Szyba przednia drzwiowa - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Smarowana była 100 razy tak, że cała była w smarze a jak ją wyregulować???? czy jest jakaś metoda????? bo tego nie wiem

luzujesz śrubki i znajdujesz takie ustawienie aby szyba szła równolegle do krawędzi a nie klinowała sie - trudno wytłumaczyć - sma to robie na czuja.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2003-04-14 11:57:08, OLO pisze:
luzujesz śrubki i znajdujesz takie ustawienie aby szyba szła równolegle do krawędzi a nie klinowała sie - trudno wytłumaczyć - sma to robie na czuja.

Z tym, że ona się nie kantuje tylko idzie ciężko jak 150 ale równo!!!!!!!!

Proponuje badania detektywistyczne z cyklu - co blokuje szybe. Moze prowadnice sa za bardzo scisniete? Poluzuj sruby mocujace je i zobacz czy cos sie zmieni, a w razie potrzeby wyreguluj na czucie i tyle

Kurcze racja,jest to spory problem w DF-ach.Równiez poproszę o jakies porady,bo aż wstyd jak z kimś jedziesz(patrz delikatna kobietka) i szyby nie moze otworzyć...Też próbowałem"na czuja"ale widocznie mam kiepskiego czuja

Ja nic innego nie powiem jak tylko odeślę do tematu :

Szyba przednia drzwiowa

Cytat:
2003-04-14 13:37:55, kaovietz pisze:
Też próbowałem"na czuja"ale widocznie mam kiepskiego czuja

"Czuja" wymienic badz zregenerowac

Niestety ja już regulowałem na czuje swoje i innych i nic. Szyba jak chodziła ciężko tak chodzi może ktoś wie jak to zrobić (wyregulować) bo ja już nie mam pomysłó a szyba mnie wk......a jak nie wiem co
Dodam tylko po raz kolejny że u mnie się nie zacina (nie kantuje się) tylko ciężko idzie zwłaszcza gdy jest nisko przy samej górze jest nawet ok jakieś 10 cm od zamknięcia.
Domyka się też ok. I co robić

Cytat:
2003-04-14 13:56:07, Wyrwizab pisze:
Cytat:
Też próbowałem"na czuja"ale widocznie mam kiepskiego czuja

"Czuja" wymienic badz zregenerowac

Hehe,czuj jest raczej "zdegenerowany" A w ogóle to wszystko mi się porąbało,bo myślałem,że Bandzior ma DF-a...Echhh,wiosna Co nie zmienia faktu,że szyby mi chodzą ch...o(źle).Udaję się zatem za wskazówką GDA do innego temaciku na poszukiwania metod regeneracji czuja.

ja bym wyjal wszystkie uszczelki wokol szyby i wtedy bym patrzyl co blokuje

czym smarowac te czarne uszczelki? wogoł szyb w DFie ? - cięzko sie je podnois/opuszcza, ale jak zauwazylem - po delikatnym "paćkaniu" olejem...roslinnym z kuchni -było juz przyzwoicie -z tym ze po jakims czasie olej gdzies zniknal i szyby znowu cięzko chodzą...
Wiec ..czym to smarować, by staczało na dluzej ?

Prawa szybka chodzi ciężko bo jest naogół rzadziej opuszczana.
Polecam wyczyścić prowadnice z kurzu który gromadzi się we floku(takie krótkie włókna pokrywające uszczelkę) i blokuje szybę. w tym celu najlepiej jest zdemontować rzeczone prowadnice i wysunąć z nich uszczelki, następnie poddać je kąpieli w płynie do prania dywanów lub mycia garów, wysuszyć i zamontować. Podregulować prowadnice tak by szyba miała niewielki luz. Jakby sie jeszcze zacinało to podac trochę silikonu w sprayu na prowadnicę przy opuszczonej szybie (ten do nabłyszczania deski ma za mało smaru lepszy jest taki typowydo smarowania np f-my STP), poruszać parę razy szybą i powinno być ok. U mnie w poldku pomogło i szybki chodzą bez zarzutu.
Odradzam oleje roslinne i inne badziewie w tym smar do łożysk bo to załatwia gumę na cacy i będzie po uszczelkach.
Pozdrawiam

Cytat:
Kurcze racja,jest to spory problem w DF-ach.Równiez poproszę o jakies porady,bo aż wstyd jak z kimś jedziesz(patrz delikatna kobietka) i szyby nie moze otworzyć...Też próbowałem"na czuja"ale widocznie mam kiepskiego czuja

Taaa
Jak mi przyszły teściu próbował regulować to linke upitolił - i teraz w ogóle sie nie otwiera.........

zaczynam nowy topic bo w wyszukiwarce nic nie znalazlem
Otóż pękła mi linka szyby bocznej (lewy przód) i mam pytanie z gatunku głupich - gdzie coś takiego kupic w Łodzi albo ewentulanie jak to połatac ??????

[ wiadomość edytowana przez: RATMAN dnia 2003-08-02 18:50:47 ]

Jeżeli jest taka sama jak do poloneza to praktycznie w każdym sklepie motoryzacyjnym który prowadzi cześci do poloneza.
kilka adresów i telefonów :

Motozbyt - Rydzowa 22 (6504954)
P.H. Auto - Przędzalniana (6848961)
Autohurt - Pabianicka 8 (6335451)
Autohurt - Piotra Skargi 8/10 (6849732)
Motozbyt - Kasprzaka (6514606)
Potak - Gdyńska (651061
Potak Daewoo - Niezapominajki (Włókniarzy) (6592387)
Klonowa (6530294)
Rzgowska 152 (6464634)
Wyszyńskiego 25a (6899151)
Rokicińska (Rolmasz) (6753243)

Linka jest niestety całkiem inna niż w Poldku.Mechanizm z linką kosztuje ok.15zł,najlepiej bierz fabryczny,a nie gówniane rzemiosło.Dostaniesz toto w każdym szanującym się sklepie z częściami do DF i PN.Połatać linki raczej się nie da Pozdrawiam!

To ja sie podczepie pod temat, bo mam taki sam problem braku klimatyacji
Otoz: czy linka w Trucku jest taka sama jak w pieciodrzwiowym Polonezie?
Ze zrozumialych wzgledow musze miec taka jak w Trucku

pozdrowka
Adamus

Do Trucka jest inna ...

macmind

Wlasnie nabylem taka do Trucka - cena: 22 PLN. tylko kiedy ja to zamontuje?

Adamus

na cmentarzu...samochodow...znajdziesz linke...tam jest wszystko...buaaaaa!

a w ogole przypomnialo mi sie, ze jesli tomaszow jest kolo lodzi, a jadac przez teofilow w kierunku, zdaje sie aleksandrowa, po prawej jest extra zlomowisko i wiele poldkow, ale wiecej kanciakow tam bylo widziane przeze mnie. niestety jegomosc obslugujacy to miejsce ma problemy z logika i woli psa puszczac po placyku i sam ganiac od auta do auta niz pozwolic samemu pobuszowac. raz tam bylem i ze trzy rzeczy mi przyniosl, ale czwarta byla ta, o ktora mi chodzi.