Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-10-06 15:56:39 no wlasnie mi zajebiscie stuka i podejrzewam maglownice-ale niezauwazylem objawu pływania...
Wiec jesli mozesz to opisz dokladniej... |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-09 23:38:29 podejrzewam ze mam maglownice do wymiany-stuka strzela a koncowki,sworznie,amorki,podzuszki sa ok.
przebieg 140tys-bez wspomagania Oprócz tego mam dosc dziwny objaw jakim jest podskakiwanie zwłaszcza lewego koła przy robienie tzw.zrywa-czy na mokrym czy na suchym koło zaczyna skakać i caly samochód sie trzesie jakby mial sie rozpaść... doczytalem sie w starym poscie kolegi "koza0007" ze jewt tam jakas regulacja tego luzu-niestety on ostatnio na forum byl w maju wiec moze ktos inny mi moze powiedziec czy widzial kiedy kolwiek tą srube do niwelowania luzu na przekladni kierowniczej i czy ktos cos z nią robil. POZATYM PYTANIE:CZY KTOS WYJMOWAŁ MAGLOWNICE I/LUB JĄ ROZBIERAŁ???? oprócz maglownicy ale to moim zdaniem mniej prawdopodobne moze to byc wina wachaczy-np. luz na tych tulejach itp...ale bardziej obstawiam maglownice bo w miejscu gdzie jest laczenie drążków moge nią poruszac góra dół i słychac stukanie Ponizej zapodaje cytat kolegi koza0007
oraz
TUTAJ LINK DO TEMATU KLIK [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-11-09 23:43:27 ] |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-11-10 15:29:48
Ja mam to samo . Wymieniłem teleskopy,poduszkę teleskopu,swoznie,koncowki i nic nie pomaga .Szarpie tylko przy zrywie w lewo. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-11-10 16:19:02 mi tez skaczą koła jak sie dobrze rozbuja z jedynki...ale magiel nie stuka...wychodzi na to ze to ta plastikowa tulejka ??? no i czy wlasnie jak sie po bruku jedzie to powinno byc to wyczywalne na kierownicy ??? |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-11-10 17:41:01
Jak jadę bruku lub "tartce" na asfalcie to słychać takie głuche stukanie,raczej nie metaliczne i to tylko jak się skręca w lewo. |
![]() PSTRUS Warszawa | 2006-11-10 22:13:35 przy max skręcie w lewo stuka poniewarz punkt mocowania drążka kierowniczego na listwie znajduje sie najdalej od podparcia listwy do zębatki przekładni. Można podkręcić srube lub dodać podkładke pod spręrzyne i porządnie nasmarować ![]() ![]() ![]() |
Buba030 Płock | 2006-11-11 13:22:37
Witam Nie było mnie na forum od początku tygodnia ale już jestem i rzeczywiście niedawno kasowałem luz na maglownicy. Moja jest ze wspomaganiem wiec na pewno jest troche więcej roboty. Odpowiadam na pytanie kolegi tommi3737 (było na priv): Wyjmiowałem całą maglowniće , a żeby to zrobic to odkręcąłem drazki na maglownicy - dwieśruby pod klucz 15 jeśli dobrze pamietam. najpierw trzeba zdjąć blaszke sprezynowa zabezpieczajacą te śruby przed odkręcenie - wystarczy śrubokret płaski i jakies sazczypce. Po opdkręceniu drakow od kolumny ja musiałem odłączyc hydraulikę - wczesniej wyciagnąc strzykawka płyn wspomagania ze zbiorniczka , potem dwa przewody hydrauliczne trzeba odkręcić i tu potrzebny jest klucz 18 !!! w miare krótki. ja musiałem dorabiać...... potem 4 śruby (klucz 13) mocujace całą przekłądnie do karoserii i mamy ja uwolnioną. Aha , byłbym zapomniał , wcześniej rozłączamy kolumne kierowniczą od przekłądni - koło nóg kierowcy , głębiej niz pedały trzeba odkręcic i wyjąc dwie śruby ba sprzegle łaczącym kolumne z przekłądnia. Potem lekko młotkiem do góry i jest ok. Przekąłdnie wyjmowałem przez otór w prawym nadkolu . Najpierw jednak trzeba ją przekręcic o 180 stopni wzdłuz osi podłuznej , tak ,zeby ten koniec co był połaczony z kolumna kierownicy był skierowany do dołu , tak jest po prostu łatwiej ją wyjąc. Potem trzeba sie troche posiłować i pogimnastykować , żeby ją wyciagnąc przez ta dziure w nadkolu ale da sie to zrobić , tylko trzeba uważać na wiazke kabli od alternatora , zeby jej nie urwać , bo troche mozan ja zahaczyc przy wyciaganiu. Na zewnątrz odkręciłem śrube kontrujacą (kluczem hydraulicznym ![]() Nie mam zdjeć , ale jka cos jest niejasne pytajcie..... |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-11 20:27:52
DO tego momentu rozumialem wsyztsko-jak bys mógł rozwinąć tą część-jaką srubę kontrującą?jaki korek dokreciles do oporu? Dzisiaj przy okazji ze chcialem umyc auto to najpierw sie zabralem za zlokalizowanie tej sruby do regulacji luzu-Wiec po wyjęciu zbiorniczka plynu spryskiwaczy oraz zbriorniczka wyrównawczego plynu chłodzącego-zlokalizowałem śrubę U DOŁU maglownicy na duzy klucz w granicach 24' do 28' w miejscu gdzie w maglownice wchodzi przekladnia kierownicza-CZY TO JEST TA ŚRUBA DO REGULACJI LUZU???? niestety z tej pozycji w dalszym ciagu niedalo sie podejsc z kluczem do tej sruby wiec wszytsko zlozylem i nic niezrobilem... |
![]() desperos Klubowy Weteran Volvo V70 II Lublin | 2006-11-12 13:11:53 podpinam sie pod watek...mam pytanko czy te tulejki metalowo-gumowe te ktore sa w drazkach kierowniczych i przykreconee do maglownicy sruba na klucz 15 sa dostepne jako czesc zamiena czy ida do wymiany razem z drazkami??bo na nich wystepuje stuktzn jak sie szarpie drazkiem od strony kola slychac taki metaliczny stuk wlasnie przy maglownicy...a moze to juz maglownica mowi papa i konczy zywot?? |
Buba030 Płock | 2006-11-13 11:35:21
Własnie ze względu , ze tam, nie ma podejścia do regulacji luzu trzeba te cholerna przekłądnie wyciągac na zewnątrz ![]() To jest ta śruba. Ma ona nakrętke kontrującą , która blokuje mozliwośc jej odkręcnie przypadkowego. Ta sruba o której piszesz słuzy do regulacji przeklładeni a na niej jest jeszcze nakrętka koronowa (chyba tak sie to nazywa) którą na koniec trzeba dokrecic. |
Buba030 Płock | 2006-11-13 11:36:23
Te tulejki z tego co wiem nie wystepuja jako samodzielna czesc zamienna - jest to komplet z drazkiem. |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-13 15:41:33 OK buba-030
Powiedz mi jeszcze tylko czy po dokreceniu tej sruby faktycznie luz został zniwelowany-tzn czy pomoglo-jak TAK to chyba w srode czy czwartek sie za to wezme-bo jeszcze ma byc troche ciepełka... |
Buba030 Płock | 2006-11-14 14:29:25
Pomogło. Teraz rzecywiście nie słychac stuków z przekłądni no i samochód lepiej reaguje na ruchy kierownica. Dodam tylko , ze ja jak wyciagnąłem ta przekłądnie to zamiast luzu rzedu średnio 45 stopni (kąt odkręcenia tej śruby) to u mnie było przeszło 360 stopni czyli mogłem dokręcić tą śrube o przeszło jeden obrót......... nie wiem czy ktos wczesniej juz tam grzebał ale jak bym tego nie robił to bym nie uwierzył , ze tak było...... Powodzenia ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-14 18:28:37 Dzieki Buba030- to sie nazywa pomoc-a ja chyba w czwartek sie za to wezme bo to juz ma byc ostatnie ciepełko przed zimą...
A TAK WOGÓLE TO WIE KTOŚ JAK SIE ROZBIERA MAGLOWNICE??? |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-16 20:21:37 No wiec dzis wyjąłem oraz rozebrałem maglownice.
Kosz regeneracji mojej maglownicy to troszke kleju i pół dnia pracy. Dla potomnych załączam fotki oraz opis: ![]() Odkrecanie drążków od maglownicy-kluczyk 15' i troche kiepskie dojscie ![]() juc odkrecona maglownica z jednej strony ![]() maglownica jeszcze przykrecona z drugiej strony-kluczyk 13' ![]() sposób odkrecania maglownicy-robimy to zawsze dopiero po odkreceniu drążków od maglownicy przez otwór z boku ![]() wyjmowanie maglownicy-wyjąłem ją przez dziure na drążek od strony pasazera-trzeba sie nieźle nakrecic i nakombinowac-inaczej niz w sposób na zdjeciu niechciala sie zmiescic-musialem równiez kolo odkrecic... ![]() maglownica juz wyjeta-pozycja w jakiej jest zamocowana w aucie ![]() a tu juz obrócona o 180 stopni ![]() zblizenie na śrubę którą sie luz niweluje-jak widac jest ona skątrowana tą duzą nakrętką-ten "bolec" to element który wchodzi jakby nad nogi kierowcy w taki specjalny łącznik którym jest połączony z kieronicą-przed wyjęciem maglownicy z samochodu trzeba oczywiscie ten element odkrecic i wysunąć z niego "bolec" ![]() tu juz maglownica na golasa-czyli po zdjeciu tej plastikowej oslony-ten czarny element podczas krecenia kierownicą ślizga sie po sciankach-do tych dwóch widocznych dziur zamocowane sa drązki ![]() maglownica po zdjeciu tego plastikowego elementu po lewej stronie pomiedzy tymi dziurami widac taki jak by pasek proszku czarnego-jest to wytarty plastik-bo ten czarny element jest zrobiony z plastiku ![]() tutaj ten plastikowy element i widoczne wytarcie plastiku ![]() to samo tylko z drugiej strony Ja na ten plastikowy element nalałem troche kleju superglue aby uzupelnic wytarty plastik-później wszytsko nasmarowałem tawotem-po złozeniu przed dokrecenie drążków do maglownicy w miejsce pomiedzy podkladkami a maglownicą wsadziłem krążki-podkladki wyciete z dętki rowerowej-bo jak wiadomo tam sie czesto tworzy luz poniewaz guma która jest tam orginalnie jest juz "wyklepana" Rezultaty -zdecydowanie poprawila sie czulosc-sterowalnosc autem podczas delikatnych-drobnych ruchów -czuc ze auto sie bardziej trzyma kupy [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-11-16 20:25:07 ] |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2006-11-17 21:41:10
Dzięki za fotoreportaż z naprawy tylko czy to rzeczywiście się sprawdzi na dłuższą metę - jakoś nie jestem przekonany że supergule jest dobry na wszystko, choć to rzeczywiście tania metoda na głoda. Ja też nie znam lepszej metody regeneracji tego ale może można by zastosować jakąś żywicę. Jednak to chyba musi być dość dokładnie zrobione ani za mało luzu ani żeby nie chodziło za ciężko. Kurcze blade co za dziwna sprawa że tego plastiku nie można zwyczajnie kupić - skoro się wyciera to po jakimś czasie należałoby go wymienić i byłby spokój. Mówisz prawie pół dnia roboty -trudny dostęp a jak ma być lepiej 3 dni to aż szkoda zachodu i dlatego podziw, podziw że ci się chciało, no ale może będzie trzymać, oby tak. Mnie się na razie nie uśmiecha choć chyba też mam jakiś niewielki luz i stuki na nierównościach ale na razie nieznaczne na szczęście. Pozdrawiam ![]() [ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2006-11-17 21:49:05 ] [ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2006-11-17 21:54:52 ] [ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2006-11-17 23:56:56 ] |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-05-13 21:49:57 Odkopuję
W ramach przymusowego zaległego urlopu „zregenerowałem” przekładnię kierowniczą. Co do samego wyjęcia przekładni to kolega Buba030 dość dobrze to opisał:
Małe uwagi: 4 śruby mocujące całą przekładnię do karoserii u mnie są na klucz 12. Do odkręcenia rurek hydraulicznych wyjmowałem zbiornik płynu do spryskiwaczy i zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego. Otwory w przekładni po rurkach hydraulicznych zatkałem małymi kawałkami szmaty żeby się tam nie napchało syfu. Do wyjęcia przekładni przez otwór w prawym nadkolu dobrze jest odkręcić całkiem drążki kierownicze, jest wtedy o wiele więcej miejsca. Co do samej „regeneracji” Po ściągnięciu osłony gumowej (harmonijki) okazało się, że nie ma tam ani grama smaru. ![]() ![]() Ten plastikowy prowadnik drążków ja „zregenerowałem” w inny sposób. Wytarty był około 1 mm więc zaryzykowałem/pokusiłem się go poszerzyć. Te metalowe tulejki polutowałem i wygładziłem cynę pilnikiem w dwóch miejscach (zaznaczone na zdjęciu) na powierzchni walcowej, którą wciskamy w ten plastik, tak aby powstał owal. Po lekkim podgrzaniu plastiku wcisnąłem w niego tulejki, które go rozepchały. W razie nie powodzenia dorabiał bym nowy plastik. ![]() Na koniec nasmarowałem wnętrze przekładni i poskładałem wszystko. A i jeszcze wymieniłem drążek kierowniczy bo tulejka met/gum trochę się wysunęła i drążek ocierał o blaszkę łączącą oba drążki. (miałem od opla kadeta i pasował idealnie). No i jeszcze korekcja zbieżności . ![]() Wrażenia. Na postoju, na zgaszonym silniku przy ruszaniu kierownicą został tylko delikatny stuk, a waliło niemiłosiernie. Kierownica stała się trochę sztywniejsza i auto prowadzi się stabilniej, a co najważniejsze nie stuka/tłucze na dziurach ![]() ![]() Na koniec dwa zdjęcia bonusowe ![]() ![]() ![]() |