:28:05 A jak to nic nie wskóra to wlewam uszczelniacz jak marcinstarletka i niech sie dzieje co chce |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-10-12 20:16:35 Witam
Pawe³ co do parownika to dobrze rozumujesz ale to, ¿e tam leci to ma³o prawdopodobne - by³y by szopki na gazie i to powa¿ne. A jak wymienia³e¶ uszczelkê pod g³owic±, to czasem nie sprawdza³e¶ szczelno¶ci g³owicy? Co do uszczelniacza to nie namawiam ani nie neguje, bo to zale¿y od Ciebie. Ja zala³em i jestem zadowolony ale jak d³ugo to pomo¿e to nie wiem, mam nadziejê ¿e na d³ugo. Na razie zrobi³em jakie¶ 2000 km i nic nie cieknie, a od czasu zalania uszczelniacza samochód zapala na wszystkie cylindry i to na starych ¶wiecach. Pozdro |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-10-12 21:29:48
Moja te¿ by³a walniêta przed zaworami ss±cymi 1-szego, a próba szczelno¶ci wysz³a elegancko
Pawe³, jakby Ci la³o p³ynem do obwodu gazowego to by¶ nie pojecha³.
Wyciek z parownika zobaczysz na zewn±trz po nalocie. Najczê¶ciej ucieka spod króæców przewodów wodnych. Na po³±czeniu w±¿-króciec albo króciec-parownik. Ogl±dnij jeszcze trójniki na wê¿ach wodnych. Oj, tam te¿ lubi polecieæ
Pozdro. |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-13 09:54:38 Po wymianie uszczelki pali ³adnie na wszystkie cylindry( wcze¶niej musia³o co¶ ciekn±æ bo pod korkiem oleju mia³em mleczko), ale z rury to nadal spory dymek leci, moze to i za spraw± niskich teraz temperatur powietrza ale jak patrze na inne samochody to u mnie kopci wiêcej. Przejrza³em znów przewody i z³±czki ale nic nie znalaz³em. Dzi¶ wleje uszczelniacz. Zobaczymy. A mam pytanie czy to prawda ¿e po wlaniu uszczelniacza nie powinno siê pocz±tkowo otwieraæ przepustnicy nagrzewania wnêtrza? Bo podobno s± tam w±skie kanaliki i mo¿e je przytkaæ. |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-19 09:37:55 Po wlaniu uszczelniacza i u mnie problem znikn±³ te¿ jestem ciekawy na jak d³ugo? Marcin jak by ci pu¶ci³o uszczelnienie ( czego ci absolutnie nie ¿ycze ) to daj znaæ zobaczymy ile to jest warte zachodu. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2006-10-19 16:52:23 Witam
Pawel1977 jak na razie jest wery cacy i mam nadzieje, ¿e tak bêdzie jak najd³u¿ej. Nagrzewnicy mi nie zatka³o, bo grzeje bez zmian. To super ¿e u Ciebie te¿ pomog³o. Czyli nie takie te uszczelniacze ch³odnicy straszne jak mówi±. A jaki wla³e¶? Pozdro |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-10-20 16:27:31 Zala³em czym¶ co sie zowie Holts i jest wêgierskiej produkcji. Na razie trzyma |